Leki wandelstokken: enkele vraagjes

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Shenz
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

ik ben van plan om mij wandelstokken van Leki aan te schaffen maar heb enkele vragen. Ik ben aan het twijfelen of ik voor de gewone stokken zou gaan (18/16/14 mm) of de compact lite stokken (16/14/12 mm). De stokken gaan voornamelijk gebruikt worden in Scandinavië waar het terrein soms behoorlijk ruig kan zijn. Kan ik dan toch maar best voor de dikkere stokken gaan of zal dat niet veel uitmaken?
Ergometrische handgreep: nuttig of niet?
En tot slot ben ik iemand die nogal snel gaat zweten aan zijn handen. Dus mijn voorkeur neigt naar zo van doe kurken (CorTec) handvaten. Maar zijn die andere even goed voor zweethandjes of toch maar beter niet nemen?

Alvast bedankt voor reactie!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,

Ik heb zelf Leki ultralight stokken, en wat me voornamelijk op valt is dat ze enorm trillen in je handen (en dat ligt niet aan mijn drankgebruik). Vorig jaar op de WWH had ik een dagje zwaardere stokken te leen, en die liggen veel rustiger in de hand. De ultralights trillen op één of andere manier iedere keer als je de stok optilt... M.a.w. mijn volgende paar worden dus geen ultralights meer :-)
Wat betreft de handgrepen: ik heb liever kurk, precies voor het zweten. Met kunststof handgrepen glibberen ze me handen uit...

Groetz,
Dennis
 
Hey Dennis,

Da's vreemd, want mijn ervaringen zijn juist anders. Maar dat kan ook komen omdat ik ook de Carbon-versie gebruikt. Die trilt in elk geval minder dan de 'gewone' ultralight versies.

Voor wat betreft sterkte: die van mij zijn al in vrij zwaar terein gebruikt en ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Ook niet als ze met meer dan 100 kilo worden belast.

Grtx,

Raymond
 
Yep, ik heb van die aluminium/titanium ultralights. Het leenpaar waren carbon (Komperdells, overigens). Waarschijnlijk dat het dus in het metaal zit, dat ze minder dempen....

Groetz,
Dennis
 
Hi

Zelf heb ik al weer heel lang leki's, makalu. De lange versies denk ik, met hardplastik grepen. Tot op heden geen klagen, geloof dat ik de eerste was met dergelijke stokken in BoZ hadden daar zelfs nog geen outdoor zaak.

Gebruik ze eigelijk altijd als ik met de rugzak op pad ben. Ook gebruik ik deze als tent stokken met mijn Refuge.

Trillen heb ik ook wel eens, maar das dan vooral als ik ze erg hard neerplant op de grond.

Succes

Bas
 
Heb nog een paar Komperdells uit 1989, doen het nog steeds goed, hoewel er haast geen spatje verf meer op zit. Heb ook nog een paar Leki's (Makalu Classic), met rubber grepen. Het zweten valt bij mij wel mee. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik al jaren in buitensportzaken werk en daar nogal eens wat mag testen. Heb eens een paar Leki's met CorTec geleend gehad, maar daar zaten irritante ribbels die op de onderkant van mijn hand drukten. Heel vervelend. Die ribbels zitten overigens niet op alle grepen.

Heb ook met stokken gelopen met een veerdemping, en was daar helemaal niet tevreden over. Ook die stokken trilden vrij heftig en wat nóg irritanter was, was het rammelen van de veer als de stok op een harde ondergrond gezet werd of ergens tegenaan stootte.

Er zijn overigens ook nog foam-grips op verschillende stokken en ik moet zeggen dat dat heel erg lekker in de hand ligt. Mijn volgende paar is al uitgezocht: Komperdell Contour Titanal. Lekker licht, foam-grip en die grip is verlengd op de stok zelf. Nou nog wachten tot de andere het begeeft... ;)

caveman.peer
 
Het carbon zit er juist in om de trillingen te beperken dus ik denk dat dat de reden is dat Raymond minder van de trillingen merkt. Verder zou ik altijd voor een zwaardere versie gaan als je ruig terrein opzoekt, want wat licht is, gaat sneller kapot.
Een kurken en ergonomische grip ligt echt veel beter in de hand en is erg de moeite waard bij warme temperaturen.

Succes Bas
 
Afgelopen zomer heb ik stokken aangeschaft, met name voor de deelname aan de Fjällräven Classic 2006. Het ging om de volgende functies:
-dienst doen als tentstok voor mijn Exped Vega
-extra evenwicht op hellingen
-steun en evenwicht bij rivier en beekdoorwadingen
-vaart zetten en inhalen van mijn zeer snelle partner
Dit alles vraagt een zeer stabiele en ergonomisch verantwoorde stok. Nu was het me al opgevallen dat de stokken met een z.g. ergonomische handgreep, meestal een hoek van 15 graden, toch nog een hoek hebben die te klein is om er optimaal van te profiteren. Dus viel mijn keuze op de stokken van www.pacerpole.com die zijn ontwikkeld door de Engelse fysiotherapeute en long-distance hiker Heather Rhodes.
De Pacerpoles bevielen erg goed in de wildernis van Lapland. Ik denk dat trillen en stoten van de stokken vooral wordt veroorzaakt door het lopen met erg kromme ellebogen. Van zweethanden had ik absoluut geen last. En als je vanuit Nordic Walking of Langlauf hebt geleerd om op het vlakke gedeelte met de stokken goed in cadans te blijven, is dat natuurlijk wel een voordeel.
Tot zover mijn ervaringen. Succes bij de keuze!

Boelo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan