laagjes slaapzak

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hay,

Ik ben (nog?) geen vierde seizoententer en vooral ook een koukleum. Als ik nou wel eens in wat koudere perioden wil tenten in NL en nabije omgeving, en niet gecharmeerd ben van in dertien lagen onderkleding slapen, wat zou dan de beste volgorde zijn van laagjes? Ik heb een satijnen lakenzak, een fleece dekenzak en een donzen slaapzak, niet te dun, maar ook niet afdoende voor mij.

Als je fleece over dons doet, krijg je dan niet dat je dons in meer in elkaar gedrukt wordt en daarmee warmteverlies? Ik heb de neiging om dons over fleece te doen namelijk, maar dat is meer een gevoel. Ik heb wel een keertje in een dunne mummie gelegen, zonder lakenzak, met fleece dekenzak eromheen (niet in de winter). Ik kan niet vergelijken zonder fleece, want ik lag me meer te ergeren aan het model, dan dat ik warm of koud was, of erger: dat ik veel sliep.

Of is het toch wijzer om met een dunne icebreaker legging en shirt alleen in lakenzak en donzen slaapzak te liggen? Al was t maar, omdat ik die toch al aanheb en daarmee een fleece dekenzak thuis kan laten?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Anna,
als je met je icebreaker ondergoed even warm hebt dan met een fleeceliner, waarom dat inderdaad niet aandoen. Dat heb je waarschijnlijk sowieso mee terwijl je die fleeceliner speciaal mee moet doen. Best wel een setje ondergoed dat niet nat is van het zweet van overdag. Daarnaast kan het absoluut geen kwaad om allerlei kleding aan te trekken op voorwaarde dat ze droog zijn en je niet het gevoel krijgt als een sardien in een blikje.
 
Dat is t nou juist, wist ik t maar. Die ervaring mis ik tot nog toe. Overdag in weer en winter ken ik wel, maar de nachten niet. Voor zover NL winter heeft.

En ik hou niet van sardientjes, dus het zou idd uit praktische overwegingen zijn als ik geen (ow heet dat zo) fleeceliner mee zou nemen.
 
Hoi Anna,

Mijn voorkeur heeft 1 laagje (droge) thermo-ondergoed en evt. een lakenzak in de slaapzak.

In het begin het ik wel ge-expirimenteerd met fleece in de slaapzak en zelfs 2 zomerslaapzakken in elkaar. Een laagjes-slaapzak dus.
Afgezien van het grotere gewicht (maar wel een enorme kostenbesparing) vond ik deze combi's een groot nadeel hebben:
als je een beetje beweegt wordt het geheel statisch. Bij mij zelfs zo erg dat iedere keer dat ik bij de grond was met een hand ofzo, ik gewoon pijnlijk ontlaadde. No fun!

Misschien iets om rekening mee te houden....

Veel plezier!
Petra
 
Hay Anna,

De juiste volgorde van de laagjes is:

-Jij
-Kleding
-Lakenzak
-Fleece
-Dons

Fleece over dons zal zeker de dikte (en dus de warmte) van de donslaag doen afnemen. Overgens is fleece een vrij zware isolator die maar weinig warmte toevoegd.

Als ik solo ga winterkamperen (nix extreems, gewoon kamperen bij een temperatuur kouder dan ik aan kan in mijn slaapzak) dan laat ik de tent thuis en kruip ik in mijn GTX bivakzak. Nu heb jij deze niet en isíe veel te duur om te kopen, maar hij voegt wel veel warmte toe. Misschien is het een idee om een goedkope bivi aan te schaffen (3 a 4 tientjes) en die over je slaapzak te doen?

Ik denk dat die bivi een vergelijkbare warmte als de fleece deken zal toevoegen. Je krijgt dan wel problemen met vocht ophoping in je slaapzak. Dat maakt niet zoveel uit als je een, misschien twee nachjes gaat kamperen. Voor meerdaagse tochten met een donzen slaapzak zou ik je dit systeem niet aanraden.

Suc6 Eins

Oh, bij de weg; draag een (bivak)muts, handschoenen en droge dikke sokken. EET VEEL voordat je gaat slapen. En eet dan ALLES wat veel vet bevat: chips, nootjes, pindakaas, klont roomboter door de warme choco, vette worst, stuk kaas, witte chocolade. Eet daarbij een beetje koolhydraten, mueslireepje ofzo. Als je lichaam geen brandstof in zich heeft dan kan het zichzelf ook niet warm houden. Vet is een goede langzame energie leveraar, de koolhydraten heb je nodig om de verbranding in gang te zetten.

Wees niet bang voor de callorien, die zijn in deze situatie even je vriend ipv vijand. Je slaapt namelijk niet meer naast de CV, maar bij -5, -10, -15, -20? En bij deze temperaturen moet je lichaam een hoop arbeid verrichten (door calorien te verbranden) op je warm te houden.

Zo dat was het voor nu,

Eins
 
>Oh, bij de weg; draag een (bivak)muts, handschoenen en droge
>dikke sokken. EET VEEL voordat je gaat slapen. En eet dan
>ALLES wat veel vet bevat: chips, nootjes, pindakaas, klont
>roomboter door de warme choco, vette worst, stuk kaas, witte
>chocolade. Eet daarbij een beetje koolhydraten, mueslireepje
>ofzo. Als je lichaam geen brandstof in zich heeft dan kan het
>zichzelf ook niet warm houden. Vet is een goede langzame
>energie leveraar, de koolhydraten heb je nodig om de
>verbranding in gang te zetten.
>
>Wees niet bang voor de callorien, die zijn in deze situatie
>even je vriend ipv vijand. Je slaapt namelijk niet meer naast
>de CV, maar bij -5, -10, -15, -20? En bij deze temperaturen
>moet je lichaam een hoop arbeid verrichten (door calorien te
>verbranden) op je warm te houden.

Stomme vraag misschien, maar helpt dit ook in huis?
Ik heb het namelijk (bijna) altijd koud. (Vrouw hè ;-))
Ook in mijn eigen bed. Helpt vet eten van te voren mij ook om me thuis in bed warm te houden? (In een kamer van ik denk zo'n 17 graden.)
 
>Stomme vraag misschien, maar helpt dit ook in huis?
>Ik heb het namelijk (bijna) altijd koud. (Vrouw hè ;-))
>Ook in mijn eigen bed. Helpt vet eten van te voren mij ook om
>me thuis in bed warm te houden? (In een kamer van ik denk zo'n
>17 graden.)

Stomme vragen bestaan niet alleen stomme antwoorden en hier komt er een (ik ben nl geen dieetist):

Een vrouw heeft per kilo lichaams massa een groter lichaams oppervlakte waardoor een vrouw warmte makkelijker uitstraalt dan een man en het dus kouder heeft. Me dunkt dat een lichte calorie rijke maaltijd voor het slapen gaan het lichaam warmer houdt. MAAARRRRRRR zorg er dan voor dat je de calorien die je 's avonds eet voor het slapen gaan, minder eet ergens op de dag. Dit omdat ik niet wil dat je over een paar jaar tien kilo meer weegt.

Mijn advies: pas deze methode NIET toe om 's nachts in bed warmer te zijn. Een paar nachjes goed vet eten voor het slapen gaan om warm te blijven kan geen kwaad. Dag in dag uit dit doen wel denk ik.

Ik denk dat een electrische deken, een extra deken, regelamtig bezoek aan de sauna (1 a 2 keer per week) meer zoden aan de dijk zetten.

Wil je experimenteren met een LICHTE maaltijd voor het slapen gaan (calorie of 200, bv een snickers) raadpleeg dan aub eerst een dieetist, want ik ben in dit vakgebied echt maar een amateur.

Suc6 en laat eens weten of het werkt of niet.

Eins
 
Dag (mede)koukleumen
Ik ben ook zo'n koukleum. Een kruik doet wonderen. Gewoon een siggfles met kokend heet water met een paar sokken er om heen. Die kruik in een zakje of sloop waar je kleding voor de volgende dag in doet en dat alles in het voeteneind van je slaapzak. Wat ook helpt is een extra pertexlakenzak ( 100 gram) om je slaapzak heen,dat deed ik veel toen ik met een slaapzak met 325 gram dons zomers in Noorwegen kampeerde Ik heb het nu trouwens nooit meer koud met een Marmot Teton Womans, maar mijn uiterste was nog maar -10. Voor de zomer is die slaapzak te warm, zelfs voor mij.
Vet eten daar begin ik niet aan, dan groei ik (nog meer) dicht, maar warm drinken helpt ook wel, mijn favoriet is warme chocolademelk of gluhwijn
En denk ook om een voldoende warme onderlaag
Groeten
Jannie
 
Bedankt voor je antwoord.

>Overgens is fleece een vrij zware
>isolator die maar weinig warmte toevoegd.

Daar sta ik van te kijken. Maar in vergelijk met dons of een amper ademende bivi klopt dat natuurlijk wel.

>Misschien is het een idee om een
>goedkope bivi aan te schaffen (3 a 4 tientjes) en die over je
>slaapzak te doen?

Wie weet ga ik dat idd nog doen, maar dan wil ik wel eerst even proeven van het tenten in de (NL)winter. Voor tzelfde geld is het eenmalig. Aan de andere kant is het wel een optie in geval er eens een langere hike in het water valt. Als alles klam is in je tentje, kun je met een bivi misschien je slaapzak behoeden van doordrenken. Overdag hoop ik dan toch op een beetje zon, om een uurtje alles uit te spreiden en droog te laten dampen.

>Oh, bij de weg; draag een (bivak)muts,

Ja, doe ik. Mn trouwe winterbuff.

>handschoenen en droge dikke sokken.

Dat deed ik nog niet, maar ik slaap onzedelijk met de handen onder de deken. ;-)

>EET VEEL voordat je gaat slapen. En eet dan
>ALLES wat veel vet bevat: chips, nootjes, pindakaas, klont
>roomboter door de warme choco, vette worst, stuk kaas, witte
>chocolade.

Als het voor een nachtje is, kan dat wel, maar voor langer, dan heb ik dat allemaal helemaal niet bij me. Maar meestal kom ik elka dag wel langs een plek waar t wel te koop is, dus miscshien moet ik dat toch eens gaan doen, beetje meer verwennerij. Ik sjouw wel met brinta en rozijnen en cruesli en ELK en chocopoeder. Ow en de hier gelezen en zeer waardevolle tip: studentenhaver met M&Ms erdoor gemengd.

Enne alcohol? Ik drink amper en heb dus niet veel nodig om effect te merken. Wordt dat nou gedronken s avonds om gewoon goed te slapen, of ook een slok tegen de kou?

Ik ben meestal in mijn eentje weg, en dan presteer ik het om als ik het koud krijg voor ik in de zak kruip gewoon even een stukje te rennen of even flink te springen tot ik warm word. Proberen niet koud in de zak te kruipen. Maar na enkele dagen lopen, stuiter ik wat minder aan t eind van de dag. Voordeel is dan weer, dat ik goed moe ben, dus minder last van de kou heb, maar gewoon slaap.

Enfin (wat een lap tekst) waarschijnlijk moet ik gewoon toch maar kleren aantrekken in de slaapzak (en lakenzak), voor de warmte. Dat ik het niet lekker vind liggen moet ik me dan maar overheen zetten.
 
Hay,

>Een vrouw heeft per kilo lichaams massa een groter lichaams
>oppervlakte waardoor een vrouw warmte makkelijker uitstraalt
>dan een man en het dus kouder heeft.

Ik dacht eigenlijk, dat het eraan ligt, dat een vrouw meer haar warmte voor haar vitale delen bewaart, mede omdat zij een eventueel kind in de baarmoeder moet behoeden. Daarom ook hebben vrouwen veel sneller koude handen en voeten.

En wat moet je anders nog aanvoeren om je man een vuur te laten stoken en een beer te laten vangen? ;-)
 
>Stomme vragen bestaan niet alleen stomme antwoorden en hier
>komt er een (ik ben nl geen dieetist):
>
>Een vrouw ...
... een amateur.
>
>Suc6 en laat eens weten of het werkt of niet.
>
>Eins


Bedankt voor jouw input. Ik ben niet zo heel bang voor mijn gewicht, maar inderdaad om dit dag in, dag uit te doen, lijkt me niet gezond.
Ik denk dat ik het dan toch maar bij mijn kruik houdt.
Van te voren goed heet douchen helpt ook, heb ik gemerkt. Maar dan zijn mijn haren weer zo nat als ik het bed in ga.
Ach, misschien moet ik toch gewoon ouderwets op zoek naar een warme man. ;-)
 
>En denk ook om een voldoende warme onderlaag

Goed advies, gooi je TAR in de prullenbak en koop een donsmat [1] (DAM). Je krijgt dan 7 of 9 cm isolatie en slaapt een stuk warmer dan op je TAR voor hetzelfde gewicht.

>Ik dacht eigenlijk, dat het eraan ligt, dat een vrouw meer
>haar warmte voor haar vitale delen bewaart, mede omdat zij een
>eventueel kind in de baarmoeder moet behoeden. Daarom ook
>hebben vrouwen veel sneller koude handen en voeten.

Neen! Koude handen krijg je doordat de haarvaten zich daar vernauwen om het bloed te bewaren voor de kern om daar de vitale organen warm te houden. Ik geloof niet dat er wetenschappelijk bewijs is dat vrouwen meer dan mannen koude handen hebben.

>Ach, misschien moet ik toch gewoon ouderwets op zoek naar een
>warme man. ;-)

Het werkt iig voor mijn vriendin.

>Aan de andere kant is het wel een optie
>in geval er eens een langere hike in het water valt. Als
>alles klam is in je tentje, kun je met een bivi misschien je
>slaapzak behoeden van doordrenken. Overdag hoop ik dan toch op
>een beetje zon, om een uurtje alles uit te spreiden en droog
>te laten dampen.

Ja en nee. Je kunt met de bivi inderdaad voorkomen dat condensatie druppels niet je slaapzak nat maken. Maar je slaapzak zal van binnenuit ook goed nat worden door het zweet dat jij uitwazemd. Een bivi en een donzenslaapzak zijn niet geschikt om langdurig te gebruiken tenzij je er 100% zeker van bent dat je vaak je slaapzak goed kunt drogen.

>Als het voor een nachtje is, kan dat wel, maar voor langer,
>dan heb ik dat allemaal helemaal niet bij me. Maar meestal kom
>ik elka dag wel langs een plek waar t wel te koop is, dus
>miscshien moet ik dat toch eens gaan doen, beetje meer
>verwennerij. Ik sjouw wel met brinta en rozijnen en cruesli en
>ELK en chocopoeder. Ow en de hier gelezen en zeer waardevolle
>tip: studentenhaver met M&Ms erdoor gemengd.

En daar zut dus je 'fout': Brinta zijn koolhydraten, rozijnen zijn koolhydraten, cruesli zijn koolhydraten, ELK bevat dan iig nog een beetje vet en die studentenhaver is wel een goede langzame brander de rest zijn allemaal snell branders, goed voor het ontbijt en zo´n mueslireep is prima om je bloedsuiker op peil te houden gedurende dag. Ik zou je echt aanraden om een groot deel van die koolhydraten thuis te laten en meer vette etenswaren mee te nemen.

>Enne alcohol? Ik drink amper en heb dus niet veel nodig om
>effect te merken. Wordt dat nou gedronken s avonds om gewoon
>goed te slapen, of ook een slok tegen de kou?

Ik drink wat whisky omdat ik het lekker vind, zeker met een beetje turfhoudend Schots water rechtstreeks uit de burn. Maar alcohol verdunt je bloed waardoor je het juist kouder krijgt. Dus drink geen alcohol om warm te blijven. Waarom jagers, zwervers etc het dan wel doen? Alcohol verdooft ook waardoor je de kou minder ervaart, maar het werkt dus averechts. Nu is er nix mis met een borrel voor het slapen gaan hoor, maar je word er niet warmere van.

>Ik ben meestal in mijn eentje weg, en dan presteer ik het om
>als ik het koud krijg voor ik in de zak kruip gewoon even een
>stukje te rennen of even flink te springen tot ik warm word.
>Proberen niet koud in de zak te kruipen.

Das de best methode.

>Maar na enkele dagen
>lopen, stuiter ik wat minder aan t eind van de dag.

Dat kan ook veroorzaakt worden door te weinig of verkeerde te eten (minder CHO meer vet)

Ik zal eens een winterdieet geven, let wel dit baseer ik niet op enige dieeethische kennis:

Ontbijt:
Die Brinta met ELK met een handje rozijnen en een flinke scheut olijfolie uit een platypus (een gram vet levert 9 cal vs 4 cal per gram uit CHO en proteinen)

Na een uur een snickers (meer calorien) of een powerbar (beter samengesteld en dus een betere brander)

Na een uur een stuk droge worst ca 100 g (vet en vult je clycogeen voorraad aan)

Lunch:
Een soepie (word je lekker warm van) met een flinke scheut olijfolie
Hartkeks met leverpastei, kaas of droge worst.

Na een uur een portie noten, witte chocolade, gedroogde vruchten (ca 125 g)

Na een uur nog een powerbar

Diner:
Couscous, pasta, instant rijst of noedels met gedroogde groenten en gedroogd fruit met blikje tonijn, smac, flinke scheut olijfolie.

Voor het slapen gaan:
Warme Choco met flinke klont boter, nootjes, kaas, worst, chocolade

Calorisch levert dit je ca:
Ontbijt 500 Cal
Snack 1 300 Cal
Snack 2 300 Cal
Lunch 500 Cal
Snack 3 300 Cal
Snack 4 300 Cal
Diner 600 Cal
Slapen 300 Cal

Totaal zo'n 3000+ Cal, wat denk ik voor een vrouw in de winter genoeg moet zijn

Eins

[1] www.exped.com
 
>Ik zal eens een winterdieet geven, let wel dit baseer ik niet
>op enige dieeethische kennis:

Klinkt goed. En ook lekker. Maar krijg je van al die olijfolie geen diarree?
 
Dag,
. Maar krijg je van al die olijfolie
>geen diarree?

Gewoon thuis ook olijfolie gebruiken.Dan krijg je geen diarree als je op reis olie gebruikt. Niet al te veel vet gebruiken, dan krijg je zogenaamde vetdiarree. Olijfolie is een prima vet. Net als vet uit vis en noten. Met een aantal andere vetten moet je oppassen, de "transvetten" zijn de boosdoeners wat betreft de hart- en vaat ziekten. Het zijn "geharde" vetten en die vetten zitten o.a. chips, chocola, candybars, diverse fastfoodproducten, worst, diverse cake en koekjessoorten e.d. en sommige margarines en hard frituurvet. Je kunt het een en ander nalezen op http://www.transvetzuren.com/ en http://www.runnersweb.nl/runnersweb/show/id=16156 en http://www.voedingscentrum.nl/NR/rdonlyres/0ED1AC39-492E-475B-ABC4-60E786D855F8/0/vetwijzer.pdf
Met vriendelijke groet
Jannie
 
>>Ik dacht eigenlijk, dat het eraan ligt, dat een vrouw meer
>>haar warmte voor haar vitale delen bewaart, mede omdat zij
>een
>>eventueel kind in de baarmoeder moet behoeden. Daarom ook
>>hebben vrouwen veel sneller koude handen en voeten.

>Neen! Koude handen krijg je doordat de haarvaten zich daar
>vernauwen om het bloed te bewaren voor de kern om daar de
>vitale organen warm te houden. Ik geloof niet dat er
>wetenschappelijk bewijs is dat vrouwen meer dan mannen koude
>handen hebben.

Een vrouw is wel degelijk beter ingesteld om haar vitale delen te beschermen dan een man. En dat heeft met het behoeden van de vruchtbaarheid te maken. Een klein voorbeldje daarvoor is, dat na de eisprong (wanneer er dus kans op bevruchting is) de temperatuur van de vrouw ruim een halve graad omhoog gaat. Hiermee bewaakt ze al iets beter haar vruchtbaarheid (vitale delen).

Daarnaast is de gemiddelde basistemperatuur van vrouwen hoger, dan die van mannen. Ook omdat een vrouw (weer vanwege die vruchtbaarheid, gerelateerd aan sexe-afhankelijke hormonen) een andere verdeling heeft van vetcellen die meer gericht zijn op het verwarmen van de buikholte en romp.

Voor mannen spelen weer andere hormonen een rol, bijv meer ter ondersteuning van de spieren. Dit en nog veel meer werkt allemaal samen bij het verschil tussen mannen en vrouwen qua basale lichaamstemperatuur en temperatuurbeleving.

Omdat een vrouw zichzelf in dezelfde omgevingstemperatuur als een man dus op haar basale lichaamstemperatuur wil houden, zullen eerder (en daarin had jij gelijk) de kleinere bloedvaten vernauwen om de temperatuur op gelijke hoogte te handhaven. Het gebruik van hormonale anti-conceptie stimuleert dit ook weer.
 
>Ja en nee. Je kunt met de bivi inderdaad voorkomen dat
>condensatie druppels niet je slaapzak nat maken. Maar je
>slaapzak zal van binnenuit ook goed nat worden door het zweet
>dat jij uitwazemd. Een bivi en een donzenslaapzak zijn niet
>geschikt om langdurig te gebruiken tenzij je er 100% zeker van
>bent dat je vaak je slaapzak goed kunt drogen.

Dat is dan helemaal duidelijk, geen bivi voor mij.

>En daar zut dus je 'fout': Brinta zijn koolhydraten, rozijnen
>zijn koolhydraten, cruesli zijn koolhydraten, ELK bevat dan
>iig nog een beetje vet en die studentenhaver is wel een goede
>langzame brander de rest zijn allemaal snell branders, goed
>voor het ontbijt en zo´n mueslireep is prima om je bloedsuiker
>op peil te houden gedurende dag. Ik zou je echt aanraden om
>een groot deel van die koolhydraten thuis te laten en meer
>vette etenswaren mee te nemen.

Zo op een rijtje voorgekauwd, ziet het er idd heel eenvoudig uit. Zo eenvoudig, dat ik zelf niet snap, waarom ik niet eens wat vaker van dat snaaiwerk meeneem. Of toch, ik heb altijd paprikaTucjes bij me. Wel ff iets hartigs tussendoor, want van al die cruesli en noten word ik zelf ook een beetje flauw.

>alcohol verdunt je bloed waardoor je het juist kouder krijgt.
>Dus drink geen alcohol om warm te blijven.

Ah, okeej. Nou moet ik een nieuwe smoes verzinnen. :-)

>>Maar na enkele dagen
>>lopen, stuiter ik wat minder aan t eind van de dag.
>
>Dat kan ook veroorzaakt worden door te weinig of verkeerde te
>eten (minder CHO meer vet)

Ik eet wel een stuk meer dan thuis inderdaad, maar voornamelijk koolhydraten, zeer weinig vet en een beetje suikers (hoewel: dikke lagen jam...) Ik ga dat zo eens proberen - hoewel, die olijfolie...

Het is wel extra gewicht.

Ha, ik ontdek ineens nog een mogelijk voordeel aan de olijfolie. Als ik een paar dagen loop, merk ik dat ik minder vaak met de rug tegen een boom ga zitten (ja je snapt me wel, ik wil het ook wel iets minder uitgetekend neerzetten ;-) ) en dat het moeilijker gaat. Dat is dan vast ook vanwege de bergen koolhydraten en het te weinig voedingsstof wat ik inneem? In dat geval ga ik toch eens olijfolie meesjouwen.

>Ik zal eens een winterdieet geven, let wel dit baseer ik niet
>op enige dieeethische kennis:

Mijn intake is qua hoeveelheid minder groot, maar qua rijkdom haal ik nog geen kwart. Verhogen dus maar, eens zien wat dat me brengt; misschien niet op dag drie de man met de hamer?
 
Voor de koukleumen:

Ik ben net toevallig een interessant stukje tegengekomen over Vapour Barier Liners en over hoe die je behoorlijk warm kunnen houden:

http://www.warmlite.com/vb.htm

Ik zit er net over te MSN-en met een oud collega en wij denken beide dat het een beetje vreemd is om VBL kleding te dragen als het behoorlijk koud is, laat staan bij +20 graden. Neemt niet weg dat het het proberen waard is voor een koukleum.

Alleen waar koop je VBL kleding???

Eins
 
Anna,

Ik ben niet zo'n fan van tig lagen kleding in je slaapzak. Mijn ervaring is dat je lichaam te veel energie verstookt om al die lagen te verwarmen om uiteindelijk de donzen slaapzak te bereiken met als gevolg dat je het alsnog koud krijgt. Er zijn een paar dingen waarmee je rekening kunt houden:

Een goede slaapmat (bij onder nul gebruik ik altijd 2 slaapmatten een schuimmat en een 3/4 selfinflatable)

Droge wollen sokken

Droge (wollen) thermo-ondergoed

Droge wollen muts

Donsslaapzak (voldoende warm) en liefst een nauwsluitende mummy met korte rits.

Eventueel een bivakzak echter niet zo'n goedkoop ding (ademend!!)want dan kan het vocht niet uit je slaapzak en werkt het na een paar nachtjes juist averechts.

Tent (over het algemeen is een 4-seizoenstent warmer)

Geen kleding extra aantrekken over je thermo-ondergoed en een eventuele lakenzak zo dun mogelijk houden, liefst zijde. Een lakenzak is er om je slaapzakkie fris te houden en niet voor verwarming. Gebruik alleen een VLB liner bij temperaturen ver onder nul (vanaf -10) is mijn ervaring anders werkt het als een boterhamzakkie. Oftewel in nederland niet nodig.

Eet en DRINK voldoende voor je gaat slapen en stap idd. warm je slaapzakkie in. Eventuele kleding onder je slaapzak leggen (extra isolatielaag) en niet mee in je slaapzak nemen.

suc-6-
ps. ik heb nog te koop een nieuwe Bever Ice Diva liggen:P
 
>Ik ben niet zo'n fan van tig lagen kleding in je slaapzak.

Ik ook niet, maar om andere redenen dan jij: ik ben een naaktslaper en vind het dus irri om iets aan te hebben. Maar wat mot, mot, als ik tenminste niet nog zwaarder wil gaan sjouwen als ik al doe.

>Droge wollen sokken
>Droge (wollen) thermo-ondergoed

Dat is voor mij al een laag.

>mummy met korte rits.

Vreselijk. Dat is een minpuntje voor mij: ik lig in een dekenzak.

>Tent (over het algemeen is een 4-seizoenstent warmer)

Maar ik gebruik em wrs 95% van de tijd (tot op heden 100%) in de drie gangbaarste seizoenen en mag je NL een vierde seizoen toekennen, anders dan in naam?

>eventuele lakenzak zo dun mogelijk houden, liefst zijde.

Satijn is fijn.

>lakenzak is er om je slaapzakkie fris te houden en niet voor
>verwarming.

En toch werkt het absoluut. Ten eerste omdat het direct om mijn lichaam valt en er dus geen grote ruimte verwarmt hoeft te worden a la direct, en ten tweede, omdat het dus in no-time warm aanvoelt. Of het de comfortwaarde van de slaapzak verbetert, weet ik niet, maar dat zal allicht, tis een extra laagje tenslotte.

>Eventuele kleding onder je slaapzak leggen
>(extra isolatielaag) en niet mee in je slaapzak nemen.

Ik heb wel eens mn reddingsdeken (goud/zilver) gebruikt, maar kleding nog niet. Overigens heb ik een droge set en een klamme set. De droge leg ik er niet onder, ingeval het vanwege een ongelukje (condens, lek, poreuse bodem, flesje water) nat zou kunnen worden, mn extra fleece zit in mn buff en fungeert als kussen, en de klamme leg ik er niet onder, omdat dan mn slaapzak klammer wordt.

Ik heb een vaude hogan ultralight en presteer het om met rugzak binnen (want ligt ie onder mn miniluifeltje, dan breek ik mijn nek snachts; trouwens dat is gereserveerd voor mn natte rommel, pannetje, brander die ik niet in de tent hoef te hebben) toch de binnentent tegen de buitentent te drukken op verscheidene plaatsen, waardoor t sowieso al klam wordt. Dus droge kleding die ik onder me uit kan schuiven tegen de zijkant aan, doe ik liever niet.

>suc-6-

Heej tnx. Tis niet dat ik nou zo'n onwijze onbenul ben als het lijkt hoor. Heu... :-)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Anna.

Wat Edgar probeert te vertellen is, dat als je meerdere lagen aantrekt, het een averechtse werking heeft op de isolatie en dan krijg je het nou net koud door.
Het beste is om 1 laagje aan te hebben. En een dikke paar droge sokken doet eigenlijk al wonderen voor je hele lichaam.
Ooit heb ik bij Tatteljee, een nederlandse slaapzak fabrikant, nagevraagd wat een goed oplossing zou zijn.
Hij vertelde dat je gewoon je kleding in de losse ruimtes in je slaapzak moet proppen voor optimaal resultaat.

En van alcohol krijg je het niet warm van. Het heeft juist een averechtse werking. door de alcohol gaan je haarvaten wijd staan. Het geeft misschien een warm gevoel maar daardoor verliest het lichaam juist belangrijke warmte, die je eigenlijk wilt behouden.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan