Mera Peak: handige materiaal tips?

  • Onderwerp starter Niels Jurgen
  • Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
N

Niels Jurgen

Guest
Hoi, ga in oktober een poging doen om de Mera Peak te beklimmen (via HT-wandelreizen). Er zijn vast mensen met handige tips omtrend materiaal/kleding etc. voornamelijk tegen de kou? Soort kleding etc.

mazzel,

Niels
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Niels

Dit is niet lullig bedoeld hoor. Maar als je niet weet wat je aan moet trekken dan heb je op een berg van zesenhalve kilometer hoog niets te zoeken. Ik begrijp dat de advertentie in de folder erg aanlokkelijk is, maar kijk eens goed in de spiegel. Kun jij wel zo'n berg beklimmen?

Succes

:7
martin
 
He Niels,

In aansluiting op Martin: is de Mera-Peak niet een zogenaamde 'wandelberg'?

Dus: praten we over een hike of praten we over een beklimming compleet met touw/gordels/stijgijzers/ijsbijlen/name it....?
Kleding voor en wandelberg is namelijk toch wel degelijk iets anders dan voor een beklimming lijkt me zo.

Al es wat ervaring met in de kou hiken/klimmen/etc. opgedaan? Maw: heb je enig idee waar je aan begint?

Groetsels
Petra
 
Hoi Niels,

je zou HT-wandelreizen even kunnen benaderen. Zij zullen zeker weten wat voor eisen aan het materiaal worden gesteld en je degelijke adviezen kunnen geven.


groet
Richard
 
Hoi Martin,

Bedankt voor je reaktie. Of ik zo'n berg kan beklimmen blijft altijd de vraag totdat ik het probeer. Het enigste wat ik kan doen is mij er goed op voorbereiden, door er over te lezen, op zoek te gaan en goed te luisteren naar 'ervaren' mensen, conditioneel goed in orde te zijn. Ik ben de laatste paar jaren geregeld de bergen in geweest tot een hoogte van 5800m, dagen gekampeerd op een gletser op 5000m, de nodige stijgijzer-/touwervaringen in de Alpen (o.m. C1 & tour)dus ja...verder van mensen met zeer veel bergklim-ervaring vernomen dat ik deze tocht moet kunnen. Dus tja....
Maar de reden van mijn vraag lag 'm meer in dat ik naast de info van de reisorganisatie en bergsportwinkelpersoneel ook graag tips hoor van de in mijn ogen 'de echte gebruiker' zou willen horen. Vandaar.

mazzel,

Niels
 
Niels

Dan vind ik het vreemd dat je niet zelf kan bedenken wat aan te trekken, maar anyway. Ik ben zelf amper over de 4000 geweest. Maar wat ik in de winter wel lekker vind werken is de combinatie: T-shirt, fleece-trui, windstopper/softshell voor onderweg. Temperatuur reguleren doe je met je muts, je sjaal, je ritsen en je handschoenen. Stop je, dan trek je een donsjas aan. Wordt het echt slecht trek je daar je lichtgewicht gore-tex (paclite III) laag over aan. Aan de benen een capilene midweight met een bergbroek alla de champ van mammut. Ook erg prettig in de winter is een lange onderbroek van powerstretch fleece. Dit weegt erg weinig en geeft veel warmte en comfort. Maar goed, dat zijn de Alpen. Ik weet niet wat je met slapen doet, maar slaap je in een tent dan heb je in de winterse Alpen zeker 800 tot 1000 gram kwaliteitsdons nodig in je slaapzak. Kan me voorstellen dat dat voor Mera Peak ook wel opgaat. Kun je er wat mee? Wat had je zelf gedacht?

i.i.g. succes

:7
martin
 
The Miniman

Hoi Niels,

Vraag Ht maar eens naar de ervaringen van de vorige poging? Ik ken nl. iemand die toen is meegegaan en die was er niet over te spreken. Je moet jezelf afvragen of je meegaat voor de top of voor de gehele reis en dat de top halen slechts bijzaak is. Waarschijnlijk is er nl. een deel van de groep dat puur en alleen voor de top gaat. Aangezien ze de vorige keer ook niet op de top hebben gestaan zal de sfeer in zón groep niet te harden zijn. Je gaat hoe dan ook zwaar afzien en waarschijnlijk vindt je het achteraf alleen de moeite als je ook die top hebt gehaald, tenminste dat waren de verhalen van de vorige groep. Je moet die toppoging zien als een zeer extreme wandeling in hoogalpine terrein, echter heeft de reisleiding van Ht over het algemeen niet de nodige alpine kennis/materialen in huis om de kans dat je de top haalt te vergroten. Je bent dus eigenlijk (te) afhankelijk van de condities op die berg en je eigen lichamelijke gesteldheid op dat moment. Ik geloof dat de laatste 60mtr. 45 graden firn is onder de top. Oftewel goed te doen. Het komt eigenlijk op het volgende neer.

Zorg dat je de juiste spullen bij je hebt, lijst Martin is een goeie richtlijn. Je slaapzak minimaal 1000 gram dons tot -25/-30 graden!! Vergeet ook geen slecht-weer bril (goggle/ski-bril) Drink overdreven veel op die berg. Hang niet de bikkel uit want die vallen in extreme situaties het eerste af. Draag altijd een muts.

Ervan uitgaande dat je goede conditie hebt en weinig/geen last krijgt van hoogteziekte, en goede condities op die berg hebt, moet die top te halen zijn. Het zijn de omstandigheden die de klim/wandeling zo moeilijk maken. Voor alpine-klimmers weinig/niet interessant, alleen voor wandelaars.

Veel plezier en be prepared!!
 
Hoi Miniman,

Bedankt voor je reaktie. Je hebt volkomen gelijk. Ik zie de reis ook als een zeer extreme wandeling in hoogalpine terrein. Ik ben de laatste jaren pas aktief in de bergen en wil elke keer een trede hoger en zie dit dus als een mooie stap om de "lol te ervaren" van onder extremere condities wandelen/klimmen.
"...waarschijnlijk vindt je het achteraf alleen de moeite als je ook die top hebt gehaald..." dat is voor mij dus ook de vraag. Weet ik niet (als je mij het nu zou vragen dan zou ik zeggen dat het behalen van de top niet het allerbelangrijkste is, maar als ik er vlak onder sta dan denk ik er misschien heel anders over. Een interessante vraag), het enigste dat ik kan doen is zorgen voor een goede conditie en de juiste spullen en dan alles ervaren.
De lijst van Martin had ik voor dat ik mijn vraag op het prikbord zetten al min of meer in mijn kop zitten, maar ik was gewoon naast de geijkte info van Ht/ bergsportzaken op zoek naar nuttige tips van anderen.
"Hang niet de bikkel uit..." zal nooit gebeuren.
"Ervan uitgaande dat je goede conditie hebt ....Voor alpine-klimmers weinig/niet interessant, alleen voor wandelaars." Helemaal mijn idee, en voorlopig zie ik mijzelf nog bij lange na niet als een alpine-klimmer (weet ook niet of ik dat ooit wil worden) maar wel gewoon als een volgende stap hoger in die prachtige bergen, want die blijven altijd mannifiek.

Mazzel,

Niels
 
He Niels,

Ok, nu is het wat duidelijker wat je gaat doen, wat je al weet en hoe je ertegenaankijkt :) .

Denk dat je dan zelf aardig kunt bepalen wat je gaat aantrekken daaro (hoewel, sommige mannen..... ;) ). Iedereen heeft daar zo zijn eigen favorieten in. Zelf loop ik al jaaaaaren bijvoorbeeld in mijn TNF thermoshirtje, een van de eerste die destijds van tekware gemaakt werden. Gewoon, omdattie lekker zit voor mij... zowel in de kou (Alaska) als in de hitte van de woestijn (Jordanie) en dan uiteraard in de eerste met nog wat lagen erover en de tweede is t mn enige laagje.
Anyway, ga gewoon lekker shoppen, voel wat lekker zit en trek dat aan!

Misschien overbodig, maar toch:
Neem Diamox mee. En mocht je hoogteziekte krijgen daal af! Als dat niet kan (wij raakten bijvoorbeeld ingesneeuwd op 3750mtr), dan heb je je Diamox.

Waarschijnlijk ook overbodig, maar toch:
Gebruik je Diamox niet om de symptomen van hoogteziekte te bestrijden zodat je met de groep mee omhoog kunt.
Dat is dus de ellende van groepsreizen in het hooggebergte. Je zit vast aan een bepaald schema, maar misschien trekt jou lichaam dat schema niet helemaal lekker. Vaak is er dan weinig tot geen tijd om op dat schema uit te lopen (stel je bent met 7 man en die hebben allemaal ergens in het reisschema ene extra dag acclimatisatie nodig, tja.....).
Waarschijnlijk weet je dit allang, volgens mij 'weet' bijna iedereen dit die zich in het hooggebergte begeeft.
Waarom ik het toch alsnog aanhaal? Wij hebben 6 jaar geleden in Nepal een meisje voor onze ogen dood zien gaan aan hoogteziekte, omdat ze zonodig met de groep mee verder omhoog moest en diamox gebruikte om dat te kunnen......

He, veel plezier daaro! En veel plezier met voorbereiden!

Groetsels
Petra
 
Niels,
Ben ook van plan naar de Mera of Island peak te gaan. Na wat rondvragen ook bij HT onderandere bleek al gauw dat de reisorganisatoren hier bij ons in de lage landen nog veel kunnen leren van hun collega's in Katmandu. Ik ben nu volop bezig met alles eens op een rijtje te zetten en wat blijkt ; ten eerste: hier in België en Nederland is er niet één organistie die de reis op zelfstandige basis aanbied. De reden hiervoor is volgens mij gewoon omdat ze niet goed weten waar ze mee bezig zijn. Heb reeds verhalen gehoord over het liegen tegenover hun klanten i.v.m. de haalbaarheid
en zelfs het bereikte punt (je staat niet altijd op de top die ze wel beweren). Ten tweede : de prijs, als je dezelfde reis zelfstandig organiseert spaar je al gauw 750 à 1000 euro uit (je boekt een low-budget vlucht, en contacteerd een gidsenbureau in Katmandu, eigenlijk niet hetzelfde als wat HT doet).
Ik geef toe dat ikzelf ook eerst aan HT had gedacht, maar na wat inlichtingen gevraagd te hebben weet ik nu al zeker dat het (voor mij althans) niet de juiste keuze was. En wat je vraag rond kleding betreft kijk eens naar mailbox.
Ik wens je een zeer leerrijke en plezante reis toe. ;)
 
HELP !!!
Welk mail adres?
Van zodra reactie stuur ik je de complete paklijst op.;(
 
Hi Christoph, bedankt voor je reaktie, geeft in ieder geval weer stof tot nadenken. ik ken Ht al wat langer dan vandaag en heb totopheden nog niet het gevoel gehad dat zij mij zouden 'bedriegen en liegen'.
maar goed...ik heb nog even om alles opnieuw de revue te laten passeren.

ik ben geen 'geregistreerd gebruiker' dus stuur je info naar:
niels.masselink@12move.nl.

ook jij uiteraard een plezierige tijd in Nepal toegewenst!
 
Hoi Christoph,

dat zijn nog al boute uitspraken van je, maar blijkbaar heb jij een aantal negatieve ervaringen meegmeaakt/gehoord. Het is in ieder geval geen reclame voor de Nederlands reisbranche. Ik heb echter nog wel een vraagje.

Wat moet ik me voorstellen bij een reis aanbieden op "zelfstandige basis"?

Verder wordt alleen HT bij naam genoemd. Zijn er nog meer organisaties die het niet zo nauw nemen?

Ik had ook vage plannen om richting Nepal te gaan en een tocht met Snowleopard te maken. De bedoeling was de Mera Peak en Island Peak te doen. Door omstandigheden gaat het deze keer niet door. Een vriend van me gaat wel en heeft, voordat hij mee mocht, eerst een soort van intake gesprek gehad, zodat de reisorganisatie wist wat voor vlees ze in de kuip hadden. Ook werd hem duidelijk gemaakt wat hem te wachten staat en wat voor spullen hij mee moest nemen. Dit klinkt in mijn ogen als best wel degelijk. Heb je ook aan deze organisatie gedacht?


groet
Richard
 
Yo, Richard
Wat ik bedoel met op zelfstandige basis is vrij simpel, wat doen de reisbureaus hier bij ons. Ze zoeken eerst de goedkoopste maatschappij
voor hun vlucht. Daarna sturen ze ons op pad met hun zogenaamde reisleider die infeite niets te zeggen heeft want ze werken allemaal samen met een reisbureau uit de regio waar ze trekken of klimmen. Dus voor de echte reisleider is die zogenaamde reisleider uit de Benelux gewoon één van zijn klanten zoals al de andere mensen in de groep. Het reisbureau van bij ons vraagt 1000 euro meer voor hun zogezegde moeite, (als je centen teveel hebt mag je ze ook altijd op mijn rekening storten hahaha). Het enige voordeel dat je volgens mij hebt op die manier is dat je zeker bent dat je met mensen uit jouw land de reis maakt (wat trouwens niet altijd een voordeel is). Ik kan begrijpen dat er sommige mensen niet graag het risico (avontuur) aandurven te gaan om gewoon zelf een vlucht te boeken en rechtstreeks een gidsenbureau in een vreemd land binnen te stappen. Maar dat is volgens mij al de start van een avontuurlijke reis. Ik ben persoonlijk liever op reis met mensen die niet uit west-europa komen, gewoon omdat je dan pas echt andere volkeren en culturen leert kennen. Wat je vraag over de reisorganisatie "Snowleopard" betreft, daar heb ik nog niets van gehoord of gelezen ('k kom natuurlijk wel van België en bij ons is deze organistie niet echt bekend denk ik) Over wat er in de ontmoetingen voor de reis gezegd wordt heb ik ook soms m'n twijfels, maar ik kan geen kritiek geven op een bedrijf dat ik niet ken en geef ze dus het voordeel van de twijfel. Je mag me ook niet verkeerd begrijpen ik ben geen destructieve gast, als iets goed is dan zeg ik het ook (maar jammer genoeg zie ik niet veel goeds in "HT-wandelreizen". Sorry aan de gasten die ervoor werken. Kan er iemand een reactie geven op mijn kritiek? Zoja, laat maar komen!
 
> Wat
>je vraag over de reisorganisatie "Snowleopard" betreft, daar
>heb ik nog niets van gehoord of gelezen ('k kom natuurlijk wel
>van België en bij ons is deze organistie niet echt bekend denk
>ik) Over wat er in de ontmoetingen voor de reis gezegd wordt
>heb ik ook soms m'n twijfels, maar ik kan geen kritiek geven
>op een bedrijf dat ik niet ken en geef ze dus het voordeel van
>de twijfel. Je mag me ook niet verkeerd begrijpen ik ben geen
>destructieve gast, als iets goed is dan zeg ik het ook (maar
>jammer genoeg zie ik niet veel goeds in "HT-wandelreizen".
>Sorry aan de gasten die ervoor werken. Kan er iemand een
>reactie geven op mijn kritiek? Zoja, laat maar komen!

Van HT wandelreizen weet ik niets. Maar ik kan wel vertellen hoe de
werkwijze van snowleopard in 2001 was.

Ze boeken inderdaad de reis voor je bij een Nepalees trekkingburo. Ik weet zelfs welk trekking buro. Als je daar naar de prijzen informeert, krijg je de zelfde prijks te horen als in nederland (wisselkoers verschillen uitgezonderd). Omdat ze in het groot inkopen hebben ze een goede korting, die steken ze in eigen zak. Als je flink in onderhandeling gaat met een nepalees trekkingburo, krijg je het goedkoper voor elkaar.

Snowleopard stuurt op de meeste reizen in de Himalaya ook geen nederlandse reisbegeleiding mee, de hoofd sidar is kundig genoeg.
Behalve bij de 'expidities' hier gaat wel nederlandse begeleiding mee.

Martijn...
http://www.vdcruijsen.nl
 
Yo kerels,(en meiden natuurlijk),

Heb de site van "Snowleopard" eens bezocht en het viel me op dat de prijzen nagenoeg gelijk zijn aan die van "HT". Om jullie eens een voorbeeld te geven heb ik hier een kleine berekening gemaakt.
Je boekt een vlucht via het "Joker" agentschap dat kost je dan ongeveer 700 euro naar Katmandu en terug. Vanaf hier werk je dan met "Monterosa trekking" naar Mera Peak kost je dat 1400 dollar (1120 euro) Totaal 1820 euro. Bij "HT" kost je deze reis 2495 euro, een verschil van maar liefst 675 euro. Als je dan nog weet dat bij "Monterosa" meer inclusief is dan bij onze reisbureaus dan stel ik me daar toch vragen bij. En de reputatie van "M-R" is onberispelijk (real profies) Wie mijn beweringen wil controleren surf dan gewoon eens naar http://www.monterosa-nepal.com
Wij belgen zeggen altijd dat die nederlanders zuinig (gierig) zijn maar ik heb hier nog niet veel van ondervonden.
Ik ken trouwens nog een goedkopere manier via een organisatie uit Frankrijk, maar weet niet of ze evengoed zijn als "M-R", dus sluit ik deze uit. De prijs zo laag mogelijk houden is voor me best o.k. maar de kwaliteit moet hoog blijven. En dan nog dit ik heb niets persoonlijks tegen "HT-wandelreizen" laat dat duidelijk zijn. Die mensen hebben ook hun klanten (minder avontuurlijk aangelegd denk ik). Trouwens bij ons in België staan vooral "Te Voet" en "Anders Reizen" in de belangstelling en daar denk ik net hetzelfde over als "HT". Een week trekking in de Alpen bijvoorbeeld kost bij hen al rap 1000 eurokes, terwijl ik vorig jaar een weekje in de Alpen heb geklommen van hut naar hut een op het einde van de week was ik nog geen 150 euro lichter. Mijn vervoer naar daar de Alpen plus verzekering zijn daar natuurlijk niet inbegrepen, maar van zodra je bij een alpenvereniging bent aangesloten ben je toch verzekerd in de Alpen, en het vervoer zit ook niet in de reisbureaus hun prijs ingerekend Ik ben geen wrek, maar gooi het geld niet graag door ramen en deuren naar buiten.(jullie ook niet denk ik)

De groeten.
 
Er zitten nog veel meer kanten aan deze vorm van tourisme.. Niet allen even positief. Lees 'De Schaduwzijde' van Simpson nog maar eens.
Anyway.. Wat ik zeggen wilde.. Geld is natuurlijk de meest beroerde motivatie om er zonder gids op uit te willen trekken. Maar wat mij het meest stoort is, zoals ook door jou gesignaleerd, is het ontbreken van enige drang naar avontuur. Waarom zou je in godsnaam georganiseerd een berg gaan beklimmen? Kies dan een kleinere berg, een berg die je wel alleen aankan, en wentel je vervolgens in het genoegen van oprecht te kunnen zeggen: 'IK heb een berg beklommen'.
In plaats van achter de meute aan omhoog schuifelen..

Voelt iemand zich geroepen hier op te reageren???

martin
:7
 
Ik hoop dat hij een summitvlag mee neemt.
En "Go for it".

Peter.
 
Hoi Martin,

jammer dat je je er aan stoort. Je kunt je energie beter aan het klimmen besteden.:) :) :)

Het is een feit dat mensen steeds minder in staat zijn zich zelf te vermaken en daarvoor professionele organisaties inschakelen. Deze springen er dankbaar op in en bieden een keur aan soorten van vermaak. Ook zijn er veel mensen die het hele georganiseer niet willen en dat graag aan anderen over laten. Ze zijn bereid daar een groot bedrag voor neer te leggen. Daarnaast wordt dit door de lokale toeristen industrie ook nog eens gestimuleerd door de voorheen moeilijk toegankelijke gebieden te onstluiten voor 'gympen en pumps'.

Zie het als een gave dat je in staat bent je eigen gang te gaan en daar trots op te zijn. Het gros is daar niet of nauwlijks meer toe in staat.

groet
Richard
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Er zitten nog veel meer kanten aan deze vorm van tourisme..
>Niet allen even positief. Lees 'De Schaduwzijde' van Simpson
>nog maar eens.
De positieve en negative kanten van bergsport en tourisme heb je ook in de alpen, of je nu alleen of in een groep gaat.

>Anyway.. Wat ik zeggen wilde.. Geld is natuurlijk de meest
>beroerde motivatie om er zonder gids op uit te willen trekken.
>Maar wat mij het meest stoort is, zoals ook door jou
>gesignaleerd, is het ontbreken van enige drang naar avontuur.
Wat is avontuur?
- een berg beklimmen?
- vreemde culturen ontmoeten?
- wild kamperen in het bos om de hoek?
- bungy jumpen of parashuutspringen?
- downhill moutainbiken?
Avontuur is voor iedereen anders. Onze reis naar Nepal was voor ons 'veel' avontuur. We zijn toen voor de eerste keer in een vliegtuig gestapt (anderen doen dit misschien wekelijks) en we zijn voor de eerste keer buiten Europa geweest. Gelukkig hadden we een aantal zaken voor een paar extra euro's uitbesteed, anders wordt het wel erg avontuurlijk in een keer ;) Als je in een oerwoud gedropt wordt zonder spullen en zonder planning, heb je veel avontuur. Maar ik denk dat maar weinig mensen dat zouden willen.

>Waarom zou je in godsnaam georganiseerd een berg gaan
>beklimmen? Kies dan een kleinere berg, een berg die je wel
>alleen aankan, en wentel je vervolgens in het genoegen van
>oprecht te kunnen zeggen: 'IK heb een berg beklommen'.
>In plaats van achter de meute aan omhoog schuifelen..

Als je naar een land als Nepal alleen voor die ene top gaat, dan ben je verkeert bezig. Je gaat voor het land, de cultuur en de natuur. Bergen hebben ze overal alleen in Nepal zijn ze wat hoger;) Je gaat als beginneling, in nederland is iedereen bijna zijn hele leven beginneling want we 'oefenen' maar 3 of 4 weken in het jaar, niet naar de Himalaya voor de 'bergsport'.

Dat veel mensen georganiseerde reizen boeken is geen kwestie van te veel of te weinig geld, maar een kwestie van tijd. Je betaald xx euro's en het wordt voor jou geregeld. Je krijgt een ticket thuis en een datum dat je op het vliegtuig moet stappen. Die 'service' betaal je natuurlijk. Als je meer zelf uitzoekt en regelt bespaar je natuurlijk veel geld, maar dit kost wel tijd. Voor veel mensen is dit plannen, regelen, uitzoeken e.d. een gedeelte van de voorpret van de vakantie. Voor andere is dit een verschrikking, deze groep betaald liever wat meer.Martijn...
http://www.vdcruijsen.nl
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan