Laugavegur IJsland

Het plan is om komende zomer de Laugavegur op IJsland te lopen. Mijn opties zijn 1e week juli of laatste week augustus... Hoeveel risico lopen we op sneeuw? Iemand ervaring in die periodes?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik was er de laatste zomer in de 2e week van augustus en heb t in 2 dagen gelopen. Aantal sneeuwvelden overgestoken, veel mist en erg koud op de hoge delen. Ijs stond in mijn baard en in het klittenband van de jas. Mijn vingers waren zou koud dat ik geen mueslireep kon openen...

En het was warm voor de tijd van het jaar volgens de locals... klinkt allemaal misschien wat erger dan het echt was. Het is een prachtige tocht en omgeving en de sneeuwvelden zijn makkelijk te doen (wij liepen op trailrunners) omdat de sneeuw vrij hard is en niet heel hoog.
Ook een aantal watertjes doorsteken, koud maar niet bijzonder gevaarlijk of lastig.

Sneeuw is denk ik onvermijdelijk maar ik zou niet te bang zijn.
 
het beste is om met alle mogelijkheden rekening te houden; het kan er briezen, het kan er dooien en de zon kan er ook heerlijk schijnen. Zowel begin juli als wel eind augustus. Advies; neem goede waterdichte/ademde en warme kleding mee. Op de hogere delen kan het snerpend koud zijn. Ga je kamperen neem dan een tent mee die wat wind kan hebben. (ik heb tenten zien wegwaaien)

Mieke
 
Wij liepen die toer in de zomer van 2013 van Landmannerlaugar naar Skogafoss aan de Zuidkust.
Was schitterend zomer weer. Warm. Bijna geen wind en droog. Daardoor wel stuivend zand.
Deden er 5 dagen over.
Er zijn onderweg 3 serieuze rivieren waar je door moet. De eerste en krachtige was na de Hvanngilhut. Gelukkig konden we een gids met groep volgen. De tweede is vlak voor Torsmork en de derde waar we echt niet door konden is die bij Skagfjordsskali. Daar is stroomopwaarts een goede brug.
De etappe van Torsmork naar Skogafoss is zwaar en hier en daar opletten, maar zo verschrikkelijk mooi.................. Volg in de afdaling naar Skogaforss de rivier. Is zo veel mooier dan de onverharde weg.

Veel plezier. P.
 
ik zal thuis de kaart eens opzoeken. Ik meen me te herinneren dat op mijn kaarten de bruggetjes er op staan en doorwading ook (ford) maar de forden zijn niet bij elke plek waar je moet forden aangegeven :p. Het gebrek aan een brug op je route, verraad overigens wel iets...

De vulkaan ligt een behoorlijk eind van deze tocht, dat zegt niet alles maar toch. Mocht deze vulkaan voor rommel zorgen, dan is het gebied ten noord oosten het haasje want het smeltwater van de gletsjer (en nu ook sneeuw) zal de rivier volgen die langs Askja naar het noorden van het eiland gaat. Dit gebied is destijds ook geevacueerd i.v.m. mogelijke overstromingen.

Up to date info: http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/articles/nr/2947
 
Je kunt de tocht heel goed zonder kaart lopen. Pas alleen heel goed op met de mist. De route is zeer goed aangegeven en zeker in juli en in augustus lopen zeer veel mensen de route.
Ik liep er eind augustus en ik zag altijd mensen voor en achter me (soms in de verte....) In Landmannalaugur zelf kun je ook kaarten kopen als je dat wilt.
Steek een rivier alleen over als er andere mensen in de omgeving zijn; vraag advies aan "de overkant" waar je het beste kunt oversteken óf wacht tot er een groep met gids aan komt. Die weten de beste plekken om over te steken.

Mieke
 
Ik had kaarten omdat ik langere route liep, maar deze tocht kan inderdaad zonder kaarten gelopen worden.

Mist is het waarschuwen waard! Wij liepen met z'n 2en (en niemand anders voor of achter ons voor meerdere uren aaneengesloten) door de eerder omschreven kou terwijl we helemaal omsloten waren door mist. Op een bepaald deel konden we de paaltjes niet meer zien en moest een van ons vooruit lopen tot net in het zicht en als het paaltje was gevonden kon de ander aansluiten. Leuk, maar moet niet te lang duren :p
Overigens, die paaltjes zijn soms rood, dan blauw en dan weer geel om vervolgens weer rood te zijn. IJslanders zijn pragmatisch: "er is toch een paaltje?"

Oversteken waar anderen bij zijn vind ik persoonlijk van minder belang. Jij moet jouw krachten inschatten en je moet zelf overtuigt zijn dat dit de beste plek is om te forden en je moet weten wat je ervoor, tijdens en erna gaat doen. Ditzelfde geldt voor je gezelschap, samen inschatten en ervoor gaan.
Aan de rand van het "bos" bij Thórsmörk (voor ons einde van 2e dag) is een vrij brede (of in ons geval meerdere) rivier(en) om te forden. Hier waren tegelijk met ons wel 25-30 mensen in verschillende groepjes bezig met forden en dit gaf ook geen enkele garantie voor succes: mensen stapten in diepe delen waardoor de kracht eigenlijk net te groot voor ze was, of mensen stapten in delen die minder diep waren maar te snel stroomden. Sommigen trekken andere schoenen aan, andere gaan op blote voeten, wij liepen met onze trailrunners gewoon door. Ieder zijn meug.
Het is natuurlijk niet fout om anderen om advies te vragen, maar vertrouw er niet alleen op; je weet tenslotte niet of die ander ook daadwerkelijk expertise heeft (dat geldt ook voor forumleden ;) )

Diepte inschatten kun je doen door een goede kei (formaat handbal) in het water te gooien en te luisteren; je weet niet of het 23 of 28 cm diep is maar wel over het enkeldiep of heupdiep is :p
 
Ik was alleen onderweg. En dan is het toch fijn als er aan de overkant iemand staat/zit. En natuurlijk kan het dan ook mis gaan. Maar in geval van nood is het wel een prettig idee.

En de vulkaan Bardarbunga is voorlopig voor de lopers alleen gevaarlijk als bij een grote uitbarsting de wind verkeerd staat.

Mieke
 
Ik / wij gebruikten de kaarten;
Ferdakort - Serkort 1: 100.000 Torsmork Landmannalaugar

Een prima kaart met de looproute, wegen, doorwaadplaatsen, bruggen er op aangegeven.
Ik vind de kaart wel een beetje druk om te lezen.
Daarom had ik ook twee andere bij me
Atlaskort 14 Myrdalsjokull 1 : 100.000
Atlaskort 15 Veidivotn 1 : 100.000
Daar staat de route ook wel op aangegeven maar in een kleur die bijna wegvalt tegen de achtergrond. Deze kaarten vind wel beter leesbaar kwa terrein.
Doorwaadplaatsen zijn aangegeven. Ik had de route met pen duidelijker over getrokken.

Ik vind het altijd prettig om een kaart bij me te hebben. Je weet waar je bent ( ook als je hulp nodig hebt ) en je kan zien wat er komt.
Om de route zonder kaart te lopen zou ik niet aanbevelen. Die paar extra euro's op zo'n reis zijn dat wel waard.

Serieuze rivieren waar je over moet zijn;
Kaldaklofskisl = doorwaadplaats
Blafjallakvist = doorwaadplaats
Innri - Emstrua = brug
Fremri-Emstrua = brug over wilde rivier, aan beide kanten een kabel om bij de brug te komen.
Ljosa = brug
Pronga ( Kapa )= doorwaden door brede bedding met hier en daar krachtige stroom.
Krossa = Niet aan te bevelen om door te waden. ( hoewel de bus er wel door gaat )
Ga van de Hut Skagfjorosskali stroomopwaarts ( ca 1 km.), daar is een lange brug over de rivier.
Als je naar Skogar gaat, volg dan in de afdaling naar Skogar de Skoga rivier. Zit ook nog een speciale brug in.
Blijf vanaf die brug de rivier volgen en neem niet de weg. Je weet niet wat je ziet..........

Tijdens de oversteek van Torsmork naar Skoga passeer eerst een stuk met wat kabels. Daar word nogal met nadruk over geschreven. Ik vond dat stuk wel meevallen. Hoewel je wel oplettend moet lopen. Daarna komt een stukje met kettingen wat ik veel "spannender" vond helemaal omdat de kettingen niet echt vast zaten. Direct daarop een heel steil stuk gruis waarop je niet stil moet gaan staan omdat je dan moeilijk weer op gang komt. Erg diep onder je en indrukwekkend. Eenmaal boven op de overgang loop je over de lava die de Eyafjallajokull in 2010 uitbraakte. Het rookte nog toen wij er in 2013 over liepen..........
 
Update: Dit jaar lag er extreem veel sneeuw op het traject. Veel gevallen en lang blijven liggen... De route ging pas 28 juni open, twee weken later dan gewoonlijk. De Hraftinnusker hut moest worden uitgegraven, zat nog onder meters sneeuw verstopt. Tussen Alftavatn en Landmannalaugar veel kilometers door sneeuw en mist af moeten leggen. Spoor was goed te volgen maar toch fijn dat ik de GPS bij me had.
 
Net terug van een weekje Laugavegur en Fimmvörðuháls in IJsland, vier dagen regen, de foto zou het niet doen vermoeden;) (intussen ligt er al veel sneeuw zag ik juist) maar wel prachtig. Een verslagje met foto's en filmpje vinden jullie HIER
 
Het plan is om komende zomer de Laugavegur op IJsland te lopen. Mijn opties zijn 1e week juli of laatste week augustus... Hoeveel risico lopen we op sneeuw? Iemand ervaring in die periodes?
Sjan, beter sneeuw dan storm en regen bij +2 graden.
 
Zo is dat Ton. We hadden heel veel sneeuw en ook een beetje storm (deze reis was in 2015)...
 
Leuk om te lezen/zien! Zou zo weer terug willen. Al hoef ik de storm die we toen (2015) hadden niet nog eens mee te maken.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan