magellan of garmin

  • Onderwerp starter Onderwerp starter rens
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hey,

ben voor mijn verjaardag op zoek naar een gps, mijn voorkeur gaf ik aan de garmin gpsmap60. het is de bedoeling dat ik vanalles met die gps kan doen. nu heb ik mij laten vertellen dat magellan veel beter is op het gebied van gps. alleen ikzelf ben weinig bekend met dit merk. zijn der misschien mensen ervaring hebben met beide merken ??
alsvast bedankt

groet rens
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb geen ervaring met een Magellan maar heb beide merken wel uitgebreid met elkaar vergeleken voordat ik mijn Garmin 60CS kocht.

De 60CS is naar mijn mening de beste outdoor-gps die er op dit moment is. Vergelijkbare modellen van Magellan zijn de Sportrak Color en de nieuwe Explorist serie.

Voordelen Garmin:
- Veel meer beschikbaar kaartmateriaal
- Zuiniger met z'n batterijen/accu's (circa 20 uur)
- Beter kleurenscherm dat zonder achtergrondverlichting in de volle zon perfect leesbaar is.
- Snelle usb-verbinding met PC, op de Explorist 600 na kan geen enkel Explorist model met een PC worden verbonden!
- Garmin levert zeer regelmatig firmware- en software-updates, Magellan praktisch nooit.


Voordelen Magellan:
- Sommige Explorist-modellen hebben een SD-card slot, je kunt dus zeer veel kaartmateriaal laden.
- Het 3-assige elektronisch kompas is handiger dan het 2-assige model in de Garmin-modellen (moet altijd horizontaal worden gehouden).

De Explorist 600 lijkt me een perfecte GPS maar vanwege het mindere kaartmateriaal zou ik toch niet snel overstappen.
Ik vindt de keuze voor Li-Ion-accu's in de duurdere Explorist-modellen een erg ongelukkige keuze. Ik heb liever losse penlites (NIMH-cellen of alkaline) tijdens een trektocht omdat ze eenvoudiger zijn te laden of bij te kopen.

groet Marc
 
Hoi,

Je stipt precies 2 problemen aan die mij tot de keuze van een Magellan Meridian hebben gebracht. Daar kunnen namelijk gewoon 2 penlites in - op 2 NiMH penlites 2300 mAh doet-ie het ongeveer 14 uur als je je backlight niet gebruikt. Ook heb ik er een 512 Mb SD kaartje in gestoken zodat ik altijd veel kaartmateriaal mee kan nemen. Het fijne is ook dat het apparaat zelf ontdekt wanneer je van het ene gebied in het andere komt en dat automatisch kaarten wisselt...
Tja, hij heeft geen kleurenscherm (waarom zou ik dat willen) maar is in de volle zon zonder backlight prima te lezen, kan met de compu worden verbonden etc..

Probleem met Magellan is dat ze wat traag zijn met het maken van kaarten, dus als je kaarten nodig hebt buiten de bekende gebieden Europa en VS kom je al snel bij Garmin uit omdat Magellan maar heel beperkt topos heeft en ze niet echt vlot zijn met het uitbreiden van de kaartencollectie.
Tja, en wat die firmware betreft....is het veelvuldig uitbrengen van firmware een goed ding? Of geeft het aan dat er nog veel te verbeteren is aan het model....?

Groetz,
Dennis
 
Hoi,

even een aanvulling op het verhaal van Marc.

Ook ik ben na een vergelijk tussen een Magellan Explorist en een Garmin gps uit de 60-serie uiteindelijk gegaan voor de Garmin GPSmap60C. Mijn belangrijkste criteria waren:
- aan te sluiten op de computer
- voornamelijk gebruik bij wandelen en fietsen (eventueel auto)
- voldoende geheugen voor kaart materiaal
- mag ook wel klein en licht zijn
- lange batterij levensduur en met AA batterijen


Vooral op het laatste argument verliest de Magellan het. De duurdere modellen (niet alleen de 600, ook de 500 en 400) zijn wel aan te sluiten op een pc, maar hebben een lullige (en dure!!) Li-Ion batterij, zodat je een lader mee moet slepen en dus in de buurt van 220V moet zijn.

Op geheugengebied wint de Explorist met zijn SD-kaartjes, maar de 56 Mb van de 60C is voor mij ruim voldoende. Ook het gewicht van de Magellans is lager dan die van de Garmins (iets van 155g tegen 230g).

Ik ben gegaan voor de 60C en niet voor de 60 of 60CS omdat, hoewel niet echt noodzakelijk, een kleurenscherm makkelijker afleest dan een monochroom scherm (zeker als je topokaarten laadt waarbij wegen parallel lopen met hoogtelijnen). De sensoren van de CS (vandaar de "S") heb ik niet echt nodig want ik heb al een hoogtemeter en had een kompas (nou ja, die ben ik verloren;( ) Daarnaast is de levensduur van de 60C met 30 uur bijzonder hoog te noemen (60CS maar 20 uur en een Explorist 17 uur).

Op het forum van www.gps.nl kun je veel info vinden, ook op de vraag die jij je stelt (hoewel de criteria bij jou niet geheel duidelijk zijn "moet alles doen" en waarom de Magellan "beter is" wordt ook niet duidelijk :+ ). Misschien kun je je vraag wat verduidelijken?

Het aantal firmware updates bij Garmin valt best mee (2x per jaar) en de software updates betreffen het pc-programma Mapsource en zijn vaak uitbreidingen (nu al een connectie met Google Earth) en uiteraard ook wat bug-fixes.


groet,
Richard

- nog 48 uur:9
 
Het is niet zo belangrijk maar het aantal firmware-updates per jaar ligt toch echt een stuk hoger. Ik ontving mijn 60CS met versie 3.10 op 25-03-2004. Sindsdien zijn er 9 updates geweest tot versie 4.00.
Voor mijn vorige GPS, een garmin Etrex Vista zijn er in een periode van 33 maanden maarliefst 23 updates geleverd!

Veel van de updates waren zinvol en meer dan eens zaten er nieuwe functies en uitbreidingen bij. Het gaat dus niet alleen om bugfixes.

Momenteel gebruik ik mijn Pocket PC met 1:25000 topokaarten (draadloos verbonden met een garmin GPS 10) meer dan mijn 60CS. Het kaartmateriaal is zo veel beter dat ik de bekende nadelen voor lief neem.

groet Marc
 
hey,

allereerst harstikke bedankt voor jullie reacties. ik was inderdaad niet heel erg duidelijk, maar dat komt omdat ik ineens heel snel naar mijn les moest. mijn voorkeur gaat zelf uit naar de garmin gpsmap60 vanwege het geheugen. ik wil de gps gaan gebruiken voor te wandelen en fietsen, maar ook om te geocachen(kijken hoe het bevalt).

maar ik had gehoord dat ik beter voor magellan kon kiezen omdat deze veel sneller zijn dan garmin, het ging hierbij om het maken van aan fix? aangezien dit mijn eerste gps wordt weet ikzelf nog niet waar ik op moet letten vandaar deze post

vriendelijke groet,
rens
 
>maar ik had gehoord dat ik beter voor magellan kon kiezen
>omdat deze veel sneller zijn dan garmin, het ging hierbij om
>het maken van aan fix?

Hoi Rens,

Ik heb zelf meerdere merken ontvangers gebruikt of nog in gebruik en persoonlijk vind ik dat het snel verkrijgen van een fix vaak wordt overdreven. Dat is in het begin even handig, maar als je geen honderden kilometers aflegt met de (uitstaande) GPS, dan maakt het echt niet meer uit dan een paar seconden.

Wél is het zo dat de ontvangst van bijvoorbeeld de ProTrak-serie van Magellan het onder bomen vaak iets beter doet dan die van de bekende series van Garmin, simpelweg in het verschil in antenne. Maar ook dat geldt weer alleen als je onder een erg dicht (of nat) bladerdek zit.

Kwaliteit is in die zin dus vaak gelijk bij de ontvangers van beide merken, het verschil zit 'm meer in de specs.

Raymond
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan