Lapland in maart


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

Komende winter (maart) zijn we van plan naar Lapland te gaan. Wie heeft er tips voor een gebied/plaats waar een aantal leuke dagtochten op langlauflatten en sneeuwschoenen te maken zijn en waar ook mogelijkheden zijn om meerdaagse (2 a 4 dagen) huttentochten te maken. Daarnaast hopen we het noorderlicht te zien, dus hoe noordelijker hoe beter :) . Daar ik een beginnend langlaufer ben bij voorkeur een niet al te moeilijk gebied, maar ook weer niet te vlak natuurlijk. Afgezien van het langlaufen heb ik wel ervaring met (kampeer)trektochten in de winter in zuid Noorwegen en IJsland, dus wat betreft het weer e.d. weet ik wat we kunnen verwachten.

Alvast bedankt voor de tips.

Groeten,
Jasper
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Heeej die Jasper,

Bekijk mijn site maar eens voor de zomerfoto's. (die weet je wel te vinden) Rondom Abisko kan je 's winters ook erg goed uit de voeten al is het in maart nog wel erg snel donker hoor. Voldoende hutten in de buurt.
Je kan een rechtstreekse vlucht nemen naar Kiruna of met basiq air naar Stockholm en dan met de SAS naar Kiruna. Vandaaruit met de trein naar Abisko.

Groetjes Nanda
 
Hallo Nanda,
Je hebt het over een direkte vlucht naar Kiruna, da ga ik er natuurlijk vanuit, dat je een vlucht van Nederland rechtstreeks naar Kiruna bedoelt. Maar welke maatschappij vliegt die route van Amsterdam/Rotterdam naar Kiruna? Als ik op de website van het vliegveld van Kiruna kijk, komt een dergelijke vlucht helemaal niet voor. Zie http://www.lfv.se/templates/LFV_AirportStartPage____1893.aspx
Een vlucht met Basiq-air heb ik ook al eens bekeken, maar als zeer ongunstig aangemerkt: onmogelijke vertrektijden van Rotterdam (niet makkelijk bereikbaar uit de rest van Nederland!) en een ongunstige plek waar je in Zweden aankomt. Met alle bijkomende kosten is het net zo gunstig om één van de vele vluchten van de KLM van Schiphol te kiezen. Maar die heeft op de heenweg ook niet zo'n beste aansluiting.
Groetjes
Henk
 
Hmm, dat Rotterdam niet makkelijk bereikbaar is ben ik het niet mee eens. Je pakt de trein naar Rotterdam CS en vandaar bus 33 of 43 die je in 20 minuten voor de terminal afzet. Er zijn ook nog airportshuttles van Rotterdam CS, Amsterdam CS, Den Haag CS en station Delft.
En die onmogelijke tijden? In maart (en daar gaat het hier om) gaat de vlucht naar Stockholm op dinsdag en zaterdag om 11:40 dus dat lijkt me heel wel haalbaar....

Groetz,
Dennis
 
Rotterdam Airport is voor ons prima bereikbaar. Zo'n 15 minuten lopen en we zijn er. Maar schiphol is ook prima te doen. Voorlopig zijn we dan ook vooral aan het kijken naar een geschikt gebied en zien daarna wel welke gebieden hoe te bereiken zijn.

Groeten,
Jasper
 
Hoi Henk,

Je hebt idd gelijk over de rechtstreekse vlucht naar Kiruna; die is er niet. De SAS is DE maatschappij die op Kiruna vliegt en je maakt om daar te komen minstens 1 tussenstop.

Wat betreft de mogelijkheid om met Basiqair te vliegen ben ik het niet met jouw mening over onbereikbaarheid etc. eens.
Het is heel goed mogelijk met de auto daar naar toe te gaan en je auto een aantal dagen op lang parkeren te zetten (kosten voor 2 weken iets van 40 euro). Is mij erg goed bevallen.
Je komt in Zweden aan op vliegvled Skavska, het op een na grootste vliegveld in Zweden. Vandaaruit brengt een shuttlebus (wacht netjes op alle passagiers van de zojuist aangekomen vlucht) je in 1 uur naar Stockholm CS. Perfect geregeld.

Je kan of dezelfde dag door naar Kiruna of je verblijft een nachtje in Stockholm (is ook leuk). In totaal is het 3 uur vliegen, tussentijdse reistijd niet inbegrepen.
Erg betaalbaar is het wel en je komt binnen afzienbare tijd op de plek van bestemming. Je kan natuurlijk ook altijd nog met de trein van Stockholm naar Kiruna gaan, maar dat is duur en kost je min. een dag.
Alternatief is naar Bodo te vliegen in Noorwegen of naar Narvik, en van daaruit met de trein naar Zweden. Trein stopt zowiezo in Abisko.

In ieder geval is het zeer de moeite waard de reis (op welke manier dan ook) naar het noorden aan te gaan.

groetjes Nanda
 
Hallo Nanda,
Ik heb al enkele tientalle keren de reis naar de wandel- en skigebieden in Noord-Zweden gemaakt, zoals rond Abisko en Kebnekaise, Padjelanta, Sarek. Ik heb die reis naar het noorden altijd met de trein gemaakt, om de volgende reden: de betreffende gebieden moet je uiteindelijk met de bus bereiken (Abisko ook met de trein). De bussen sluiten aan op de nachttreinen uit Stockholm en Gothenburg. Dat betekent dan ook meteen, dat je met vliegen naar Kiruna of Gällivare die perfecte aansluiting NIET hebt. Ik heb die perfecte aansluiting tussen vliegtuig en bus althans maar zelden kunnen vinden. Je zult dan daar ergens moeten overnachten, dat probleem heb je dus niet als je met de trein gaat. Als je dan de kosten gaat vergelijken, valt het allemaal wel mee. Overigens zijn de binnenlandse vluchten in Zweden niet bepaald goedkoop, of je moet in een bepaalde categorie vallen.
Ik ben ondertussen al een aantal keren met de SAS/KLM naar Arlanda gevlogen, dat beviel mij wel goed. Die keren reed de nachttrein naar het noorden bovendien via Arlanda. Met de KLM kun je dan door het aantal vluchten een betere aansluiting krijgen tussen vliegtuig en trein.
Groetjes,
Henk
 
>Je kan natuurlijk ook altijd nog met
>de trein van Stockholm naar Kiruna gaan, maar dat is duur en
>kost je min. een dag.

Hoi

Dat kost inderdaad een uur of 17, maar dat het duur is vind ik nog wel meevallen. Ik heb het afgelopen zomer gedaan en was voor SEK550,- klaar, nog zo'n €60,- (SEK 800 met bed). En ik vind het zelf altijd een mooie treinreis, langs al die meren en door de bossen.

Groeten Arjen
 
Ach ja, vele wegen leiden naar Rome of in dit geval Lapland.
Maar daar ging de oorspronkelijke vraag eigenlijk helemaal niet over ;-)

Al nieuwe ideeen opgedaan Jasper?

groetjes Nanda
 
Hier dan een geheel nieuw idee:

Vlieg met Basiq naar Oslo en aansluitend met Norwegian naar Bodo voor 140 euro vv. Met de bus naar Sulitjelma, laat je even omhoog brengen naar Ny-sulitjelma of nog iets hoger richting Sorjushytta en je kan zo Padjelanta in. Maar.....je moet wel kunnen langlaufen/toerlanglaufen, de afstanden tussen de hutten zijn niet te groot, maar het gebied wel, zodat je aan 4 dagen eigenlijk niet genoeg hebt. Met sneeuwschoenen kom je natuurlijk al helemaal niet ver. Bovendien kan het er in maart nog wel heel erg stevig/onaangenaam vriezen, dus waarom niet een tocht in Rondane?

Groeten, Jaap
 
Hoi,

De reden om zo noordelijk te gaan is de grotere kans om het noorderlicht te zien. Verder is het die kant uit minder bergachtig en dus voor een beginnend langlaufer iets eenvoudiger. Het gebied dat je noemt lijkt me hiervoor dan ook wat minder geschikt.
Dat het er flink koud kan zijn weet ik, maar dat kan een stuk zuidelijker natuurlijk ook (al is de kans iets kleiner). En -10°C bij windkracht 8 voelt ook erg koud aan...
Op sneeuwschoenen heb ik al een aantal wintertochten gemaakt (o.a. in Dovrefjell) en de afstanden die je af kunt leggen zijn nog best wel redelijk. Zeker in bergachtig gebied ben je bij het stijgen sneller dan op ski's (zeker voor een beginnend langlaufer), maar in wat vlakker gebied zijn ski's idd sneller.
O ja, alle gebieden in scandinavie zijn denk te groot om in en week te 'doen', maar helaas zijn m'n vakantie dagen niet onbeperkt :-(.

Groeten, Jasper
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan