lowland serai 1 of serai ultra 1

Ik wil er geen speciaal topit voor openen dus daarom maar hier:

Ik zit er aan te denken om de lowland serai 1 of serai ultra 1 te kopen

serai 1
http://lowlandtents.com/slaapzakken/dons/serai-iii/

Serai 1 ultra
http://lowlandtents.com/slaapzakken/dons/serai-ultra-iii/

Er staat bij beide dat de comfort temp 0 graden is.

Serai 1 895gr, 500gram 600cuin dons (145eur outdorado aanbieding +nkbv)
serai ultra 695gr, 300gram 700cuin dons (180eur outdorado nkbv)

Is 300gram cuin 700 echt zo warm als 500gr cuin 600? Mijn gevoel zegt van niet, maar ik heb er ook niet zo veel ervaring mee.

Die 200 gram lichter is natuurlijk wel mooi meegenomen en hij valt ook mooi binnen mijn budget.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dat kun je eigenlijk vrij simpel zelf uitrekenen. In theorie moeten 2 slaapzakken met dezelfde bouw en dezelfde temperatuurwaarde ongeveer een even groot volume aan isolatie hebben. De CLO-waarde van het dons speelt ook een rol, maar die laat ik hier even buiten beschouwing.

De Serai 1 heeft dons dat een volume aanneemt van 600 cubic inch/ounce en een vulgewicht van ongeveer 17,64 ounce (500 gram). 600 x 17,64 = 10584 cubic inch.

De Serai Ultra heeft dons dat een volume aanneemt van 700 cubic inch/ounce en een vulgewicht van ongeveer 10,58 ounce (300 gram). 700 x 10,58 = 7406 cubic inch.

Zoals je ziet zal het dons uit de Serai 1 een veel groter volume aannemen dan de Serai Ultra. Hoewel 700 cuin dons per volume-eenheid waarschijnlijk iets beter isoleert dan 600 cuin dons, denk ik dat de Serai 1 je warm houdt bij een temperatuur die minstens 5 graden lager ligt dan wat de Ultra aankan. Een comfortwaarde van 0 graden voor de Serai 1 is waarschijnlijk vrij nauwkeurig. Ik ben er hierboven trouwens wel vanuit gegaan dat deze 2 modellen even groot zijn. Als de Ultra veel smaller is dan de Serai 1, dan kan het best zo zijn dat ze even warm zijn.
 
@mark: interessante benadering. Ik zat me wel af te vragen hoe zich dit verhoud tot het feit dat de isolatiewaarde met name* door de dikte (loft) bepaald wordt, die in dit geval voor beide zakken 4cm is?

Als we er van uit gaan dat in beide modellen genoeg dons zit om de maximale loft te bereiken, lijkt het er dus op dat de serai 1 wat meer overstuffed is als de serai ultra. Dat zou (op korte termijn) maar weinig uit mogen maken voor de isolatiewaarde ook al is het "potentiele volume" van de dons in de serai 1 hoger.

Gegeven dat op termijn de veerkracht van dons wat minder zal worden zou ik voorzichtig willen stellen dat de zakken in het begin mss nog wel vergelijkbaar zijn (aangenomen dat maximale loft bereikt wordt), maar je bij de Ultra wat meer kans hebt dat de isolatie waarde op termijn terugloopt.

(*) "met name" omdat als je een erg wijde slaapzak zou maken er meer warmte kan ontsnappen (terwijl er bij gelijke loft meer cubic inches dons in zitten). De twee serai's lijken overigens idd dezelfde afmetingen te hebben, dus je hebt alleen met achteruitgaan van dons te maken. Ik dacht eigenlijk dat deze achteruitgang bij 700cuin nog wel meeviel en je dit alleen bij de 850/900cuin waardes echt goed merkt, maar ik weet niet of dit misschien anders is bij lage vulgewichten.
 
Laatst bewerkt:
@Mark

Op die manier dacht ik ook: 500*600 of 300*700. Dat leek me een heel verschil.

Cuin wordt dan wel bepaald door een gewicht van 94 gram op 30 gram dons te zetten.
Ik heb het idee dat het volume verschil zonder dat gewicht een heel stuk groter is en dat er tijdens het slapen ook minder dan die 94 gram per 30 gram dons op het dons ligt.

Dat is de enige verklaring die ik kan bedenken.

@leon
Ik ga er ook van uit dat beide slaapzakken de gelijke isolatiedikte (4cm) hebben.

Lowland is toch een gerespecteerd merk wat de comfort temperatuur van de slaapzakken volgens de EN 13537 norm bepaalt?

Dan zou je er eigenlijk toch van uit mogen gaan dat het klopt?


Edit: Ik zie net dat de Serai eendendons heeft en de Serai ultra Ganzendons. Helemaal over heen gelezen. Maakt dat veel uit?

Edit2: Ik heb Lowland maar eens een mailtje gestuurd. Ze zeggen dat de normale serai iets warmer is. Wat ik begrijp is het een soort van afronding naar boven/beneden verhaal, waardoor er tussen beide toch wel een graad verschil in zit.
 
Laatst bewerkt:
Ik ga er ook van uit dat beide slaapzakken de gelijke isolatiedikte (4cm) hebben.

Dat zou je wel verwachten als de slaapzakken even groot zijn en even warm zouden moeten zijn. In mijn berekening kun je echter zien dat het dons van de Ultra ongeveer 30% minder volume (=isolatiedikte) heeft dan het dons van de gewone versie. Tenzij de Ultra veel kleiner is dan de gewone versie of zo gemaakt is dat er op de onderkant nauwelijks isolatie is, geloof ik er niks van dat de isolatiedikte aan de bovenkant gelijk is.

Ik geloof dat eendendons wat minder fijne haartjes heeft dan ganzendons. De lucht wordt door eendendons dus iets minder goed vastgehouden. Ik verwacht echter niet dat dit opweegt tegen het verschil in volume/isolatiedikte.

PS volgens mij zijn we ondertussen wel erg ver afgeweken van het oorspronkelijke onderwerp. Is het misschien toch handig om het topic te splitsen?
 
Laatst bewerkt:
In mijn berekening kun je echter zien dat het dons van de Ultra ongeveer 30% minder volume (=isolatiedikte) heeft dan het dons van de gewone versie. Tenzij de Ultra veel kleiner is dan de gewone versie of zo gemaakt is dat er op de onderkant nauwelijks isolatie is, geloof ik er niks van dat de isolatiedikte aan de bovenkant gelijk is.

Daarbij ga je er van uit dat dit grotere volume ook bereikt kan worden en niet beperkt wordt door het ontwerp van de zak (met name de baffelhoogte)?
Maar als dat zo zou zijn zit in de Ultra gewoon te weinig dons wat ik niet zou verwachten van Lowland (want kans op cold spots). Ik denk eerder dat de Serai 1 een 30% overfill heeft tov de Ultra (meer dons dan minimaal nodig qua afmetingen/baffelhoogte).

Heb ook nog even verder gelezen en in tegenstelling tot wat ik eerder schreef blijkt overfilling van dons wel ook de isolatiewaarde te verhogen. Dus als twee zakken dezelfde afmetingen hebben en maximale loft bereiken kan een van twee nog steeds warmer zijn door de overfill.

Op BPL is een tijdje geleden een goede discussie geweest nav een artikel over het meten van isolatiewaarden van dons waar in gemeten werd dat een 85% overfill van dons tov een (standaard*) 10% overfill de isolatiewaarde van 2.28 naar 3.18 clo/inch verhoogde (er kan van alles aangemerkt worden over de absolute meetwaarden in die studie vanwege het DIY kaliber van de opstelling, maar dat heeft geen invloed op de gemeten relatieve verschillen).

*zie opm. twee postings lager

[dons topic afsplitsen zou een moderator kunnen doen]
 
Laatst bewerkt:
7406 cuin is ca. 120 liter. (ultra)

Als ik de slaapzak oppervlakte bereken, breedte 800 schouder, breedte 500 voet, lengte 2000 (in de capuchon zit minder) x 2x de dikte (80mm ) kom ik aan een inhoud van 104 liter.

Op sommige plekken zit misschien wat meer. Dus eigenlijk zit je aan een overfill van ca. 10%, wat volgens de vorige post dus een normale vulling zou zijn.
 
Laatst bewerkt:
Dus eigenlijk zit je aan een overfill van ca. 10%, wat volgens de vorige post dus een normale vulling zou zijn.

Zo begrijp ik het ook. Om verwarring te voorkomen wil ik wel zeggen dat mijn achteloze gebruik van 'standaard' mss een beetje te kort door de bocht was: er lopen in dit geval nl. twee dingen wat door elkaar in vergelijking met het BPL artikel:

1) Amerikaanse cuin vs Europese cuin waardes: de Amerikaanse cuin standaard is wat optimistisch en je zou berekende waardes normaal met 10% verhogen om een meer realistische (en vergelijkbaar met Europese cuin standaard) isolatiewaarde te krijgen. Volgens mij is deze correctie echter niet de 10% die je berekend hebt.

2) Volgens dit (Amerikaanse) artikel is het verder zo dat "Common wisdom dictates that you overfill 20% to 30% (rather than 10%) to allow for loss of loft in the long run or to account for inequality of the amount of down you put in each baffle." Omdat het bij Lowlands zakken over Europese cuin waardes gaat zou dat dus een 10-20% overfill worden om het teruglopen van 'veerkracht' ed tegen te gaan. Volgens mij is dit het doel van de 10% die je berekend hebt.

Even verder theoretiserend: De serai 1 had een overfill van ~30% tov de ultra. Dat zou op basis van de "BPL meting" dus ongeveer 0.25-0.3 clo schelen, wat grofweg overeen zou komen met de isolatie waarde van een shirt met lange mouwen.

Verder (maar dit geld voor beide zakken) is het ook nog zo dat de comfort rating vlgs EN 13537 de waarde is waarbij een vrouw nog comfortabel zou slapen. Voor mannen kun je daar vaak nog een paar graden af halen.
 
Laatst bewerkt:
Nou die 10% is natuurlijk een ruwe berekening en kan natuurlijk best wat afwijken. Maar volgens lowland is het dons ook 700+, dus zou je er van uit gaan dat er nog iets aan volume bij komt.

In ieder geval zegt dit eigenlijk wel dat je er van uit kan gaan dat alle ruimte in de zak netjes gevuld is.

Verder (maar dit geld voor beide zakken) is het ook nog zo dat de comfort rating vlgs EN 13537 de waarde is waarbij een vrouw nog comfortabel zou slapen. Voor mannen kun je daar vaak nog een paar graden af halen.

Is dat zo? Is de rating van lowland volgens EN 13537 ? Ik heb er ook naar gevraagd in mijn mail, maar kreeg een heel kort mailtje terug waar niets hierover gezegd werd. Of kan je algemeen stellen dan Europese fabrikanten aan die norm voldoen?
 
Die standaard is idd zo dat de comfort en extreem waarden op vrouwen gebaseerd zijn en de tussenliggende limietwaarde op mannen.

Ik heb geen idee of Lowland hun zakken vlgs EN 13537 laat testen, dat is niet verplicht en omdat het een vrij dure grap is doen niet alle fabrikanten er aan mee (een topmerk als PHD bijv. ook niet). Verder is er veel variatie in persoonlijke temperatuurbeleving dus gebruik van zo'n standaard zegt ook niet alles.

Ik zou verwachten dat een serieus merk als Lowland hun reputatie niet gaat riskeren door willens en wetens een te rooskleurige rating te geven. Daarnaast zijn er meer zakken te vinden die met een 300gram dons rond vergelijkbare temperaturen uitkomen dus klinkt het niet heel raar.
 
Ja klopt. iedereen heeft het op andere temperaturen warm. Maar die normering is natuurlijk voornamelijk bedoeld om slaapzakken en fabrikanten onderling te kunnen vergelijken.

Eigenlijk heb ik het het laatste jaar ook al en stuk kouder als voorheen.
En nu de hele eerste lenteweek al 4-6 graden vorst in de nacht is en ik met afgelopen hemelvaart in de ardennen ook nog nachtvorst heb gehad denk ik eigenlijk dat ik toch naar een slaapzak toe moet met 400gram dons. Zeker aangezien ik hier overal lees dat dit met hogere temperaturen in de zomer ook geen probleem is (desnoods openritsen).

Ik denk dan aan de serai extra 400 1

http://lowlandtents.com/slaapzakken/dons/serai-extra-400-iii/

Valt me wel op dat de foto bij outdorado er anders uit ziet.

http://www.outdorado.com/Lowland_Serai_Extra_400.jsp

Met de nkbv korting komt die dan op 216eur.

Voor die prijs/kwaliteit/gewicht zijn er niet zo heel veel alternatieven.

Als ik dan toch kouder ga wil ik ook eigenlijk wel die nek-tochtkraag er bij hebben.
Je hebt dan wel de cumulus MT500 of Panyam450 en Alpkit pipedream400.

De alpkit valt sowieso al af omdat die uitverkocht is tot de zomer en ik hem zeker met hemelvaart nodig heb, en misschien al het koninginnedagweekend.

Nou weet ik niet wat de levertijd van cumulus is? Maar aangezien ik nog niet zo veel ervaring heb met slaapzakken kopen vind ik het niet echt fijn om zo'n ding van ver weg te bestellen en hopen dat het is wat ik er van verwacht. Dan krijg je meteen weer zo'n gedoe.

Nou ja,. ik denk er nog maar even over na.
 
Nou, ik was vandaag naar de B-keuze dag van lowland geweest. Daar heb ik voor 100 eur een wat ouder model van de serai extra 400 mee kunnen nemen.
Voor die prijs kon ik hem niet laten liggen :)
 
Nou, aangezien het afgelopen nacht weer typisch lente weer was met 2 graden vorst, leek het me een goed idee om meteen maar eens de nieuwe slaapzak te testen.

Uiteindelijk was het ca. 1 graad daar waar ik lag. Toen ik na een paar uur wakker werd had ik het heerlijk warm :) Dus een paar graden kouder gaat zeker lukken!
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan