koude voeten


Status
Niet open voor verdere reacties.
J

jan

Guest
Hoi

Vorig jaar ben ik voor het eerst gaan winterkamperen, hartstikke leuk, het enige probleem was dat mijn schoenen (uiteraard) s'ochtends ook een graad of -8 waren, en dat mijn voeten niet in staat waren die weer enigszins op te warmen. En dat was nogal pijnlijk en volgens mij ook niet geheel ongevaarlijk. Heeft iemand misschien tips om dit de volgende keer te voorkomen?

Jan


http://www.jan-online.org/
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Er zijn meerdere mogelijkheden.

De eerste is om je schoenen mee in je slaapzak te nemen. Stop ze wel in een (plastic) zak om je lakenzak dan wel slaapzak niet al te zeer te bevuilen.

Een andere mogelijkheid is om handenwarmers in je schoenen te stoppen tijdens je ontbijt (lig je waarschijnlijk toch nog in je slaapzak). Hier zijn meerdere versies van. Ikzelf heb 1 met kooltjes die je aansteekt en in een metalen houder stopt. Dit blijft een paar uur (kan kortyer door een kleiner kooltje te nemen) lekker warm. Weinig kans dat het te heet wordt om in je schoen te stoppen, anders stop je er een sok omheen, heb je die ook voorverwarmt. Deze handwarmers zijn oa bij Active Life en Perry Sport te koop en hoogstwaarschijnlijk ook wel bij Bever en andere outdoorzaken,

groet
Richard

- die vandaag een sneeuwvlok en er enorm zin in heeft.
 
[laatste wijziging op 07-12-02 om 13:53]Jan.

Het is mij ook 2 keer overkomen.
Dit was gebeurt omdat ik de schoenen in de voortent heb laten staan.

Allereerst scheelt het al een stuk als je de schoenen 's nachts in de binnentent houdt, waardoor de kans op bevriezen al een stuk minder word.
Het helpt zelfs al als je ze in de rugzak in de binnentent houdt.
Mochten ze 's ochtends toch nog erg koud cq. bevroren zijn moet je ze anders even in je slaapzak doen, op het moment dat je wakker word.
egen de tijd dat je dan op staat zijn ze wel redelijk op temperatuur.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
[laatste wijziging op 08-12-02 om 11:19]Hi..

Als aanvulling op de berichten van Richard en Peter: Belangrijk is het om te zorgen dat je in het geval van bivakeren in de strenge vorst je schoenen zo droog mogelijk houdt. De goedkoopste en meest effectieve manier is het creeëren van een micro-klimaatje middels plastic zakjes om de (blote!) voeten. Dit voorkomt dat je sokken en schoenen nat worden door zweet.

succes..

:7
martin
-kaasboerderij..
 
>creeëren van een micro-klimaatje middels plastic zakjes om
>de (blote!) voeten.

Waarom de blote voeten? Het lijkt me een stuk comfortabler om eerst de sokken aan te doen en dan de zakjes. Al glijdt dat waarschijnlijk wel meer.

En geldt hetzelfde voor op de fiets? Daar zijn de zakjes erg handig als windstopper denk ik.

grtz
Henk
- die gister vanaf z'n ouders terug fietste, was kououoououououd!!! (aan de voeten)

The Recumbent Architecture Pivo
 
Als je met droge sokken begint maakt het voor de warmte niet uit of je de plastic zakjes om je blote voeten doet, of om je sokken. Alleen als je ze om je sokken doet worden je sokken nat zodat je de volgende morgen koude natte (met een beetje pech stijfbevroren) sokken kan aantrekken. Als je de zakjes om je blote voeten doet blijven je sokken droog, da's de volgende dag wel prettig.

Plastic zakjes werkt op de fiets ook, maar alleen tegen de wind. Ik heb met clipless pedalen sterk het gevoel dat de kou via de zool komt. 't Is leuk, zo'n staalplaat in je schoenzool die met een stalen plaatje aan een stalen pedaal zit, maar in de winter vallen je tenen eraf van de kou.
Heb inlegzooltjes geprobeerd (alu + bont), thermosokjes (van Craft, mogelijk niet de meest geweldige) en neopreen overschoenen maar half uurtje fietsen bij vrieskou en de tenen gaan heeeeeel erg pijn doen. Geen vrieskou, maar vries-auw dus.
Als iemand daar nog eens een oplossing voor weet....

Groetz,
Dennis

- Gaat nu even met de auto naar zijn werk, met die wind erbij is het me te koud -
 
Andere tip's zijn prima. Aanvulling;

Mijn schoenen stop ik niet in mijn slaapzak, want daar is geen ruimte voor. Wel haal ik de binnenzooltjes uit mijn schoen en neem die de slaapzak mee in.
Bovendien zet ik mijn schoenen s'avonds in de voortent, op mijn rugzak. De schoenen vouw ik al redelijk open, anders kom je er s'ochtends niet in. Bovendien stop ik de veters in de schoen om ze zo droog mogelijk te houden.

Ben zelf zeer gecharmeerd van -niet lekke- goretex schoenen. Deze blijven redelijk droog van binnen en dit is toch de eerste voorwaarde om warme voeten te houden.

Des al niet te min; Koud zijn de schoenen altijd en s'ochtends is het eerst de brander aanmaken, dan een half uurtje ijsberen/stampen met open schoenen, dan drinken/eten en dan pas de schoenen dichtbinden. Kou hoort bij winterkamperen en dit zijn de mindere kanten.

NB. Wil je een nog betere oplossing, dan ga je richting expeditie schoenen, waarbij je de complete binnenschoen uitneemt en mee de tent/slaapzak neemt. Ik ga er echter vanuit dat je over een gewone winter trekking praat.


groetjes, Jaap
 
Ken het probleem Dennis. Ikzelf denk dat het te strak aanbinden van mijn schoenen hier debet aan is. De bloedsomloop wordt gestremd en er kan dus minder vers en warm bloed in je voeten. deze zitten al zo'n pokke-eind van je centrum af.

Verder staan je voeten stil en stijfvastgebonden aan je pedaal. Erg handig om te voorkomen dat je bij het afdalen van de pedalen schiet en extra kracht bij het klimmen, maar ook onbewegelijk dus geen spierarbeid dus geen lokale warmte. Deze moet weer van elders worden aangevoerd. Rond je enkels (polsen en hals) koel je het meeste af doordat de bloedvaten hier dicht aan het oppervlak liggen (in koud water staan doet pijn aan je enkels).

groet
Richard

- met een hartverwarmend glaasje whisky in de hand zijn carpool maatje dankend
 
Yeah..
Je hebt gelijk. Ik stelde het wat al te bruusk. Wel tussen haakjes, en vervolgens een uitroepteken gebruikt.
Mijn punt is dat je moet zorgen dat er zo min mogelijk tussen je plastic zakjes en je voeten zit. Hooguit een paar dunne Odlo-sokjes of zo. Doe je de plastic zakjes over je dikke trekkingsokken krijg je het probleem; hoe houdt je je sokken vorstvrij. Na een dagje stampen zullen ze zeiknat zijn, en droog krijg je ze nooit meer.

:7
 
Mensen,

je krijgt alleen koude voeten als je niet loopt. Oplossing; pauzes kort houden (zo'n 5 a 10 minuten)en 's avonds als je aankomt bij je kampplek in een moordend tempo (doch zonder te zweten)je tent opzetten, brander aansteken en je sneeuw smelten. Als het water kookt, gooi je je prakje erin en stop je het in een geisoleerd hoesje. Dat zet je in je slaapzak en je kruipt er zelf bij. Na een minuutje of 10 is het goed en zit je lekker in je slaapzak te eten. Bij mij en m'n tochtgenoot lukt dat hele verhaal binnen een half uur. Dan krijg je geen koude tenen. Snelheid is de sleutel tot succes. 's Ochtends zelfde verhaal; eten in je slaapzak, in een razend tempo afbreken en lopen. Het werkt bij mij prima.

Joeri
 
In aanvulling op het vorige...
Voordat je je nest induikt, kan je ook nog een stukje wandelen, een kilometer ofzo. Dat is voldoende om je voeten en de rest warm te krijgen, zodat je warm je slaapzak induikt.

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Ik denk dat het vooral belangrijk is om warm de slaapzak in te kruipen, dus voor het slapengaan iets warm eten wat rond je tent lopen om warm te krijgen! Allee denk dat het in het algemeen belangrijk is dat je iets te doen hebt waardoor je het niet koud krijgt! Ergens stilstaan is het slechste dat je kan doen!

Je schoenen kan je mss het beste in een plastieke zak stoppen, daarna alles in de kompressie zak van je slaapzak en dit steek je dan in rugzak of slaapzak en dan zal je 's morgens zonder problemen in je schoenen geraken! Je kan eventueel je waterzak, (slechte)thermos, ... met warm water vullen en je sokken errond doen en dan eventueel nog kledij errond en dan vanonder de slaapzak in! Water bevriest niet en je sokken zijn minder koud! :)

Herman
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan