Lightgewicht pannetje


Hallo allemaal,

Ik ben al een tijd opzoek naar de juiste pan, alleen twijfel ik heel de tijd omdat ik tegenstrijdige berichten hoor. Ik wil op drie dingen letten: (1) gewicht (2) echt eten koken (3) prijs.

Ik heb begrepen dat titanum pannentjes het minste gewicht hebben, in tegenstelling tot bijv. aluminium. Dat zie je ook wel terug in de prijzen van de titanium pannen. Alleen nu heb ik gehoord dat je niet echt kan koken met titanum pannen, en dat je eigenlijk alleen water er mee kan koken. Klopt dit volgens jullie?

Hopelijk helpt dit in mijn zoektocht naar de juiste pan (en als iemand advies wil geven over een pan, of een pan te koop wil aanbieden, graag!)

Alvast dank
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo allemaal,

Ik ben al een tijd opzoek naar de juiste pan, alleen twijfel ik heel de tijd omdat ik tegenstrijdige berichten hoor. Ik wil op drie dingen letten: (1) gewicht (2) echt eten koken (3) prijs.

Ik heb begrepen dat titanum pannentjes het minste gewicht hebben, in tegenstelling tot bijv. aluminium. Dat zie je ook wel terug in de prijzen van de titanium pannen. Alleen nu heb ik gehoord dat je niet echt kan koken met titanum pannen, en dat je eigenlijk alleen water er mee kan koken. Klopt dit volgens jullie?

Hopelijk helpt dit in mijn zoektocht naar de juiste pan (en als iemand advies wil geven over een pan, of een pan te koop wil aanbieden, graag!)

Alvast dank
Natuurlijk kun je wel koken in een titanium pan, maar als ik de afweging maak tussen gewicht, kookprestaties en prijs, vind ik een hard geanodiseerde aluminium pan er beter uitkomen omdat die wat beter kookt (m.n. bakt) voor maar iets meer gewicht en een veel lagere prijs.
Voor borden en bestek vind ik titanium wel ideaal, juist vanwege het feit dat het de warmte minder goed geleidt -- een bord houdt gemakkelijker vast met heet eten er in -- en omdat het gemakkelijk schoonmaakt.
 
Dank voor alle reacties. Marla die had ik al eens gezien, ik weet (of denk) dat jij echt op UL let, loop jij met een titanium pan?

En kano, met welke pan loop (of kano?) jij?
 
Ik loop met titanium. Maar ik kook alleen droogvoer (dus ook spagheteria valt onder droogvoer of pasta of rijst etc.). De truc is om de boel gewoon roerend aan de kook te krijgen (dus dat het niet kan aanbakken op de bodem) en dan als het kookt 1 a 2 minuten roerend doorkoken en dan van het vuur af in een goed isolerende cosy door laten wellen voor 10 tot 15 minuten.

Zo kan ik van alles bereiden in titanium zolang ik maar niet hoef te bakken of dikke substanties (niet goed te roeren) aan de kook moet brengen. Daarom zeg ik altijd als je echt wil kokkerellen met vers en bakken e.d. neem dan een non-stick alu pannetje.
 
De link naar outdoorgearlab zegt mij niet zoveel. Veels te omvangrijke sets en niets met titanium.

Een redelijke set kan je zelf samenstellen uit bijvoorbeeld de optimus terra potten als je voor non-stick gaat

Ik zelf gebruik een MSR titanium Titan 2 pot set http://www.qvist.nl/titan-2-pot-set.html met een toen nog een apart extra verkrijgbare titanium 2 liter pan voor deze serie (https://www.sportsmansguide.com/product/index/msr-titan-2-liter-pot?a=255855). Speciaal aangeschaft voor als we met het hele gezin oppad gaan dan is die grotere pot wel handig. Deze potten zijn relatief wat zwaarder dan die van Evernew omdat het titanium wat dikker en dus steviger is.

Solo gebruik ik een evernew titanium pasta pot. Dat titanium is echt wat dunner http://evernew-global.com/products/ulseries/eca522r.html
 
Laatst bewerkt:
[...]

En kano, met welke pan loop (of kano?) jij?
Trangia hard geanodiseerd aluminium.
Meestal peddelend natuurlijk, maar vanwege de eventuele overdragingen op mijn tochten ook regelmatig lopend.
Lichtgewicht is bij mij dus niet zo'n prioriteit als bij echte rugzakkampeerders, maar wel belangrijk omdat de boel toch over land verplaatst moet worden, al of niet met overdraagrugzak op de rug. En hoe minder je meeneemt hoe kleiner je kano kan zijn, wat uiteindelijk ook weer gewicht scheelt en prettiger peddelt.
 
Ik dacht aan bijvoorbeeld de Primus LiTech Trek Kettle 1.0 ltr (https://www.primusshop.nl/primus-litech-trek-kettle-10-ltr/) Dat de deksel een koekenpan kan worden lijkt mij een groot voordeel. De pan is van aluminium, is 1L, kost €25, weegt 285 gram. Is dat zwaar in verhouding met titanium pannen?

De MRS Titan lijkt mij ook een mooie pan. Op marktplaats staat nu de 2L pan (€75), dat lijkt mij alleen wel een beetje groot. Ik ga maximaal voor twee mensen koken, dus dan lijkt mij 1L wel voldoende. Hoewel de 2L pan dus slechts 185 gram weegt, 100 gram lichter dan de Primus LiTech. Maar de MRS heeft dan weer geen deksel die een koekenpan kan worden.
 
Laatst bewerkt:
Als je ECHT wil koken is die primus litech een prima pannetje. En als je echt ul wil gaan zou ik toch kiezen voor titanium en droogvoer. Het scheelt je zowat 200gram.
 
Zoals Sander al zegt, titanium is ok voor de snelle droogvoerhap. Als je serieus dingen wilt maken is het een kwestie van veel roeren en lager vuur dan je normaal zou doen om nog enigszins te voorkomen dat alles in het midden aanbrandt.
Ik hoor nog wel positieve verhalen over een soort gaasje als vlamverdeler op je brander leggen en daar dan de titaniumpan weer op, om gelijkmatiger te verwarmen. Heb ik zelf geen ervaring mee.

Voor in de rugzak heb ik een setje van Snowpeak. Als ik iets meer gewicht mee kan dan heb ik nog een stokoud setje Trangia DuoSSAl pannen. Voor mij de perfecte pannen qua gewicht en kookgemaak.....maar ze worden zo ver ik weet niet meer gemaakt, helaas.

Groetzels,
Dennis
 
Een titanium bakpannetje is echt ronduit kansloos en onbruikbaar als bakpannetje. IMHO.

Kan je beter af en toe een los alu anti aanbak bakpannetje meenemen als je wat wil gaan bakken.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Daarbij zijn de 1.1L en 1.6L even duur. Stel ik wil voor twee koken, is dan 1.1 voldoende of zal ik dan toch 1.6 doen?

Voor droogvoer uit zakje en 2 personen is 1.1 liter ruim afdoende.

Voor normaal koken en 2 hongerige volwassenen is een pan van 1.6 liter ruim te weinig voor 2 personen.


Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
[...]
Als ik iets meer gewicht mee kan dan heb ik nog een stokoud setje Trangia DuoSSAl pannen. Voor mij de perfecte pannen qua gewicht en kookgemaak.....maar ze worden zo ver ik weet niet meer gemaakt, helaas.
Worden volgens mij inderdaad niet meer gemaakt -- helaas: in een vlaag van opruimwoede heb ik ze weggedaan. Achteraf bekenen niet zo handig, want nu zou ik ze af en toe goed kunnen gebruiken. Gelukkig mijn roestvaststalen borden wel bewaard!
 
Ik ken de toaks pannen niet qua afmeting zou ik me meer richten op wat je er in wil kunnen laten passen tijdens vervoer. Wat voor soort en hoeveel gasblikken en/of gasbrander en/of spiritus of houtbrander. En of sea to summit X mug of X cup...

In mijn evernew pasta pot (de M versie van 1 liter) past 1 230 grams gasblik in met mijn kleine gasbrander en 2 sea to summit X mugs

Of 2 110 grams blikjes met gasbrander en 2 X mugs

Of spiritus brander met klein voorraadje spiritus en 2 X mugs

Of 1 bushcooker met spiritus cup en 2 X mugs.

Hence de keuze voor deze pasta pot.....

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):



banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan