Leatherman en roest...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
F

friwo

Guest
[laatste wijziging op 17-09-02 om 13:58]mijn Leatherman Wave vind ik echt fantastisch maar alhoewel ik hem steeds goed schoonmaak en in het (nylon) hoesje bewaar krijg ik steeds opnieuw last van roest... heeft iemand hier ook last van en hoe lossen jullie dat dan op? Ik weet dat je 25 jaar garantie hebt op een Leatherman, stel dat ik hem wil laten vervangen, weet iemand dan waar ik dat ergens in België kan doen? Ik heb heb namelijk in de VS via internet besteld wegens goedkoper ginder...

groet

Jonas
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Behandelen met Ballistol wapenolie. Eerste keer dompelen en goed droogmaken, resterende olie weer teruggieten in flesje. Daarna zorgen dat er, als je hem niet gebruikt, een dunne film Ballistol over ligt.

Ballistiol is geweldig op alle metaal, roestvrij of niet, en werkt ook goed tegen insectensteken of (brandnetel)jeuk. Verkrijgbaar bij sommige buitensportzaken of bij de goede ijzerwarenhandel. Uiteraard ook in iedere wapenhandel, maar ja, daar kom je zelden, neem ik aan.

Groets, Rob.
 
Een tip die Raymond mij vertelde toen ik de mijne kreeg.
"In koud water doen.
Aan de kook brengen en een tijdje laten koken.
Vervolgens rustig (Ik vermoed uit het water) af laten koelen".

Nooit in kokend water gooien want dan schrikt het materiaal in een negatieve zin te veel.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb weer een streek in gedachten).
 
Yup, maar dat werkt niet tegen de roest maar alleen tegen bijvoorbeeld vuil op onmogelijk te poetsen delen. Zelf bewaar ik mijn messen ook altijd in een filterdun laagje olie. Da's volgens mij nog steeds het beste tegen roesten.

Raymond
 
Kleine aanvulling: Doe de kokend water truc alleen bij tools en messen die volledig uit metaal gemaakt zijn. Als er kunststof, hout of andere materialen aanzitten doe het dan niet, de meeste materialen kunnen er echt niet tegen!

Groets, Rob (-spreekt uit ervaring :( ).
 
prima tips,.... maar hoe krijg ik de huidige roest er dan af?
 
Flink poetsen, eventueel een beetje wegschuren. Maar dan moet je m daarna wel altijd ingevet houden, want de beschermende laag is door dat schuren weg. Als het niet al te erg is, en je geen bruine vegen in je appeltje krijgt bij het schillen, laat ze dsan lekker zitten.

Succes!
Pieter.

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Uit de ouwe doos: lijnolie

Dit werd en wordt nog steeds gebruikt om scheepsonderdelen te ontroesten (gewoon erin weken), en ook ter bescherming.

Ik heb er zelf geen ervaring mee, wel laatst een potje gekocht, maar dat is voor m'n bijlstelen. Ben dus benieuwd hoe het werkt bij messen, zal zelf even een oud mes erin dompelen...

Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
[laatste wijziging op 20-09-02 om 03:39]Lijnolie werkt prima op metaal, maar gebruik het niet voor messen. Het vormt namelijk een dikke taaie laag die je er erg moeilijk afkrijgt als je het mes wil gebruiken. Gebruik dunne olie en het liefst (herhaling is de kracht van de reclame) Ballistol!

Lijnolie werkt wel geweldig op alle metalen voorwerpen die je tegen roest wil beschermen en waar je verder niet aan hoeft te komen. Verdun de lijnolie met wat terpentijn (geen terpentine dus), dan hecht het het beste. Het duurt een paar dagen voordat de laag een beetje droog is.

Groets, Rob. (-maakt zijn eigen verfjes wel eens uit lijnolie, terpentijn en kleurstoffen).

PS: roest verwijderen met houtas... Eerst de ergste plekken met een koperen borsteltje heeeeeel voorzichtig bewerken, daarna met fline hoeveelheden houtas en een doekje polijsten. Als nieuw.... Duurt wel even trouwens....
 
Bij roestvorming je Leatherman gewoon even uitkoken in verdund citroenzuur. Dit lost alle roest prima op, maar laat het RVS onaangetast.
Hou er wel rekening mee dat er op de plaatsen waar roestvorming is opgetreden een iets afwijkende kleur staal achterblijft, maar dat is altijd nog beter dan roestvlekken.

Als je weet waar je mee bezig bent, en er beschikking over hebt, dan werkt een korte ultrasoonbehandeling in verdund salpeterzuur nog beter om roest te verwijderen.

Daarna je mes heel goed uitspoelen om alle zuur te verwijderen, en natuurlijk weer helemaal in-oliën met een lichte olie.
 
Hier nog even het verslag van m'n testje met lijnolie.

Heb een oud opinel mes ermee behandeld, overal goed op en tussen. Uit laten lekken en laten drogen.
Er vormt zich geen merkbare laag op het metaal. Met een nagel krassen haalt niets uit. Echt roest zat niet ip het mes (zat waarschijnlijk nog wat vaseline op), alleen wat oxidatie, dat is er niet af ofzo, maar ik heb niet heel fanatiek gepoetst.
Het mes draait weer erg soepel, ook de vergrendeling is een stuk soepeler geworden.

Zo, hier zal je niet veel aan hebben. Zou het inderdaad niet voor een lederman gebruiken, ik doe het ook niet met m'n victorinix. Maar ja, ter lering ende vermaak...

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Ik ben vreselijk benieuw wat voor lijnolie jij dan gebruikt hebt? De lekker naar stopverf ruikende echte? Laat eens weten?

Groets, Rob.
 
Het ruikt naar, tja, lijnolie waarschijnlijk :). Zou niet weten hoe stopverf ruikt. Omschrijf het maar eens...

Ik heb het gekocht in een heeel oud verfwinkeltje hier in de stad. Volgens hun is het ruwe lijnolie. Het kwam uit de toonbank, uit een vat wat daarin zit. Werd in een willekeurige fles gegoten.

grzt
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Dan zal het vast wel echte lijnolie zijn denk ik. Lijnolie heeft de eigenschap om te harden, het vormt eerst een dikke taaie film en wordt vervolgens echt hard. Gevolg is dat lopende delen vast gaan zitten en je dus na een paar dagen, bijvoorbeeld, je mes nauwelijks meer open krijgt. Nogmaals, beter niet gebruiken op alles wat loopt (wat beweegt ten opzichte van iets anders, dus).

Welk winkeltje is dat trouwens, in welke plaats? In de buurt van mijn huidige woonplaats (Veghel) heb ik nog steeds geen prettig oud verfwinkeltje waar ze lijnolie en terpentijn verkopen gevonden.

Groets, Rob (eigenwijs) :)
 
roest op je leatherman?

dat mag niet. (geen discussie mogelijk :) )

zoek effe op wie de importeur van dat spul hier in Nederland is, bel of email hem effe en ik denk dat je wel wat kunt regelen met je garantie.


Erwin
 
Een hele goede manier om je mes schoon te maken is inspuiten met Siliconenolie-spray.

Het maakt de schanieren etc goed schoon doordat het schuimt, en laat een filterdun laagje olie op het oppervlak achter.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan