Laarzen of bergschoenen?


Status
Niet open voor verdere reacties.
J

JayJay

Guest
Komende zomervakantie (juli) gaan we een tocht maken in Lapland: Sarek, Padjelanta. Wie heeft er advies over het mee te nemen schoeisel: laarzen of (Gore-tex) bergschoenen?
Jacky.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hey Jacky,

Mijn ervaringen van Zweden en Noorwegen zijn, dat je eigenlijk niet zonder laarzen kunt, maar aangezien ik meestal meerdaagse tochten maak en ik op gewicht wil besparen, neem ik ze niet mee. Hele goede, stevige waterdichte schoenen zijn onmisbaar. Als ik jou was zou ik geen gore-tex schoenen nemen (anderen denken daar anders over) want met waterdichte schoenen loop je al gauw door een ondiep moeras heen en dan worden de schoenen goed smerig en gore-tex slipt dan dicht. Ik zelf heb daar in het hoge Noorden veel met leger-kistjes gelopen, maar ben allang overgestapt op type C bergschoenen van een bekend merk. Aangezien de wandelpaden (vooral dan in Zweden) erg goed staan aangegeven en men daar rekening houd met de seizoenen, leiden de meeste wandelpaden langs de natte gebieden of er door heen en dan kan je er vaak vanuit gaan dat er een plankier is aangelegt (bij vochtig weer erg glibberig). Naast je schoenen is ook een anti-mug middel erg belangrijk, tenzij je pas half augustus/september gaat, dan zijn de meeste muggen weer weg. Erg goed spul kan je daar in de winkels krijgen, maar wat hier in nederland verkrijgbaar is werkt ook goed, alleen je moet wat meer smeren.
Ik hoop dat je er wat aan hebt!
:)

Groeten, Dirk.
 
[font size="1" color="#FF0000"]Laatst gewijzigd op 10-04-01 om 10:57AM (GMT 1)[/font][p]Hallo :)

Hmm, laarzen. Tja, zelf geen ervaring mee. Over gore-tex schoenen kan ik je wel iets vertellen. Tijdens een twee-weekse hike door de highlands van Schotland met de nodige dagen regen, heb ik met mijn Meindl Island Pro bergschoenen (B/C) geen problemen gehad. Zelfs niet na herhaaldelijk tot over je enkels in de modder gezakt te zijn. OK, ze worden natuurlijk wel behoorlijk smerig, maar daarvoor kun je ze poetsen. Als je thuiskomt kun je ze dan het beste vol laten lopen met lauw water, kwartiertje laten staan, uitgieten, weer water erin, effe schudden, weer uitgieten en laten drogen (NIET MET KRANTEN ETC ERIN DUS!!!), gewoon bij kamertemperatuur. Hierna nog even behandelen met was (wel was die geschikt is voor gore-tex schoenen, zoals die van NikWax). En het resultaat: Schoentjes als nieuw...
Als soort van add-on kun je nog gamaschen gebruiken. Dit is prettig, want dan hoef je geen lage bergschoenen en laarzen mee te nemen, dus als je gewoon over een minder nat stuk route loopt, gamaschen uit en lekker frisse benen, terwijl je met laarzen altijd hele warme voeten hebt en dat kan niet altijd welkom zijn. Oja, nog een voordeel van gamaschen: ze kunnen in de wasmachine...

Succes verder

Sebastian ;-)
 
Hallo Zwedenganger

Ik zou als ik jou was beslist geen laarzen meeneemen , omdat je vooral door de bergen loopt en soms door lagere en dus drassige gebieden . Met goede waterdichte wandelschoenen (c)kom je er ook en er liggen inderdaad plankiers door de moerassen . Wat je wel kunt doen is een paar sandalen o.i.d meeneemen om door beken te waden .
Misschien komen we elkaar daar tegen
 
Yo geluksvogel,

In 1997 heb ik het Padjelantapad gelopen op Meindl Islands (B/C met gore-tex, heerlijke schoen), en dat ging probleemloos. De route loopt voor een groot deel over plankiers, en af en toe moet je een beekje oversteken, maar dat is goed te doen als je ook nog eens gamaschen aan hebt (hoort trouwens zonder meer tot de standaarduitrusting). Sarek is een heel ander verhaal. Hier zijn geen paden of hutten, wel veel drassige stukken, wilgenmoeras, rivieren die je soms moet doorwaden (tot boven kniehoogte), en dat maakt het er niet makkelijker op. Het wordt afgeraden om bv. op blote voeten beekjes te gaan doorwaden. De temperatuur van dat water is meestal slechts enkele graden boven 0, dus binnen de kortste keren voel je niets meer, met alle gevaren van dien. Neem altijd een wandelstok mee (of 2) om je te ondersteunen. Noren en Zweden lopen heel veel op laarzen (met profiel), en dat zijn toch de Lapland-experts bij uitstek zou je zeggen. Voor informatie kun je eens een kijkje nemen op de volgende sites:

http://www3.utsidan.se/larsb/lappland/index.html
http://www.travelnotes.de/scandi/s.htm
http://www.internat.environ.se/documents/nature/engpark/enpstart.htm

Hier zit zeker nuttige informatie tussen.
Samenvattend: Weet waar je aan begint, maar als je de juiste voorzorgsmaatregelen hebt getroffen zal het een fantastische belevenis zijn.

Veel plezier !
 
Hallo,

De Noren en Zweden gebruiken verschillend schoeisel. Heel afwisselend van wat ze gaan doen en hoe ze gaan lopen. Vaak de 'standaard' C schoen. Vooral de ouderen lopen op een soort laarzen, inderdaad met profiel, maar met een LEDER schoen gedeelte en een kunstof bovengedeelte dat perfect aanelkaar gemaakt zit. Als je mensen op laarzen ziet lopen, maken ze geen lange wandelingen, maar zijn ze onderweg om ergens bessen te plukken. Een enkeling doet wel es een hike op laarzen, maar de doorsnee scandinaviër verklaard dat soort mensen wel een beetje voor gek als ze niet nog andere wandelschoenen bij zich hebben.
Dat was weer ff een update
Dirk.
 
Nog ff dit: Laarzen als reserve is eigenlijk dus WEL nodig als je dorge voeten wilt houden op sommige stukken. Alleen zoals ik probeerde te zeggen, moet je er geen hele lange stukken op lopen, dan gaan je voeten nogal kapot.
;-)
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan