Lange tent

Nu mijn huidige tent kapot is ben ik natuurlijk op zoek naar een nieuwe.

Mijn vorige tent was de North face meso 22.

Deze heb ik toen gekocht als een stormvaste wintertent, maar die ook erg ruim is van binnen en onder de 2 kg. Met name aan het voet en hoofd einde was erg veel ruimte door de bijna rechte wanden.

Het grootste nadeel van deze tent was opzetten en afbreken relatief veel tijd kostte.

Buiten dat deze tent niet meer leverbaar is, was ik toch al op zoek naar een tent waar je niet eerst de binnentent op moet zetten.

De titel van dit onderwerp is "Lange tent". Want dat is een groot probleem waar ik tegenaan loop.

Bij de meeste tenten zijn de binnententen 220cm.
Helaas is echter minimaal 1 uiteinde onder een scherper hoek.
Bij de hilleberg anjan 2 lijkt dit zo 45 graden te zijn.
Simpele wiskunde leert je dan dat als je voeten in een slaapzak een hoogte van 30cm hebben, de effectieve lengte van de tent ook 30 cm korter is dus maar 190 cm is.

Na het proefliggen in 30 tenten is die theorie voor mij ook bewezen.

Hierdoor is de tent te kort voor mij. Ik ben 185, maar als ik een beetje comfortabel lig komt ik aan 195 cm, de slaapzak nog niet meegerekend.

Er zijn een paar tenten die beter zijn:
De welbekende hilleberg akto; deze heeft door het rechte hoofd en voeteinde wel de echte 220 cm. Helaas vind ik de tent te klein.
De vrij onbekende Exped spica 2. Deze heeft ook de echte 220 cm, is ruimer dan de akto maar ook niet echt ruim. Wel heeft deze een vrij klein pakvolume.

Er zijn meerdere modellen van andere fabrikanten die lijken op de akto. Alleen zijn de meesten aan de uiteinden lager (te laag).

De tarptent scarp 2 lijkt op papier een goed alternatief te zijn maar die heb ik nog niet in het echt kunnen zien.
En gebaseerd op mijn huidige ervaring koop ik die ook niet zonder er eerst in gelegen te hebben.

Heeft iemand nog goede alternatieven? Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die niet zijn voeten tegen het tentzeil wil drukken.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Met 1.89cm herken ik wat je zegt.

Als je in de prijsklasse van Hilleberg zoekt? Dan zou je ook een HMG Ultamid-4 kunnen overwegen. Je hebt dan een sterke stormvaste 4-seizoenen tipi-tent met (heel) veel ruimte en een zeer laag gewicht. Voor mij was deze mix de belangrijkste reden om de Ultamid-4 aan te schaffen.

Tot op heden zijn mijn ervaringen met de Ultamid-4 alleen maar goed. Ook in de sneeuw, waarbij het binnenstents uitgraven van een benenbak of kookrichel goed te doen is. Je kan een Ultamid ook diep in de sneeuw pitchen. Door de grote afmeting houd je dan toch voldoende ruimte en de koude wind blijft volledig buiten. Eventueel condens rolt gewoon langs de steile hoek van het cuben naar beneden. Ook in de andere seizoenen is het een heerlijke tent.

Als grondzeil gebruik ik een Fjallraven poncho. Deze is robuust en dekt precies een helft van de binnenruimte af. Verder een insert zonder bodem aangeschaft. Dat bevalt mij ook goed. Lekker met de schoenen aan naar binnen lopen, maar wel beschermd tegen insecten. In de zomer kan je de insert overigens ook zelfstandig opzetten.

Al met al: Voor mijn lengte is de Ultamid-4 erg comfortabel en ik ben mij veilig gaan voelen in deze tipi. En deze Ultamid-4 met 2 personen gebruiken kan ook riant. Gebruik met 3-4 personen zou ik persoonlijk niet zien zitten.
 
Laatst bewerkt:
Met 1.89cm herken ik wat je zegt.

Als je in de prijsklasse van Hilleberg zoekt? Dan zou je ook een HMG Ultamid-4 kunnen overwegen. Je hebt dan een sterke stormvaste 4-seizoenen tipi-tent met (heel) veel ruimte en een zeer laag gewicht. Voor mij was deze mix de belangrijkste reden om de Ultamid-4 aan te schaffen.

Tot op heden zijn mijn ervaringen met de Ultamid-4 alleen maar goed. Ook in de sneeuw, waarbij het binnenstents uitgraven van een benenbak of kookrichel goed te doen is. Je kan een Ultamid ook diep in de sneeuw pitchen. Door de grote afmeting houd je dan toch voldoende ruimte en de koude wind blijft volledig buiten. Eventueel condens rolt gewoon langs de steile hoek van het cuben naar beneden. Ook in de andere siezoenen is het een heerlijke tent.

Als grondzeil gebruik ik een Fjallraven poncho. Deze is robuust en dekt precies een helft van de binnenruimte af. Verder een insert zonder bodem aangeschaft. Dat bevalt mij ook goed. Lekker met de schoenen aan naar binnen lopen, maar wel beschermd tegen insecten. In de zomer kan je de insect overigens ook zelfstandig opzetten.

Al met al: Voor mijn lengte is de Ultamid-4 erg comfortabel en ik ben mij veilig gaan voelen in deze tipi. En deze Ultamid-4 met 2 personen gebruiken kan ook riant. Gebruik met 3-4 personen zou ik persoonlijk niet zien zitten.


Niets meer aan toe te voegen[emoji12][emoji41][emoji122][emoji122][emoji122]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Hoi,

tijdens onze laatste trektocht hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van de Nigor Guam 3, voorheen Eureka. Toptent, 2 kilo, 230 lange en 190 brede binnentent en vrij rechte wanden door een extra stokje in de nok. Staat binnen de 5 minuten.

Wind en sneeuw waren geen probleem. Geen condens.

Als 2-persoons riant ruim, bij 3 personen weer wat krap.
Ook te koop als Guam 2 of 4.

zie: http://www.nigor.eu/guam-3.html

Groet
Koos
 
Alvast bedankt voor de suggesties.

Wat mijn wensen zijn:
1 Lang genoeg om niet tegen het doek te drukken.
2 Op het hoogste punt rechtop kunnen zitten.
3 Bij het hoofd / voeteind voldoende hoogte (dus niet klem onder het doek)
4 Hoe lichter hoe beter, maar in ieder geval onder de +-2 kg
5 Zo klein mogelijk pakvolume (in ieder geval het doek. stokken kunnen buiten de rugzak)
6 Het liefst in zijn geheel opzetten, dus niet eerst de binnentent.
7 Ik heb Hilleberg genoemd, deze (en andere bever merken) kan ik nu met refund van de oude tent "goedkoop" bij de bever kopen. Anders zou ik liever niet voor zo'n hoge prijs gaan. Tenzij het echt helemaal de geweldige tent is die ik altijd al in gedachten had :)
8 Ik kampeer ook in de winter. Dus 4 seizoenen, maar wat maakt een tent nou echt "winter"?
9 Dubbelwandige tent.

Waarschijnlijk kan de nieuwe tent niet overal aan doen, maar dit is het ideale geval.

@koos v: De Guam 2 ziet er interessant uit. Volgens mij heb ik de 3 bij de bever gezien

@huibhike: de vaude hogan heb ik zien staan. Ik heb hem eigenlijk niet gepast omdat je (geloof ik) eerst de binnentent op moet zetten. Maar misschien moet ik die wens eventueel laten varen.
Zelfde geld voor de Big Agnes Slater UL2+ (ook nog eens vriendelijk geprijsd)
Tarptent trekt mij om de een of andere reden ook erg, alleen kan je ze nergens bekijken :(

@Philip V. @Golok @marc bindels
Ik weet niet of een tipi zo mijn ding is, maar heb er ook nog nooit in gelegen dus... Maar die prijzen :( pfffff Ik maar denken dat Hilleberg duur was.

@Lein; Dat zijn enkeldak tenten als ik het goed zie? daar heb ik een tijd aan gedacht, maar dat is denk ik toch niets voor mij.
 
Misschien nog een kleine aanvulling. Ik heb een binnentent op maat laten maken. Gebaseerd op stevige nylon onderkant en de wanden zijn van cuben en silnylon.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Ik twijfelde even of ik ook zou reageren maar zie dat je positief reageerde op de Guam 3. Die heb ik ook maar is erg groot. Kijk eens naar de Parula 2. Ik heb zowel de Guam 3 als de Parula 2. Laatste is zojuist aangeschaft en nog niet geprobeerd alleen maar in het experience center opgezet en uit elkaar gehaald.

Ik snap waarom je liever buiten eerst of binnen- en buiten tegelijk wilt maar de Guam en parula zijn zó snel op te zetten dat ik het zelfs makkelijker vind dan bijvoorbeeld mijn Nordisk Telemark 2 (lijkt beetje op de Akto). Daar moet je toch behoorlijk naspannen en rommelen voordat de tent goed staat. Dan ben je inmiddels wel nat en zou je al lekker droog in de Nigor tenten zitten :)

Ik wil ook lengte en ben dus op zoek gegaan. Nordisk Halland 2 is bijvoorbeeld een mooie tent maar veel te kort naar mijn smaak en ook erg laag. Ik heb me echt rot gezocht naar iets lichts met ruimte. Tunnel is altijd toch vrij laag (overigens heeft Nigor ook mooie tunnels) en zo kwam ik als midden model met mooi gewicht uit op die Nigor Parula 2. De Guam 2 is ook wel OK maar ik vind de voortent en de opties van de Parula beter en ook de ruimte is beter in de parula dan de Guam 2.

Wat mij erg prettig lijkt (maar nogmaals: nog niet mee op pad geweest) is de optie van de openingen: die kan je op zoveel manieren open zetten, met en zonder uitzicht etc. ventilatie lijkt ook prima.

Misschien iets om naar te kijken want de lengte is geweldig (en de rest van de ruimte). Materialen zijn prima.
 
Ik snap waarom je liever buiten eerst of binnen- en buiten tegelijk wilt maar de Guam en parula zijn zó snel op te zetten dat ik het zelfs makkelijker vind dan bijvoorbeeld mijn Nordisk Telemark 2 (lijkt beetje op de Akto).

Ligt dan misschien aan het design want eerst al buiten vind ik toch ook wel hoog op mijn lijstje van criteria staan voor een nieuwe tent. Inner eerst en fly erover gooien was oa. bij neerslag en/of een stevige wind echt geen pretje.
 
Ligt dan misschien aan het design want eerst al buiten vind ik toch ook wel hoog op mijn lijstje van criteria staan voor een nieuwe tent. Inner eerst en fly erover gooien was oa. bij neerslag en/of een stevige wind echt geen pretje.

Dat ook, maar het duurt ook langer en is meer werk, waar ik zeker niet altijd zin in heb.

Het voordeel van tenten waar je eerst de binnentent op zet is wel (volgens mijn observatie) dat je een veel stakker opgezette binnentent hebt die minder hangt, waardoor je minder kans hebt op lekkende condensatie.
 
Ik twijfelde even of ik ook zou reageren maar zie dat je positief reageerde op de Guam 3. Die heb ik ook maar is erg groot. Kijk eens naar de Parula 2. Ik heb zowel de Guam 3 als de Parula 2. Laatste is zojuist aangeschaft en nog niet geprobeerd alleen maar in het experience center opgezet en uit elkaar gehaald.

Ik snap waarom je liever buiten eerst of binnen- en buiten tegelijk wilt maar de Guam en parula zijn zó snel op te zetten dat ik het zelfs makkelijker vind dan bijvoorbeeld mijn Nordisk Telemark 2 (lijkt beetje op de Akto). Daar moet je toch behoorlijk naspannen en rommelen voordat de tent goed staat. Dan ben je inmiddels wel nat en zou je al lekker droog in de Nigor tenten zitten :)

Ik wil ook lengte en ben dus op zoek gegaan. Nordisk Halland 2 is bijvoorbeeld een mooie tent maar veel te kort naar mijn smaak en ook erg laag. Ik heb me echt rot gezocht naar iets lichts met ruimte. Tunnel is altijd toch vrij laag (overigens heeft Nigor ook mooie tunnels) en zo kwam ik als midden model met mooi gewicht uit op die Nigor Parula 2. De Guam 2 is ook wel OK maar ik vind de voortent en de opties van de Parula beter en ook de ruimte is beter in de parula dan de Guam 2.

Wat mij erg prettig lijkt (maar nogmaals: nog niet mee op pad geweest) is de optie van de openingen: die kan je op zoveel manieren open zetten, met en zonder uitzicht etc. ventilatie lijkt ook prima.

Misschien iets om naar te kijken want de lengte is geweldig (en de rest van de ruimte). Materialen zijn prima.

Ik ben blij met elke info hoor :)

Ik zie eigenlijk maar weinig verschilo tussen de parula en de guam 2 :confused:. De guam 3 is idd erg groot als 1 persoons tent.

Ik heb zowel de Guam 3 als de Parula 2. Laatste is zojuist aangeschaft en nog niet geprobeerd alleen maar in het experience center opgezet en uit elkaar gehaald.
Waar is dat?

De Nordisk Telemark 2 vond ik ook erg laag aan de einden. Deze heeft niet de opstaande einden als bv de Akto. Ook vond ik de deur van de binnentent op een hele slechte plaats (en te klein?) zitten.

Wat heb je trouwens veel tenten? Gaat er nog iets in de aanbieding? :D


Ik heb hilleberg ook een mailtje gestuurd over de "echte lengte" van hun tenten.

Ik kreeg als antwoord dat "ze zich bewust zijn van het probleem" en "of ik al overwogen had een Anjan 3 te kiezen om daar diagonaal in te gaan liggen".


Ik ben bang dat ik eerst een goedkope tussenoplossing moet zoeken voor dat ik de juiste tent gevonden heb :(
 
Laatst bewerkt:

Bedankt! Jammer dat ik dat zaterdag niet wist. Toen was ik in de buurt tenten kijken. Is nogal een eindje rijden :(


Nee dat is het zeker niet. Ruimte, opzetgemak en max. 2kg zijn de belangrijkste eisen. De meeste UL tenten vind ik claustrofobisch klein.


Die ken ik. Zeker goede tenten. Ik heb de g2 xt. Maar die is te zwaar in je eentje (3,3kg) en het pakvolume is nogal groot. Ook is die voor 2 personen te klein als je rechthoekige matjes hebt. Wel zeer stormvast! De tunnels zijn zoals altijd net zo kort. Alleen de G tenten hebben een steilere achterkant. Maar zijn dan ook weer zwaarder.
 
Laatst bewerkt:
Ik mis de Hilleberg Nallo 2 een beetje in de discussie.
Misschien een beetje aan de zware kant maar met wat aanpassingen zit je op de 2,1 kg.
Het is een "echte" 4-seizoenen tent en van super kwaliteit.
 
@adventurer. misschien zijn de volgende tenten een optie voor je.

- Big agnes fly creek 2 http://www.arklight-design.com/big-agnes-fly-creek-ul-2-c2x8373206

- De MLD duomid XL : http://www.mountainlaureldesigns.com/shop/product_info.php?products_id=217

- De Tarptent protrail. dit jaar nog zelf opgezet. Erg goede tent met veel ruimte voor mensen tot 1.98 https://www.youtube.com/watch?v=RFmkvgnKjmU
Nu met importeren rond de 315 euro rechtstreek vanaf hun site.

- Tarptent Rainbow, ruim zat en weegt nog geen kilo. http://www.tarptent.com/rainbow.html

- Locus Gear Kfufu Sil http://locusgear.com/products-2/shelter/khufu-sil?lang=en
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

wess77,

kunnen deze tenten wel een sneeuwstorm aan en zijn ze niet erg koud. Ik zie veel gaas en volgens mij niet afsluitbaar. Wel superlicht, maar ook weer een lage ingang.

Adventurer,

de Guam 2 is wel 10 centimeter korter (220 tegen 230)

Dat de Guam 3 groot is klopt wel een beetje, maar er was voor ons toch altijd een plekje te vinden. Groot voordeel, als je er achter komt dat hij niet helemaal lekker staat, til je de tent in zijn geheel naar een ander plekje. En als het weer een beetje tegen zit is een ruime tent wel lekker.
Verder zijn de specs van binnen- en buitendoek een stuk beter dan de gemiddelde lichtgewichttent:

Inner Tent 15D Breathable Rip stop Nylon with 15D micromesh
Floor 40D Rip stop nylon, with min. 10.000mm TPU lamination

Vooral de vloer is ijzersterk, nbiet onbelangrijk voor een 4seizoenentent.
De nieuwste Nigortenten zijn zelfs nog sterker, soort van zelf herstellend doek, nog fijner geweven.

Groet
Koos
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan