Lopen in Noorwegen


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Ik ben helemaal nieuw bij dit forum en eigenlijk ook bij buitensport activiteiten. Ik ben van plan in de mei vakantie naar Noorwegen te gaan en daar rond te trekken en te kamperen en veel te lopen. Aangezien ik helemaal nieuw ben, vroeg ik me af of mensen nog tips hebben. Ik heb in ieder geval wat boeken gekocht over Noorwegen om te zien waar ik naar toe wil. Twee nationalen parken in de buurt van Bergen staan op het programma, ik zou ook graag naar het noorden gaan, maar heb dus geen idee of dat een heel goed plan is in mei en in een tentje..:)... Ik heb verder al wat spullen gekocht, maar moet nog tent, slaapzak etc kopen, dus advies over spullen is ook zeer welkom. Probeer ook een beetje te trainen (hardlopen, krachttraining) zodat de tocht zelf ook prettig is. Verder ben ik gewoon benieuwd wat de tocht gaat brengen. Ik ga in principe alleen even weg van alles en iedereen en zo veel mogelijk weg van campings (voor zo ver dat gaat lukken). Ik hoor graag tips, adviezen, reislocaties etc etc van jullie
.

Mvg,

Max
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Max.

Welkom op het forum.

Ik woon in Noorwegen en trek er al ruim 10 jaar rond met een tentje, dus ik kan wel wat vertellen. Om te beginnen loopt het noorse zomerseizoen in de bergen van juli tot en met september. In mei liggen er vaak nog meters sneeuw en heb je er zonder ski's weinig te zoeken. Voordat het zomerseizoen begint liggen er ook over veel riviertjes geen bruggen. In mei en juni als de sneeuw aan het smelten is, willen de kleine riviertjes vaak uitgroeien tot enorm grote stromen en deze zijn zonder brug haast niet over te steken. Maar als je wacht tot (midden) juli, heeft de noorse turistforening (DNT) de bruggen weer neergelegd en dat maakt het leven een stuk makkelijker. In september moet je trouwens rekening houden met dat het soms kan gaan sneeuwen, maar vaak is het nog mooi weer.

Verder is Noorwegen een mooi land om doorheen te trekken. Erg geschikt voor kamperen, omdat je in de vrije natuur overal je tentje op mag zetten. Denk wel aan de muggen. Vooral in het noorden zijn er veel van die beesten. Juli is de ergste maand qua muggen. In gebieden onder de boomgrens en tussen strukgewas is het erger dan in de hoge kale gebieden.

Groeten,

Linda
 
Hallo Max,

Allereerst adviseer ik je de zoekfunctie van dit forum eens te proberen. Er zijn al tal van vergelijkbare vragen langsgekomen.

Verder zou ik niet te noordelijk gaan, omdat ik vermoed dat er nog wel sneeuw kan vallen in mei in het noorden van Noorwegen. Zonder ervaring met buitensportactiviteiten lijkt het me niet verstandig om te beginnen met wintertrektochten. Nog afgezien van het feit dat je misschien na één keer besluit om überhaupt nooit meer een trektocht te gaan doen. ;)

Beslis eerst eens wat je denkt dat haalbaar is voor jou conditioneel gezien en wat je wilt doen en zien. Daarna zou ik een gebied kiezen dat aan jou voorwaarden voldoet.

Misschien dat je daarna iets specifieker een vraag, over bijvoorbeeld materiaal of een wandelgebied kunt stellen. Dan kunnen we ook gerichter antwoord geven.

Wel alvast wat tips:
Afgelegen gebieden zijn vaak mooi en ongerept, maar de mogelijkheid om op de bewoonde wereld terug te vallen is er vaak niet. Kies daarom misschien voor een gebied waarbij je elke 2/3 dagen een dorp tegen komt.
Loop je schoenen goed in en ga eens een weekend proefkamperen en wandelen met je rugzak.


Veel plezier en succes met de voorbereiding,

Saskia
 
Oefen van tevoren eens een lang weekend in de Ardennen voordat je die kant opgaat.
Leer je je uitrusting kennen en je grenzen van wat je aan kunt voordat je gelijk die grote wildernis in gaat.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Dank voor je antwoord.

Ik ben van plan om Jotunheimen en Rondane te bezoeken. Geldt daar het zelfde m.b.t. sneeuw etc etc?

Het is overigens niet de bedoeling dat ik meerdere dagen achter elkaar ga lopen. Ik wil ergens mijn tent opzetten (waarschijnlijk gewoon een camping) en vanuit daar dagtochten doen (met hoogstens een overnachting). Overigens ga ik daar een auto huren dus zal ik veel spullen in de auto kunnen laten. Ik dacht zelf dat een goede manier is om langzaam te beginnen op langere tochten om uiteindelijk echt langere tijd te lopen. Het is niet de bedoeling om vanuit het niets zonder training etc in een keer meerdere dagen te gaan lopen.
 
Ik had beter alles in een keer kunnnen antwoorden, was wat makkelijker geweest. Maar goed...

Ik ben van plan om Jotunheimen en Rondane te bezoeken en in die omgeving een camping te zoeken voor mijn tentje en dan dagtochten daar te maken. Ik wil een langere toch maken, met hoogstens een overnachting. Ik zie dit ook als een soort training om te kijken of ik dan later een keer langere meerdaagse tochetn wil maken waarin je gewoon al je spulletjes meeneemt. Ik wil misschien ook naar het noorden rijden, maar dan wil ik daar in een b&b slapen of een goedkoop hotel, omdat het anders inderdaad weleens de eerste en de laatste keer zou kunnen zijn. :)
 
Bedankt voor de tip en ga ik zeker doen!!! Ik ga binnenkort een paar dagen lopen in de Yorkshire dales.. kijken hoe dat gaat :)
 
>Dank voor je antwoord.
>
>Ik ben van plan om Jotunheimen en Rondane te bezoeken. Geldt
>daar het zelfde m.b.t. sneeuw etc etc?

Yep. Jotunheimen is niet per voet toegankelijk voor juli. De bruggen worden begin juli uitgelegd. Een paar jaar geleden is er nog een Nederlandse omgekomen die er te vroeg heen ging en uiteindelijk verdronken is gevonden. Een deel van Rondane ligt ook hoog en ik denk dat daar hetzelfde voor geldt.

>Het is overigens niet de bedoeling dat ik meerdere dagen
>achter elkaar ga lopen. Ik wil ergens mijn tent opzetten
>(waarschijnlijk gewoon een camping) en vanuit daar dagtochten
>doen (met hoogstens een overnachting). Overigens ga ik daar
>een auto huren dus zal ik veel spullen in de auto kunnen
>laten. Ik dacht zelf dat een goede manier is om langzaam te
>beginnen op langere tochten om uiteindelijk echt langere tijd
>te lopen. Het is niet de bedoeling om vanuit het niets zonder
>training etc in een keer meerdere dagen te gaan lopen.

Lijkt me een goed plan, maar kies dus wel de juiste tijd van het jaar. Noorwegen is gewoon niet echt een land om in mei heen te gaan, tenzij je helemaal laag in de dalen wilt blijven, waar niet de nationale parken liggen.

Linda
 
Klopt allemaal. Mei is veel te vroeg voor Jotumheimen en Rondane.
Aan de (fjorden) kust kun je misschien nog wel wat mooie wandelingen maken maar alles boven de 1000 meter ligt normaalgesproken nog onder een dik pak sneeuw.

Als je toch in mei op (wandel)vakantie wilt kun je beter een andere bestemming zoeken. Mei is bijvoorbeeld de ideale maand voor Schotland. Anders dan Noorwegen, maar wel héél mooi. Vooral het noordwesten en Skye is lekker ruig.

Gr,
joost
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan