Matjes en Keuzes...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Dag mensen die wel keuzes kunnen maken.

Ik mag dan wel jong zijn (15 jaar) Maar ik wil toch een fatsoenlijk licht, klein matje. Ik heb veel gegoogeld en geleest en ge-bever-t. :) Maar ik kan zelf maar moeilijk een keuze maken.

Ik ben een jongen van 15 en ik heb in ieder geval een L matje nodig :o Ik zit op scouting en ik ga op veel kampen in grote tenten met groepen maar ik ben van plan zelf ook is wat tochten te maken, echt tochten (nog niet ijsland ofzo gewoon nederland :) ).

Ik had al wat matjes in gedachten
SYNMAT UL 7 LW
NEOAIR® TREKKER™
EXPED SYNMAT HYPERLITE LW SLEEPING MAT

Ze vallen allemaal wel in de 130 euro range te vinden als je goed zoekt. Wat denken jullie dat geschikt is? andere aanraders? Is het opblazen erg lastig met pompzak of adem? Goedkope sites die ik mogelijk heb gemist? Gaan ze snel kappot omdat t soortvan luchtbedden zijn? Is de 20D polyester sterk genoeg voor gewoon een zeiltje?

Veel vragen en ik hoop op veel antwoorden. Ik ben nog maar een beginner die hoopt ver te komen. Alvast bedankt

Groet,
Symfonie
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik weet niet of zo'n ultralight matje wel zo verstandig is in jouw situatie. Ze zijn relatief fragieler ten opzichte van de oude vertrouwde selfinflatables. Ik kan me namelijk best wel wat vriendelijke stoeipartijtjes voorstellen in zulke groepen... probeer of je nog ergens een thermarest toughskin op de kop kan tikken.
 
zijn idd leuke keuzes.

je moet even bedenken wat je wil. Als verkenner/Scout heb je meestal een zomerkamp op een vaste plek met een beetje mazzel een leuke hike. Dan kun je wel redelijk af met een wat zwaardere mat. Of je kunt kiezen voor een zwaardere mat voor tijdens de week en een licht en goedkoop eva-matje voor tijdens de hike.

Maar als je met de Explo's (hoe heten die beesten tegen woordig... al te lang stam-lid denk ik) vaker langere trektochten denkt te gaan maken is het wel aan te raden om een diepte investering te doen in een fijne slaapmat.

Zelf jaren met een TAR gedaan, prolite series. En sinds een tijdje een Klymit V mat, ligt fijner dan een mat met dwars of lengte banen (en de Klymits zijn een stukje gunstiger in prijs).

Ook moet je je even bedenken wat je gaat doen in de toekomst, zelf vond ik de hikes in de winter erg leuk, maar dan heb je ook een warmere mat nodig.

Op blazen is niet zo een probleem, een tar matje moet je ook bijblazen.

Succes.

Bas
 
Ik heb ook naar Self-inflatables gekeken, maar het (denk ik) probleem is dat die meestal 3cm dik zijn en als ze dikker zijn gaat het gewicht bijna exponentieel omhoog. Hoe is jullie slaapervaring op dat soort diktes? Het matje dat ik nu gebruik is soortvan lek ofzo, dus ik heb eigenlijk geen idee hoe bepaalde diktes slapen.
 
Matjes

Hoi Symfonie,

Ik raad je aan mee te gaan lopen met de Rugzaklopers www.rugzaklopers.nl. Aardige mensen met een schat aan praktische tips. Misschien kun je tijdens een weekend de mogelijke mat van je keuze even lenen en proberen.

Succes.

Marianne
 
Hey Marianne,
Heel erg bedankt voor de tip, ik heb al een berichtje gestuurd ^.^

Verder ervaringen van mensen met verschillende diktes in matten?
 
Ik heb een TAR 2.5 en een 3.5cm. Daar vele jaren tevreden op geslapen. Het is erg persoonlijk of het voldoende is voor je. Hoe jonger hoe makkelijker ;)

Misschien dat ik ze nog eens te koop zet hier.
 
Wat hyz schrijft. Jaren op Thermarest Z-rest geslapen in de 3 seizoenen en 's winters op 18mm dikke evamat. Toen ik wat ouder werd ben ik die dingen gaan combineren met 120cm lange selfinflatables van 2,5cm dik. Dat was weer prima te hebben en ('s winters een bak warmer die combi met EVA). Toen de exped matten kwamen met dons vulling was ik snel om en heb ik EVA (al dan niet in combinatie met selfinflatable) afgezworen. Mijn kids liggen ook vaak op EVA en alleen op trektochten op kleine exped downmatjes omwille van pakvolume.
 
Grote fan van pompzak voor Exped 9 DLX en megamat 12. Bijblazen kan problemen geven omdat je adem vochtig is. Er zijn verschillende grootte pompzakken. De grote pompzak zat bij megamat.

Exped maakt veel minder geluid dan Thermarest Neo-air en de nieuwe sea-to-summit. Je kunt lichte hoes om mat doen om minder geluid te krijgen.

Algemene tip: schrijf je in voor zoveel mogelijk nieuwsbrieven/Facebook van buitensport/sport/outdoor-winkels. Zie lijst op Hiking-Site. Zo heb je veel aanbiedingen.
Zo bij Carl Denig een tijd geleden 25% korting op Exped gekregen.

Suc6
 
Laatst bewerkt:
.
Ik had al wat matjes in gedachten
SYNMAT UL 7 LW
NEOAIR® TREKKER™
EXPED SYNMAT HYPERLITE LW SLEEPING MAT
Sowieso is de Hyperlite een torso model, daar moet je wel mee overweg kunnen gaan. De eerste twee zijn veiliger keuzes voor een (relatieve) beginner.

Voor de rest is dit Coca-Cola versus Pepsi. Ga ergens proefliggen.

Qua duurzaamheid: met normaal gebruik gaan ze heel lang mee. Je bent 15 en dan zou je verstandig genoeg moeten zijn om hier netjes mee om te gaan. Ik zou zeggen: Laat hem s'morgens gewoon leeglopen en berg hem op, dan stapt er geen lomperik bovenop.
 
Hoi.
Wij hebben tegenwoordig Thermarest all season matten. Die bevallen erg goed. Zulke matten moet je wel voorzichtig behandelen en alleen in de tent of op een zeil of zo gebruiken. Niet bij een kampvuur leggen. Als je dat kunt doen, heb je een sjieke mat voor veel geld en niet zwaar. De nieuwste heeft een kleine opblaaspompje op batterij. Anders blaas je gewoon met de mond.
Als je je mat ook buiten bij een kampvuur wilt gebruiken, kop dan een dikke schuimmat. Dat kost weinig, is lucht en kan overal tegen. Nadeel is dat ze groot zijn. Wij gebruiken zulke matten als extra mat tijdens winterkamperen.

Linda
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan