Lichtgewicht trekking tent

Jaaaaa het is weer zo ver :) alwéér een topic over lichtgewicht tentjes.

Mijn huidige tentje (Coleman Avaris 2 - 2,5 kg) is versleten en toe aan vervanging. Mijn budget is gegroeid en het gewicht mag flink wat minder. Voorkeur tent op te zetten met mijn wandelstokken, en qua gewicht onder 800 gram totaal. Gebruik is voor trektochten, ooit de PCT, voorlopig oefenen in Europa.
Ik zit al een tijdje verliefd te kijken naar de Zpacks Duplex, maar ook de Hyperlite Mountain Gear ECHO II is erg interessant.

Heeft iemand ervaring met deze tentjes of deze tent wellicht thuis waarbij ik langs mag komen om te kijken?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Tarptent heeft inmiddels ook een ardige collectie in DCF tenten. Ik heb de Stratospire Li waar ik heel blij mee ben. Je bent welkom om te kijken te snuffelen.
 
Homeland Wanderlust (op Youtube) is een tru-hikester en heeft onlangs een filmpje geplaatst waarom ze van Zpacks Duplex naar Stratospire Li is overgestapt. Ik geloof altijd alles wat ze zegt, dus zeker de moeite waard!
 
Ik heb een maand geleden een duplex besteld, die is nog niet verzonden. Op de website van Zpacks staat nu een levertijd van 6-7 weken (toen ik bestelde 2-3 weken). Als de tent over een paar weken binnen is dan mag je komen kijken, ik woon vlakbij Utrecht. Ik heb ook nog een Tarptent rainbow.
 
Dixie is idd een fijne tru-hikester, kijk veel van haar. Zij is overigens overgestapt naar de Stratospire Li voor haar hike in Nieuw Zeeland. Met die weersomstandigheden is het fijner om een dubbellaags tent te hebben.
Voor mijn hikes in EU is dat eigenlijk ook het geval.

@sandero Heb je de Rainbow met dynemaa materiaal? Waarom de keuze voor de Duplex?
 
Ik heb de rainbow van silnylon. Een hele fijne tent en erg ruim voor een 1 persoons tent. Deze weegt zonder haringen 1030 gram en is ondertussen een paar jaar oud maar ziet er nog erg goed uit. Tarptent gebruikt silnylon van 30d wat erg sterk is. Omdat de rainbow een extra stok gebruikt die min of meer is ingebouwd is deze tent alleen op te rollen en niet op te vouwen. Daarom is deze tent vrij lang en smal in de hoes wat ik toch wel een klein nadeel vind.

Omdat ik van plan was (gaat waarschijnlijk niet door vanwege corona) om in oktober de te araroa (3000km) in nieuw zeeland te gaan wandelen, en daarna nog 18 maanden overland en water terug te reizen en onder andere de 88 tempel route van 1200 km in japan te wandelen heb ik de duplex besteld in spruce green.

Dat is de versie van sterker dyneema en maar 60 gram zwaarder. Ik heb getwijfeld tussen de tarptent stratospire Li en de duplex maar uit eindelijk toch gekozen voor de duplex vanwege zijn eenvoud en compacte pakmaat zodat deze dwars in mijn rugzak past.

De tarptent is beter geschikt voor harde wind en regen maar heeft ook een aantal ingebouwde stokken wat er voor zorgt dat deze tent niet op te vouwen is.
Ik heb begrepen dat de echo 2 wat minder geschikt is voor lange mensen. Ik ga de tent trouwens alleen gebruiken,dus lekker veel ruimte.

Ik ben benieuwd naar jouw keuze.
 
Holymoly wat een ge-wel-dig plan!! Ik wil mee 😁 Heb je uitwijkmogelijkheden naar later als het coronavirus roet in het eten gooit?

De Rainbow vind ik ook erg mooi, maar wat te groot en zwaar voor mij. De Duplex past idd overdwars in rugzak, ik weet niet of ik dat liever heb dan de dubbele wand van de Stratospire. In EU is die laatste qua weersomstandigheden wel echt veiliger. Wellicht dat ik daarmee start, en als ik in de USA loop, daar de Duplex oppik.
 
Hier vind je een overzicht van eenstokkers. Bepaal hoeveel binnenruimte je wilt. En welke stof. Het gewicht volgt daar vanzelf uit. Het gewicht van mijn tent is wat hoger, omdat ik meer ruimte wil.
 
  • Leuk
Waarderingen: FB87
Wat een werk dat overzicht! En wat heerlijk 😍 Ik ben dol op overzichtelijke vergelijkingen, thanks!
 
Het is al weer een paar jaar oud, dus er zal veel veranderd zijn. Het heeft mij iig toen goed geholpen in de keuze.
 
Ze is er! Wat een beauty! Snel wat plannen om te lopen :) wie heeft er goede ideeën?!

@sandero hoe is het met jouw z-packs?

Fijn dat je er blij mee bent! Dat je deze mooie tent maar vaak kan gebruiken! Mijn duplex is afgelopen maandag binnen gekomen. Ik heb het erg druk gehad met werk dus helaas nog niet kunnen opzetten.

Omdat ik de tent via ouders van een amerikaanse vriend heb laten opsturen heb ik geen import belasting betaald, dus dat was een meevaller.

Over een paar weken ga ik de tent uitproberen op ons laatse deel van het kustpad naar Pieterburen. Wij zijn jaren geleden begonnen met het Pieterpad, toen langs de belgische grens naar Sluis (grenslandpad) en straks dus het laatster stukje tot Pieterburen. Een rondje Nederland, erg leuk!
 
  • Leuk
Waarderingen: FB87
Wat fijn dat jouw tent er ook is :) Ik moet de mijne ook nog uitgebreid uitproberen, maar snelle check vond ik al erg tof. Uiteindelijk € 148,- importkosten, 21% dus. Viel me nog mee, had met meer rekening gehouden.

Thanks voor de tips! Twentepad en kustpad lijken me beide mooi. Pieterpad is fantastisch, trekvogelpad bevalt me ook erg goed. En ik heb laatst rondje Walk Of Wisdom gedaan (136 km rondom Nijmegen). Daar kun je vogelringetjes verzamelen, voor elke gemeente één. Vond ik ook erg leuk.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan