Kungsleden in april?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
ik ben aan het brainstormen voor het voorjaar 2009

is de Kungsleden een optie voor de eerste week van april op sneeuwschoenen of is het een skibedoening? (ik kan niet skien)

ik denk aan het populaire noodelijke stukje van 85 km…

iemand ervaring in deze periode van het jaar of ken je iemand met ervaring in die periode van het jaar?

dankt u allen!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

April lijkt me een goede periode om te gaan als je inderdaad ski's of sneeuwschoenen onder je voeten hebt. Vanaf ergens in mei wordt het doorgaans een natte smeltzooi totdat het weer zomer wordt. Voordeel van april is dat het lang licht is en vaak lekker weer. Let er wel op als de winterroute over een meertje gaat, of het ijs nog betrouwbaar is. Doorgaans is dit wel zo in april. Ik spreek alleen uit ervaring in Noorwegen, maar ik denk dat het klimaat in Noord-Zweden daar niet zoveel van af wijkt.

Met sneeuwschoenen ga je minder hard dan skiënd, hoewel het skiën misschien ook niet hard gaat als je daar geen ervaring mee hebt. Maar iemand anders op de site had een hele beschrijving gegeven van deze route op de ski en als ik me goed herinner waren de dagetappes tussen de hutten in de orde van 13-20 km. Dit zou geen probleem moeten zijn op sneeuwflappers. Ik heb tegenwoordig ook een paar van die dingen (om de 200 meter van de auto naar de hut te lopen zonder een meter weg te zakken), maar ik heb er ook wandeling op gemaakt. Ik vond het nog best aardig doorlopen, ongeveer net zo snel als wandelend. Skistokken erbij zijn handig.

Linda
 
Hoj,

Ik heb verscheidene keren tochten gemaakt in dat deel van Zweden in de winter. Ook in april, dan is het nog steeds winter. Enkele keren ben ik mensen op sneeuwschoenen tegengekomen. Naar mijn mening zijn sneeuwschoenen niet zo bijster handig op zo'n traject. Ze zijn vooral handig in diepe sneeuw en hebben vooral een voordeel ten opzichte van ski's als de wendbaarheid belangrijk is: bijvoorbeeld in een dicht bos op (korte) hellingen.
Overigens zal met enige regelmaat de sneeuw zo hard zijn, dat je zonder sneeuwschoenen zou kunnen lopen, maar als je dan plotseling toch eens diep weg zakt, schrik je waarschijnlijk wel. Lopen zonder sneeuwschoenen wil ik dus niet aanraden.
Kortom, naar mijn mening is dat gebied niet zo geschikt voor sneeuwschoenen.
Veel succes,
Henk
 
Hoi, in dit gebied vijf maal een trektocht gehouden met rugzak en tent.
April kan al aan de warme kant zijn, met natte plaksneeuw. Maar meestal is het nog winter.
Het gaat voornamelijk door dalen, met weinig of geleidelijke steigingen.
Het is daarmee uitermate geschikt voor op de langlaufskies, zonde om er op sneeuwschoenen te gaan. Dan mis je het glijden!
Technisch is het geen moeilijk gebied om te langlaufen, volgens mij kan iedereen het daar doen.
Dus zonde om op sneeuwschoenen te gaan!
 
bedankt allen!

ik laat alles open, misschien is een stukje noordelijk noorwegen of stukje noordelijk finland wel iets.

het voornaamste is:

graag noordelijk scandinavia om het uitgestrekt "sneeuwgevoel" te hebben... het noorderlicht...

we hebben heel wat trekkerservaring maar niet op skis

zijn tochten in noordelijk scandinavia gemarkeerd of is het meestal kaartlopen aldaar...

alle suggesties die mijn brainstormsesseie kunnen voeden, zijn welkom...
 
Noorderlicht is meestal in de winter en helemaal in het noorden. In die periode is het niet aangenaam om te trekken.

In Zweden schijnen de routes gemarkeerd te worden met dikke paaltjes met een kruis erop. In vermoed dat dit helejaars-markeringen zijn. Ik weet niet hoe dit op kaarten staat aangegeven, maar dat kan iemand anders vast vertellen.

In Zuid-Noorwegen (tot de hoogte van Trondheim) worden vanaf de paasweek routes gemarkeerd met takken. Deze routes staan aangegeven op de Turkart-serie (de routes met dikke stippen). Meestal staan ze er totdat ze omvallen vanwege het smelten. In april in Zuid-Noorwegen moet je de hoogte opzoeken. Dit is doorgaans geen probleem omdat de populaire gebied ook hoog liggen.

Een goede kaart en een kompas meenemen moet zowiezo, ook als de route gemarkeerd is.

Linda
 
Yep,

In Zweden worden de bekende routes, zoals de Kungsleden, gemarkeerd met palen met een kruis. Of ze er in de zomer ook staan weet ik niet, maar in de winter in ieder geval wel. Op het moment dat het mooi weer is, lijken er wel heel veel te staan, maar als de sneeuw horizontaal voorbij komt, ben je toch blij dat ze er zoveel hebben neergezet.
Op de kaarten staan deze routes meestal ook weergegeven als winterroute of sneeuwscooter track.

In Noorwegen heb ik ook in februari (dus voor pasen) routes gelopen die gemarkeerd waren met takken. Zowel op de Hardangerviddar als in Rondane waren routes gemakeerd. Overigens met mooie stokken (sommige zelfs met kleurtje geverfd) en niet met takken. Ik vermoed dat de takken voorbehouden worden aan de wat eenzamere routes?

Trekking met ski's gaat best ook als je geen ervaring hebt, maar zoek dan wel zoveel mogelijk vlakke stukken op. Als je liever op sneeuwschoenen loopt, moet je dat vooral doen. In meer heuvel of bergachtig gebied mis je dan welliswaar het omlaag glijden,maar daar staat tegenover dat je als ongeoefende de berg beter opkomt met sneeuwschoenen dan met ski's.
Alleen in Tsjechie heb ik ooit ruzie gehad met locals omdat ik hun mooie gespoorde langlaufroutes met mijn sneeuwschoenen kapot liep. In scnadinavie is dat geen issue.

groetjes, Jaap
 
Klopt ja, in Rondane staan een paar helejaars-routes met wat dikkere palen. Die ben ik wel eens in de herfst tegengekomen. Ze zijn een paar meter hoog. Is overigens niet aan te bevelen als zomerroute, wat een natte zooi! Op Handangervidda heb ik ze nooit gezien.

Je moet met je sneeuwschoenen nooit de skiroutes vertrappen. Voor skiërs is het zoveel prettiger en sneller om een spoor te hebben dat het nergens op prijs wordt gesteld als je er doorheen stampt. Zo'n spoor kan bestaan uit geprepareerde tramrails of uit een door een skiër gemaakt spoor in de losse sneeuw. Wat ook een ramp is, is als er een sneeuwscooter langs de met takken gemarkeerde route rijdt, net over die plek waar een heel dun spoortje lag. Zonder gladde ondergrond glij je beduidend minder hard en zonder "zijkantjes" glibberen je ski's steeds opzij. Met een goed spoor kun je technisch goed afzetten en zonder spoor wordt het meer schuifelen met een suboptimale gewichtbalans.

Linda
 
In Zweden wordt er een onderscheid gemaakt tussen zomer- en winterroutes. Dat neemt niet weg, dat ze wel kunnen samenvallen. Dat is op een goede kaart te zien. In de zomer loop je in de populaire wandelgebieden over heel duidelijke paden. Als het vanwege de aard van het terrein niet mogelijk is om een duidelijk pad in te slijten (stenen!) staan er steenmannetjes. Maar meestal kun je nauwelijks fout lopen, omdat je voornamelijk door diepe dalen loopt. Dat geldt in ieder geval op de route van Abisko Turist naar Nikkaluokta, het populairste stuk.

In de winter daarentegen, zijn deze paden en de steenmannetjes natuurlijk niet zichtbaar door het dikke pak sneeuw. De winterroutes zijn daarom (permanent) gemarkeerd met palen met een rood kruis. Deze staan op redelijk korte afstand, omdat je ze ook met slecht zicht moet kunnen zien. Het rode kruis zit in principe op 2 meter boven de grond, maar dat klopt niet altijd. Als je die twee meter in gedachte houdt, kun je beoordelen, hoe dik het sneeuwdek ongeveer is. Dat is weer belangrijk als je vanwege snel opkomend slecht weer beschutting moet zoeken. Dan kun je je ingraven in de sneeuw, als er voldoende ligt. Belangrijk is daarbij ook, dat je dat ingraven niet te ver van de gemarkeerde route doet en dat je aan een paal met kruis ook iets hangt om aan te geven, dat er in de buurt iemand beschutting heeft gezocht. Dat is handig, als er naar mensen gezocht wordt in slecht weer.
Op sommige trajecten kun je heel goed zien, dat de winterroute een lange kaarsrechte lijn kan zijn. Die winterroute gaat dus ook recht over rivieren en meren en door moerasgebieden. Dat is niet echt riskant, tenzij je echt heel erg laat in de winter komt.

Overigens zijn de nachten in april al weer erg kort en zeker eind april wordt het niet meer donker in dat gebied. Dus eind april is de kans om het noorderlicht te zien nihil, in begin april is die kans er zeker nog wel.
 
prachtig al deze antwoorden.

Scandinavia trekt ons wel aan! in de sneeuw gaan ploeteren in het hoge noorden, is eens iets anders dan bergen beklimmen en ijskappen oversteken :)

nu vraag ik me af waar de verschillen in landschappen zijn...

hoe verschilt noordelijk noorwegen met noordelijk zweden en finland...

ik veronderstel dat zweden en finland heuvelachtig met veel bossen zijn en dat noorwegen meer bergachtig en open is...

natuurlijk mag het voor een tocht op sneeuwschoenen niet te stijl zijn...

??
 
Welk deel van het noorden van Noorwegen bedoel je? De Finnmarksvidda is gedeeltelijk erg vlak, maar er zijn ook wel gedeeltes met bergen.

Op de Finnmarksvidda zou ik niet op vakantie gaan in het winterseizoen. Daar mogen sneeuwscooters rijden en is het een behoorlijke herrie. Vast niet overal, maar toch...

Dividalen en Narvikfjellene zijn bergachtig. Børgefjell is bergachtig. Zo ook Saltfjellet. In het noorden worden geen routes gemarkeerd (tenminste niet door DNT).

In Noorwegen zou ik lekker gaan voor een van de gebieden ten zuiden of ter hoogte van Trondheim. De oostkant van Hardangervidda is redelijk vlak. De zuidkant van Rondane (ter hoogte van Lillehammer) is lekker vlak. Femund is lekker vlak (maar niet gemarkeerd).

Verder heeft Henk net een goede beschrijving gegeven van Kungsleden.

In het algemeen kun je stellen dat winterroutes die over meren en moerassen gaan lekker vlak zijn. Misschien moet je dus eens in een kaartenwinkel gaan snuffelen.

Linda
 
dank je allen voor uw antwoorden..

ik ga voor een week noordelijk kungsleden gaan... welk deel is het mooist (als 7-daagse)?

kan ik op zondag (want ik denk op die dag aan te komen) In Kiruna een outdoorshop vinden die open is om white gas voor mijn omnifuel te kopen?

daaraan wou ik nog een aantal dagen lofoten koppelen, omdat dit vlakbij te bereiken is via een korte treinreis.

kun je er in april iets uitrichten (qua wandelen met sneeuwschoenen?) of zijn de lofoten te steil om in de sneeuw te wandelen...

ik zoek ook nog de goedkoopste optie om in zweeds lapland te geraken vanuit Brussel en dan vanuit de Lofoten (via Narvik) terug naar Brussel...

tips voor goedkope vluchten?

hartelijk dank!
 
ok de planning is als volgt:

Ritsem - Sitasjaure - Hukejaure - Kuoperjåkka - Sälka - Tjäktja - Alesjaure - Unna Allakas - Abiskojaure - Abisko

142km van zuid naar noord: een mix van Nordkalotleden en Kungsleden.

ik weet dat er op de Kungsleden wintermarkering is, maar is er ook wintermarkering op de Nordkalotleden (Ritsem tem Kuoperjåkka)?

we hebben 10 stapdagen dus gem. 14,2km/dag op sneewschoenen en pulka.


benieuwd of het gaat lukken...
 
Volgens de Noorse toeristenvereniging is de Nordkalott-route niet gemarkeerd 's winters, behalve op sommige stukken in Zweden waar ze permanente markeringen hebben.
 
de trajecten die je noemt zijn alle voorzien van een wintermarkering, het bekende rode kruis op de paal.
Koop vooraf je kaart BD6 (www.lantmateriet.se), dan kun je je voorbereiden op de etappes, en krijg je een inzicht in de -niet geringe- hoogteverschillen.
Kun je ook meteen zien dat je in dat gedeelte van Zweden geen bos tegenkomt...

Ik heb geen ervaring met sneeuwschoenen, maar samen met de pulka lijkt me een gemiddelde snelheid van een km of 3 per uur maximaal??
En heb je dan nog ruimte in je planning voor 1 of 2 dagen slecht weer? 't Lijkt mij in ieder geval aan de krappe kant...
Lees hierboven nog eens na wat Henk K en bartd schrijven over sneeuwschoenen...

En sneeuwschoenlopen op de Lofoten??? Bedenk dat de warme golfstroom er langsloopt, dus ik zou er geen pak sneeuw van n meter verwachten
(Of het is die meter sneeuw uit t bekende youtube-filmpje :7:7 )

Bedenk verder dat de bus van Kiruna naar Ritsem maar 1x per dag rijdt, ´s ochtends vroeg (www.resplus.se), vanaf Abisko naar Narvik heb je iets meer keus, daarna kun je opzoeken via www.trafikanten.no
 
>ok de planning is als volgt:
>
>Ritsem - Sitasjaure - Hukejaure - Kuoperjåkka - Sälka -
>Tjäktja - Alesjaure - Unna Allakas - Abiskojaure - Abisko
>
>142km van zuid naar noord: een mix van Nordkalotleden en
>Kungsleden.
>
>ik weet dat er op de Kungsleden wintermarkering is, maar is er
>ook wintermarkering op de Nordkalotleden (Ritsem tem
>Kuoperjåkka)?
>
>we hebben 10 stapdagen dus gem. 14,2km/dag op sneewschoenen en
>pulka.
>
>
>benieuwd of het gaat lukken...

nogmaals voor alle duidelijkheid:

ik doe enkel deze 142km in Zweeds Lapland... ik ga niet naar Noorwegen (Lofoten)... dat was brainstormen een 6-tal maand terug.

een bijkomend vraagje over de vermelde STF-hutten in mijn traject:

wij hebben 5-seizoenstent,... bij omdat we waarschijnlijk niet elke dag bij een hut gaan geraken... maar als we dan bij zo'n STF-hut geraken is er daar dan een ruimte vrij voor kampeerders om binnen te koken???

mvg en reeds bedankt voor al jullie fantastische replies!
 
Hallo,

De hutten van de Zweedse toeristenvereniging (STF) zijn tijdens de winter een aantal weken open. In het betreffende gebied sluit de laatste ongeveer het eerste weekend van mei. Voor de precieze openingstijden kun je kijken op www.svenskaturistforeningen.se.
Als de hutten gesloten zijn, is er altijd een deel van de hut, of één van de hutten in het complex, open voor passanten die buiten het seizoen langs komen. Overigens moet je ook dan betalen voor de overnachting of ander gebruik van de hut. Daarvoor liggen stortingskaarten klaar in de hut. In principe zou je de betaling ook moeten kunnen regelen bij bijvoorbeeld Abisko Turist, een hotel van de STF. Ook tijdens het seizoen kun je van de hut gebruik maken zonder te overnachten, dus bijvoorbeeld om eten te koken. Daarvoor zal de beheerder een bijdrage vragen. Het precieze bedrag weet ik nu even niet, het is al weer een poosje geleden, dat ik daar mee te maken had. Als je lid bent van een jeugdherbergorganisatie krijg je overigens diverse kortingen bij de STF, dus denk daar ook eens over na. Regel een dergelijk lidmaatschap voordat je op reis gaat en niet als je daar bent bij de STF. Het lidmaatschap van de STF is een stuk duurder dan bijvoorbeeld van Stayokay, de Nederlandse jeugdherbergorganisatie. En als je geen Zweeds spreekt, heb je niets aan een STF-lidmaatschap.

Groetjes en veel succes,
Henk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

terug van vorige week vrijdag...

kort blogje: http://www.travelblog.org/Bloggers/stevekatrijn/

en op sneeuwschoenen valt dit dus echt wel heel goed mee!

wat heb ik gelachen me de pinguindans van de langlaufers als het bergop ging

fantastisch meegevallen met de sledes trouwens!

elk hadden we het kleinste model van fjellpulken bij, waar we elk zo'n 30kg in hadden liggen...

de pulkas heb ik 2-de hands gekocht en verhuur ik graag door aan geinteresseerden!

http://users.fulladsl.be/spb22263/

ik zet binnenkort een uitgebreider fotoreeks op flickr!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan