Meerdaagse trektocht in april


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste allemaal,

Ik heb al vele verre reizen gemaakt, en zou in het voorjaar eens iets nieuws willen proberen. Ik zou een meerdaagse trektocht willen maken (ca. 4 tot 6 dagen). Ik had de volgende dingen in gedachte met het oog op het feit dat het de eerste keer is dat ik zoiets doe, hopelijk krijg ik hier wat tips uit.
- Ik zoek een niet te zwaar parcours dus zeker geen technische aangelegenheden qua klimtechnieken etc. .
- Het hoeft niet warm te zijn, maar sneeuw vermijd ik liever.
- Graag zou ik ook een desolaat gebied willen, eventueel met hutten op dagwandelafstand.
- Het moet op rij-afstand van België zijn dwz alles binnen in een straal van 1200km is ok.
- Het moet toch een ietwat bewegwijzerd pad zijn.

Is er iemand die een idee heeft over een tocht die ongeveer aan die eisen voldoet?

Alvast erg bedankt!
Groetjes,
Joris.
Visit www.world-travellers.be
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

April, zonder sneeuw en desolaat binnen 1200 km....

Wat me te binnen schiet is het binnenland van Spanje en dan moet je de bergketens mijden. Zullen vast en zeker nog een paar andere opties zijn.
 
Als je de vakantie kunt uitstellen tot mei, is het aangenaam om in groot-brittannië te zijn. Is op vaar-afstand van België. Veel wandelroutes waarvoor je niet hoeft te klimmen. Jeugdherbergen en bed & breakfasts en campings op dagafstanden. En bewijzerde routes.
 
Inderdaad heb je denk ik vooral in GB de meeste kans op in ieder geval relatief afgelegen gebieden. Routes als bijvoorbeeld de Southern Upland Way en de Pennine Way hebben behoorlijk afgelegen stukken, waar je makkelijk een traject kunt uitzoeken waarbij je iedere avond in een B&B kunt slapen, maar net zo goed zou kunnen (wild)kamperen. Overigens lijkt mij dat desolaat en de aanwezigheid van hutten elkaar enigszins tegenspreken.

Als je niet naar dat eiland wilt zou je in de richting van zuid-Frankrijk kunnen rijden. Ik vermoed dat de uitlopers van zowel Alpen als Pyreneeën mogelijkheden kennen. Een naam die me te binnen schiet is de Sentier des Cathares, maar ik heb geen idee hoe dat er uit ziet. Ik ken het alleen van naam. Ook in de Provence moet wel wat leuks te vinden zijn. Maar ik denk dat de meest desolate mogelijkheden toch in GB liggen.

Vergis je alleen niet. April klinkt alsof het lente is, maar in heel veel berggebieden (waar je denk ik op uit komt als je iets desolaats zoekt) is het dan nog volop winter, of in ieder geval liggen er vaak nog veel sneeuwresten.

Harold
 
Dat is inderdaad de reden waarom ik GB liever vermijd, omdat het daar in april echt nog slecht weer kan zijn. Ondertussen heb ik (op het eerste zicht) wel iets leuks gevonden: http://www.olivatravel.nl/spanje/index.htm . Een van deze tochten zou ik dan bvb zelf kunnen doen, is er iemand die iets kent van deze streek? Ryanair vliegt vrij goedkoop naar deze streek, en bij 'periode' staat: vanaf 1 april. Ik sta in het onderwijs en dan valt de paasvakantie, ik kan dus niet uitstellen... .
Als er nog tips zijn, laat maar komen! Alvast erg bedankt!
Joris.
Visit www.world-travellers.be
 
Ja kijk, als je je eisen gaat aanpassen... :)

Nog even wat betreft het weer in april. Desolaat houdt volgens mij ongeveer in dat een gebied verlaten is, leeg. De reden dat gebieden leeg zijn is vaak omdat het onprettig is er te wonen. Vaak zijn desolate gebieden om die reden wat bergachtiger. De reden dat GB júist in april aantrekkelijk is, is omdat het in die periode nog erg rustig is op de wandelpaden. De lange-afstandspaden in GB blijven in het algemeen wat lager, waardoor je van eventuele late sneeuw niet zo veel last hebt, terwijl het landschap wel erg afgelegen, desolaat is. En je gaf aan dat je niet per sé naar de warmte hoefde, dus dacht ik natuurlijk meteen aan Schotland. Het weer in april kan overigens dramatisch zijn, maar net zo goed fantastisch mooi. En dat geldt voor alle maanden van het jaar in dat land!

Qua desolaatheid scoren de reizen van Olivatravel denk ik niet zo hoog. Bij alle reizen staat namelijk dat je dorpjes en cultuur aandoet.

Maargoed, als je wilt vliegen naar een wandelbestemming met mooi weer: op La Palma heb je een LAW. Op Kreta ook. Ik vond Mallorca ook erg mooi en volgens mij kun je wel een mooie noord-zuid doorsteek maken door het Tramuntana gebergte. In Turkije heb je de St Pauls Trail en de Lycian Way, waarvan je in april zeker delen kunt lopen. Ik zag gisteren enorm mooie foto's voorbij komen bij de fotoquiz van de Anti-Atlas in Marokko http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=143&topic_id=1730&mode=full. Plus dus de uitlopers van de Alpen en Pyreneeën :). Kortom, mogelijkheden te over. Zeker omdat ik absoluut niet claim volledig te zijn. Dit zijn alleen de gebieden die me direct te binnen schoten.

Succes met kiezen. En veel plezier natuurlijk met de voorbereiding.
Harold
 
April is juist 1 van de beste maanden om naar de UK te gaan.
Kijk maar eens op de site van de 'britse knmi' naar de statistieken voor bv Noord Schotland:
http://www.metoffice.gov.uk/climate/uk/ns/

Ik ben al een paar keer in April in schotland geweest en steeds prima weer gehad.
....en er is 1 supergroot voordeel: er zijn nog geen midges.

Joost
 
Helemaal mee eens ik vond het ook alles behalve desolaat er uit zien. ALhoewekl de route van Catalonia naar Valencia er op het snelle oog wel door wat minder bevolkte binnenlanden gaat. Maar ja als die route niet te erg westelijk gaat dan mis je dat minder bevolkte gebied...

Om wat beter in Spanje te kunnen plannen hierbij een site waar je per regio een paar lange afstandspaden kunt bekijken. Gewoon om er een sin te komen. Lijkt een regio jouw wat dan moet je daar even via internet dieper induiken. Spanje is een nogal decentraal georganiserd land als het om kaartmateriaal en officiele wandelpaden gaat.

http://www.spain.info/TourSpain/Deportes/Senderismo/?Language=en
 
Dat is inderdaad de reden waarom ik GB liever vermijd, omdat
het daar in april echt nog slecht weer kan zijn.


April is zowat de beste maand voor GB. Meestal nog geen midges, de minste regenval, redelijk stabiel weer, wat wil je nog meer? :)
 
April is juist 1 van de beste maanden om naar de UK te gaan.

Ow duh, eerst even verderlezen Anna. :)
Nou, wat hij zegt dus!
 
Tja er valt overal op af te dingen, dus ook hier.


Schotland is niet het zelfde als GB. Voor de highlands en Noord en Noord West Schotland (de echte desolate gebieden)wordt april over het algemeen gezien als (te) vroeg. Het kan goed gaan, maar april is de overgangsmaand. Dat betekend vrij hoge sneeuw kansen , ook op lagere passen (dus crampons en ijsbijl), bovendien door smeltend sneeuw zijn veel (zij-)rivieren nog "in spate". Dat maakt veel doorgaande paden onbegaanbaar. April kan heel goed zijn, maar je bent sterk afhankelijk van de voorafgaand winter en de neerslag en temp terplaatse. Pas eind april begin mei kun je met redelijke zekerheid er vanuit gaan dat dingen begaanbaar zijn. Ook dan kunnen er nog wel problemen zijn, maar dan kun je veelal op lagere hoogte wel uitwijken.

denk dus niet te licht over Schotland in april

MVG
Rolf
 
Je hebt gelijk wat Noord-Schotland betreft, maar Jeroen was op zoek naar een wandeling die soort van gemarkeerd is. En ik denk dat alle LAW´s in GB, dus ook die in Schotland, prima te doen zijn in april. Misschien moet je bij de Southern Upland Way voor de zekerheid even kijken hoe het op de hogere gedeeltes is, maar uitzonderlijke gevallen daargelaten is die hele route prima te doen in april. En anders is er zeker een deel uit te kiezen wat onder de 700 meter blijft, want het ging om een tocht van ongeveer een week.

Maar volgens mij is het vizier ondertussen meer op het zuiden gericht en is al onze goede raad over Schotland aan dovemansoren gericht... :)

Harold
 
Corsica heeft ook hele leuke mogelijkheden

En Offa's Dyke op de grens tussen Engeland en Wales. Het is vrij begaanbaar maar heeft ook leuke stukken zoals de black mountains


Een niet gemarkeerd maar wel beschreven pad is de Cambrian way. Dit pad slingert zich door Wales en zoekt daarbij iedere heuvel,cq berg die er te vinden is


Bij slecht weer zijn trouwens alle paden, waar dan ook, desolaat......


René
 
Oh nee helemaal niet dovemansoren hoor, integendeel. Ik lees de vele tips graag. Ik zou héél erg graag zelfs naar Schotland gaan, stond al heel hoog op mijn verlanglijstje maar ik wist (nog) niets van het klimaat af in die maand. Ik dacht: highlands in april, dat is nog sneeuw. Van die vervelende muggen had ik ook al gehoord, daarom had iemand mij afgeraden daar in de zomer te gaan. Nu die er ook al niet zijn, ok, ben ik zo goed als verkocht! Zijn er mensen die een naam van een route, een vertrekpunt, een goed boek, een website... kennen over routes in Schotland?
Groetjes,
Joris.
Visit www.world-travellers.be
PS: een van de beste fora die ik tot nu toe bezocht heb, moet ik zeggen.
 
Ah, mooi, Schotland...

Er zijn in Schotland een aantal lange-afstandpaden. Maar voordat ik ze allemaal ga opnoemen inclusief vertrek- en aankomstplaatsen, een groot aantal, inclusief links en dergelijke, staan op http://www.undiscoveredscotland.co.uk/walking.html. Hiervan zijn de Stevenson Trail en de Coast to coast Walk niet bewegwijzerd, de andere wel. Naast de daar genoemde zijn er ook nog de volgende bewegwijzerde paden:

-het Fife Coastal Path http://www.fifecoastalpath.co.uk/main.asp?cookies=True, langs de kust ten noorden van Edinburgh
-het Arran Coastal Path http://www.coastalway.co.uk/
-het Ayrshire Coastal Path http://www.ayrshirecoastalpath.org/index.html
-de Kintyre Way http://kintyreway.com/

Niet alle paden liggen in de Highlands. Een heel aantal zijn kustpaden, zoals de namen al doen vermoeden. De West Highland Way is het bekendst en dus het drukst, alhoewel daarover de meningen verschillen. Wat druk is. April is in ieder geval zeker niet de drukste maand. De Rob Roy Way en de Cateran Trail zijn wat onbekendere paden en vooral de laatste loopt volgens mij relatief door aardig ongerept terrein. Ik heb overiges vooral tegenvallende berichten gehoord over de Great Glen Way. En als je van Whisky houdt is de Speyside Way een aanrader.

Naast de genoemde www.undiscoveredscotland.co.uk voor algemene info over Schotland is www.travelinescotland.com een heel handige voor openbaar vervoer.

Zo, nu kun je lekker een paar avonden verlekkeren achter internet.
Veel plezier :).

Harold
 
>De West Highland
>Way is het bekendst en dus het drukst, alhoewel daarover de
>meningen verschillen. Wat druk is. April is in ieder geval
>zeker niet de drukste maand.

Ik was dit jaar de 2de week van april op de West Higland Way. Ik heb 's nachts een keer een sneeuwbui gehad maar dat was de volgende dag al snel weer weggesmolten (helaas). Verder meestal zon, maar misschien had ik veel geluk met het weer. Dagelijks kwam ik meerdere groepjes wandelaars tegen. Je mag zelf uitmaken of je dat druk vind. Een praatzieke wandelaar vertelde me dat twee weken eerder het pad nog onbegaanbaar was op bepaalde stukken vanwege een dikke laag ijs.

Wellicht heb je er wat aan,

Remi
 
Ik heb al heel wat opzoekwerk gedaan, en vind helaas nog niet echt wat ik zoek.
Ik zou liefst in het binnenland lopen, dus coastal walks komen niet in aanmerking. Dan heb ik enkele desolaat lijkende wandelingen uit Schotland onderzocht:
- De West Highland Way: die sprak mij het meest aan, maar ik ben tot de ontdekking gekomen dat begin april het pad veel gebruikt wordt voor de aanvoer van materiaal van een motorsportwedstrijd, bye bye desolaatheid.
- De Great Glen Way: daar vind ik alleen slechte commentaren van: weinig vergezichten, veel door het bos.
- De meeste tracks zijn echter niet desolaat genoeg: van dorp tot dorp wandelen zou wel eens mogen, maar we willen eigenlijk het liefst van al toch eens een dag of 2, 3 (bijna)geen mens zien en wildcamperen in onze tent.
- Daarnaast zijn vele paden in Schotland ook niet gemakeerd en gezien we voor 't eerst gaan lijkt me dat geen goede optie.
Dan ben ik toch maar teruggekeerd naar Spanje, maar daar zit je veelal in de bergen en dan is april nog te vroeg qua winterweer. Ofwel is het daar ook van dorp tot dorp.

Dan maar op zoek naar literatuur en vond ik van Lonely Planet 'Walking in Scotland' en 'Walking in Spain'. Is het de moeite om die boeken aan te schaffen met de hoop daarin te vinden wat ik zoek? Of is er iemand hier die mij alsnog een pad/ site/ reisgids kan aanbevelen?

Groetjes,
Joris.
Visit www.world-travellers.be
 
Hm, ik ben niet helemaal overtuigd over de Lonely planet van Schotland. Ik haal meer en nuttiger info van internet. Misschien kun je kijken of ze die gidsjes in een bibliotheek in de buurt hebben.

De Schotse routes die ik noemde zijn allemaal gemarkeerd behalve degene die ik noemde. En ondanks dat de Southern Upland Way niet in de Hooglanden ligt, maar ten zuiden van de 'Central Belt' is dit wel degelijk een behoorlijk ruige route, die trajecten kent van een kilometer of 40 voor je weer een fatsoenlijk plaatsje tegenkomt. Als de West Highland Way je trouwens aanspreekt zou ik je door de kans op wat sneeuw en ijs niet laten weerhouden. De hele route is vrij goed begaanbaar en komt maar op een plek boven de 500 meter. Op de Devil's Staircase en die is niet echt angstaanjagend, ondanks de wat suggestieve naam.

Als je graag een duidelijk gemarkeerde route hebt zou je ook gewoon eens een reisboekenwinkel binnen kunnen stappen en eens wat routeboekjes van Grande Randonneés bekijken. Wellicht dat bijvoorbeeld de Louis Stevenson Way (GR70) een mogelijkheid is. Die loopt dwars door de Cevennen en daar zul je best een stuk kunnen vinden wat afgelegen is. En de GR's in Frankrijk zijn in het algemeen aardig gemarkeerd. Zeker in combinatie met een gidsje van de FFRP zijn dat weinig orientatieproblemen zal veroorzaken.

Succes
Harold
 
Hallo Joris,

voor Schotland is de Lonely Planet "Walking in Schotland" een goed uitgangspunt. Er worden per gebied meerdere meerdaagse tochten van gematigd tot behoorlijk pittig beschreven. Er is veel handige infomatie over het lopen in Schotland in het algemeen en over het gebied waar de tochten door gaan. Ook de accomodatie is redelijk up to date. Maar ook in deze gids zul je nagenoeg geen gemarkeerde routes aan treffen en voor vele van de beschreven tochten is april rijkelijk vroeg, (zoals eerder gezegd).

Naar Schotse begrippen zoek je ook iets raars. Aan de ene kant wil je iets desolaats aan de andere kant toch gemarkeerd. In Schotland wordt heel veel gelopen juist ook tochten van 4 tot 6 dagen, en heel veel daarvan is desolaat tot heel erg desolaat. Nagenoeg niets is gemarkeerd. De schotten houden daar niet van, maar is ook in vele gevallen nauwelijks nodig. (Wandel-)Schotland bestaat uit heuvel en bergruggen (ridges) met daar tussen lange dalen (Glens) die door passen (bealachs)en soms eeuwen oude paden zijn verbonden. In de Glens lopen meestal maar 1 of twee paden en is verdwalen niet echt aan de orde. Op de Bealachs geeft enige kennis van kaart en kompas wel aan of je de juiste Glen weer naar beneden gaat. Als je meer ervaren bent en een combinatie gaat lopen met Highlevel ridges dan heeft markering helemaal geen zin, omdat dit meestal trackless secties zijn en je dus met kaart en kompas heel goed uit de voeten moet kunnen. Rivier overstekingen, BOGS ( moerassige stukken) en scrambles (met handen en voeten klimmen) zijn de belangrijkste obstakels. En kamperen mag je vrijwel overal. Echte hutten zijn er niet. Wel zijn er de bothies, onbemand oude hutjes en schuurtjes . Onderhouden door vrijwillegers. Normaal kun je beter in tent gaan liggen, maar bij slecht weer soms echte levensredders. Alleen je zult zelf moeten zoeken waar ze zijn. (zie bijvoorbeeld fotoquiz 117) Enig literatuur onderzoek geeft duizenden mogelijkheden zolang je je instaat bent rekening te houden met soms extreme weeromstandigheden en de "exposure" in de Schotse highlands.

Gemarkeerd zijn alleen de officiele "National Trails":
- Southern Upplands Way
- Speyside Way
- West Highland Way
- Great Glen Way

Er zijn enkele regioanle paden gemarkeerd, maar de meeste voldoen niet aan jouw wensen. De enige die wel misschien in jouw doelstelling valt zou de Cateran Trail kunnen zijn. zie http://www.pkct.org/index.asp?pg=113

Op de grens van Schotland Engeland hebben we dan nog de gemarkeerde St. Cuthberts Way waarvan het midden stuk over de Cheviots Hills behoorlijk desolaat is en in april is de hele tocht vrijwel uit gestorven. Als je van geschiedenis houdt zeker de moeite waard.
zie: http://www.stcuthbertsway.fsnet.co.uk/ en http://www.st-cuthberts-way.co.uk/.


Succes

Rolf
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan