Landmannalaugar - Thorsmork in september ?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Franz
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hallo allemaal,

ik ben (met een maat) van plan om van 19 tm 25 september deze route te gaan lopen. Ik begrijp dat de hutten dan dicht zijn maar ik wil ook heel basic gaan dus met de tent.

De vraag is: kun je in die tijd nog met een bus naar Landmannalaugar komen en van Thorsmok ook weer terug naar Reykjavik ?
Hoe is het weer in die tijd van het jaar, met name sneeuwval ? is het nog te doen te voet en met rugzak ?

alle info is welkom

vriendelijke groet

Frans
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Als je heel even geduld hebt: zelf ben ik van 8-8 tot 5-9 op ijsland, en gaan we ook de Laugavegur lopen. Ik zal nog even terugkoppelen hoe het er in die periode bij lag (wat geen garantie is dat jij enkele weken later sneeuwvrij kunt lopen natuurlijk.)

Een vriendin van me woont op Ijsland, en vond dat onze vakantie in Augustus al vrij laat is. In augustus vriest het al in het binnenland, en in september kan er al sneeuw vallen. mara goed: voor hetzelfde geld heb je een lekkere kalme nazomer.

Voor de bustijden en of ze rijden op de door jou gewenste data zie:
http://www.bogf.is/en/ferdir/sumaraaetlun/serferdir

kaartje met alle buslijnen:
http://www.bogf.is/en/page/schedules

En zo te zien heb je pech, want de bussen van reykjavik naar Lannmanalaugar rijden maar tot 15-09:
http://www.bogf.is/en/ferdir/hopurv...landmannal._-_eldgja_-_skaftafell_-_reykjavik

...
Gr, Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hi Pieter,

bedankt voor je reactie, ik ben benieuwd hoe het begin september is.
Ik ga er dus een beetje van uit dat er geen bussen meer rijden die kant op in die tijd. Weet je een (betaalbaar)alternatief? of anders een mooie hike op IJsland die wel makkelijk te bereiken is vanuit Reykjavik ?

alvast bedankt,

Frans
 
Hoi Frans,

Allereerst goeie keuze, het is een erg mooie route.
Ik heb met 2 vrienden in 2007 deze route gelopen begin september toen de hutten nog net open waren.

De tips die ik je kan geven zijn de volgende:

1. Ijsland is nat, heel nat, dus zorg voor afdoende regenkleding. Een quote van een lokale boer daar was: "goretex is voor in de stad"
Vaak regent 't niet zoals hier, maar is het een soort van nevelregen, 't duurt misschien even maar daar wordt je ook doorweekt van. Wij hadden leger goretex jassen, die hielden t niet.

2. Zorg voor n goeie stevige tent, want t waait er flink

3. Zorg voor een goed warme slaapzak, ik had er een die tot -2 comfort zou moeten geven maar de wind daar denkt er anders over, dus -10 is geen overbodige luxe.

4. In landmanalaugar heb je hotpools, als je daarin gaat in gaat zitten voor je gaat slapen, dan slaap je als een roos. In thorsmorsk heb je ze ook maar daar heb je meerdere hutten, die een eind van elkaar verwijderd zijn.

5. 't water daar is overal drinkbaar dus dat hoef je niet mee te slepen

6. De hutten daar functioneren ook als een soort van tracking systeem, je moet namelijk je naam en vertrek tijd achterlaten als je bij een hut vertrekt. Als ze niet meer open zijn zou ik bij je hotel aangeven wanneer je verwacht terug te zijn zodat als er iets mis gaat iig iemand naar je komt zoeken. Je telefoon werkt er namelijk niet. Met een beetje mazzel doet ie t weer in thorsmorsk. Zonder de hutten zou ik persoonlijk een satteliet telefoon meenemen, maar dat is 'n inschatting die je zelf moet maken.

7. Neem iets van rubberen schoenen (zwemschoen) mee die stevigvast zitten want je zult een aantal watertjes moeten doorwaden, de meeste waren bij ons tot de knie, maar wel ijskoud. Wandelstokken zijn in die situaties ook erg handig. De lastigste oversteek is vlak bij thorsmorsk, daar stroomt t water erg hard en zul je meermaals door het water moeten. Ik weet niet hoe ervaren je bent, dus ik zal je de tip meegeven om je rugzak niet helemaal vast te maken, mocht je in het water meegesleurt worden dan kan je je rugzak afdoen, beter je spullen dan jij zogezegd. Je kleren in een drybag doen kan ook geen kwaad ;)

8. De route is gemarkeert met kleine houten paaltjes, echter de schapen daar vinden het erg lekker om daar tegenaan te schurken, dus ze vallen nog wel eens om. Neem daarom iets van een kompas met kaart/gps mee zodat je je weg kunt vinden ook al zie het het volgende paaltje niet.

9. Neem kookgerei mee, daarmee bedoel ik een gasstel met tankjes, er is op de route geen hout, pas als je bijna in thorsmorsk bent zijn er kleine boompjes.

10. Mocht je iets langer in landmanalaugur zijn dan is er ten noorden van de hut een heel mooi meer (frostastadavatn) wat zeker de moeite van het bekijken waard is.

Ten slotte zou ik willen zeggen dat de route op zich goed te doen is, per slot van rekening is het maar 60km in 4 dagen, maar het is wel veel op en neer. Je kan na thorsmork ook nog een dag verder gaan naar
Vik een stad op de zuidkust van IJsland, daar rijd vast en zeker nog een bus mocht ie in thorsmorsk niet meer komen, of er is een aardige ijslander waarmee je mee kan liften ;)

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag, iig veel plezier en 'n fijne reis!

mvg Pim
 
Ik ben in 2008 in Landmanalaugar, niet de route gelopen maar dagtochten in de buurt gemaakt; prachtig!

Goede informatie van Pim, een aanvulling wat betreft de hotpools in Landmanalaugar: Ons werd toendertijd verteld dat er mogelijk een parasiet in zat. Als ik het Internet afzoek, dan is het verre van zeker dat die schadelijk is en nog steeds aanwezig is, maar het is denk ik beter het te weten. Wij zijn er toendertijd niet ingegaan maar ik denk bijna alle andere bezoekers wel.
Zie ook: http://www.landmannalaugar.info/#04.
 
Mooie reactie, bedankt ! ik moet nog uitvinden of er een bus die kant op gaat anders wordt het een lastige. Weet je misschien nog een andere hike die een goed te bereiken start en finish heeft ?

vriendelijke groet,
Frans
 
Een andere hike? Het probleem is denk ik voor allemaal hoe je er komt.

Als ik op http://www.nat.is/travelguideeng/bus_stop_to_hofn.htm (ook andere leuke informatie op deze site) kijk zie ik dat je van januari to mei vanuit Reykjavik naar Hofn kon komen, de zomerdienstregeling stopt 14 september maar het lijkt me logisch dat daarna de winterdienstregeling weer in gaat alhoewel het (nog) niet op de website staat. De bus zal best wel onderweg een extra stop willen maken. Misschien eens emailen? (ik ben ook wel benieuwd...)

Als deze bus rijdt, dan zou je er eens over kunnen denken om bijvoorbeeld rondom de Myrdalsjokull of Eyjafjallajokull te wandelen. Misschien ook een idee om het begin vanaf de rondweg, Skogar, naar Thorsmork en eventueel iets verder richting Landmannalaugar te wandelen en dan in westelijk richting af te buigen terug naar Hvolsvollur. Voordeel is dat er relatief veel verkeer is op de rondweg en dus de meeste kans dat ik iets passends kan vinden.

In 2008 hebben wij twee dagen zeg maar boven Hveragerdi gelopen. Je moet zeker per OV in Selfoss kunnen komen en terug kunnnen lopen richting Reykjavik.

Ook buiten het seizoen zou je wel per bus by Geysir en Gulfoss moeten kunnen komen, ik denk dat er dagtripjes vanuit Reyjavik en/of het vliegveld worden georganiseerd. Vanuit Geysir / Gulfoss zou je kunnen terug lopen via Þingvellir en de Esja ook terug kunnen lopen naar Reykjavik.

Ik ben benieuwd wat het gaat worden, succes!
 
Ik ben ook in Vik geweest. Niet zo heel veel te doen, maar je kunt er wel op een heuvel klimmen en papegaaiduikers van dichtbij bekijken.

Om Thorsmörk uit te komen, moet de bus door flink diep water rijden. Ik heb geen idee of dat te voet ook te doen is. Het leek mij erg diep... Misschien is het op een andere plek dan dat de bus rijdt beter te doen, bijv. in de buurt van de toeristenhut. De camping is Thorsmörk heeft trouwens een lekker warm poeltje, met mooi uitzicht. Verder kun je er ook dagwandelingen maken.

Het water kan een beetje vreemd smaken, bijv. naar ijzer. Schijnt geen kwaad te kunnen. Ga ook zeker onderweg alle extra kloven bekijken, is de moeite waard. Bij de hutten zijn soms opslagborden met waar ze liggen.

Linda
- Heeft de afgelopen vakantieweek besteed aan het renoveren van een badkamer en is nog lang niet klaar...
 
Ik ben een aantal jaren geleden een paar maal op IJsland geweest en heb de tocht van Vik naar Langmannalaugar 2x gelopen, met tent en zonder van hutten gebruik te maken. Het was toen zo dat gedurende najaar, winter en voorjaar het IJslandse binnenland voor het verkeer afgesloten is, niet alleen gaan er dan geen bussen maar er mag geen enkel verkeer komen, dus liften zal niet lukken, wandelen mag het hele jaar door. Het hangt van het weer en de conditie van het terrein af wanneer welke wegen in het voorjaar open gaan en wanneer ze in het najaar weer gesloten worden, daar kan van te voren weinig over gezegd worden. De eerste keer dat wij er waren ging de weg naar Thorsmork pas 5 juli open. Vaak gaan de wegen eind augustus al dicht. Je kunt er dus niet op vertrouwen dat er tot 15 september een bus gaat, je kunt ook het geluk hebben dat ie langer gaat. De rondweg is het hele jaar door begaanbaar en er rijden het hele jaar door bussen, dus Vik is altijd te bereiken. Vik zelf is inderdaad niet erg interessant - in september zijn er al lang geen papagaaiduikers meer, maar de wandeling van Vik naar Thorsmork is het mooiste stuk dat ik in IJsland gelopen heb, langs de rand van de grootste gletsjer in Europ, met een veelkleurig palet aan steensoorten. Prachtig!. Ook de gouden cirkel (van Reykajavik, naar Geysir, Gullfoss en Thingwetlr is het hele jaar door begaanbaar. Het was toen zo dat in de tijd dat de hutten gesloten zijn je er wel gebruik van kunt maken, je moet dan ergens in Reykjavik een sleutel halen en achteraf afrekenen. De vvv in Reykjavik weet daar meer van. Zoals een aantal anderen al aangeven is de tocht niet echt iets voor beginnende wandelaars, het weer op IJsland is grillig, het regent er regelmatig (maar maar zelden dagen achtereen), het kan er bijzonder hard waaien, je moet op een aantal plekken tot boven je knieën door koude rivieren waden (neem stokken mee want Thorsmörk is ongeveer de enige plaats op IJsland waar bomen zijn en dan nog -- je weet toch wat je in IJsland moet doen als je in het bos verdwaald bent? Nee? Rechtop gaan staan!), er kan plotseling mist opkomen waardoor je geen hand meer voor de ogen ziet en je kompas is niet altijd betrouwbaar doordat het gesteente ijzer kan bevatten. Desalniettemin is het een van de mooiste en bijzonderste gebieden waar ik gewandeld heb!

Veel plezier!

Arno

PS: nog een leuk weetje; zoals gebruikelijk in scandinavië mag je in restaurants je koffiekop een keer gratis opnieuw vullen. Het is zo vanzelfsprekend daar dat het nergens aangekondigd staat en wij zijn mensen tegengekomen die al drie weken per bus door IJsland gereisd hadden zonder dat door te hebben.
 
Aanvulling: blijkens <http://www.fi.is/en/hiking-trails/laugavegurinn/> zijn de regels inmiddels gewijzigd en zijn de hutten buiten het seizoen niet meer toegankelijk. Bovendien is wildkamperen niet meer toegestaan.
 
Op vrijdag 4 september was ik in Thorsmork. De bussen zouden volgens het schema nog tot zondag rijden.
Vanwege de vele regen en de hoge waterstand was het busverkeer gestaakt. De enige manier om nog naar de bewoonde wereld te komen was over de Fimmvorduskali pas naar Skogar. Gezien de harde wind en regen een avontuur op zich.
Kortom.. Reken nergens op op IJsland. “ Plan for the worse”.
Richard
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan