luchtdrukinstellingen horloge


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Dag allemaal,

Ik heb zojuist de volgende mail naar de importeur van mijn Techtrail Alterra horloge gestuurd, maar wellicht dat iemand op dit forum mij ook wel verder kan helpen:

" Onlangs heb ik de nieuwe Techtrail Alterra gekocht. Mooi en degelijk ding, maar ik heb nog steeds problemen met (het instellen van) de luchtdrukmeter. Omdat de kans bestaat dat ik gewoon iets verkeerd doe (en de gebruiksaanwijzing nogal summier is) stel ik de vraag maar aan u.

Het horloge heeft twee verschillende luchtdrukweergaves. Als ik het allemaal goed begrijp geeft de weergave MSL (Mean Sea Level) de luchtdruk op die specifieke plaats weer gecorrigeerd naar zeeniveau, en de andere luchtdrukinstelling de daadwerkelijke (dus niet-gecorrigeerde) luchtdruk op die plaats.

Bij een huidige luchtdruk van 1024 vandaag hier in Deventer (volgens de Meteo Consult-site), zou mijn horloge volgens mij dan bij de 'MSL-instelling' 1024 mb moeten aangeven, want naar ik aanneem wordt door de weerstations telkens de luchtdruk gecorrigeerd naar zeeniveau weergegeven. Klopt het tot zover?

Gezien het feit dat Deventer ca. 7 meter hoger ligt dan zeeniveau, zou volgens mij dan de ongecorrigeerde luchtdruk momenteel zo ongeveer 1 mb minder, dus 1023 mb, moeten bedragen (volgens de vuistregel 8 meter = 1 mb). Klopt het nog steeds?

Als ik na resetten vanuit de basisinstellingen van het horloge (resp. 1013 mb / 1012 mb geeft -ie dan aan) die waarden echter probeer in te voeren, ontstaan er problemen. Bij MSL kan ik nog wel de na resetten ontstane 1013 mb wijzigen in 1024 mb, maar bij de ongecorrigeerde luchtdruk, die momenteel na resetten ca. 1010 mb aangeeft, kan ik slechts 4 mb hoger (dus tot 1014 mb) uitkomen). Dat lijkt mij raar, want de feitelijke, ongecorrigeerde luchtdruk hier in Deventer moet momenteel toch veel hoger zijn?

Een waarschijnlijk hieraan gerelateerd probleem is dat, als ik de huidige hoogte (ca. 7 m) invoer in de Altimeter, die MSL-waarde gewoon weer terugspringt naar een lager getal (en omgekeerd: als ik de MSL-waarde weer verhoog naar wat -ie volgens mij moet zijn, 1024 mb, schiet ook de altimeter weer omhoog naar ca. 55 m.).


Kortom: wat doe ik verkeerd en - vooral - hoe doe ik het goed?

Bij voorbaat dank voor het antwoord,

Henk-Jan ten Brinke"
 
Hee Henk-Jan,

In mijn belevingswereld (kan afwijken van de werkelijkheid) gaat het als volgt;

De MSL geeft de druk op zeeniveau weer, default is deze ingesteld op 1013mbar. Als de druk bij jou 1014mbar is denkt de barometer dat hij op ca 8 meter hoogte zit.

Je kunt deze berekening van twee kanten beïnvloeden, of de MSL aanpassen naar de werkelijke druk op zeeniveau of de werkelijke (referentie) hoogte van je locatie kalibreren met een bepaalde barometerstand (meest nauwkeurig). Als je het laatste doet op een hoogte van 8 meter en bij een druk van 1024mbar dan zal MSL veranderen naar 1023mbar omdat bij een verschil van 8 meter een verschil van ca 1mbar hoort.

Maw je moet je over de MSL niet druk maken, kalibreer de hoogtemeter op locatie vlak voor vertrek en het verschil in druk zal verrekend worden in een verschil in hoogte.

Dit kalibreren zul je bij elke klim moeten doen omdat veranderingen in het weer gepaard gaan met drukveranderingen en daarmee dus de accuratesse van de berekening beïnvloeden. Het kan dus makkelijk zijn dat je gaat slapen op 4000 meter en wakker wordt op 4500 zonder dat je de tent uit geweest bent.

Gr,
Jan Anne
 
Zoals gewoonlijk ben ik weer heerlijk verstrooid bezig geweest.

De 1014 moet 1012 zijn en de 1023 moet 1025 zijn, de luchtdruk neemt immers af als je hoger komtx(

Het is ook al weer 5 jaar geleden dat ik er voor het laatst met m'n Suunto gestoeid heb...

Gr,
JA
- Had eigenlijk wel verwacht dat Martin of Eins me zou corrigeren:-) -
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan