Lawine


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Op de voorpagina staat een artikel over lawinepiepers. Je hebt nog een systeem, dat naar mijn mening, en als het werkt, natuurlijk veel beter is: http://www.lawine-airbag.nl

Ik zag op tv een filmpje waarbij testpoppen met en zonder rugzak in een lawine kwamen, degene met rugzak kwamen "bovendrijven".

grtz
Henk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Klopt,

Maar da's appels met peren vergelijken: een pieper is niet gemaakt om je te redden of boven de lawine-stroom te houden, maar om je vindbaarheid te vergroten.

Zo heb je overigens nog wel meer zaken die erg handig kunnen zijn:

Avalung van Black Diamond
Een rugzak met een blaastuit. Deze rugzak is gevuld met lucht (kun je er zelf inblazen), zodat je op het moment dat je onder een lawine ligt nog extra zuurstof hebt.
http://www.avalung.com/

Recco-systeem
Vooral bekend bij wintersporters, maar nu bijvoorbeeld ook door Arc'Teryx al standaard toegepast in de jacks: een passieve reflector die gemakkelijk gevonden kan worden door reddingsdiensten (je hebt er een speciale ontvanger voor nodig).
http://www.recco.com/

Lawinepiepers zonder ontvangst-functie
Een soort passieve lawine-pieper die alleen maar een zend-functie heeft. Kun je dus gebruiken als je geen idee hebt hoe je een pieper moet gebruiken om in elk geval wel zelf gevonden te worden.

Lawine-lint
Een flink lang rood lint dat je stevig aan je broeksriem bindt en gewoon achter je aan laat slingeren. Op het moment dat je inderdaad onder de sneeuw ligt bedolven is de kans groter dat men ergens een stukje van het lint boven de sneeuw ziet uitsteken en je dus zo kunnen traceren.

Raymond
- alleen in de zomer op het gras blijven wandelen is ook een optie :7
 
Leuk..

Kunnen we een nieuwe sport beginnen. Lekker snel een berg af in de lawine.. En werkt je airbag niet, dan heb je toch nog je lawinepieps enzo.. Geen probleem, z vinden je zo dan.. Leuk..

En nu zonder gekheid.. 'Beter' is natuurlijk om helemaal niet in de situatie terecht te komen waarin je zoiets ook daadwerkelijk nodig hebt. Dan is het al fors misgegaan namelijk.

:7
 
Martin,

Geinig dat je het zo zegt. Jij bedoelt het namelijk cynisch, maar twee weken geleden tijdens een forum over lawine-veiligheid kwam zeer duidelijk naar voren dat er dus schijnbaar errug veel mensen zo denken.

Vooral snowboarders die graag ff off-piste willen gaan hebben het idee dat ze met een Recco-reflector in hun broekspijp geen gevaar lopen. No offense uiteraard voor de meeste snowboarders, maar helaas schijnt dus in die groep de grootste club te zitten die het niet zo nauw neemt. Ik kan me nog herinneren dat vorig jaar of het jaar daarvoor toch enkele Nederlandse snowboarders ergens in de Alpen een lawine hadden veroorzaakt en daarvoor ook zijn aangeklaagd?

Toerskiërs lijken dan toch weer meer voorbereid te zijn. Niet alleen op het gebied van kennis (ze checken met de lokale gidsen, etc.), maar ook op het gebied van materiaal (sonde, schep, etc.).

Ook kwam overigens tijdens datzelfde forum naar voren dat veel sneeuwwandelaars het gevaar van lawines zwaar onderschatten. Velen denken dat het wel mee zal vallen en dat de lawine niet zover komt dat het hun zal raken. Verbazingwekkend om dan de filmpjes te zien van een voortrazende lawine die meer dan honderd meter een bos binnenduikt en onderweg de bomen gewoon breekt alsof het saté-prikkers zijn.

Indrukwekkend, die natuur :7

Raymond
 
"..een voortrazende lawine die meer dan honderd meter een bos binnenduikt en onderweg de bomen gewoon breekt alsof het saté-prikkers zijn.."

Sta je daar met je lawinepiepje en sneeuwschepje..

:+
 
Hoi,

Over lawines gesproken; je ziet op TV altijd lawines in de Alpen, maar nooit in de Pyreneën. Zijn er daar geen lawines, of halen ze gewoon het nieuws niet? En als er daar weinig tot geen lawines zijn, waarom dan niet? Is dat door minder druk van toeristen, of andere sneeuwcondities/klimaat?
Trouwens, hoe hoog moeten bergen zijn om lawines te hebben, kan je dat ook in de Jura of de Vogezen gebeuren (Ardennen?:7)

Groetz,
Dennis

- vindt sneeuw voornamelijk leuk op kerstkaarten -
 
Dennis,

Er zijn hier wel degelijk lawines, maar inderdaad minder vaak. Ze worden erg goed gedocumenteerd: op http://www.icc.es/aludes/home.html kun je middels het menu (linker-kolom), klikken op 'Accidentes por aludes' en zo zien hoeveel ongelukken er zijn gebeurt per seizoen en vervolgens ook per lawine vrij veel informatie (inclusief foto's van het pad, etc.). Ik denk dat ze vaak het nieuws (bij jullie in Nederland) niet halen omdat het aantal slachtoffers vrij vak nul is (gelukkig). Minder toerskiërs, minder off-piste skiërs en boarders en dus ook minder lawines die door mensen worden veroorzaakt. Overigens worden hier in Spanje veruit de meeste lawines/ongelukken door toerskiërs veroorzaakt.

De hoogte heeft overigens vrij weinig tot geen invloed op het ontstaan van de lawine. Veelal zijn het wind, sneeuwsoort en (belangrijkste) de hellingshoek die bepalen of een lawine wel niet ontstaat. Ook in de zomer kunnen er dus lawines ontstaan, als de condities daarvoor maar 'ideaal' zijn.

In principe kunnen lawines dan ook overal ontstaan, dus ook op de steilere wanden in de Jura en Vogezen. En inderdaad misschien ook wel in de Ardennen, hoewel daar de kracht van een lawine (hoeveelheid sneeuw/gewicht/snelheid) niet sterk genoeg is om daadwerkelijk als 'echte' lawine gerekend te worden.

Raymond
 
Er komen daar zeker wel lawines voor, ik weet niet hoeveel, maar toen wji 2 jaar geleden door het 'einde' van de vallei bij Benasque liepen richting de Salvaguardia liepen we op gegeven moment door een stuk waar duidelijk een lawine doorheen geraast was. Dennebomen als satehprikkers enzo...

Afhankelijk van hoe groot jij een lawine wil zien (sommigen zijn 'niet krachtig genoeg' voor een echte lawine) kunnen ze op veel plekken voorkomen. Als er genoeg sneeuw op een dak ligt kan het er als een 'lawine' afkomen, en die daken zijn niet altijd hoog ;) Het heeft vooral te maken met een combinatie van hoe steil de ondergrond is en de hoeveelheid, het soort en de kwaliteit van de sneeuw

Tot zover wat ik er van weet

Gr,
Maarten
- Geeft het estafettestokje door aan de alpinisten :p
 
Raymond, het voornaamste verschil tussen skieres en boarders is de gemiddelde leeftijd...
Skien is voor de oudjes,de jongeren willen vooral snowboarden.
Inherent aan de gemiddelde leeftijd staat de drang om wat avontuurlijker te zijn en wat minder snel de echte risico's te zien.

Rob
Yr DDraig Goch


R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Wat Maarten verteld over de Valle de Benasque kan ik beamen, ik was daar zelf bij...
Raymond, Richard nog wat mensen en ik zijn daar ook een paar maanden eerder geweest, toen de sneeuw er nog lag en het was een ravage van takken, stammen en weggeslagen bushokjes (La Besuerta)
Geloof me, dat maakt indruk.
In Chamonix heb ik wel eens de gevolgen gezien van de grote lawines die daar in '98/99 hebben huisgehouden, er lagen daar toen letterlijk auto's op de daken van lager gelegen huizen, die verder ook aardig uit model waren gedrukt.....

Overigens is een goedkoop alternatief voor zo'n lawine lint natuurlijk gewoon een paar meter rood/wit afzetlint, kost je geen bal.
Yr DDraig Goch


R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Denk dat je daar toch teveel generaliseert. Er zullen ook onder de tourskiers behoorlijk wat malloten zitten, evenals onder de winterwandelaars en alpinisten.
Het is waar dat jong zijn een nadeel is, maar ook man zijn is dat. Zoals zo vaak is het een combinatie van factoren, of gewoon vette pech/geluk. De hoeveelheid pech/geluk kun je voor een groot deel zelf bepalen.

"De lawinenwarndienst Tirol becijferde dat voor de winters 1996-1997 en 1999-2000 respectievelijk 82 en 62% van de ongevallen te vermijden was geweest als de reductiemethode (lawinegevaar inschattingsmethode) was gebruikt"

"Tijdens de tochtobservatie bleek dat de helft van de tourskiers niet van tevoren het lawinebericht heeft opgevraagd en niet wist wat het geldende lawinerisiconiveau was. Van de andere helft wist slechts 1/3e het bericht enigszins juist te reproduceren..."
(zie hoogtelijn deel 1 2005)

Weet niet wat de cijfers van dit jaar zijn die gelden voor het eerste bericht, maar bovenstaande vertelt wel dat hier nog een heleboel winst te halen valt!
 
Stelling

Ik denk dat ik wel een stelling wil plaatsen: toerskiërs verzaken minder lawines, maar ergere lawines. Dit terwijl snowboarders meer lawines veroorzaken, maar minder erge lawines.

Ik durf dit te zeggen omdat ik denk dat toerskiërs over het algemeen hoger zullen gaan, vervolgens zich horizontaal bewegen en daarmee dus een mooie snijlijn maken zodat een enorm pak sneeuw op eens van die grote hoogte naar beneden kan donderen.

Daar staat tegenover dat snowboarders over het algemeen juist vertikaal bewegen en dus veel minder brede lawines zullen veroorzaken en ook van minder grote hoogte (ze zullen vaak niet ver van een piste gaan boarden).

Eens? Oneens? Open deur?

Raymond
 
RE: Stelling

Hey,

Zo te horen lijkt het me vrij logisch wat je zegt. Nu heb ik er niet zoveel verstand van, mare wat mij laatst wel erg op viel is een jongen die zei:"vet cool, toen ik buiten de piste was heb ik een nog een lawine veroorzaakt ook!" (dit was dus een snowboarder)
 
RE: Stelling

Geen mening.

Wie ben ik, met mijn platte lands kuitjes om daar een mening over te hebben.
In dat geval luister ik liever naar mensen die er veel ervaring mee hebben en ik vreet hun kennis dan ook letterlijk op.
Sowieso denk ik dat er hier op de site wel erg weinig mensen zijn die hier echt iets zinnigs en uit ervaring over kunnen vertellen.

Ik luister wat dat betreft liever naar mensen van de bergwacht en van alpenverenigingen die de ervaring hebben en ook de statistieken bij houden.
Het lijkt me dan ook beter om daar te informeren.

P.S. Hoor deze thread niet langzaam in het kampvuur forum thuis?

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje in de tent in eigen tuin. De WWH kan nu ook in Amsterdam gehouden worden. Jesus wat een sneeuw).
 
RE: Stelling

Inderdaad is het beter om lokale gidsen te raadplegen of in te huren. Maar dan hoor je (helaas) nog regelmatig dat groepen met gids in de problemen zijn gekomen. Conclusie: de Alpen (of andere gebergten) is geen speeltuin, niet in de zomer maar zeker niet in de winter.

Misschien dat de artikelen zoals ze reeds genoemd zijn : piepers recco's en dergelijke en voeg daarbij dan evt. GPS en het mobieltje alleen maar bijdragen aan onveiligheid omdat men de (overlevings)waarde van deze artikelen veel te hoog inschat.

Rene
 
RE: Stelling

een vriend van me heeft wel een interessant een stuk geschreven over lawines op een skiforum

http://www.skizone.nl/forum/viewtopic.php?p=9420&highlight=lawine#9420

en op dit forum zitten voornamelijk ook veel mensen die off piste willen skien en die zijn meestal ook niet optimaal uitgerust voor het off piste werk, meestal met de gedachte dat gebeurt mij toch niet.

Frank

Ps volgens mij stond er in de laatste hoogtelijn ook een aantal artikelen over lawines en strategien om ze te voorkomen/ontwijken
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan