Kungsleden


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste allemaal,

Naar aanleiding van het topic "Vervolg op de West Highland Way" waar de tips (routes) binnenstromen, ben ik alle suggesties druk aan het onderzoeken (dat is fijn van een bekende route, je kunt de naam opzoeken op het internet en zodoende aan meer informatie komen). Maar ik wil nu even "de diepte in" over het Kunsleden. Vandaar dat het starten van een nieuw topic mij het beste lijkt (i.v.m. het opzoeken/archiveren van dergelijke topics). Ik heb een aantal reisverslagen van de Kungsleden gelezen, er is een hoop over te vinden, hier wat links:

http://www.hansrossel.com/zweden/noorden_lapland_kungsleden.html
http://users.fulladsl.be/spb9335/lapland/h0003.htm
http://kungsleden.hyves.nl/
http://en.wikipedia.org/wiki/Kungsleden
http://www.andersreizen.nl/?/verslag/se03w01.html
http://www2.fjallraven.com/classic/
http://www.hiking.be/nl/forum/messages.asp?ForumID=10368
http://www.desolation.be/reisverslagen/lapplandjuli2004/#*
http://www.oppad.nl/published/opp/content/pages/reizen/landenspecial/zweden/wandelen-noord.nl.html

Toch heb ik nog wat vragen, en ik hoop dat er hier mensen zijn die daar antwoord op kunnen geven.

Om te beginnen: hoe kom je op de startpositie van de Kungsleden, en hoe kom je terug vanaf het eindpunt? Ik zoek, als student, de betaalbaarste manier of hier te komen. Onderhand zie ik door de bomen het bos niet meer, en zou graag wat duidelijkheid over de heen/terugreis willen weten.

Overgens weet ik nog niet, als ik deze toch zou lopen, wat het eindpunt wordt. De gehele Kungsleden is namelijk té lang om in één keer te lopen..

Alvast bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Jerry

Ik begrijp dat je nog niet zo ervaren bent na de WHW gelopen te hebben, en dat je je wilt voorbereiden op de volgende tocht, wat nooit verkeerd is en natuurlijk voor extra voorpret zorgt.

Maar ik heb het idee dat je je ook TEveel kan voorbereiden. Is het niet een deel van de uitdaging, het avontuur en het plezier om op een tocht te gaan en kijken wat je tegenkomt?
Met name op dit soort bekende en drukkere routes is dit heel goed mogelijk.

Ik liep het Kungsleden al twee maal. De eerste keer van Abisko tot aan Kvikkjokk, de tweede keer van Hemavan in zijn geheel naar Abisko.
Abisko is makkelijk te bereiken, met vliegtuig (soms goedkope tickets van Stockholm) of per trein.

Ook Kvikkjokk en Hemavan zijn vrij eenvoudig te bereiken met bus.

succes in ieder geval met de voorbereidingen.

russian_nomad
Twan
 
Hoi

Als je hem niet helemaal wilt lopen, is het noordelijkste stuk het mooist (overigens is dit ook zo als je hem wel helemaal loopt ;)). Ik zou er dan dus voor gaan om alleen dat deel te lopen.
Ik heb zelf intussen het hele stuk van Kvikkjokk naar Abisko gelopen en dat is echt een aanrader.

Kvikkjokk is prima te bereiken per trein/bus. Je gaat dan naar Jokkmokk met de trein (mooie treinreis vanuit Stockholm) om vervolgens met de bus naar Kvikkjokk te gaan. Abisko is nog makkelijker, daar gaat gewoon rechtstreeks een trein terug naar Stockholm.

Je kunt inderdaad ook met het vliegtuig, maar persoonlijk vind ik de treinreis naar het noorden altijd wel erg mooi. Wat ik nog wel even zou controleren, toen ik zelf in Zweden studeerde kon ik erg goedkoop met standby tickets vliegen. Je weet dan niet zeker wanneer je vlucht gaat, maar over het algemeen zat ik gewoon op het eerste vliegtuig dat de goede kant op ging.

Succes ermee, en als je nog vragen hebt, hoor ik ze wel;)

Groetjes,

Arjen
 
Arjan,
Ik kan dus vanaf Eindhoven met Ryanair naar Stockholm vliegen.
En dan vanuit Stockholm met de trein en bus naar Kvikkjokk (beginpunt).
(wat lastig allemaal zeg, helemaal omdat ik geen Zweeds spreek en de plaatsnamen al helemaal nietszeggend zijn voor mij :) )

Met de treinreis naar het noorden bedoel je toch wel echt de binnenlandse treinreis hé? Er is geen treinverbinding tussen NL en Stockholm voorzover ik kon zien (toch?).

Weet je ongeveer wat de reis van Stockholm naar Kvikkjokk zou kunnen kosten? Een ruwe schatting (moet ik rekenen op tientallen euro's of praten we over honderden...)

russian_nomad,
Ik begrijp wat je bedoeld, maar de vragen die ik stel kan je niet onderweg ervaren. Ik heb nog geen vragen gesteld wat ik onderweg precies tegen kom, de vragen gaan meer over het gedoe eromheen (benodigheden en reizen)
 
Hoi

Je kunt in principe ook helemaal met de trein naar Stockholm, maar volgens mij ben je dan meer geld kwijt dan wanneer je met ryanair gaat. Dat lijkt me dus wat overdreven ;)

Van Abisko terug naar Stockholm was een aantal jaar geleden verrassend goedkoop. Abisko-Stockholm is zo'n 18 uur (als ik het goed herinner) en was enkele 10-tallen euro's (zeker minder dan 100). Dat was wel als student en ook al een aantal jaar terug, dus weet niet precies wat het nu is.
De andere kant op, Stockholm - Jokkmokk is dezelfde trein alleen stap je dan een paar stations eerder uit.

Kvikkjokk is overigens niet helemaal het beginpunt, Hemavan is dat officieel (of je moet de zuidelijke Kungsleden ook nog mee willen nemen). Maar volgens velen is het stuk vanaf Kvikkjokk naar het noorden het mooiste.

Groetjes

Arjen
 
Dank je Arjan,

Ik heb ondertussen nog wat rondgesnuffeld op http://www.hansrossel.com/zweden/noorden_lapland_kungsleden.html
en daar hadden ze de Kungsleden in 4 etappes opgedeeld.

Dit zijn de etappes:

Etappe 1: Abisko - Kebnekaise (86 km)

Etappe 2: Kebnekaise - Saltoluokta (52 km)

Etappe 3: Saltoluokta - Kvikkjokk (73 km)

Etappe 4: Ammarnäs - Hemavan (78 km)

Volgens deze indeling is Abisko het beginpunt, ik weet echter niet of het uitmaakt in welke richting je loopt -i.v.m. het weer- maar een mooie keuze voor ons zou dan kunnen zijn:

Beginnen in Abisko en eindigen in Kvikkjokk.
Het stuk tussen Ammarnas en Hemavan slaan we dan over.

Dit is wellicht iets teveel, maar ik denk dat er tussen Saltoluokta en Kvikkjokk wel een punt is om terug te keren met een bus(?) -dit omdat er ook berghutten staan-.

Of heb je een andere suggestie?
 
Het voordeel van van zuid naar noord lopen is dat je dan "met de stroom mee" loopt, en dus minder mensen tegenkomt (de meeste mensen lopen in die richting). Ook loop je dan met de zon in je rug, dat loopt vaak makkelijker.

Verder staat daar dat je via Kebnekaise loopt. Dit kun je idd doen, maar is eigenlijk een stukje extra. Je moet dan 2x 14km heen en weer lopen. Als je dat niet doet, zijn de eerste 2 etappes samen 101km, red je met misschien wel tot aan Kvikkjokk.

Groetjes, Arjen
 
>Dit is wellicht iets teveel, maar ik denk dat er tussen
>Saltoluokta en Kvikkjokk wel een punt is om terug te keren met
>een bus(?) -dit omdat er ook berghutten staan

Tussen Saltoluokta en Kvikkjokk is volgens mij geen plaats om op de bus te stappen. De hutten staan gewoon in de bergen.

Als je begint in Abisko zou ik persoonlijk het vliegtuig nemen van Stockholm naar Kiruna en daar de trein nemen naar Abisko. SAS biedt ungdomstickets en studenttickets aan. Ik ben hier student, maar volgens mij geldt het ook voor mensen die buiten Zweden wonen.
Bij de terugreis vanuit Kvikkjokk kun je de bus nemen naar Jokkmokk en vandaar de trein naar Stockholm.

Coenraad
 
Hallo Jerry!
Nog even over het vervoer. De informatie die je kreeg, is behoorlijk verouderd. Je kan vliegen van Schiphol naar Stockholm Arlanda met SAS.
Dat is natuurlijk duurder dan Ryanair, maar het heeft het voordeel dat je al op het goede vliegveld zit. Je kan dan meteen door met Flynordic (www.flynordic.com) naar Kiruna. Deze maatschappij doet het goedkoper dan SAS over hetzelfde traject. Wanneer je met Ryanair vliegt,kom je aan op vliegveld Skavsta, ruim honderd kilometer voor Stockholm. Je kan daar op de"Flygbussarna" stappen om naar centrum Stockholm te komen of naar een ander vliegveld(Arlanda in dit geval) Die bussen gaan vrij vaak, zijn niet duur en rijden, nee scheuren keihard.
Vorig jaar ben ik met met de trein teruggeweest en dat is echt een ramp! Dood vermoeiend, erg langdurig want er wordt elk half uur gestopt om een ertstrein te laten passeren. Je ziet bijna niets anders dan steeds dezelfde soort sparrebomen die langs de spoorlijn staan.. Nee, dan is het vliegen veel aangenamer en zeker niet duurder.(was ong. 70 euro enkel)Wel moet je nog een stuk van vliegveld Kiruna afleggen naar de stad of het treinstation( er rijdt een bus, maar niet vaak)De trein gaat naar Abisko-Narvik e.d.
Tenslotte wil ik nog even kwijt dat het vervoer in Zweden vanwege bezuiniging of modern willen doen de kortingen voor studenten en senioren veelal heeft afgeschaft.
Groeten, Boelo
 
> Je ziet
>bijna niets anders dan steeds dezelfde soort sparrebomen die
>langs de spoorlijn staan..

Dat vond ik nou juist mooi :) Bovendien vind ik het als ik naar een uithoek ga vaak leuk dat ook echt zo te beleven.

Maar goed, dat is inderdaad iets persoonlijks :)

Groeten, Arjen
 
Hoi Jerry,

Je hebt al verschillende reacties gekregen, hierbij nog eentje:

Een paar jaar terug heb ik een deel van de Kungsleden gelopen: Abisko-Nikouluokta (via de Kebnekaise (= hoogste berg van Zweden)).
Dit is een erg mooie route en niet al te druk. Wij kwamen dagelijks dezelfde mensen tegen en dat waren er een stuk of 10.
Hou er wel rekening mee dat er verschillende riviertjes moeten worden overgestoken, dus een stel wandelstokken en iets van teva's zijn een must om mee te nemen.
Indien noodzakelijk, kan je onderweg in diverse hutten wat te eten kopen (moet je wel zelf klaar maken). Kamperen mag overal, behalve in Abisko N.P. (= 1e dag)

Al met al zeker de moeite waard!

Reis er naar toe: vliegtuig:
NL-Stockholm met Ryanair en Stockholm-Kiruna met de SAS

Vanuit Kiruna kan je met de trein ri, Narvik, waarbij je er bij Abisko uit stapt. (als je tijd over hebt, is het zeker de moeite waard naar Narvik, of zelfs de Lofoten te gaan!!)

Vanuit Nikouluokta kan je met de bus terug naar Kiruna. Bus vertrekt bij een bezoekerscentrum waar je ook lekker wat kan eten en drinken (of opdrogen als het slecht weer is ;-)

Veel plezier, Nanda
 
Hallo Jerry!
Je had het misschien al ontdekt : als je in de periode 8-10 augustus van Abisko naar Nikkaluokta zou lopen, dan kom je geen 10 mensen tegen, maar een kleine 1000! Dat is namelijk het deelnemersaantal van de Fjallraven Classic 2007 en dat zal in 2008 ongeveer hetzelfde zijn. Het zal je duidelijk zijn dat het niet slim is om tegen deze stroom mensen op te moeten op een pad dat hier en daar twee plankjes breed is, dat zijn de stukken die door de moerassen lopen.
Een ander nadeel van de Noord-Zuidwest richting is dat je meestal de zon en de wind tegen hebt en van die spleetoogjes gaat krijgen.
Groeten,
Boelo
 
Vriendelijk bedankt voor alle reacties :)

Op dit moment zitten wij er aan te denken om het volgende te doen:

Met Ryanair, vanaf Eindhoven, naar Stockholm vliegen (92,50 p.p. inc. belastingen en toeslagen)

Dan met de trein van Stockholm naar Abisko Turiststation, een treinreis van 19 uur. Maar we zitten wél meteen op het goede station, we hoeven geen enkele keer over te stappen: http://plannerint.b-rail.be/bin//qu...l&seqnr=2&ident=1p.041642.1194627846&OK#focus

Dit lijkt simpeler dan 2x vliegen én de trein. Het nadeel is uiteraad de enorm lange tijd die we in de (nacht)trein moeten doorbrengen...

Mijn (typisch Hollandse) vraag is: kan iemand ons vertellen wat de treinreis gaat kosten? De internationale routeplanner geeft namelijk geen bedragen weer... En de kosten spelen ook een rolletje.. ;)

Jerry
 
Hallo Jerry!
Wanneer je met Ryanair naar Stockholm vliegt, kom je eigenlijk 100 km eerder op de grond op het vliegveld Skavsta dat bij Nyköping ligt. Gelukkig rijdt de snelbus in ong. 75 minuten naar het station in Stockholm. Dat kost 150 SEK enkel, 249 SEK retour. Betalen kan per internet of gewoon ter plaatse natuurlijk. Reserveren is niet nodig.Zie voor vertrektijden ook: www.flygbussarna.se Dan van Stockholm Centralstation naar Abisko Turiststation. Reserveren is verplicht: www.bokatag.se Taalkeuze Engels rechtsonder. Prijzen vanaf 349 SEK (alleen stoel) = jeugdkorting tm 25 jaar, daarboven 449 SEK enkel. Maar ik zou iets duurders aanraden, je wilt in die 20 uur ook wel eens liggen! Vergeet niet flink wat water en eten mee te nemen, vaak is er in de trein niets te krijgen en ik weet ook niet of dat duur is. Op het moment krijg je 9,27 SEK voor 1 euro.
Sukses gewenst en rekenen maar!
 
Hallo Jerry!
Nog wat informatie: deze treinlijn heet in Zweden "Norrlandstaget" en gaat via Ostersund naar eindpunt Narvik (in Noorwegen). Soms moet je onderweg overstappen , dus even goed opletten!
Groeten,
Boelo
 
Norrlandståget van Stockholm naar het noorden gaat NIET via Östersund.
Overigens is het helemaal niet zo erg om zo lang in de nachttrein te zitten. Je bent dan net zo snel in Abisko Turist als wanneer je tot Kiruna zou vliegen. Als je vanuit Nederland denkt te gaan vliegen tot Kiruna heb je namelijk zeer waarschijnlijk geen aansluiting op de trein of bus naar Abisko Turist of de bus naar Nikkaluokta. Dat betekent, dat je in Kiruna moet overnachten, dus weg tijdwinst van het vliegen!
Henk K
 
>Verder staat daar dat je via Kebnekaise loopt. Dit kun je idd
>doen, maar is eigenlijk een stukje extra. Je moet dan 2x 14km
>heen en weer lopen

Hier wil ik nog even op terug komen.
Waarom zou deze "afwijking" van het pad handig kunnen zijn:

- In Kebnekaise is een grote berghut waar we weer eten kunnen kopen om mee te nemen. Ik hoop op handig trekkersvoedsel.
(Keerzijde is dat heen-en-terug samen 2 dagen kost, kortom: we verbruiken er juist extra voedsel door).

- Ik heb gelezen dat de route naar Kebnekaise bergstation heel erg mooi is (Keerzijde is dat we precies dezelfde route weer terug moeten lopen, de vraag is dan ook: is het wel echt de moeite waard?)

- Eigenlijk zou ik graag de hoogste berg van Zweden op willen -via het 'makkelijke' pad- Dit heb ik in Schotland met de Ben Nevis gedaan, en zoiets geeft toch een erg mooi uitzicht.

Laat ik het eens vragen: is het de moeite waard om 'af te buigen' naar Kebnekaise, om vervolgens weer terug te lopen en de route op te pikken richting Kvivjokk?
 
Ik heb een ongeloofelijk nuttige site gevonden waar je de route ziet, en kunt klikken op alle bergstations/hutten, je wordt vervolgens meteen doorgelinkt naar de website over die desbetreffende hut! Echt héél érg handig om erachter te komen hoeveel proviand we ongeveer mee zouden moeten nemen... maar... er is slechts één nadeeltje... ik snap de legenda niet :+ En ik kan op de site ook geen uitleg van de door hun gebruikte symbooltjes vinden...

Help! (weet iemand de betekenis van de symbooltjes, je ziet bij bijv. deze berghut: http://www.svenskaturistforeningen.se/templates/hostel.aspx?id=3315 een blauw vierkantje met CC afgebeeld staan... maar... wat betekend dat? Ik wil weten of ze (trekkers)voedsel verkopen :) )
 
Ik heb het stuk 1x gelopen, 't was inderdaad mooi maar vond het niet veel spectaculairder dan de rest van het pad. Moet ik er wel bij zeggen dat we die dag niet het mooiste weer hadden, dus daar kan het ook aan liggen.
Ik ben ook begonnen aan de Kebnekaise, maar al snel teruggekeerd wegens teveel sneeuw (was nog eind mei). Ik heb wel het idee dat de Kebnekaise wat zwaarder is dan de Ben Nevis via de makkelijke weg...

Over dat eten, het kost je idd 2 dagen om via Kebnekaise fjellstation te lopen. Als je dat niet doet, ben je in 3 dagen in het net zo grote Saltoluokta fjellstation, dus daar zou ik het niet voor doen, denk ik.

Groetjes, Arjen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Als je ff met je muis op de CC gaat staan zie je wat het betekend...............of je klikt er onder op symboolverklaring.

( je kan daar dus met een creditkaart betalen )
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan