Kungsleden in oktober


Goedemiddag! Wij gaan bijna op wereldreis!! Helaas niet naar Patagonië zoals gepland. De eerste bestemming zal Zweden worden. We willen met een tentje door de natuur trekken, dit lijkt ook corona-proof. We zijn ervaren hikers en hebben goede spullen om in de winter te kamperen. We willen graag de Kungsleden lopen. Nu roept dat een aantal vragen op, wie heeft ervaring en/of kan onze vragen beantwoorden?

1. Zover wij kunnen zien zijn de hutten tot september open op de Kungsleden en als wij er zijn dus gesloten. Is het mogelijk om via een andere weg aan bevoorrading te komen onderweg?
2. Een idee is om onze auto bij Nikkaluokta neer te zetten, dan met ov naar Abisko te reizen en de eerste etappe te wandelen. Vervolgens in Nikkaluokta een nieuwe bevoorrading eten uit de auto te halen en verder te wandelen. Is dit een haalbaar idee?
3. Zijn er dorpjes op loopafstand van de route, zodat we bijv. met een dagtocht aan nieuwe bevoorrading kunnen komen.

Andere tips of ideeën zijn ook welkom:)
alvast bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi,

Ik heb in augustus kungsleden gelopen, dus ik denk wat te kunnen beantwoorden. Vraag gerust als je wat wil weten.

1. De hutten sluiten inderdaad eind september. Ik meen rond de 20ste, staat op de website van STF. Het probleem is dat dan ook de roeiboten uit het water worden gehaald voor de winter en de boot diensten stoppen. Zonder boten kun je Kungsleden niet lopen! In zoverre is Kungsleden in oktober volgens mij niet mogelijk.

Overigens hebben de meeste hutten wel een noodruimte die buiten opening ook beschikbaar is in noodgevallen. De hutten en schuilhutten op Kungsleden zijn erg chique met brandhout en noodvoorzieningen als eten, kaarsen, ehbo indien nodig.

2. Het nadeel hiervan is dat je van 4 dagen kwijt bent van Nikkaluokta naar Singi heen en terug. Dit kan misschien ook wel sneller, maar goed. Volgens mij kun je ook alles wel tot aan Vakkotavare /saltoluokta tillen. Dit stuk kan je wel in 6 dagen doen. Heb je nog wel het probleem met de boot overtocht bij Teusajaure. Ook al is dit een korte, dat meer kom je zonder boten niet over.

3.
Ammarnäs heeft een prima supermarkt, Jäckvik heeft een hele grote supermarkt, Kvikkjokk heeft het fjallstation. Weet niet of deze andere openingstijden kent dan de reguliere hutten. Zelfde geldt voor fjallstation in Saltoluokta. Dit zijn beide grotere hutten die ook andere toeristen bedienen. Winkel in fjallstation kvikkjokk is wel erg beperkt en buiten het fjallstation is er geen winkel. Ik kon pakketten naar de hutten en supermarkten sturen, ik weet niet hoe dit buiten het seizoen om gaat.

Kortom: ik zou eens goed naar de boten kijken, volgens mij gooit dat roet in het eten. Het traject hemavan - ammarnäs en nikkaluokta - abisko kun je dus wel doen! Dit zijn tevens ook de mooiste stukjes. Daar kun je wel 8 a 10 dagen aan spenderen.
 
korte reactie: toch erg laat op het seizoen om naar ginder te trekken. Het lijkt dat nikkaluokta mogelijk open is. Moet je eens navragen. De bus vanaf daar naar kiruna rijdt niet meer na 20 sept. https://nikkaluoktaexpressen.se/
Misschien eten in nikkaluokta achter laten en dan met de auto naar abisko.
Je zou dan een rondje kunnen lopen om dan halverwege je eten op te halen als dat mogelijk is om dan via lisas en vistas terug te keren naar abisko. Zie bv op https://caltopo.com/m/83T8 (hou er rekening mee dat ik hier de winterroute heb uitgezet omdat dat het plan was begin van dit jaar maar bij inzoomen zie je ook het pad)
Daar zijn wel wat meer mogelijkheden in het noorden (sarek?) zonder dat je meren over moet maar gezien daar ook de winter al begint lijkt het niet direkt een goed plan als begin van een wereldtour
 
Er is altijd een reden dat hutten dicht gaan. In het noorden heeft dat waarschijnlijk met sneeuw te maken. Kan je dan nog wel "wandelen"?
 
Ik ken de Kungsleden en de meren niet, maar zou je met een packraft de oversteken kunnen maken?

Eins
Eh, ja ik denk 't wel bij goed weer. Het langste meer is 6km en het kortste stukje is 400m. Één meer is tricky, die naar Sitojaure, omdat het geen rechte lijn is en het op plekken vrij ondiep is, waardoor je vast kan lopen. Maar in principe moet het kunnen, want je kunt vrijwel alle meren ook roeien met de roeiboten die er liggen. Alleen Riebnes (6km niet) maar ik zou niet weten waarom je dezen niet zou kunnen oversteken. Uiteraard wel bij goed weer. Ik was blij met de motordienst in het seizoen: een meer met witte koppen is niet fijn roeien.
 
Oktober is veel te laat voor de Kungsleden. Hutten zijn gesloten, bus- en veerdiensten zijn gestopt en het aantal uren daglicht neemt zeer snel af.
In een normaal jaar valt de eerste sneeuw eind September , begin Oktober.

Ik zou het in Oktober maar wat zuidelijker zoeken. En ik bedoel, zuidelijker in Europa, niet in Zweden.
 
Toen ik de Kungsleden heb gedaan was er begin September al de eerst sneeuw in Abisko (wel een heel nat en koud jaar). Wil je hem in de herfst / winter doen zou ik een paar maanden wachten en met de langlaufen doen.
 
Dat er sneeuw gaat liggen is logisch. Maar TS geeft aan bekend te zijn met winterkamperen, dus dat moet geen probleem zijn. De busdienst tussen Saltoluokta en Vakkotavare kan ook door een dag over de weg te lopen. Blijven dus de boten en hutten over als bottleneck. Je zou zonder hutten kunnen, mits de fjallstations in Kvikkjokk en Saltoluokta beschikbaar zijn voor bevoorrading. De bus of trein vanaf Abisko lijkt mij nog wel beschikbaar, maar dat zou je na moeten kijken. Hemavan zal ook wel beschikbaar blijven, al dan niet via vliegtuigje.

Maar ik zou ook zeggen dat het alles behalve ideaal is. Koud, sneeuw, geen voorzieningen en hele korte dagen. Dat laatste heeft 1 voordeel: noorderlicht! :)
Maar een andere hike zou (veel) meer voor de hand liggen.
 
Als je weet wat je doet, is het mogelijk. Je moet bijv. weten wat je moet doen als je in een sneeuwstorm terecht komt. Weet je bijv. hoe je de tent blijft uitgraven tijdens een sneeuwstorm om te voorkomen dat de tent onder de sneeuw verdwijnt? In de sneeuw maak je weinig kilometers, neem daarom misschien sneeuwschoenen mee. De meeste hutten sluiten de deuren op 6 september (zie https://www.swedishtouristassociation.com/). Saltoluokta sluit op 20 september (zie https://www.swedishtouristassociation.com/facilities/stf-saltoluokta-mountain-station/), en Kvikkjokk op 19 september (zie https://www.swedishtouristassociation.com/facilities/stf-kvikkjokk-fjallstation/). De herbevoorrading lijkt mij pittig, misschien moet je dan met minstens 15 dagen eten lopen? Ik hoop dat het jullie lukt, veel plezier in het geweldig mooie Noorden.
 
Laatst bewerkt:
Ik ben erg benieuwd naar de reactie van @Iris&Floris. Betekent het "hebben van goede spullen om in de winter te kamperen" dat ze ervaring hebben met winterkamperen in diepe sneeuw? In Scandinavie kan in een nacht best een halve meter sneeuw vallen (geen idee of dat in oktober ook al gebeurt), dan is wandelen niet zinnig meer.
 
Ik ben erg benieuwd naar de reactie van @Iris&Floris. Betekent het "hebben van goede spullen om in de winter te kamperen" dat ze ervaring hebben met winterkamperen in diepe sneeuw? In Scandinavie kan in een nacht best een halve meter sneeuw vallen (geen idee of dat in oktober ook al gebeurt), dan is wandelen niet zinnig meer.

Dat is inderdaad wel een een goed punt ;) September (tot 20 - als de boten eruit gaan en de hutten sluiten) zou daarentegen perfect zijn. Ik liep afgelopen augustus en dat was ook top - maar de herfst kleuren en het gebrek aan muggen zou de tocht denk ik nog mooier maken. Al heb ik in augustus tegen het einde van mijn tocht ook al wat koude nachten gehad en verse sneeuw op de topjes - let wel dit was al rond 20 augustus.
 
Het beste kan je gewoon even met STF contact opnemen, die kunnen haarfijn uitleggen wat de situatie is m.b.t. de mogelijkheid tot herbevooraden en de gevaren van wandelen in oktober:

Phone number: + 46 84 63 21 00
E-mail: info@stfturist.se
 
Wil graag ook even m'n ervaringen delen :) Ben vaak in 't zweedse gebergte (ik woon daar) en vind zelf aug/sept de beste tijd voor een lange tocht. Begin oktober valt normaal gesproken de eerste echte sneeuw (bedoel niet de lichte sept-sneeuw) en tis ook de maand waar het moeilijk is om je te verplaatsen, november is bv veel beter omdat de grond hard bevroren is en er een sneeuwdeken ligt. Oktober is wdb een shitmaand.

Maar begin oktober kan ook prachtig mooi zijn en bieden op grootse eenzaamheid, fantastische vergezichten en een wit sprookjeslandschap. Maar de winter is erg dichtbij en 't beste is dan ook dat je altijd een vluchtweg hebt die bv NIET over hoge passen gaat. Door sneeuw ploegen kan (mits niet te diepe sneeuw) maar gaat veel langzamer en kost ook veel meer energie/voedsel. Daarbij staat het zweedse gebergte bekend om 't verraderlijke bergklimaat, zoals plotselinge stormen met horizontale sneeuwval, en als je niet op tijd een schuilplek vindt (vaak moeilijk want er zijn alleen maar stenen) en je hebt niet de juiste tent, haringen, slaapzak, kleding, genoeg voedsel en/of ervaring kan het levensgevaarlijk zijn.

Sneeuw of hevige regen geeft ook meer water in de rivieren, wat problemen kan geven bij het doorwaden. Wat ikzelf het ergste vind (buiten de sneeuwstormen en 't riviergeweld) zijn de spekgladde ijsplekken die je pas ontdekt als je al lelijk onderuit glijdt. Zoals bv in de beken en rivieren die je moet oversteken, daar vormt ijs op de stenen die uit het water steken en dat zijn juist de stenen die je gebruikt om op te stappen/springen. Je ziet het doorzichtige ijs niet dus je valt in het ijskoude water.
Wat ook erg glad kan zijn zijn de dikke plakken mos, je ziet niet dat ze in ijs zijn veranderd en vooral bij berghellingen kunnen ze erg verradelijk zijn: je glijdt zonder enige waarschuwing hard onderuit (de bevroren mosplakken liggen los en glijden daarom onder je vandaan).

Verder ben ik meerdere keren op de Kungsleden geweest (ben één van de weinige gekken die de Kungsleden heeft gefietst), en heb ook vaak een packraft bij me (bikerafting) maar bij heftige wind is 't absoluut niet aan te raden om in zo'n lullig opblaasbootje groot water över te steken. En in okt waait het daar errrug vaak.
Daarbij is de Kungsleden >400km lang, worden de dagen steeds korter en als de sneeuw in oktober blijft liggen (grote kans) dan is het wandelseizoen echt voorbij want dan is de winter begonnen. Heb zelf bv meerdere keren door noodweer vastgezeten in schuilhutjes (twee dagen vastzitten is lang als je voedsel/brandstof bijna op is) en tot nu toe heeft m'n kleine supertentje alle stormen overleefd. Maar de tentstok is wel meerdere keren gebroken door te zware sneeuwval en te koude temperatuur (minus 20 vind de tentstok niet echt leuk) en heeft m'n fatbike als ingegraafde dikke haring al vaak de tent gered en wrs ook mijn leven. Verder drijft een fatbike op zijn vette bandjes (de enige fiets die kan zwemmen) en heb ik daardoor bij 't oversteken van de rivieren een dikke reddingsboei bij me, zou het anders vaak niet hebben aangedurfd.

Dus samengevat: als je weet wat je doet, je hebt een packraft en mazzel met het weer is okt prima te doen, maar anders kun je beter een route kiezen die niet door de bergen gaat. Zweden is erg groot en zit vol prachtige wandelroutes. :)
 
Goedemiddag! Wij gaan bijna op wereldreis!! Helaas niet naar Patagonië zoals gepland. De eerste bestemming zal Zweden worden. We willen met een tentje door de natuur trekken, dit lijkt ook corona-proof. We zijn ervaren hikers en hebben goede spullen om in de winter te kamperen. We willen graag de Kungsleden lopen. Nu roept dat een aantal vragen op, wie heeft ervaring en/of kan onze vragen beantwoorden?

1. Zover wij kunnen zien zijn de hutten tot september open op de Kungsleden en als wij er zijn dus gesloten. Is het mogelijk om via een andere weg aan bevoorrading te komen onderweg?
2. Een idee is om onze auto bij Nikkaluokta neer te zetten, dan met ov naar Abisko te reizen en de eerste etappe te wandelen. Vervolgens in Nikkaluokta een nieuwe bevoorrading eten uit de auto te halen en verder te wandelen. Is dit een haalbaar idee?
3. Zijn er dorpjes op loopafstand van de route, zodat we bijv. met een dagtocht aan nieuwe bevoorrading kunnen komen.

Andere tips of ideeën zijn ook welkom:)
alvast bedankt!
En? Hoe is het gegaan?
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan