lichte, warme, synthetische slaapzak gezocht


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Ik ben momenteel opzoek naar een nieuwe slaapzak voor mijn wandeltochten. Ik heb hier nog een Ayacucho Ignition 1700 slaapzak liggen. Maar ik vind deze toch behoorlijk zwaar/groot (1700 gr) en ik zou dus eigenlijk wel wat lichters willen. Het probleem is dat ik wegens principiële redenen geen donzen slaapzak wil, terwijl dit juist de lichtere slaapzakken zijn. Daarnaast ben ik een koukleum en zoek ik een slaapzak die toch wel minimaal -1 graden als comfort temperatuur heeft, want hij zal ook in Scandinavië gebruikt worden.

Ik vraag mij nu dus af of het überhaupt wel mogelijk is om een warme, synthetische slaapzak te vinden die qua gewicht zo rond de 1 kg zit (het liefst er nog onder)? Ik heb natuurlijk zelf al gezocht, maar het is mij nog niet gelukt om iets te vinden. Mensen hier die ideeën hebben? Of moet ik met mijn wensen toch wel echt meer richting de 1.5 kg denken? Zo ja, dan zijn tips qua slaapzakken rond dit gewicht ook meer dan welkom.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik denk dat je voor je slaapzak met jou temperatuur bereik toch in de buurt komt van 1500 gram. Kijk maar eens naar de slaapzakken bij Kampeermarkt Eindhoven.
Keus naar een quilt, dat is een slaapzak zonder hoofddeel, dan kan je mogelijk nog gewicht mee sparen.
 
Ik ben er ook bang voor. Die warmere Cumulus is nog steeds 1 graad Comforttemperatuur, niet de -5 Limit die ik (sorry, slordig gelezen) aanzag voor Comfort.

Die Astucas quilt en blanket in Apex 200 zien er hoopvol uit met zijn 675-725 gram bij -5 Comfort in maat L Regular. De blanket heeft als voordeel dat je hem als slaapzak kunt gebruiken, maar op warme dagen ook opengeslagen als deken..

Marla
 
Moet eerlijk bekennen dat ik helemaal nog niet naar quilts gekeken heb. Ging er vanuit dat die sowieso kouder zouden zijn, maar als ik zo die links bekijk, dan lijkt mij zo'n quilt of blanket juist wel ideaal. Zal mij daar eens wat meer in gaan verdiepen.
Mensen hier trouwens ook ervaringen met quilts/blankets?
 
Als gear junkie heb ik een paar slaapzakken en heb behalve een superwarme PHD een ZPacks quilt en een Cumulus Comforter. Ik ben erg te spreken over de gevarieerde gebruiksmogelijkheden bij die laatste twee. Natuurlijk moet je bij koude nachten de zak bij je nek goed dichtmaken en ook je hoofd goed bedekken.
Hoewel ik alleen maar dons heb, zal het gebruik met synthetisch materiaal niet anders zijn.

Marla
 
Wat fijn dat jullie zo mee denken, dank jullie wel!
Ik ben momenteel even rond aan het kijken, maar klopt het dat quilts nog niet echt in Nederland te koop zijn? Ik kan namelijk niet echt Nederlandse (web)winkels vinden waarin ze aangeboden worden. Coolblue heeft er 2, maar die zijn qua temperatuur niet goed.
 
Wat is jouw principiële reden? Ik gok dierenwelzijn. Feit is dan dat je chinees dons moet mijden, want die kuikens worden jong geplukt. Oost europees dons wordt geplukt als de dieren in de rui zijn. Even pluizen op Internet zou je kunnen leren welke merken fout zijn of niet. Anders zou ik niet weten hoe je aan een lichte slaapzak moet komen, en bovendien is het volume ook nog wel een dingetje. Wat voor mat heb je trouwens?
Kijk ook eens naar de R-waarde van je mat, info hierover is ook te vinden op het forum.
MIrjam
 
Moet het per se een Nederlandse webshop zijn?
Voor Enlightened Equipement zou je kunnen vragen bij Trekking-Litestore.de.
Mocht je alsnog geïnteresseerd zijn in dons, dan is er opeens veel meer beschikbaar in Europa. Voor Cumulus kan Verreweg.be je goed helpen.

Marla
 
Ik probeer zo veganistisch mogelijk te leven, o.a omdat ik vaak de leef kwaliteit van productie dieren niet acceptabel vind. Ik geef toe dat ik verder niet onderzocht heb hoe de vogels in oost Europa gehouden worden, en denk dat dat ook heel moeilijk te achterhalen valt voor elke slaapzak, vandaar dat ik voor synthetisch ga.

Mijn slaapmatje gaat ook vervangen worden. De kampeerspullen die ik momenteel heb zijn niet (erg) geschikt voor (lange) tochten. Ik weet dat de R-waarde inderdaad belangrijk is, maar moet eerlijk bekennen dat ik mij er verder nog niet heel erg in verdiept hebt, behalve dat Therm-a-rest een bekend merk is. Ik was namelijk van plan om dat na m'n slaapzak zoektocht te gaan doen :)

Op zich hoeft het niet per se een Nederlandse webshop te zijn, alleen heb ik zelf geen ervaring met bestellen uit het buitenland, vandaar dat een Nederlandse webshop wel wat vertrouwder voelt. Maar ik zal bovenstaande site eens bekijken, dank je.
 
Uiteraard is het een goede zaak dat dingen zoals bio-industrie, levend geplukte vogels en kiloknallers uitgebannen worden. Aan de andere kant: Van al die plastics die ipv leer en dons komen wordt je ook niet echt gelukkig als planeet zijnde.

Overigens kwam ik in een Op pad van 2011(!) net een Plus& Min Outdoor tegen van 2 jasjes van Bergans, het ene van dons, het andere synthetisch. Gek genoeg was het jasje van 100% polyester waarvan 60% gerecycled lichter als het donzen jasje. Dus het kan mogelijk wel, waarom dan niet met een slaapzak Wie weet kun je hier iets mee. www.bergans.com staat er bij.
Welk budget heb je eigenlijk?

Mirjam
 
[...] Gek genoeg was het jasje van 100% polyester waarvan 60% gerecycled lichter als het donzen jasje. Dus het kan mogelijk wel, waarom dan niet met een slaapzak [...]
Dat heb ik me ook vaak afgevraagd, maar het probleem is denk ik bij slaapzakken complexer dan bij kleding, omdat ze warm, licht in gewicht en ook heel compact op te bergen moeten zijn en dan lang meegaan. Blijkbaar is dat met een synthetisch materiaal nog niet zo goed mogelijk of te duur om rendabel te zijn?
Hoewel ik ook een voorkeur heb voor een synthetische vulling, ben ik helaas tot het inzicht gekomen dat een donzen slaapzak relatief lichter is en langer meegaat dan die met een synthetische vulling.
 
Dons heeft de beste warmth to weight ratio en gaat ook langer mee. Maar in deze casus speelt een ander motief (dierenwelzijn) een rol om niet voor dons te kiezen. Overigens, een motief die ik best kan begrijpen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb niet veel ervaring met kamperen, maar 1700 gram voor een -1 C comforttemperatuurslaapzak lijkt best goed. Als dit hem is https://www.bever.nl/p/ayacucho-ignition-1700-slaapzak-MBABC22006.4153.html zul je niet gauw een goedkopere slaapzak vinden die hetzelfde kan? Ik heb juist deze week een slaapzak van ongeveer een kilo besteld by de Perry, maar dat is meer een zomerslaapzak en gekocht voor meer erbij, of voor eventuele logees of zo. https://www.perrysport.nl/product/blauw-wildebeast-karoo-light/5c0a0005_400_perrysport/
Er ging nog 20% af voor die prijs is het ook een mooie deken of eventueel dekbed vond ik. De comforttemperatuur is maar 15 C :D, de tijk is helemaal van katoen en dat is nu eenmaal zwaarder dan nylon, dus in dit gewicht zit niet veel isolatiemateriaal.

Een gewicht van 1 kilo bij -1 C kan waarschijnlijk wel als je een klein mannelijk (voor vrouwen ligt de comforttemperatuur hoger) persoon bent, van maximaal 1 meter 75, en geen groot hoofd: http://www.outdoor-magazin.com/schlafsaecke/test-mammut-ajungilak-sphere-winter-180.355403.3.htm
Ik weet niet of deze nog geleverd wordt want op de site van Mammut kan je alleen de 195 kiezen die dus voor langere personen is, en zwaarder. Er staat daar geen gewicht bij. Een schatting van ongeveer 1500 g lijkt me wel ongeveer goed voor de lange versie? Maar misschien iets zwaarder. Volgens Bol.com is deze ook wat zwaarder, 1950 gram (https://www.bol.com/nl/p/mammut-aju...-slaapzak-rits-rechts-zwart/9200000026502689/) Bij Mammut staat geen gewicht: https://www.mammut.ch/INT/en/B2C-Kategorie/Men/Kompakt-MTI-Winter/p/2410-01741-5938-195-1
Dit is ongeveer de slaapzak die ik ooit gekocht heb denk ik, maar dan in het zwart met rode binnenkant zoals die bij Bol.com. Op aanraden van mensen die er verstand van hadden, bergbeklimmers. In Groningen bij Wagenborg geloof ik, die hadden ze in de winkel. Maar dan spreek ik over zeker zo'n vijfentwintig jaar geleden. Heel mooie slaapzak, ik heb hem alleen weinig gebruikt en niet in koude omstandigheden, ik weet alleen dat je hem binnen beter losjes als deken kan gebruiken anders is hij te warm. Of gewoon opengeritst. En hij is dus wel wat zwaarder dan de Ayacucho die je nu al hebt als Bol.com correct is.

Ooit wel gekampeerd in Engeland (Brighton) met een heel licht slaapzakje, dat werkte met reflectie door aluminiumfolie in de tijk. Ging prima in de zomer, toen had je nog geen self inflating matjes dus gewoon zo'n groen schuimmatje eronder. Onverwoestbaar die matjes, ik heb de mijne nu niet meer maar was na meer dan dertig jaar nog goed. De slaapzak nog lang als lichte extra deken gebruikt, toen verging het schuim in de tijk enigszins. Hetzelfde principe van reflectie vind je ook in reddingsdekens en nood bivakzakken als bij de Zwerfkei https://www.zwerfkei.nl/slaapzakken-matjes/bivakzakken
Ik vraag me af of mensen daar wel eens mee geëxperimenteerd hebben, om de isolatiewaarde van een slaapzak wat op te krikken met een nooddeken over de slaapzak, van 5 Euro en luttele grammen. Je hebt ze ook als matjes met een extra schuimlaagje onder het folie. Je kan de isolatie ook opkrikken met een goede lakenzak maar die zijn in de regel weer veel zwaarder.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan