Langlaufen & kamperen in Noorwegen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Jaap
  • Startdatum Startdatum
Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
J

Jaap

Guest
Elk jaar ga ik in februarie met een aantal vrienden een kampeertocht maken. We gaan met de rugak, kamperen in het wild en zoeken, indien mogelijk, de sneeuw op. We gaan ook elk jaar naar een andere land/gebied.
Al enkele jaren staat een langlauftocht in Noorwegen op de agenda.

We zijn amateur langlaufers
Willen zelf organiseren


Wie heeft er info over gebieden, mogelijkheid van wildkamperen, huur van spullen, reismogelijkheden, prijzen, sites, etc....


gr. Jaap
 
Hallo Jaap,

In februari zijn de dagen nog vrij kort in Noorwegen en is er kans op heftige sneeuwstormen in de bergen. De meeste Noren gaan dan ook het liefst eind maart of begin april (met pasen) lange skitochten maken. Dan is er nog volop met lekker poedersneeuw, de zon schijnt langer en meestal volop. Daarbij komt ook dat de berghutten meestal niet open zijn in februari, waardoor je dus helemaal afhankelijk bent van je tent/sneeuwhol. Met pasen zijn de meeste hutten wel geopend. Hoe verder naar het noorden jullie gaan, des te korter worden de dagen, natuurlijk. De nationale feestdag 17 mei wordt ook door velen gebruikt om de hooggebergte in te gaan en op de latten te genieten van de lange zonnige dagen. Als jullie ook de mogelijkheid hebben om later te gaan, is dat misschien niet zo'n dom idee. Maar februari kan ook mooi zijn, hoor.

Voornamelijk met pasen nemen velen de trein van Oslo richting Bergen en stappen uit op Finse om daarvandaan een trektocht te maken op de Hardangervidda. Naar het noorden kan ook; in het gebied dat sinds kort 'Skarvheimen' genoemd wordt en daarvandaan eventueel verder naar Jotunheimen (is wel erg ver door een misschien iets minder mooi gebied). Hardangervidda is de grootste hoogvlakte van Europa en is een heel geliefd langlaufgebied, maar ook vrij plat. Voor meer spectaculaire bergen en grotere hoogteverschillen is Jotunheimen 'het' gebied. Er gaat bijv. een bus vanuit Oslo naar Beitostølen, dat iets ten zuid-oosten van Jotunheimen ligt. Eventueel zouden jullie hier kunnen beginnen in de wat mildere bergen en als jullie zin hebben in iets ruigers, kunnen jullie makkelijk de Jotunheimen in gaan. Dit zijn echte hooggebergten, waar je dus nog tot begin juni vaak nog kan langlaufen. Eventueel kunnen jullie ook beginnen bij Tyin in het zuidelijke gedeelte van Jotunheimen. Dit gebied is naar het zuiden ook minder extreem, maar wel mooi.

Iets voordat de trein naar Finse komt (drie kwartier/een uur of zo), komt die langs Gol. Ten noorden van Gol is ook een populair langlaufgebied. Dit gebied is net als Hardangervidda ook een soort hoogvlakte met weinig spitse bergen, maar wel veel kleiner dan Hardangervidda.

Een ander gebied dat ook heel mooi is, met veel meer afgeronde bergen dan Jotunheimen, maar ook wel met 2000-ers, is Rondane. Een populaire route is vanaf Høvringen helemaal in het noorden van Rondane, dwars door Rondane heen en verder naar het zuiden naar Sjusjøen. Deze route wisselt af met wat hoog-gebergte en hier en daar stukken bos. Dit gebied heeft volgens mij ook minder 'last' van winterstormen dan Jotunheimen en Hardangervidda. Eventueel kunnen jullie ook bij Hjerkinn beginnen of nog meer naar het noord-westen in het berggebied 'Dovre'. Dit is ook een mooi en woest gebied.

Trouwens, in Noorwegen is het vrij gebruikelijk om met een 'pulke' te gaan langlaufen als je een meerdaagse langlauftocht gaat maken. Die kan je meestal wel huren. Hierin kan je veel meer bagage kwijt dan in een rugzak en het schijnt veel lekkerder te zijn dan met een rugzak langlaufen (heb het zelf nooit geprobeert).

Ik ben ervan uitgegaan dat jullie ervaring hebben met wintercamperen in de bergen en sneeuwhollen kunnen maken, goed kunnen orienteren bij 'onmogelijke' lichtverhoudingen, goed kunnen langlaufen enz. Als dit niet het geval is, is het onverstandelijk om de hooggebergten in te gaan.


Wildcamperen:
Je mag in principe overal in de Noorse natuur wildcamperen 's winters. Als je minder dan 150 meter van een huis wilt camperen, moet je wel om een vergunning vragen van de bewoners. Ook als je langer dan 2 dagen op een plek wilt blijven. Je moet de plek verlaten zoals die was toen je kwam, dus geen troep achterlaten. Een sneeuwhol hoef je natuurlijk niet weer dicht te gooien, maar het gaat erom dat je de plek netjes achterlaat... Ook mag je geen overlast veroorzaken aan mogelijke bewoners in de buurt of de natuur zelf. De wet is erop gebaseerd dat de meeste mensen dit zelf wel kunnen inschatten; wat wel en niet kan.

Verhuur van spullen:
De meeste wintersport-gebieden hebben een 'skiutleie' waar je uitrusting kan huren. Zoek wel uit voordat je vertrekt of ze hebben wat je wilt hebben om teleurstelling te voorkomen. De afstanden zijn groot, dus je kan snel een hele dag weggooien als je veel heen en weer moet reizen.

Reismogelijkheden:
Met auto lekker makkelijk.
Anders met vliegtuig naar Oslo, evt. met charter-vliegtuig naar Fagernes.
Trein van Oslo richting Bergen gaat over Finse - goed uitgangspunt voor noordelijk Hardangervidda.
Trein van Oslo naar Lillehammer en bus verder (gaat maar een paar keer per dag) naar Sjusjøen.
Trein van Oslo naar Otta en bus verder voor het gebied Rondane (Mysuseter, Høvringen...).
Bus vanuit Oslo naar Beitostølen.
Verder gaat er waarschijnlijk ook wel een bus vanuit Fagernes naar Beitostølen of misschien beter (veel korter, minder druk) naar Tyin, in het zuiden van Jotunheimen.

Prijzen:
Voor het o.v. weet ik niet.
In het algemeen in Noorwegen: Huur materieel is goedkoop vergeleken met de alpen (heb zelf nooit gehuurd, is me alleen verteld). OV-prijzen in Noorwegen ongeveer als Nederland, maar wel grotere afstanden, dus kost wel wat. Eten is iets duurder dan NL, valt best mee. De supermarkten 'Rema'en 'Rimi' zijn in het algemeen iets goedkoper dan de rest, maar hebben geen aanbiedingen. Drank is wel heel duur.

Sites:
DNT (de noorse touristvereniging): http://www.turistforeningen.no/
Norwegian Mountains: http://www.willassen.no/guide/
Visit Norway: http://www.visitnorway.com/
Wintersport.as: (http://www.wintersport.as/)

Verder kan je met FAST-search (http://www.alltheweb.com/) of Altavista (http://www.altavista.com) zoeken op ski en Norway, Noorwegen, Norwegen of Norge. Dan vind je vast wel wat. Volgens mij zijn er ook wel wat nederlanders die vakantieverslagen hebben liggen op het internet.

Veel succes en plezier!

Sander
 
Bedankt Sander voor je waardevolle tips.

Het lijkt erop dat het half maart wordt en als gebied Finse/Geilo. Waarschijnlijk gaan we met vliegtuig en trein. kost ongeveer 650,- vliegtuig en 200,- trein. We huren de spullen (incl. pulka's) waarschijnlijk in Geilo en vertrekken vandaar uit voor een tocht van een week. In die week zullen we overnachten in tenten.

Ik heb begrepen dat er in Geilo een camping is. Heeft iemand informatie over deze camping?
ligt hij in de buurt van het station, In de winter geopend, Douches, prijzen? etc.

Ook andere tips blijven welkom.


groeten, Jaap
 
Geilo - Finse is een heel populair en mooi langlauf-gebied.
In de laatste 'Op pad' staat een stuk over langlaufen in Hemsedal. Dat is iets naar het noord-oosten van Geilo. Kan misschien wel leuk zijn om te lezen.

Ik zocht even voor je op het internet en ik vond snel een camping 400m van het centrum, dus ook dichtbij het spoor. Ze zijn ook open in de winter en hebben huisjes te huur. Ik zou snel bestellen als ik jouw was, want Geilo is ook een populair alpiene-ski gebied, dus ik denk dat die huisjes snel volgeboekt zijn. Of was je van plan om op de camping in een tentje te slaapen? Heb ik nog nooit gezien. In de bergen in de tent slapen is een ding, maar in het dorpje, dan is het toch meestal wel lekker om in een huisje te komen...

Het internet-adres van de camping is: http://www.geilocamp.no/.
Ze hebben informatie in zowel engels als noors en ook een telefoon-nr. dat je kan bellen voor meer informatie.

Verder heb ik met m'n snelle zoektocht niets anders gevonden, maar wel een pagina waar je de locale VVV een vraag kan stellen door een formulier in te vullen. Dit kan je vinden op:
http://www.hallingdal.com/e-turist/.
Je kan dan 'Geilo turistkontor' kiezen in de dropdown-menu en bijv. vragen of er meerdere overnachtingsmogelijkheden zijn.

Succes en veel plezier!

Sander
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan