materialen voor beginner


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

even voorstellen: ik ben Maarten en lees al een tijdje mee op deze site. Sinds een aantal maanden ben ik fanatiek aan het wandelen omdat ik met mijn broer in mei/juni een week ga hiken in Schotland. Nu heb ik al veel informatie opgezocht en veel gelezen op deze site. Maar toch heb ik nog wat vragen...

Kompas: zelf wilde ik eerst een Recta DP65... maar ja voor een beginner misschien wat hoog gegrepen. Is een kopmas als de Silva Field 7 goed om mee te beginnen? Ik heb namelijk op deze site gelezen dat plaatkompassen niet erg geschikt zijn voor geaccidenteerd terrein... En daar zal ik juist erg veel gaan hiken in de toekomst.
Alternatief een Silva Field 26 spiegel-plaatkompas beter?

Ondergoed: is het nodig om lange onderbroeken (zelf denk ik aan Odlo Light aangezien de prijs gunstiger is dan Icebreaker en zo dus 2 onderbroeken ipv 1 kan kopen) te gaan dragen? Of is dit een beetje te warm?

Ondershirt: Icebreaker omdat ik zo 1 shirt kan meenemen en het minst zal gaan stinken. Maar is het beter een icebreaker skin oasis met lange mouwen te nemen of een icebreaker met korte mouwen?

En dan als laatste heb ik nog een matje nodig...
Ik heb die thermarest matjes gezien prolite4/3... lekker laag gewicht... Maar nu kwam ik twee matjes van het merk Nordisk tegen op internet. nl Nordisk thalen en Nordisk Bjarni. Deze zijn de helft van de prijs van Thermarest maar is de kwaliteit een beetje te vergelijken?

Ik weet een boel vragen voor een nieuwe en waarschijnlijk hebben jullie ook zoiets van waarom allemaal die dure spullen... Tja als jullie vergelijkbare materialen weten voor goedkopere prijzen... graag. Maar ik wil zo goed voorbereid zijn als mogelijk is en de prijs neem ik dan maar op de koop toe...

Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp.

MVG Maarten
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>
>Kompas: zelf wilde ik eerst een Recta DP65... maar ja voor een
>beginner misschien wat hoog gegrepen. Is een kopmas als de
>Silva Field 7 goed om mee te beginnen? Ik heb namelijk op deze
>site gelezen dat plaatkompassen niet erg geschikt zijn voor
>geaccidenteerd terrein... En daar zal ik juist erg veel gaan
>hiken in de toekomst.
>Alternatief een Silva Field 26 spiegel-plaatkompas beter?
>
Ik zou beginnen met een eenvoudig plaatkompas. dat werkt in elk geval erg handig in combinatie met een kaart. (koersen uitzetten/overnemen) Peilen met plaatkompas gaat iets lastiger maar de vraag is hoe vaak je dat echt gaat gebruiken en lukt ook met plaatkompas wel. (veel Schotten/engelsen zie ik altijd in de weer met een plaatkompas)

>Ondergoed: is het nodig om lange onderbroeken (zelf denk ik
>aan Odlo Light aangezien de prijs gunstiger is dan Icebreaker
>en zo dus 2 onderbroeken ipv 1 kan kopen) te gaan dragen? Of
>is dit een beetje te warm?
Ligt eraan wat je verder draagt (beetje open deur). Ikzelf draag nooit lange onderbroeken, dat is me veel te warm tijdens het lopen. Hooguit een lange onderbroek/dunne fleece voor koude avonden.
Overdag een trekkingbroek (fjallraven/haglofs etc) al dan niet in combinatie met een ademende regenbroek.

>
>Ondershirt: Icebreaker omdat ik zo 1 shirt kan meenemen en het
>minst zal gaan stinken. Maar is het beter een icebreaker skin
>oasis met lange mouwen te nemen of een icebreaker met korte
>mouwen?
>
Ik geef de voorkeur aan lange mouwen. Een aantal voordelen (voor mij)zijn dat het insecten (muggen) wat afremt en het zit lekkerder (vergeleken met korte mouwen) als je direct over het shirt een jas aandoet.
 
misschien wel even handig als ik bij de lange onderbroek zou hebben verteld dat ik een dunne lichte snel drogende broek erover wil dragen. Of raden jullie aan beter een dikke stevige broek te dragen ipv onderbroek + dunne broek?
 
Tja, ik wil niet flauw zijn, maar eigenlijk raad ik je aan niet naar Schotland te gaan. Ik proef uit je verhaal dat je nog nooit meerdaags gehiked hebt, en dan lijkt Schotland me niet het gebied om onervaren te beginnen. Dun bevolkt, zwaar terrein, snelle weersveranderingen, grote kans op koude en/of regen...
Waarom niet beginnen in de Jura of zo?

Groetz,
Dennis
 
waarom wel beginnen in de Jura? Schotland trekt me enorm en het verbaast me ook een beetje dat ik zo'n "advies" krijg om er maar weg te blijven. Daar heb ik dus niets aan. Misschien valt het me zwaar tegen, misschien niet... Maar ik heb met alle reizen die ik heb gemaakt gedaan wat ik wilde... En op het moment wil ik schotland. Misschien begrijp ik het verkeerd en bedoel je het goed maar geef me dan beter wat tips.

Want gaan doe ik toch :D
 
Een lange onderbroek draag je mijns inziens bij stilzitten/liggen.
Dus inderdaad voor s'avonds bij de tent en s'nachts in de slaapzak.

Ruud
 
>Dun bevolkt, zwaar
>terrein, snelle weersveranderingen, grote kans op koude en/of
>regen...

Als je de West-highland way gaat lopen, dan heb je alleen last van snelle weersveranderingen. Het is wel dunbevolkt, maar ongeveer iedereen die daar woont doet iets met het toerisme, en je komt elke dag een paar keer een plek tegen waar je kan overnachten enof je bagage kan laten transporteren. Dus het hangt er maar net vanaf waar je naar toe gaat!

Over een lange onderbroek, ik loop ook altijd in (redelijk) dunne outdoorbroeken, en doe alleen een lange onderbroek aan als het overdag onder nul blijft. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Wat voor kompas je meeneemt boeit echt helemaal niets, zolang het maar iets beter is dan een sleutelhanger.

Nog andere tips voor schotland: zorg dat je droog blijft, zowel met het wandelen als in de tent! Dus goede regenkleding is een must.

grtz & veel plezier!

grtz
henk
 
>vraagje, heb je al eens naar dit draadje gekeken?
>http://www.hiking-site.nl/prikbord/...ic&forum=129&topic_id=9598&mesg_id=9598&page=
>
>Ik zie het ongeveer zo, met goed materiaal en weinig kennis
>kom je niet zo ver, maar met veel kennis en een klein beetje
>materiaal zul je veel verder komen.
>
>Maar ga je voor je week in schotland nog ergens proef lopen
>oid?
>
>Bas

ik loop nu bijna elk weekend een dagtocht van 20-30 km in de ardennen. Zo zwaar mogelijk terrein en met bepakking van 15kg. Ik wil nog wel een paar nachten met m'n tentje uitproberen hoe het allemaal in z'n werk gaat.

En ja ik begrijp dat ik met kennis verder kom dan met goede spullen maar ik wil qua spullen wel zo goed mogelijk zitten (beter kan natuurlijk altijd, maar ik wil in ieder geval warm en droog blijven).
 
>Nog andere tips voor schotland: zorg dat je droog blijft,
>zowel met het wandelen als in de tent! Dus goede regenkleding
>is een must.
>
>grtz & veel plezier!
>
>grtz
>henk

Kijk hier heb ik dus wat aan, maar eigenlijk wist ik het al.

Bedankt!
 
Vriend, ik bedoelde het inderdaad goed en volgens mij zei ik het heel netjes en vriendelijk. Maar als je zo kinderachtig reageert ZDMIDS....
 
>Vriend, ik bedoelde het inderdaad goed en volgens mij zei ik
>het heel netjes en vriendelijk. Maar als je zo kinderachtig
>reageert ZDMIDS....
>
excuses, ik reageerde idd niet erg volwassen. En nu ik je eerdere post en de mijne nog eens lees zie ik het ook.
 
KOMPAS: Over Silva kan ik niet zoveel zeggen, van Recta weet ik dat het goed is, maar je zal er wel vanuit mogen gaan dat beiden het Noorden aangeven (-> noordelijk halfrond, geen zaklamp oid erboven houden!).. Plaatkompas dus ook, maar met spiegel heb je nog de extra dat je richting kan `schieten`.

LONG JOHN: Ik vind het wel heel handig om een lange onderbroek mee te nemen; ik draag m met slapen en gebruik m onder mn regenbroek (ipv een lichte afritsbroek)als ik weet dat het vnl gaat regenen; is erg comfortabel.
Odlo: lichter, goedkoper, droogt sneller, stinkt sneller (maar zal bij een broek wel meevallen)
Icebreaker: zwaarder, droogt langzamer, duurder, stinkt minder snel, groter temperatuurbereik


ONDERSHIRT: ik neem er 1 met korte mouwen mee voor tijdens het lopen en 1 met lange mouwen voor s avonds en onder mn regenjas, zodat je niet de condens op je armen voelt. Ik zou in ieder geval zorgen dat je altijd iets droogs hebt om aan te trekken.

MATJE: 3/4 is licht, maar geeft dus ook geen isolatie bij je voeten (moet je er een rugzak onder leggen oid), dus minder comfortabel.
Als je de matjes vergelijkt/goed bekijkt zie je wel verschillen;
stevigheid materiaal, grip onder het matje tegen het glijden of niet, van Therm-a-rest mag je ook wat meer garantie verwachten (ook test/ mat). Nordisk is ook zwaarder volgens mij. Als je het geld hebt, zou ik gaan voor een Therm-a-rest (maar dan niet 3/4, maar net lang genoeg).

Een meerdaagse (kampeer)tocht is toch weer heel anders dan een lange dagtocht, omdat je s avonds niet altijd een warme douche en verblijfplek hebt. Je moet dus zorgen dat je zo droog mogelijk blijft/ iets droogs aantrekt, omdat je lastiger opwarmt ed. Ik zou beginnen met een paar weekenden in bv de Ardennen voordat je een week weggaat, zodat je het kan ervaren.
 
Ola,

Even wat algemeen.

De buitenlaag is altijd het belangrijkste. Ben je aan het lopen dan is dat regenkleding en schoenen. Met het allerduurste thermische schaap aan je lijf kun je nog heel goed onderkoeld raken. Een katoenen shirt zal wellicht zeiknat worden onder je regenjas, maar je bent en blijft warm.

Ben je aan het overnachten dan is dat de tent. Ben je aan het slapen, dan is het de slaapzak. Als je niet uitrust, dan is geen enkele tocht leuk. Een 3/4 mat is inderdaad lichter, maar als je de hele dag in de regen hebt gelopen, dan is de rugzak doorweekt en dus niet bruikbaar als verlenging van je mat.

Voor de rest is je materiaal keuze slechts ingegeven door gradatie van basic, via comfort tot luxe.

Als je eenvoudig begint, dan houd je geld over voor een lekker glaasje Schotse godendrank en zul je bij een eventueel opwaarderen van je materiaal betere keuzes maken en de toename van kwaliteit meer waarderen.


groet,
Richard

- webcam toerisme is pas luxe!
 
>Ola,
>
>Even wat algemeen.
>
>De buitenlaag is altijd het belangrijkste. Ben je aan het
>lopen dan is dat regenkleding en schoenen. Met het
>allerduurste thermische schaap aan je lijf kun je nog heel
>goed onderkoeld raken. Een katoenen shirt zal wellicht zeiknat
>worden onder je regenjas, maar je bent en blijft warm.
>
>Ben je aan het overnachten dan is dat de tent. Ben je aan het
>slapen, dan is het de slaapzak. Als je niet uitrust, dan is
>geen enkele tocht leuk. Een 3/4 mat is inderdaad lichter, maar
>als je de hele dag in de regen hebt gelopen, dan is de rugzak
>doorweekt en dus niet bruikbaar als verlenging van je mat.
>
>Voor de rest is je materiaal keuze slechts ingegeven door
>gradatie van basic, via comfort tot luxe.
>
>Als je eenvoudig begint, dan houd je geld over voor een lekker
>glaasje Schotse godendrank en zul je bij een eventueel
>opwaarderen van je materiaal betere keuzes maken en de toename
>van kwaliteit meer waarderen.
>
>
>groet,
>Richard
>
>- webcam toerisme is pas luxe!

misschien heb je wel gelijk en wil ik meteen te veel. Maar waar ik me een beetje om zit te bedenken is dat ik niet voor verrassingen wil komen te staan. En misschien is het idd dan beter om het toch zelf te ondervinden (trail en error, zoals ik hier vaker heb gezien). Misschien moet ik idd m'n budget beter spreiden en indelen zodat ik minder luxe (dure) en meer functionele dingen heb.
 
genoeg meningen en suggesties.

nog even over matjes, kijk eens naar de producten van Pacific Outdoor, een zeer goed alternatief voor Therm a Rest. deze zouden vanaf mei in NL verkrijgbaar moeten zijn via importeur Technolyt.nl

succes!
 
Hoi Maarten,

Ik raad je ook aan om een heel matje te kopen. Ik heb zelf jaren een 3/4 matje gehad en heb hem nu ingeruild. Kan ik eindelijk eens met warme voeten slapen. Ik gebruikte die korte met een zitlap onder de voeten, maar dit ligt minder lekker dan een echt matje.

Mijn lange onderbroek gaat altijd mee ook al komt het vaak voor dat ik hem niet gebruik. Hij kan goed van pas komen als je het 's nachts koud hebt of als het overdag echt koud wordt. Ik heb 1 shirtje met korte mouwen waar ik meestal in slaap en soms in wandel als het erg warm is. Verder 2 shirts met lange mouwen. Een lang rugpand kan handig zijn. Wat mij betreft doet het merk onderkleding er bijna niet toe. Koop gewoon de goedkoopste die je bevalt, het liefst in de aanbieding.

Qua "over"broek kun je kiezen: licht en luchtig of zwaarder en sterk. Die eerste draagt prettig in warm weer, maar als je valt heb je er snel een gat in. Neem dus naaispullen mee (zowiezo altijd doen en denk aan extra sterk garen). Check dat je broek van mugdicht materiaal is.
Neem ook een mugdicht, dun en redelijk winddicht jasje mee voor over je ondershirt. Dit kan een heel goedkoop sportjasje zijn. Denk aan muggenmiddel en evt. muggennet.

Verder zou ik je ook aanraden om te beginnen met een bekende (gemarkeerde) wandeling. Daar kom je andere mensen tegen. Dat is gezellig omdat je ervaringen met ze kunt uitwisselen.

Pak alle spullen die niet nat mogen worden waterdicht in (vuilniszak voldoet prima voor 1-2 weken). Trek 's morgens je natte kloffie van de dag ervoor aan en stop je droge kleren van 's avonds weer in je rugzak. Als je je wollen sokken wast, kan het dagen duren voor ze droog zijn. Je kunt dus overwegen om 2-3 paar mee te nemen en ze gewoon niet te wassen.

Linda
 
Maarten,

als je 'ongebaand' door schotland loopt moet je zeker gamachen (getten) meenemen/dragen.
Wordt je niet belaagd vanuit de lucht door de midges dan kunnen teken soms een echte plaag zijn.

Ivo
 
Hallo Maarten,
Ondergoed: als je Odlo light en Icebreaker Skin met elkaar vergelijkt(ik heb beide) zie je dat het verschil groter is dan je zou denken. De Odlo is niet erg warm, gaat snel ruiken en droogt heel snel.De Icebreaker is behoorlijk warm, ruikt na 2 dagen langlauf met rugzak nog niet maar droogt wel langzaam. Zoals hier al eerder gezegd kan je Icebreaker een hele tocht dragen zonder tussendoor te moeten wassen. Ik vind dat dus ideaal, afgezien van de prijs. Verder is het niet zo dat Icebreaker uniek is; vergelijkbaar ondergoed in samenstelling, kwaliteit en prijs heb je van Woolpower/Ulfrotte(alleen via vakkleding groothandel) en Ortovox Merino(In Duitstalige landen).
In Schotland moet je -anders dan in de Ardennen- rekening houden met de "Windchill Factor"(zie Wikipedia), dus altijd snel in warme en waterdichte kleding kunnen schieten.
Tot slot deze tip: neem vooral een multi-inzetbaar rekverband mee.Je hoeft dan bij plotselinge blessures aan knie of enkel de reddingshelikopter nog niet te laten komen...
Groeten,
Boelo
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


zo beginnen toch langzaam heel erg bruikbare en goede tips binnen te stromen.!.

al een knoop doorgehakt omdat ik graag te veel wil... en ik kan het beter rustig opbouwen en zoveel mogelijk proberen te roeien met de riemen die ik heb.

Wat betreft de lange onderbroeken... die laat ik al achterwege, ik heb zo'n hardlooplegging en als het echt koud is kan ik die wel aan trekken.

Wat betreft het shirt neem ik toch de icebreaker (tenzij ik vind dat ie niet lekker zit als ik hem ga passen) want als ik alle ervaringen op het net lees dan komt dat er toch een stuk beter uit dan veel andere merken.

Wat betreft de windchill-factor, denken jullie dat het voldoende is om een paclite mee te nemen of raden jullie een of ander winddicht iets aan?
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan