LifeStraw waterzuiveringsrietje low budget


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
>,,Er was al een soortgelijk buisje op de markt voor kampeerders en >wandelaars. Maar dat is duur en bestemd voor kort gebruik. Voor ons >was het de uitdaging om de kosten te verlagen en de gebruiksduur te >verlengen.’’

Careplus (www.careplus.nl) levert al de nodige jaren de "Care Plus® Filtrix - H2O Filterpen".

Volgens de site:
De Care Plus® Filtrix - H2O FilterPen is een handzaam waterfilter (weegt slechts 23 gr.) in de vorm van een rietje dat gebruikt kan worden bij twijfel over de kwaliteit van het drinkwater. De FilterPen filtert bacteriën en protozoa uit het water door middel van microfiltratiemembranen. De capaciteit van de FilterPen is ca. 100 liter, voldoende voor een maand vakantie. Gebruik zo helder mogelijk oppervlaktewater, dat verlengt de levensduur van de FilterPen. De Care Plus® Filtrix geeft zelf aan wanneer de filter kan vervangen worden door een nieuwe: hij zuigt niet meer. De FilterPen is handig voor in elke reisbagage en ideaal voor tropenreizen, buitensport, bergtochten, zakenreizen en noodsituaties.

Adviesprijs: Euro 19,95

Heb er altijd één bij me.
Werkt naar behoren (o.a. Nijlwater): grootte van een Edding Marker.

Voor de "derde" wereld natuurlijk veel te duur.
Voor de fervente buitensporter echter alleszins aanvaardbaar.

Patrick.
 
In de krant stond een artikel over een nieuw merk waterzuiveringsrietje met de naam LifeStraw met name bedoeld voor de derde wereld. Iemand enig idee of dit te krijgen is in Nederland voor de buitensporter?

Hierbij het artikel uit het AD >>
http://www.ad.nl/buitenland/article48597.ece

Rietje kan honderdduizenden redden
Door EDWIN VAN BAARLE

ROTTERDAM - Het is 25 centimeter lang, heeft een diameter van 29 millimeter, kost een paar euro en kan jaarlijks honderdduizenden levens redden.

LifeStraw stelt mensen in ontwikkelingslanden in staat om zelf verontreinigd water te zuiveren. Het draagbare buisje met de naam LifeStraw kan 700 liter oppervlaktewater zuiveren. Aangezien een volwassene gemiddeld twee liter water op een dag drinkt, gaat het rietje ongeveer een jaar mee.

Gebrek aan schoon drinkwater is in ontwikkelingslanden één van de grootste problemen. Ruim een miljard mensen beschikken niet over zuiver water. Elke dag sterven ruim 6000 van hen, vooral kinderen, aan de gevolgen daarvan.

Drie mannen denken met Lifestraw een oplossing te hebben. Het idee er voor ontstond tien jaar geleden bij Torben Vestergaard Frandsen, eigenaar van een Deens bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van ziektewerend textiel. Hij zocht naar een middel om de gevaarlijke Guinea-worm uit drinkwater te zuiveren.

Later sloten de Israëliër Moshe Frommer en de Nederlander Rob Fleuren zich bij hem aan. ,,Uiteindelijk ontstond een apparaat dat het water zuivert van alle bacteriën en virussen die erin voorkomen, en niet alleen de Guinea-worm,’’ zegt Fleuren.

,,Er was al een soortgelijk buisje op de markt voor kampeerders en wandelaars. Maar dat is duur en bestemd voor kort gebruik. Voor ons was het de uitdaging om de kosten te verlagen en de gebruiksduur te verlengen.’’

Bestaande filtermethoden werken bovendien vaak op elektriciteit of vergen het nodige onderhoud. Het team van LifeStraw wist deze problemen te overwinnen. Er werd een zuigtechniek toegepast, die ook de allerkleinsten in staat stelt om te profiteren van de uitvinding.

In september verleende een internationale jury aan de makers de INDEX-award. Met deze prijs worden ontwerpers bekroond die met hun producten de leefomstandigheden van een groot aantal mensen verbeteren.

Om de werking van LifeStraw te demonstreren trokken de drie uitvinders met een Deense cameraploeg de stad in. Fleuren: ,,Ik dronk eerst uit een vieze stadsfontein en daarna stak iemand LifeStraw in een gracht. Vervolgens kwam de vraag of wc-water ook wordt gezuiverd. Bij een toilet hebben we toen laten zien dat met LifeStraw ook rioolwater drinkbaar wordt.’’

Toch benadrukt hij dat een van de moeilijkste fasen van het project nog moet komen. ,,De consumenten moeten LifeStraw accepteren en handig vinden. Mensen in ontwikkelingslanden zijn zich niet bewust van het gevaar. De ziektes die ze krijgen relateren ze niet aan hun drinkwater. Er zal veel voorlichting nodig zijn om hen te overtuigen.’’

Een ander probleem is dat LifeStraw een persoonlijk gebruiksvoorwerp is. Uitlenen kan gevaarlijk zijn omdat besmettelijke ziektes via het mondstuk verspreid kunnen worden. Ook op dit gebied is goede voorlichting essentieel.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan