lichtgewicht slaapzak en condens


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Omdat ik dit jaar flink extra eten mee moet nemen, kijk ik naar mogelijkheden om nog wat gewicht kwijt te raken zonder (veel)aan functionaliteit of comfort in te leveren.
Eén mogelijkheid is de slaapzak (Helsport Dovre): 1360 gram, terwijl ik bijvoorbeeld de Ultralite van Western Mountaineering zie van slechts 780 gram, met vrijwel dezelfde specs qua temperatuur (EN norm, comforttemperatuur net onder 0).

De Helsport is synthethisch, de WM dons. Ook de tijk is verschillend.
In de discussies hier lees ik echter dat dons afhankelijk van de tijk meer of minder condensproblemen geeft bij vorst. In de Helsport bleef alles perfect droog bij min 10, wat zou ik kunnen verwachten bij de ultralite van WM (tijk "extreme lite nylon") ?

Iemand ervaring of misschien alternatieven ? Niet te kort (ben 1.89) en een comforttemperatuur van iets onder 0 is afdoende. En natuurlijk flink lichter.

Gr. Joop
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Joop,

Ik heb de WM Ultralite Super.
Helaas kreeg ik de slaapzak wat laat in het seizoen (het vroege voorjaar), dus de nachten werden niet kouder dan 4 graden.
Weinig ervaring met vorst dus. Maar tot nu toe bevalt ie prima.

Voordeel: hij is tot een heel klein zakje te comprimeren. Ik heb het steeds kleiner geprobeerd, maar hij kan in een stuffzakje van Tatonka XS, 30 x 15 cm.
Ik denk wel dat ie met jouw lengte iets groter moet zijn dan de mijne.

Marla
 
Hoi Joop,

Zelf heb ik ook de WM Ultralite. Met een comfort temp van -7 gebruik ik hem als 3 seizoenen slaapzak.
Condens blijft redelijk goed op het tijk liggen. Ik heb in ieder geval nooit veel vocht in het tijk gehad.

Hoop dat je er wat mee opschiet.
 
Joop,

Ben je bang voor condens vocht dat van de binnentent op je slaapzak valt of ben je bang voor perspiratie dat in het dons van je slaapzak condenseerd? Aan je vraagstelling te zien denk ik het laatste?

Paar alternatieven:
Yeti VIB XL ca 650 g, comf +7*C, extreme -6*C
Millet XP 500, ca 450 g
Rab Quantum 250, ca 630 g, comf 0*C
Mountain Hardware Phantom 32, ca 600 g, 0*C

Suc6, Eins
 
Eins,

het laatste, van condensvorming op de binnentent heb ik nog weinig last gehad (ventilatie te ver dicht gezet), van druppelen al helemaal niet.

gr. Joop
 
Nou dan zul je ook geen last hebben van condens in je slaapzak. Persipratie zal gewoon door je slaapzak heen gaan en ook door die tijk. Het wordt pas een probleem bij zeer grote koude. Het kan dan gebeuren dat het vriespunt ergens in je laag dons zit en als dat zo is dan zal de persipratie daar gaan bevriezen en neemt het isoleren van het dons zienderogen af. Daar zijn twee oplossingen voor: slapen in een VBL of in een kunsstof slaapzak. Collegas van mij sliepen bv op Spitsbergen gedrieën in een expeditie tent, buiten -20, maar zij hadden geen VBL nodig en sliepen gewoon in dons.

Ik denk dat je prima in je donsen slaapzak kunt gaan liggen.

Eins
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan