mes schoonmaken


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo,

Ik ben wel eens in het bos en gebruik dan mijn mes. Hij is dan soms best vies. VOor ik hem in mijn schede stop gebruik ik soms mos om het lemmet schoon te maken. Alleen laast vroeg ik me af of dat wel goed is voor het mes. Zitten er misschien zure of base stoffen in mos die niet goed kunnen zijn voor mijn mes.
Veder wie weet hoe je het beste een mes schoon en weer scherp maakt
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bij normaal onderhoud en een goede kwaliteit staal zal een beetje mos niet echt een probleem geven, zeker niet als je na het schoonvegen het mes nog even droogt. Na je tocht goed drogen en eventueel licht olieën en je hoeft er geen problemen mee te verwachten.
Weer scherp maken moet je toch echt een slijpset voor hebben. Als je de techniek goed beheerst is een wetsteen voldoende maar dan moet je wel een heel vaste hand hebben.
Zelf gebruik ik een uit 3 stenen bestaande set van Gatco waarbij een houder er voor zorgt dat je altijd de juiste hoek te pakken hebt.
Ik krijg er de meeste messen weer goed scherp mee al is hier ook de kwaliteit van het staal van doorslaggevend belang.


Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Mocht je lange tijd je mes niet gebuiken dan kun je deze heel goed even in conserveringsolie dopen. Deze houdt je mes in perfecte conditie. mocht je veel zwarte plekjes op je mes krijgen dan kun je deze met wat staalwol (schuursponsje) heel goed wegkrijgen. Een slijpset is perfect, hoewel een wetsteen perfect werkt voor mij. En mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen dan kun je hem altijd laten slijpen.
 
bedankt allemaal voor de tips en uitleg.
ALleen nog een vraag. ik heb thuis wel een wetsteen maar als ik hem gebruik zie ik niet echt vooruitgang . moet je lang slijpen om hem echt scherper te maken of iets anders.

ALvast bedankt

Olaf
 
In principe is het niet nodig om lang te slijpen. Je begint met de grove kant van de steen totdat een mes weer enigzins scherp aanvoelt. Daarna maak je het af met de fijnere kant en zou het goed moeten zijn. Ik haal mijn mes niet vaker dan 15 a 20 keer per kant langs mijn slijpsteen.
mvg Joey
 
afhankelijk of je mes van carbonstaal of roestvast staal is,carbonstaal roest makkelijk,roestvast staal,afhankelijk welke soort,nagenoeg niet.
ieder mes na thuiskomst het beste behandelen met ballistol en droogwrijven met schoon doekje.bij langere tochten het beste ook in het veld toepassen.
slijpen kun je het beste met een gatco of lansky slijpset,voor een echt goede slijptool een edge pro apex,verkrijgbaar bij yankee in den bosch,of ceramische staafjes van spyderco.
zorg goed voor je mes,leer er goed mee omgaan en je hebt een goed en onmisbaar stuk gereedschap voor het leven.

grtz,jurgen.
 
zorg goed voor je mes,leer er goed mee omgaan en je hebt een
goed en onmisbaar stuk gereedschap voor het leven.


Nou, dan ben ik een hork op mesgebied. Ik veeg em als ie erg vies is af aan/met wat mos en vervolgens droog aan mijn broek. En tegen de tijd dat ie mij te bot wordt, jaag ik em gewoon door een slijpertje, kammeniebommen welke. En als ie na een paar jaar de geest geeft, koop ik lekker een nieuwe. :)
 
Groot gelijk heb je Anna!
Maar met een Benchmade van 200+ euro ben je toch wat voorzichter..:)
Maar weet je wat: neem je botte mes eens mee komende herfsthike en ik breng dan wel mijn Gatco setje mee. Heb ik wat te doen in de avond en is jouw mes weer lekker scherpYr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Groot gelijk heb je Anna!
Maar met een Benchmade van 200+ euro ben je toch wat
voorzichter..:)


Ik weet niet meer wat ik voor mijn snijdertje betaald heb... maar tis er eentje van http://www.laguiole.com/couteaux-laguiole-c-26.html Eigenlijk omdat ik em gewoon mooi vind; er is niks outdoorderigs aan. :p

Maar weet je wat: neem je botte mes eens mee komende
herfsthike en ik breng dan wel mijn Gatco setje mee. Heb ik
wat te doen in de avond en is jouw mes weer lekker scherp


Dat durf je ook alleen maar vanwege ik zojuist typte! Ik heb al eens in de Yankee Dump gestaan met mn mes en geen mens daar die em voor mij durfde te slijpen, bang er een braam op te maken oid.

Maar ik zal em bijhebben, ik wil je die pret niet ontzeggen!
 
*valt even van zijn stoel af van de prijzen van zo'n apparaat* Hopelijk heb je er wel een met kurkentrekker, als hij bot is kan je 'm altijd nog als kurkentrekker gebruiken... :+

Loopt al 10 jaar met een gevonden victorinix simpel zakmesje
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan