Kungsleden vragen


Kungsleden trail, 440 kilometer genieten in alle rust door lapland. Ik ga eind juni in mijn eentje het gehele stuk wandelen en trek daarvoor 30 dagen uit. Dat is veel maar wil lekker wat rustdagen inplannen en wat detours doen. Het zit er naar uit dat ik van noord naar zuid ga, alhoewel, dat is toch ook weer afhankelijk van hoe het weer is. Als het een erg strenge winter is geweest, dan zal er nog veel sneeuw zijn rond dat tijdstip en is het handiger om zuidelijk te beginnen.

Goed, even wat uitleg over hoe ik de hike ga doen en daarna mijn vragen waar jullie hopelijk mij bij kunnen helpen. Ik ben van plan om in tenten te slapen en voor de variatie, mogelijk een enkele keer in een STF hut. Tevens wil ik de STF hut altijd in het achterhoofd houden mocht het alleen-zijn voor zo’n lange tijd toch wat tegenvallen, stukje psychologie zullen we maar zeggen. Qua eten wil ik voor 12-15 dagen dat zelf meenemen. Met name gedroogd eten en nootjes/snacks.

Mijn gear is als volgt met daarachter de kilogrammen:
Meindl Tessin Identity schoen, categorie A/B (1,24)
Neoair xtherm max (0,64)
Neoair mini pump (0,07)
Cumulus quilt 350 (0,550). Maatwerk configuratie met hydrofobisch dons en 900 cuin dons voor UL doeleinden
MSR windburner + pan (0,599)
Camelbak 2 liter (0,21)
MSR trailshot filter (0,115)
Arcteryx cerium LT hoody (0,3)
Arcteryx pelion polo (0,155)
Arcteryx beta LT jacket (0,345)
Arcteryx beta LT pant (0,35)
Arcteryx delta LT fleece (0,265)
Arcteryx Squamish (0,155)
Arcteryx palissade (0,3)
Icebreaker 200 Oasis legging (0,205)
Icebreaker 200 Oasis baselayer (0,265)
Black Diamond Distance FLZ (0,47)
Hyperlite mountain gear Cuben pillow stuff sack (0,04)
Dry bags. Voor eten en slaapzak
The Deuce © (0,1). Schep voor om te kakken.

Voor nu ontbreekt nog een tent en een backpack. Idee is dat ik ga wandelen in mijn palissade broek en pelion polo. Op koudere dagen draag ik de Icebreaker als baselayer. Naar gelang de kou of op rustmomenten pak ik de delta lt fleece erbij. Eerste line of defence bij veel wind is de Squamish, hartstikke handige en lichtgewicht windstopper. In de avond bij wat meer kou met minder wind kan ik altijd de cerium LT donzen jack dragen. Tevens dient deze als vulling in mijn pillow sack, ook weer om gewicht te besparen. De Icebreaker legging is bedoeld voor koude nachten en mogelijk ook voor de hike zelf als het tegenvalt. Als het regent heb ik de beta LT pant en beta LT jacket. Beide van goretex en lichtgewicht. De cumulus quilt 350 met -4 graden moet genoeg zijn, tegelijkertijd ben ik ook niet iemand die het snel koud heeft in bed.

Goed, dan nu mijn vragen waar ik nog mee zit en waar ik erg besluiteloos over ben.

GEAR
1. Ik wil mijn baseweight zo laag mogelijk houden, met dat in het achterhoofd wil ik een backpack kopen van 65 liter. Liefst zo’n UL type, bijv. de Zpacks ARC Haul maar omdat ik zoveel eten meenemen zit ik toch wel aan de 20-22 kilo aan het begin van de hike en dat is boven de draaglimiet van de UL modellen. Wat is jullie advies, toch gaan voor een UL model met daarbij de angst dat het minder comfortabel is dan bijv. een Gregory Baltoro 65L maar wat wel meer dan 1,2 kilo scheelt?
2. Is een SPOT systeem nodig?
3. Graag wil ik een UL tent, ik zit de denken aan de Zpacks Duplex, maar deze is erg duur. Iemand ervaring met importeren van deze tent, in NL is deze gewoon niet te verkrijgen. Of andere adviezen voor ruime UL tenten? De Gossamer gear the two, is een mooi compromis, hetzelfde design als de Duplex maar dan geen Cuben fiber, scheelt bijna de helft in kosten. Ook deze is amper te verkrijgen.
4. Als jullie kijken naar mijn gear list, zijn er onderdelen die echt gemist worden of mogelijk kan ik zelfs wat items thuislaten. Hou hierbij rekening met de periode waarin ik ga.
5. Heb ik gaiters nodig rond deze periode? Dat scheelt toch wat gewicht als ik het alleen red met mijn beta LT pant hardshell.
6. Heb ik van die kajak schoenen nodig om door hoge waterplassen heen te lopen zonder dat mijn schoenen nat worden of valt dat mee?

HIKE
1. De periode waarin ik ga kan het, als je pech hebt, tegenvallen waardoor het eerste stukje vanuit Abisko erg zwaar is door het natte sneeuw. Is er een mogelijkheid dat ik sneeuwschoenen huur bij Abisko STF en die een paar STF hutten verder op inlever? Zelf heb ik sneeuwschoenen, maar het is zonde om die 2 kilo altijd bij je te dragen, pff moet er niet aan denken.
2. Hebben ze in de hutten verder vers groente en fruit? Ik neem genoeg multivitamines en magnesium mee, maar er gaat niets op tegen wat verse ingrediënten.
3. Kan ik mappen vooraf al kopen? Het zijn dikwijls van die Zweedse sites waar ze die verkopen en die sturen de kaarten niet naar Europa.
4. Hoe donker wordt het ’s avonds rond deze periode? Scheelt het erg als je wat zuidelijker van de route zit?
5. Wat zijn de ervaringen met muggen, beetje fatsoenlijke Deet moet genoeg zijn toch?
6. Ervaringen met start route zuid of noord? Noord heeft als nadeel dat je steeds tegen de zon aan het kijken bent, maar als je juist zuidelijk begint loop je tegen erg veel drukte aan als je eenmaal in het noordelijke deel bent.
7. Eventueel kan ik een weekje later beginnen, zodat ik wat meer speling heb mocht het tegenvallen qua weer. Dat heeft wel weer als nadeel dat je dan midden in de zomer zit en mis je alle fun in NL, en krijg je meer drukte op het pad.
8. Hoe is de route tussen Kvikkjokk and hamarnas, goed getekend? Schijnbaar lopen hier maar tussen de 40-100 mensen per jaar.
9. Om gewicht te besparen en mogelijk voor de gehele rit zelf eten mee te nemen heb ik ook ingelezen over de bezorgservice van ‘bussgods’. Ogenschijnlijk kunnen deze ook pakketjes bij een bepaalde STF hut bezorgen. Dat zou ideaal zijn, iemand hier ervaring mee?

De voorpret is in ieder geval al lang begonnen, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen en jullie ervaringen kunnen delen. Veel heb ik al gevonden met de zoekfunctie, dus ik heb geen overbodige vragen gesteld in mijn beleving.

Cheers!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Oef, dat lijkt me een mooi avontuur. Groente en fruit vraag ik me af, of je dat zult vinden in de hut. Ik vraag me ook af, hoeveel vitaminetekort je kan oplopen in 30 dagen.
Ik neem aan, dat je vaker dit soort tochten maakt, gezien je materiaallijst ( allemaal spul van hoogwaardige merken), dan zou ik niet beknibbelen op de tent. Als je de zpacks neemt, zou ik de camo versie nemen, heb je minder last van het licht in je tent.

Mirjam
 
Tarptent heeft inderdaad 2 mooi ul te ren, de Aeon Li, Notch Li (en mocht je 2p willen de stratospire Li). Ik heb zelf solo in een scarp 1 gelopen (1.3kg) en dat is mij ook prima gezien de ruimte binnen, stormvastheid en schappelijkere prijs.

Ik denk dat je het meeste gewicht gaat besparen door niet al je voedsel en brandstof mee te slepen. Misschien kun je kijken of je pakketten naar jezelf kan posten op het zuidelijke gedeelte? Ik weet dat je in de noordelijke hutten van alles kan kopen, incl zakjes van het heerlijke real turmat. Als gewicht een issue is, zou ik zeker daar kopen. Fruit kan ik mij niet herinneren maar zou zomaar kunnen, ze worden regelmatig bevoorraad met helikopters (in ieder geval het populaire noorden).

In iedergeval een geweldige tocht, blijf dit topic graag volgen. Een reisverslag na afloop zou ook super zijn! Een tocht die ook zeker op mijn verlanglijstje staat.
 
Ik denk dat je idd ‘advies’ van [emoji1369]Boterbartje kan volgen en focussen op voedsel (logistiek), want circa 20kg is wel een hoop gewicht. Daar zijn de UL rugzakken niet voor bedoeld. Ik heb zelf een HMG windrider. Geweldige rugzak. Heb ik iets zwaarder gewicht dan gebruik ik Zpacks schouderpads voor extra comfort. Maar dan nog ik 20 kg teveel vinden qua gewicht


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
 
De duplex is wel wat gevoelig voor wind. Misschien voor scandinavie kijken naar iets van MLD als alternatief. Bv. Trailstar of de Duomid, ook in DCF als extra lichtgewicht optie.
 
Natuurlijk zou ik bladzijden lang commentaar en advies kunnen geven, maar daar ben ik te lui voor. Een paar kleine dingetjes alleen noemen dus. Geen sneeuwschoenen, wel korte en lichte gaiters, waarmee je soms nog droog door een beekje kan. Geen Spot, genoeg mensen onderweg. Tenzij je een hele slechte conditie en een wankele gezondheid hebt. Het kan zijn dat dat het muggenseizoen is uitgebroken, dus hoofdnetje en ook gaas in de tent of tarp. De rugzak moet vrij veel dragen en op verschillend volume kunnen worden ingesteld. Dus bijvoorbeeld Exped Lightning of Sierra Designs Flex Capacitor. Lees ook hierover het commentaar van de ontwerper Andrew Skurka. Lees ook het verslag over de Padjelantaleden van forumlid Ivo. Dat is wel wat ruiger terrein, maar er werden heel verschillende tenten/tarps gebruikt. Ik meen dat hijzelf een omgebouwde Baltoro rugzak gebruikt.
Veel succes gewenst!
Boelo
 
Ik ben verschillende keren in de kvikkjokk-Saltoluokta regio geweest en heb wel een idee wat mogelijk is in de hutten (en bij uitbreiding vermoedelijk ook gelijk met de andere stf hutten). Als je met twijfels zit over de faciliteiten van een bepaalde hut moet je hen gewoon een mail sturen. Je kan goederen verzenden naar een bepaalde hut. Versturen van een bepaalde hut terug naar huis etc. huren van materiaal in de ene hut en afleveren in de andere stf hut. Spreek met een bepaalde hut af wat kan/Niet kan. Als je geen gebruik wil maken van aankoop in de hutten (voeding,kaarten)
(zie bv https://www.swedishtouristassociation.com/learn/stf-mountain-shops-shop-off-beaten-track/ wat zoal beschikbaar is- daar zijn meer nuttige links op te zoeken zie bv https://www.swedishtouristassociation.com/facilities/stf-saltoluokta-mountain-station/faq/ )
en je wil je materiaal/eten opsturen, pak dan een hut die bereikbaar is met het openbaar vervoer. Het moet niet zo moeilijk zijn om dat uit te zoeken. Alleen op het zuidelijke deel na kvikkjokk zullen mogelijk de mogelijkheden wat schaarser zijn. Ik zou zelf niet voor 15 dgn eten meenemen per sectie. 10 dgn is voor mezelf de max.
Als je de mogelijkheid hebt zou ik wat later op het seizoen vertrekken en eindigen begin september/of nog wat later. De herfst is een mooie periode en je hoeft geen rekening te houden met sneeuwresten en smeltwater. 350 gr dons zal geen -4°C comfort geven maar je zal je eigen lijf wel kennen vermoed ik. Zelf doe ik geen moeite om mijn voeten droog te houden en loop op trailrunners. Ik zou toch een muggennet mee pakken als je in de zomer gaat, aangevuld met lange broek/mouwen/handschoenen. Een gesloten tent itt een tarp oid is dan een zegen.
Boelo verwijst naar mij. Ik was in sarek met een groepje/buiten muggenseizoen.
https://ivovanmontfort.blogspot.com/2019/03/tussen-kvikkjokk-en-saltoluokta.html#more
 

Dit filmpje is een echte aanrader, mooi gemaakt en geeft denk ik een goed beeld van de kungsleden. Ik heb in ieder geval weer een wandeling toegevoegd aan mijn lijstje.
 
4. Hoe donker wordt het ’s avonds rond deze periode? Scheelt het erg als je wat zuidelijker van de route zit?
Foto genomen om 3 uur 's nachts op de Kungsleden 20 juni... ;) Daar moet je niet mee zitten. Overdag was het redelijk bewolkt en donkerder dan 's nachts wanneer de zon meestal scheen bij ons.
kungsleden-4931.jpg
 
Allereerst, Kungsleden is prachtig!
- Wij hadden alleen waterschoenen (teva's) mee en dat ging prima!
- Kaarten kun je iniedergeval in Abisko kopen.
- Als het muggenseizoen is is Deet en een netje niet afdoende. Er is een of ander apparaat dat die beesten weghoudt (iets van 30-50 euro) met patronen ofzo, en dat is echt een aanrader.
- De hutten worden bevoorraad in de winter met de sneeuwscooter. Fruit en Groente is er dus niet. In Saltoluokta is dit er wel, maar beperkt. Wij hadden gedroogde fruit mee en dat was prima.
- Sneeuwschoenen hoeft niet, wij hadden gewoon bergschoenen en ging prima (juli/aug '17).
- In mijn opinie is een SPOT systeem niet perse nodig als je op de paden blijft. De kungsleden is echt een snelweg met wandelaars (vonden wij althans), dus je komt altijd wel mensen tegen (iniedergeval van Abisko tot Saltoluokta). Vanaf kvikkjok tot het zuiden hebben we helaas niet gelopen dus kan ik niks over zeggen.

Verder raad ik je echt aan om een muts of buff mee te nemen voor op je oren, want het waait soms nogal hard. (kon even niet zo snel zien of je dat op je bagagelijst hebt staan).
Succes alvast ;-)
 
Dat er totaal geen groenten en fruit zouden zijn te krijgen is ietwat overtrokken. Deze zomer kon ik in de hut aan Kaitumjaure appels en eieren (!) krijgen, maar ik zou er nooit op rekenen. Wat betreft de muggen kan ik je een plaatselijk product op basis van berk, een soort teeraftreksel, adviseren. Het werkt in mijn ervaring beter als DEET, of het gezonder is durf ik niet zeggen. Je verspreidt een ongelofelijke, zij het beste aangename, bosgeur wat die beestjes aan het twijfelen brengt of er wel iets te rapen valt. Het riekt ook sterker als zweet, dus tweemaal winst! Net als Ivo raad ik je trailrunners aan. Het bespaart je een paar waadschoenen in je rugzak, tijd met de wissels en de illusie dat je je wandelbotinnen droog kan houden. Veel plezier
 
1. Ik wil mijn baseweight zo laag mogelijk houden, met dat in het achterhoofd wil ik een backpack kopen van 65 liter. Liefst zo’n UL type, bijv. de Zpacks ARC Haul maar omdat ik zoveel eten meenemen zit ik toch wel aan de 20-22 kilo aan het begin van de hike en dat is boven de draaglimiet van de UL modellen. Wat is jullie advies, toch gaan voor een UL model met daarbij de angst dat het minder comfortabel is dan bijv. een Gregory Baltoro 65L maar wat wel meer dan 1,2 kilo scheelt?

Hoi. het antwoord op deze vraag is simpel. Nee, koop geen Zpacks Arc type rugzak als je deze zo zwaar wilt beladen. Ik heb zelf een Zpacks Arc-zip en hier ook de gehele Kungsleden mee gelopen. Zuid naard Noord, juli 2018. Een Zpacks is tot max 14 kg draagbaar, daarboven is het draagcomfort slecht. De Zpacks heeft te dunne draagriemen en padding.

2. Is een SPOT systeem nodig?
Dit hangt er sterk vanaf wat je doet tijdens je tide trips, ga je extreem, neem er een mee.
Is er een thuisfront dat dagelijks wil weten of het goed gaat neem er een mee. Op de Kungsleden blijven, dan heb je er geen nodig. Iedere noodhut beschikt bijna over een telefoon, evenals iedere berghut. bereik met GSM is gemiddeld slecht.

3. Hebben ze in de hutten verder vers groente en fruit? Ik neem genoeg multivitamines en magnesium mee, maar er gaat niets op tegen wat verse ingrediënten.

Nee, er is geen vers fruit en groente in de hutten, In Hemavan, Ammarnas, Jakkvik, Kvikkjokk, Saltoluokta, en Abisko kun je wel inkopen doen, inclusief fruit. Groente niet in Kvikkjok en Saltoluokta.

4. Kan ik mappen vooraf al kopen? Het zijn dikwijls van die Zweedse sites waar ze die verkopen en die sturen de kaarten niet naar Europa.

Goede wandelkaarten, met voldoende detail, voor de gehele Kungsleden vormen nogal een flink pakket. Verder kost het ook nogal wat. De Zwerver biedt er aan. Voor de Kungsleden is een wandelgids met daarin kaartjes meer dan genoeg. Zelf gebruik ik een GPS met daarop geladen een kaart en de GPX route. Klein, licht en prima. Kaarten via open street map.

5. Als jullie kijken naar mijn gear list, zijn er onderdelen die echt gemist worden of mogelijk kan ik zelfs wat items thuislaten. Hou hierbij rekening met de periode waarin ik ga.

De camelbak, totaal overbodig, petfles van 1 liter voldoet prima, er is zuiver en drinkbaar water in overvloed, water meedragen is totaal overbodig, max 0,5 liter.
MSR trailshot filter, niet nodig, water is van uitstekende kwaliteit.
Verder nog denken aan hoofdnetje, muggen kun al naar gelang het weer behoorlijk aanwezig zijn. Vooral als je stopt of kampeert.
Qua eten wil ik voor 12-15 dagen dat zelf meenemen. Met name gedroogd eten en nootjes/snacks. Dit is erg veel en maakt je rugzak onnodig zwaar, je kunt op de in punt 1 benoemde plaatsen, prima her bevoorraden, ook met vriesdroog eten. Iets duurder maar het maakt je pack een stuk lichter. Als je voor 5 dagen mee hebt is dat voldoende.
Ik zou altijd hiking stokken gebruiken, zeker als je rugzak zo zwaar wordt als je zegt. Ga je voor de Duplex, dan heb je deze toch nodig.

6. Graag wil ik een UL tent, ik zit de denken aan de Zpacks Duplex, maar deze is erg duur. Iemand ervaring met importeren van deze tent, in NL is deze gewoon niet te verkrijgen. Of andere adviezen voor ruime UL tenten? De Gossamer gear the two, is een mooi compromis, hetzelfde design als de Duplex maar dan geen Cuben fiber, scheelt bijna de helft in kosten. Ook deze is amper te verkrijgen.

Ik gebruik nu 2 jaar de Zpacks duplex, en ben er erg tevreden over. Ik heb hem gewoon geïmporteerd samen met nog een aantal items van Zpacks. Ik heb vooraf contact opgenomen met Zpacks, ze hebben het pakketje toen geclassificeerd als Repair materiaal en er een fictieve waarde aan toe gekend van 50 dollar. Dat heeft me toen enorm aan kosten bespaard. Ik weet niet of ze dat nu nog doen, maar je kunt het proberen. Het enorme voordeel van de Duplex tent is het materiaal, Cuben fiber kun je veel makkelijker nat inpakken, het neemt nagenoeg geen water op, en silnylon wel.

7. Heb ik gaiters nodig rond deze periode? Dat scheelt toch wat gewicht als ik het alleen red met mijn beta LT pant hardshell. Als het matig nat is dan kunnen gaiters je helpen, is het droog dan zijn ze overbodig en is het erg nat dan doen helpen ze toch niet meer, dan gewoon een regenbroek aan. Zelf gebruik ik ze niet.

8. Heb ik van die kajak schoenen nodig om door hoge waterplassen heen te lopen zonder dat mijn schoenen nat worden of valt dat mee?

Je gebruikt, Meindl Tessin Identity schoen, dit is een leren schoen met Gore-tex lining. Nu weet ik niet hoeveel ervaring met nat weer Hiking je hebt, maar ik zou deze nooit kiezen. Je voeten houden het bij nat weer niet droog, na 2 dagen laat het leer en de gore-tex onherroepelijk water door, en dan krijg je je schoenen niet meer droog. Zeker als je off-piste gaat loop je door natte ondergrond. Er zijn bijna overal bruggen, maar af en toe moet je door een beekje of ondiepe stroom, je kunt dan je schoenen gewoon even uit doen en op blote voeten erdoor. De extra schoenen zijn alleen maar ballast. Ik kies voor trailrunners,zonder gore-tex. Dit is een bewuste keuze voor natte voeten maar wel super snel droog erna. Merk Brooks. het lage gewicht ten opzichte van de meer traditionele wandelschoen maakt het lopen een stuk minder zwaar.

9. De periode waarin ik ga kan het, als je pech hebt, tegenvallen waardoor het eerste stukje vanuit Abisko erg zwaar is door het natte sneeuw. Is er een mogelijkheid dat ik sneeuwschoenen huur bij Abisko STF en die een paar STF hutten verder op inlever? Zelf heb ik sneeuwschoenen, maar het is zonde om die 2 kilo altijd bij je te dragen, pff moet er niet aan denken.

Eind juni is een prima tijd, zelf gestart 30 juni. Er was in de winter van 2017-18 veel sneeuw maar een snelle dooi in het voorjaar. Wel sneeuwvelden over gestoken, maar dat ging zelfs op mijn trailrunners prima, de oppervlakte is vrij hard en er zijn je dan al heel wat mensen voor gegaan. Ik heb geen mensen gezien met sneeuwschoenen.

10. Hoe donker wordt het ’s avonds rond deze periode? Scheelt het erg als je wat zuidelijker van de route zit?

Het wordt niet of nauwelijks donker, het schemert een beetje na middernacht. Als je noord zuid loopt heb je op het einde een korte nacht, een tot 2 uurtjes, loop je zuid noord dan is dat minder omdat je steeds noordelijker komt. Zeker in een Duplex, deze is nauwelijks licht dicht. heb zelfs mijn hoofdlampje niet gebruikt.

11. Wat zijn de ervaringen met muggen, beetje fatsoenlijke Deet moet genoeg zijn toch?

Hangt sterk van temperatuur en hoogte af, muggen beneden boomgrens kan een plaag zijn, neem hoofdnetje mee. Alle middeltjes ten spijt helpen deze nauwelijks. Wind helpt enorm en hoogte, boven de boomgrens kamperen ook. Benden de boomgrens, en warm, blijf lopen!

12. Ervaringen met start route zuid of noord? Noord heeft als nadeel dat je steeds tegen de zon aan het kijken bent, maar als je juist zuidelijk begint loop je tegen erg veel drukte aan als je eenmaal in het noordelijke deel bent.

Druk beginnen of eindigen, je ontkomt er niet aan. Ik vond het lopen van zuid naar noord wel fijner, rustig beginnen zonder al te veel drukte en inderdaad vaker de zon in de rug. Hemavan-Ammarnas wordt wel ook steeds populairder, tussen Ammarnas en Kvikkjok is het rustigste stuk. Blijf tussen Abisko en Kvikkjokk weg uit de berghutten als je wilt slapen, kruip in je tentje op een eenzaam plekje.
Neem voldoende contant geld mee voor de boot overtochten, de prijzen stijgen met het jaar. In de berghutten kun je bijna overal pinnen.

13. Hoe is de route tussen Kvikkjokk and hamarnas, goed getekend? Schijnbaar lopen hier maar tussen de 40-100 mensen per jaar.
De bewegwijzering is overal prima, ook op de minder belopen gedeeltes. En ook hier wordt het drukker. Je loopt hier wel vaker door het bos en natte gedeeltes. Ded houten loopplanken zijn hier ook soms wat slechter onderhouden. Maar de route is ook hier prima te lopen.

14. Om gewicht te besparen en mogelijk voor de gehele rit zelf eten mee te nemen heb ik ook ingelezen over de bezorgservice van ‘bussgods’. Ogenschijnlijk kunnen deze ook pakketjes bij een bepaalde STF hut bezorgen. Dat zou ideaal zijn, iemand hier ervaring mee?

Geen ervaring mee, en op de Kungsleden met zijn vele berghutten met winkeltjes totaal overbodig. Ik ben gestart met eten voor 5 dagen en had altijd nog 2 dagen over als ik weer kon her bevoorraden. In Ammarnas bijvoorbeeld is een prima winkel met een uitgebreid assortiment ook van vriesdroog eten. In Jakkvik is een winkel bij het Tankstation, In Kvikkjokk is de stf hut, ook in STF Saltoluokta. Alle berghutten tussen Abisko en Vakkotavarre hebben een prima shop voor eten.
 
Je gebruikt, Meindl Tessin Identity schoen, dit is een leren schoen met Gore-tex lining. Nu weet ik niet hoeveel ervaring met nat weer Hiking je hebt, maar ik zou deze nooit kiezen. Je voeten houden het bij nat weer niet droog, na 2 dagen laat het leer en de gore-tex onherroepelijk water door, en dan krijg je je schoenen niet meer droog. Zeker als je off-piste gaat loop je door natte ondergrond. Er zijn bijna overal bruggen, maar af en toe moet je door een beekje of ondiepe stroom, je kunt dan je schoenen gewoon even uit doen en op blote voeten erdoor. De extra schoenen zijn alleen maar ballast.

Dit is een tipische reactie voor iemand op trailrunners ;)

Goretex schoenen zijn prima droog te houden. Ik gebruik dan wel hoge bergschoenen. Altijd mét gamachen en bij regen met regenbroek. En ja, ik heb veel ervaring met nat-weer-hiken :cool:

Extra schoenen voor doorwadingen zijn niet alleen ballast. Ze zijn ook voor je veiligheid. Op blote voeten doorwaden is extra gevaarlijk. Nog even los van scherpe stenen. Je staat minder stabiel, kan niet snel lopen en het is extra koud. Als je een enkele doorwading hebt in ondiep water gaat het nog wel (is ook erg oncomfortabel). Maar is het kniediep, snelstromend en/of gletsjerwater, zijn aparte waadschoenen zeer aan te raden. Ik gebruik zelf (nep)crocks met neopreen sokken.
 
Een jaar of 10 geleden heb ik wel een stel Belgische hikers aan het denken gezet met de z.g. "20 seconden regel van Boelo". Die regel hield in dat je, als je ijskoud of smeltwater ging doorwaden met blote voeten, je binnen 20 seconden aan de overkant moet zijn. Want na 20 seconden(gemiddeld) heb je geen enkel gevoel meer in je voeten en je merkt dus niet wanneer je op scherpe of spekgladde stenen stapt. Dan wordt het inderdaad tijd voor neopreen sokken of iets dergelijks. Daarin geef ik vorige inzender volledig gelijk.
Wel moet ik opmerken dat ik op het mij bekende stukje Kungsleden geen lange doorwadingen heb doorgemaakt, maar in Noord Noorwegen toch verschillende keren.
Een ander puntje: bij zo'n 5-6 graden C. en een stevige windchill factor kunnen de meeste mensen wel wat warme bedekking van hoofd en handen gebruiken. En het bereik van de slaapzak is dan ook snel aan de krappe kant.

Groeten Boelo
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

3. Kan ik mappen vooraf al kopen? Het zijn dikwijls van die Zweedse sites waar ze die verkopen en die sturen de kaarten niet naar Europa.
Het meeste is wel gezegd geloof ik, maar wat betreft de kaarten: die heb je inderdaad niet nodig om het pad te volgen (ook niet in het minder begane middenstuk), maar ik vond ze wel leuk om de omgeving een beetje te kunnen lezen. Wat voor mij goed werkte: ik heb de eerste twee kaarten ter plekke gekocht en deze steeds geruild met wandelaars die me tegemoet kwamen. De laatste twee kaarten (de noordelijkste) heb ik dus nu thuis :)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan