Merinowol: toch nog één klein nadeeltje?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bijna niet voor te stellen want de zachte wollen shirts lijken alleen maar voordelen te hebben. Tenminste ... voor mij (al moet ik een bezweet shirt nog wel in een koude bergwind gaan voelen). Sinds ik ze deze winter heb ontdekt geniet ik in ieder geval van het uitblijven van zo'n gemene kunststofgeur.

Maar over geur gesproken ...
Afgelopen weekend liep ik door bos en hei met blote benen, maar van boven met een Icebreaker met lange mouwen.
Het opvallende was dat ik op mijn blote benen slechts één keer door een steekvlieg gestoken ben. En op mijn beide met merinowol bedekte armen zeker wel tien keer, vooral op de "deltoids" en bij de ellebogen.

Heeft iemand daar een zinnige verklaring voor, anders dan puur toeval?
Zou het kunnen omdat mijn armen zo lekker roken, of liever gezegd mijn shirtje zo heerlijk geurde ... naar schaap bijvoorbeeld?

Marla
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Marla,

Is het niet gewoon zo dat je armen minder veel bewegen dan je benen tijdens het lopen?

Overigens is er nog een nadeel aan Merino-wol: het is niet goedkoop. Anders kan ik er helemaal mijn kast mee vol hangen ;)

Raymond
 
Hoi Marla,

Ik had er ooit al eens ergens iets over gelezen (maar weet helaas niet meer waar....), maar het schijnt ook met kleur te maken kunnen hebben.

Tijdens een reis in Ecuador hebben wij geleerd dat de steekvliegen ter plekke vooral verzot zijn op donkerblauw/donkere kleuren! We waren met zijn 4-en en degenen met de donkergekleurde shirts/andere kledeing (in ons geval toevallig allemaal blauw) fungeerden werkelijk als lokaas. Maakte niet uit wie waar donkerblauw aanhad.
De overige (lichtere) kleuren gaven geen enkel probleem.

Wie weet is het zoiets stoms en heeft het niks met Merinowol te maken?

Groetjes
Peet
 
Dat van de kleur geel was mij ook bekend. Kom ook nooit met een witte broek of zelfs maar het ochtendblad in een vlooirijke omgeving!
Een alternatieve verklaring bij de merino is dat het niet komt door de kleur, maar dat de insecten de subtiele verschillen in warmte-uitstraling kunnen opsporen(zoals bij teken). Of zelfs een combinatie van geur, kleur en warmte-uitstraling. Vraag het maar eens aan de deskundigen van de Universiteit Wageningen!
Groeten,
Boelo
 
Inderdaad, Petra, het was zwart wat ik aan had. Maar wat Raymond zegt klinkt ook als een plausibele reden, armen die stil hangen versus benen die bewegen.
En wat Boelo zegt zou zeker ook kunnen: de zon op een zwart, enigszins vochtig shirt levert lokaal meer warmte op dat een bloot en bewegend been.

Aan de kleur kan ik iets gaan doen, al heeft Icebreaker weinig lichts met lange mouwen, wat ik nou eenmaal graag draag (althans niet bij mijn huisleverancier).
Met mijn armen gaan zwaaien is toch wel een erg overdreven maatregel om steekvliegen tegen te gaan (hoewel ... nu begrijp ik ook de animo voor Nordic Walking opeens beter!).

Dankjewel allemaal, voor het meedenken!
Ik lag er helemaal van wakker (oh nee, dat was van de jeukende bulten...)

Marla
 
Gegooglet op mosiquito en eyesight:

"Mosquitoes don't see very well, but they zoom in like a heat-seeking missile. In the spherical arrangement of their compound eyes, blind spots separate each eye from the next one. As a result, they can't see you until they are 30 feet (10 meters) away. Even then, they have trouble distinguishing you from any object of similar size and shape: tree stump, 55-gallon drum, etc. When they are 10 feet (3 meters) away they use extremely sensitive thermal receptors on the tip of their antennae to locate blood near the surface of the skin. The range of these receptors increases threefold when the humidity is high. If you go into mosquito habitat such as forests or wetlands where mosquitoes can easily see you, protect yourself with a repellent such as DEET."

"Mosquitoes locate bloodhosts by scent, sight and heat. From 100 feet away (30 meters) mosquitoes can smell your scent, especially the carbon dioxide (CO2) you exhale. Biting flies are even better; they can smell their prey from 300 feet (100 meters) away. Because CO2 is present in the atmosphere (plants take in CO2 and give off oxygen), mosquitoes respond to higher-than-normal concentrations, especially when the CO2 is mixed with host-odor. They follow your scent upwind, and can see you at a distance of about 30 feet (10 meters)."

Aangezien een mug zeer slecht ziet, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat de kleur van kleding veel uitmaakt op waar er gebeten wordt. Het is eerder waarschijnlijk dat de muggen afkwamen op de warmere delen van het lichaam. Misschien werden de blote benen beter gekoeld en was de huid onder het thermische shirt gewoon een stuk warmer?

Verder ruikt een merino shirt niet naar schaap omdat in het productie proces de lanoline uit de wol word gehaald. Muggen ruiken CO2 en geen 'mens' of schaap.

Eins
 
Dus toch DEET?
Blijft jammer dat je met de illusie van bedekte armen toch nog lopend aas bent.
En het zal nog een woeste zomer worden qua beessies ...

Marla
 
Hoi Marla,

In mugrijke gebieden loop ik altijd met een fijngeweven overhemd van Fjallräven. Dan ben je wel goed bedekt, maar het is toch redelijk luchtig in warm weer. Alternatief is ondershirtje met een dun jasje er overheen, maar dat is warmer.

Wat overigens ook wel werkt in koeler weer is een overhemd van dunne fleecestof. Die zit zo losjes om je armen heen dat de muggen er wel op kunnen zitten, maar niet in je huid steken.

In gebieden met veel muggen is deet smeren niet voldoende. Armen hangen inderdaad te veel stil en trekken muggen aan.

Groeten,

Linda
 
Linda,

Bedankt voor je advies. En jij kan het weten natuurlijk, in Noorwegen!
Een fijngeweven stof is inderdaad minder doordringbaar voor muggen en steekvliegen, dus het nut zie ik er zeker van in.

Maar pfoehh... ik moet er even over nadenken. Ik ben bij het lopen niet zo van de bloezen en meer van strakzittend tricot, dik en dun. Één laag bij warmte, meer lagen naarmate het kouder is.

Dus ik zal de risico's van steken misschien voor lief nemen. Liever nog dan iets te dragen waar ik op een andere manier de kriebels van krijg.

Marla
 
Misschien toch nog een tip: de insectenwerende kleding van Craghoppers Nosquito. Gezien bij Bever en bij Globetrotter.de en de modellen zien er vlot uit!
Groeten,
Boelo
 
Boelo, bedankt voor de tip. Helaas zit er geen klein maatje tricot bij en ik hou niet van bloezen.

Ik vrees dat wat ik lekker vind om te dragen (tricot en strak)niet het meest insectenwerende is, maar zolang ik niet naar Borneo ga, zal ik geen speciale insectenwerende kleding kopen.

Marla
 
Hee Marla,

Je kunt je kleding behandelen met permetrine. Das hetzelfde spul als waarmee klamboes zijn geimpregneerd en waardoor insecten gedood worden als ze ermee in contact komen (op je kleding gaan zitten). Dit spul mag in NL niet verkocht worden, maar kun je bij sommige buitensport winkels wel van onder de toonbank kopen.

Dan hoef je verder alleen je handen en je gezicht in DEET te marineren.

Eins
 
Eins,

Marla had het over steekvliegen, niet over muggen. Als je googlet op horsefly en eyesight zal je sites vinden waarop staat dat deze beestjes wel degelijk goed kunnen zien.

Carl
 
Marla,

In jouw bericht nr. 10 las ik:
> ik ben bij het lopen niet zo van de bloezen en meer van dat
> strakzittende tricot, dik of dun.

Maar in posting 12 lees ik:
> ik vrees wat ik lekker vind om te dragen (tricot en strak) niet het
> meest insectwerende is.


Ehmm, houd je nu wel of niet van strak? Als je dat niet doet, kun je wellicht, net zo als ik, naar de bloezen kijken. Ik vind ze heerlijk dragen, ik houd niet van strakke shirtjes. Tenzij je de knoopjes vervelend vind, dan houd alles op... Je kunt ze wel over je hooft aantrekken, maar vliegen en muggen, weten die gaatjes ook wel te vinden. Het verbaast me dan echter, dat bloezen ook als tropenkleding gedragen worden. Zie Craghoppers, Mountain Hardwear en Silverback.

Dit is voor mij de beste optie, omdat ik niet van strak houd. Als jij een betere tip hebt, mag je het gerust laten weten.

Groetjes, Mirjam
 
Simpel ...

ik neem de steken wel voor lief en blijf dragen wat ik lekker vind (strak en tricot).
Mijn keuze gewoon.

Marla
 
Ik geef je groot gelijk Marla, gewoon doen wat je het lekkkerst vind....

Groetjes, Mirjam - heeft zelf naast bloezen ook merinowool shirts in de kast hangen...voor als het wat kouder is
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan