Lichtgewicht slaapzak (dons of synthetisch?)


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben op zoek naar een lichtgewicht slaapzak. Mijn huidige, een Ajungilak waar ik overigens zeer tevreden over ben, is een synthetische en weegt tegen de 2 kilo aan. Ik wil een nieuwe kopen waarvan het gewicht rond 1 kilo ligt, die compact in mijn rugzak kan gestoken worden, comfortabel is bij temperaturen rond de +10 en -5 °C (ik ben van nature uit wel iemand die snel warm heeft) en waarvan de prijs 200-300 euro bedraagt.
Waar ik echter nog altijd niet uit ben is of ik voor een donzen of een synthetische vulling moet gaan. Als het louter en alleen om gewicht draait hoor ik jullie waarschijnlijk allemaal 'dons' roepen, maar het nadeel van dons blijkt dan weer dat het vocht goed opneemt (slaapzak moet dienen voor in Scandinavië). Langs de andere kant vraag ik mij dan af waarom fabrikanten dan sowieso donzen slaapzakken maken, dat zal wel zijn redenen hebben zeker?
Dus:[ul][li]voor dons of synthetisch gaan? merken? (Cat's Meow van TNF (synth.), Ajungilak Almpine Attitude Summer (dons), Haglöfs Goga 500 (dons) lijken mij interessant)[/li]
[li]is een donzen slaapzak makkelijk in onderhoud? Kan je die zelf (hand)wassen?)[/li][ul]
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>Als het louter
>en alleen om gewicht draait hoor ik jullie waarschijnlijk
>allemaal 'dons' roepen

Idd DONS, DONS en nogmaals DONS.


> maar het nadeel van dons blijkt dan
>weer dat het vocht goed opneemt (slaapzak moet dienen voor in
>Scandinavië).

Een slaapzak neemt niet zomaar vocht op. Oorzaken zijn condens dat van je binnentent op je slaapzak druppelt en zweet in de vorm van damp dat ergens in je slaapzak condenseert en dit gebeurt eigenlijk alleen bij vrieskou. Tegen het eerste bestaat speciale waterafstotende, ademende buitentijk. Tegen het tweede zijn legio discussies over mogelijk varierend van een omzak tot VBL.

Als je het te warm krijggt kan je een slaapzak altijd een stuk open ritsen of zelfs alleen als deken gebruiken. Daar voorkom je al heel wat zweet mee. Verder moet je je donzenslaapzak eigenlijk bij iedere droge/ warme gelegenheid (lunchpauze, kroeg of aan het eind van de middag als je je tent opzet) even luchten. Dat moet voor een aantal dagen wel afdoende zijn. Ik zelf ben een VBL fanaat voor als het vochtige of koude tocht dreigt te worden, maar ik heb dan ook wel een erg comfortabele (dure) VBL.

>Langs de andere kant vraag ik mij dan af waarom
>fabrikanten dan sowieso donzen slaapzakken maken, dat zal wel
>zijn redenen hebben zeker?

Licht en warm...

>Dus:[ul][li]voor dons of synthetisch gaan? merken? (Cat's Meow
>van TNF (synth.), Ajungilak Almpine Attitude Summer (dons),
>Haglöfs Goga 500 (dons) lijken mij interessant)[/li]

Check ook eens de zakken van Highlite. Ze hebben goede waterafstotende buitentijk en goede dons.

>[li]is een donzen slaapzak makkelijk in onderhoud? Kan je die
>zelf (hand)wassen?)[/li][ul]

Het schijnt te kunnen maar ik raad je het af, teveel gedoe. Gewoon je zak vaak luchten en luchtig opslaan en als de zak echt begint te ruiken of zijn isolatiewaarde minder wordt dan gewoon even laten wassen en evt misschien, indien noodzakelijk wat laten aanvullen.
 
Hoi,

>is een donzen slaapzak makkelijk in onderhoud? Kan je die
>zelf (hand)wassen?)

Ik was de donzen slaapzakken 1 keer per jaar, aan het eind van de zomervakantie. Ik doe ze één voor één in de wasmachine met speciaal donswasmiddel. Ik herinner me niet meer of ik nou een wolwasprogramma gebruik, maar waarschijnlijk wel. Het schijnt te helpen om een tennisbal mee te wassen. Dan wordt de slaapzak wat opgeschud in de trommel. Het kan ook lonen om heel voorzichtig te centrifugeren. Voor het deurtje gaan zitten en steeds als de machine te veel vaart krijgt, hem weer uitzetten.

Daarna over de waslijn hangen op zo'n manier dat de banen waar het dons in ligt horizontaal hangen, zodat het dons niet naar de buitenkanten zakt. Tijdens het drogen regelmatig opschudden. Het kan een paar dagen duren voor de slaapzak echt helemaal droog is. Maar dan is het dons weer goed veerkrachtig.

Maar om nou te zeggen dat het makkelijk in het onderhoud is, nou nee. Mijn vroegere synthetische slaapzak waste ik echt veel vaker en gooide ik ook in de droogtrommel.

Groeten,

Linda
 
Hi,

zelf heb ik een tijdje geleden (twee jaar alweer... ) de keuze gemaakt tussen een Ajungilak en de tnf cats meow. Kheb nu een kompact winter en die voldoet prima tot ongeveer -8 a -10.

Maar als je deze zakjes naast elkaar zet kwa specs zie ik wat verschillen, de Ajungilak alpine attitude summer is tot -20 comfi, de Haglofs goga 500 comfi tot +1, de cats meow kun je vergelijken met de kompact winter...

Als ik zelf zou moeten kiezen met jou eisen zou ik ook eens kijken naar bv de Lim 1200...

Lastig zoiets.

Bas
 
Tja, ik was mijn donzen slaapzak nooit. Ik gebruik altijd een lakenzak om de slaapzak zo schoon mogelijk te houden. Die lakenzak was ik natuurlijk wel regelmatig :)
Eventueel vuil op de buitenkant van de slaapzak haal ik met een vochtig doekje weg...

Groetz,
Dennis
 
Ik beschik zelf over 2 donzen slaapzakken met een condensdichte buitentijk en deze tijk maakt het verschil. Afgelopen september was ik met een vriend in de Gran Paradiso en beiden hadden we een donzen slaapzak meegenomen. Nu was het de eerste nacht in het dal erg vochtig en zijn slaapzak (buitentijk : microfiber) was meer dan klam. Opzienbarend hoe vochtig de slaapzak was. Het frapante was dat mijn slaapzak niet eens vochtig was maar echt kurkdroog. Een gelijke ervaring heb ik gehad met een donzen slaapzak van een vriend tijdens
een wintertocht in de Schotse Highlands zo'n 2 jaar geleden. Ook hier weer een standaard microfiber buitentijk tegen een condensdichte buitentijk.
Dus mochtje bang zijn voor vochtopbouw in je donzen slaazpak dan kan in de juiste tijk de oplossing liggen. Nu is het zo dat in het algemeen deze slaapzakken vrij prijzig zijn. In het laatste geval (highlands)had ik een Marmot slaazpak met GoreDryloft buitentijk bij en deze kost. In het eerste geval had ik een Yeti Powerizer bij en deze zijn duidelijk voordeliger De Powerizer 500 kost zo'n €275 en heeft een comfortbereik van zo'n -5 graden en weegt 1100 gram . dus past ook nog binnen jouw budget.

Succes met je zoektocht

Rene
 
Dus een donzen slaapzak mag mij zeker niet afschrikken. En bij mijn keuze moet ik me zeker laten leiden door een condensdichte buitentijk en ook het gebruik van een binnenzak overwegen. Mooimooi. Bedankt!
 
Ik kreeg vandaag zelf van de postbode een mooi pakketje!
Het bevatte een PHD Minim 400 slaapzak met een Drishell buitentijk.
De basisversie weegt 670 gram maar dan heb je geen rits en een korte lengte.
Morgen eens op de weegschaal leggen op het werk, schat hem in op ongeveer 825 a 850 gram!

De gegevens:
PHD Minim 400
Down Quality: 800 cuin
Outer Fabric: M1 Microfibre
Weight (g): 670
Weight (oz): 24
Minimum temperature (°C)*: -5
Colour: Berry (Or with Drishell; blue)
Construction: Boxed with straight-wall baffles

Design Details
• Small box spacing to minimise down shift
• Oval footpiece
• Hood with drawcord
• Stuff sac
• Set options
- Drishell Outer
- Full length zip
- Goretex shell

Hij was niet goedkoop met z'n 378 eurie (lange lengte, rits en Drishell tijk) maar toen ze 55 eurie BTW aftrokken was het al beter:)
 
Als dons nat is kan het zo'n 90% van zijn warmte verliezen, maar heb je wel eens een donsje gezien die op water drijft? Nou dat doen ze dus. En als zo'n donsje zo slecht tegen water kan dan zou het moeten zinken als een baksteen wat'ie dus niet doet.

Gewoon een donzen slaapzak kopen met een waterafstotende buitentijk, hoeft niet gelijk Gore Dryloft te zijn Pertex XTR enzo werkt ook prima.

@ Petra:
De volgende keer dat je je slaapzak wast hoef je die tennisballen pas toe te voegen als je de slaapzak in de droger stopt :D. De slaapzak wordt dan opgeklopt tijdens het drogen, hoef je dat niet zelf te doen.

Eins
 
Hoi

Ik weet niet of je ondertussen al een slaapzak hebt, maar ik verkoop mijn, nauwelijks gebruikte, Macpac Sanctuary 500 XP. Met dryloft buitentijk, comfortabel tot -3 C. Voor iets meer info, kijk even op de marktplaats en voor alle info op www.macpac.co.nz.

Groet
Harold
 
Hieronder staan de gegevens van de slaapzak. Als je vragen hebt mail me dan gerust op hzijderveld(at)hotmail(punt)com.

Macpac Sanctuary 500 XP, maat XL

Mummyslaapzak met hoge kwaliteit ganzendons (750 cuin) extreem waterafstotende gore-dryloft buitentijk. Lange versie, tot mensen van 2 meter lang. Comfort temperatuur tot -3 graden celsius. Gewicht, 1100 gram (inclusief bijbehorend waterdicht propzakje) Het grote bijbehorende opbergfoudraal wordt meegeleverd. Nieuwwaarde €330 Voor meer info zie www.macpac.co.nz.

Staat: zo goed als nieuw. Goed onderhouden. Elf nachten in geslapen. Ik verkoop hem, omdat ik mijn oog heb laten vallen op een nóg lichtere slaapzak.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan