Lofoten in oktober, iemand ervaring?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

wij denken erover om in oktober een weekje naar de Lofoten te gaan. Idee is om een trekking te maken, overnachten in de tent. Eten voor een week meesjouwen is geen probleem.

Weet iemand of dit in oktober nog te doen is qua weer en de lengte van de dagen?

Heeft iemand al eens een tocht gelopen op de Lofoten en kan ons iets aanraden?

Het is pas onze eerste oriëntatie op de Lofoten, we weten nog niet of er bijvoorbeeld beschreven wandelroutes zijn.

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Dick
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Dick,

Ik mij net door iemand uit Vesterålen (buureiland van Lofoten) laten vertellen dat je in oktober op de Lofoten nogal ruig herfstweer kunt verwachten. Harde wind en sneeuwstormen. Niet echt een aanrader dus.

Ik kan geen info vinden over wanneer de dagen precies korter worden. De toeristenwebsites vertellen alleen over de middernachtzon die van 27 mei tot 17 juli is. Omgerekend naar de winter zou dan rond 23 november de zon onder moeten gaan en rond 17 januari weer opkomen. Als het op zijn donkerst is rond de kerst, is er nog wel zo'n 3 uur per dag daglicht. Hoe lang je daglicht hebt in oktober weet ik niet. Maar ik denk dat het slimmer is om een gebied te kiezen dat niet zo noordelijk ligt en waar je minder afhankelijk van het weer bent. Vergeet niet dat het in oktober in veel gebieden al sneeuwt.

Groeten,

Linda
 
Hoi Linda,

klinkt niet als echt 'toeristenweer' ;-) Beetje regen en wind vind ik niet erg, daar kun je je op kleden (in Patagonië is het ook niet altijd windstil, en daar lukte het ook allemaal), maar sneeuwstormen klinkt toch iets minder.

De gedachten gaan nu naar een zuidelijker gebied, de Hardangervidda bijvoorbeeld. Weet je iets over het klimaat van de Hardangervidda halverwege oktober? Wederom: beetje wind en regen geeft niet, een klein sneeuwbuitje ook niet, maar als het alle dagen wit ziet, is het toch niets voor ons.

Groeten, Dick
 
Hoi

Schitterend, de Lofoten. Net terug! Na een hike in Saltfjellet-Svartisen (boven de 900 meter nog een aaneengesloten sneeuwdek) zijn we daar even bij een Noorse kennis langs geweest. Volgens hem zijn de winters in de Lofoten erg mild en blijft sneeuw er niet lang liggen. Maar ja, dat is een Noor.... Ik oktober kan je rekenen op tussen de 8 en 10 uur daglicht per dag. Maar: er zijn niet goed meerdaagse tochten te maken, door de ruigheid van het terrein, of je moet langs wegen lopen. Hardangervidda in oktober: kan zomaar een halve meter sneeuw vallen!

Groeten,
Jaap
 
Hoi Dick,

Ik ben weer terug van mijn vakantie, ben overigens ook een paar dagen op Saltfjellet geweest.

Kun je je vakantie niet een paar weken vervroegen? In september is het in de bergen heel mooi qua kleuren en heb je vaak redelijk stabiel weer. Oktober is in het laagland al erg regenachtig en koud. Zoals Jaap ook al zei, kun je hoog in de bergen zeker veel sneeuw verwachten. Hardangervidda ligt behoorlijk hoog. Het kan daar zelfs eind augustus al wel eens sneeuwen.

Ik kan helaas geen meer concreet antwoord geven.

Groeten,

Linda
 
Hoi,

het is helaas dit jaar niet mogelijk om nog in augustus of september te gaan. Ik ben bang dat we voor dit jaar een andere bestemming moeten zoeken.

De Lofoten blijven op ons verlanglijstje staan, netzoals bijvoorbeeld de Hardangervidda. Ik denk dat we ons in de winter opnieuw op deze gebieden gaan oriënteren.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan