Lekker voor in de rugzak: beskuit (recept)

  • Onderwerp starter Onderwerp starter frankvw
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
F

frankvw

Guest
In Zuid-Afrika noemen ze dit 'beskuit' (in het Engels: rusks). Ik noem het gewoon een hele lekkere broodvervanger voor in de rugzak. :-)

Men neme:
2 cups ongebleekte bloem (gewone mag ook)
2 cups volkorenmeel, zo mogelijk grof gemalen
2 cup muesli (het gewone goedkope spul)
1/3 cup suiker
1/2 theelepel zout (of naar smaak)
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel kaneel (of naar smaak)
1/2 cup gesmolten boter
2 eieren
1 cup karnemelk
2 theelepels vanille-essence
2 theelepels amandel-essence

(1 cup = 250ml)

Naar smaak extra ingredienten (bv. gemalen noten, chocoladevlokken, of wat je lekker en voedzaam vindt). Afhankelijk van extra ingredienten (of als het deeg te vast of te kledderig wordt) kun je de verhoudingen wat varieren. Wordt het bv. te nat, gooi er dan nog gerust een schep volkorenmeel bij.)

Methode: Meng de droge ingredienten, meng de natte ingredienten, voeg dat bij elkaar, goed mixen (mixer met deeghaken of keukenmachine) totdat je een deegje hebt dat kwa stevigheid ergens tussen koekjesdeeg en brooddeeg inzit. Op een bakplaat uitrollen tot ca. 2 á 3 cm dik. Bak dat een half uur op 200 graden Celcius. Uit de over halen, af laten koelen tot het nog net handwarm is (niet te lang laten staan anders wordt het te hard) en dan met een scherp mes (een steak knife met zo'n fijne karteling gaat heel goed) in reepjes van ca. 5x10cm snijden (of wat je dan ook handig vindt).
Vervolgens gaat het hele zaakje nog tussen de 6 en 12 uur (!) terug in de oven op 100 graden Celcius. Het beskuit is goed als het door en door droog en hard is. (Ik voel het zelf vaak aan het gewicht, hoe lichter hoe beter... zo licht als houtskool is net goed. <g>)

Smaakt prima, blijft echt maanden goed zolang je het maar afgesloten bewaart (gesloten plastic zak, ziplock zakje oid) en is zeer voedzaam. Je kunt de dichtheid varieren door meer of minder bakpoeder te gebruiken. In Zuid-Afrika bakken ze het meestal erg vast, en dopen het dan in de koffie of thee.

Succes! :9
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan