Mes slijpen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Wie oh wie kan mij helpen om mijn zakmessen weer factory shine & sharp te krijgen?
Ik heb al diverse middelen geprobeerd o.a. wetstaal, wetsteen en een duur high tech keramisch gevalletje, maar ECHT scherp krijg ik de boel er niet meer mee. Tuurlijk, het werkt allemaal wel, maar het moet mogelijk zijn om een mes weer zo scherp te krijgen dat je er bijna bang van wordt.
Heeft iemand de oplossing, of liever nog, een goede uitleg over de te gebruiken techniek met bijvoorbeeld die wetsteen? Ik ga er maar even vanuit dat de foud bij mij ligt, en niet bij mijn materialen.
bvd
Rob
Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Rob,

Van Benchmade weet ik dat ze een soort slijp-service hebben. Ook voor oude messen dus. Misschien ook voor het merk van jouw mes??

Grtx,
Raymond
 
[laatste wijziging op 07-02-02 om 20:58]Volgens mij bedoeld Rob, en ik zou het ook weleens willen weten, hoe je dat zèlf thuis kan doen..

How sharp can it be..homemade?? is ook een vraag natuurlijk
Het liefst zonder zo'n peperduur extreme-slijpapparatus te hoeven aanschaffen...

}>
 
Rob.

Er zijn altijd mensen die er gespecialiseerd in zijn.
Als er een slager in de buurt zit of een messen slijper.
Kan denk ik niet duur zijn en simpeler als zelf te klooien.

C.M.
Peter (Spiderman).
 
Het zelf slijpen van messen is mogelijk, zeker met een wetsteen. Hier zijn echter verschillende soorten, lees korrelgroote, in. Voor het fijne afwerken kan men het beste een oliesteen nemen. Dit is een steen zonder korrels en bindmiddel. Het bestaat als het ware uit 1 korrel met een hele fijne kristal struktuur.

Hiermee is het mogelijk je mes weer 'strak' te krijgen. Het vergt echter engelengeduld en vakmanschap, gecombineerd met gevoel en aanleg. Heb ik dus niet.

Misschien is er nog een smid of 'scharensliep' in de buurt die een wat efficientere methode weet.

groeten
Richard
 
Mij lijkt het ook om het beste om naar een messenwinkel te gaan om info te vragen of zoals Peter zei naar de slager gaan.
Maar zit er bij die 'diverse hulpmiddelen' geen beschrijving bij hoe het werkt.
Kan handig zij hoor.

mzzl kevin
 
Hi Rob,

De fout die meestal gemaakt wordt bij het slijpen van messen is de slijphoek te stomp of te smal maken, de slijphoek moet tussen de 15 en de 20 graden liggen. Dat is geen wet van meden en perzen, helaas, want hangt af van het soort mes, het gebruiksdoel, de dikte van het lemmet en de staalsoort. Komt bij dat ervaring uitwijst dat het ene mes vlijmscherp te slijpen is terwijl een ander, precies hetzelfde mes, altijd iets minder scherp blijkt te worden, en waarom? Ik heb twee exact dezelfde Victorinoxmessen waarvan de ene na slijpen een vloeitje perfect snijd terwijl de andere nog geen biefstukje fatsoenlijk doormidden krijgt.Schiet mij maar lek, misschien een iets andere staalsamenstelling?

Ik slijp mijn messen op een simpele slijpsteen van 6 bij 16 met een fijne en een grove kant, gebruik geen olie maar water (weinig water, trouwens, je moet eigenlijk een soort papje krijgen van water, slijpsel en slijpsteenstof). Op de grove kant slijp je de bramen weg en eventueel corrigeer je de hoek, mocht die niet goed zijn. Op de fijne kant krijg je dan eigenlijk de echte scherpte. Met kleinere messen maak ik een licht draaiende beweging, met grotere ga ik meer "recht op en neer". Vooral niet te hard duwen, neem er de tijd voor. Daarna haal ik ze over een slijpstaal (Voornamelijk om de braam weg te halen), dat zet ik met de punt op een snijplank en haal het mes dan onder een iets grotere hoek (graadje erbij, zeg maar) van boven naar beneden over het staal. Met redelijke druk beginnen en steeds zachter werken. Kan me er mee scheren.....

Onderweg gebruik ik een klein slijpsteentje, zelfde manier als hierboven maar dan haal ik het slijpsteentje over het mes ipv andersom en gebruik uiteraard geen slijpstaal, te zwaar om mee te zeulen. Overigens blijkt dat een mes dat NIET over een slijpstaal gehaald wordt veel beter touw snijd, de braam helpt blijkbaar mee.

Eenmaal goed geslepen is het meestal wel voldoende om af en toe even op het slijpstaal aan te zetten, ze blijven vlijm dan, als het goed is. Ik bestudeer momenteel de verschillende soorten lichtgewicht aanzetstaaltjes die er te koop zijn zodat ik er toch een mee kan nemen maar de goede zijn me eigenlijk te duur.

Al schrijvende bedenk ik me dat het misschien wel leuk zou zijn om eens een keer in de ateliers van Hill Knifes te gaan kijken, die maken gruwelijk mooie messen. Zijn er meer mesfanaten hier? Misschien wel leuk om in het voorjaar eens te doen(als het uberhaupt kan, zal eens informeren)?

Groets, Rob. (Die overigens onderweg zijn uien snijd met een gekarteld tomatenmesje van 24 gram, F. 3.55 in de supermarkt):D
 
Hallo Rob
Raymond maakte mij attent op deze vraag.
Nu heb ik niet de wijsheid in pacht. Verre van dat.
Veel slijpers doen het op een slappe schuurband.
Maar er is ook iets als een slijpkit waar je een goed en mooi resultaat krijgt.
Je kan met deze sets zelf bepalen wat de slijp hoek is.
Merken: Gatco en lansky (sharpeners).. Zelfs mijn vrouw kan het daar mee ;-))
Het probleem is vaak als je een mes scherp probeert te houden met die "wonder tooltjes" is dat het blad dan een dikke wig vorm krijgt.
Net als een bijl. Die is wel sterk maar moeilijk scherp te krijgen.
Maar ook de hardheid van het blad kan voor problemen zorgen. Als een blad een beetje "zacht" is kan je de slijphoek niet te klein maken.
Normaal is tussen de 15 en de 25 graden. Richting de 30 graden (en meer) is meer voor bijlen.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Vriendelijk groetend

Buckx Gatherwood
 
[laatste wijziging op 08-02-02 om 23:36]Heren, allemaal bedankt voor de nuttige tips, en over een dag of 5 zal ik zeker eens aan de slag gaan.
Tot die tijd wil ik geen mes aanraken, hier in het zuiden is de gemiddelde bier consumptie ietwat aan het stijgen, mede door de inzet van ondergetekende
Oudoe vanuit 't Krabbegat,

Rob
Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Ik slijp alles ook gewoon zelf, maar alleen als ik echt de tijd ervoor heb. Messen, beitels, bijlen. Ik heb twee antieke bijlen, handgesmeed, die krijg je, als je er genoeg tijd in stopt, dus echt zo scherp dat je je ermee kan scheren...

Ik gebruik diverse wetstenen en stenen uit het wild. bv. een leisteen werkt ook prima. We altijd de steen goed nat houden.

Wat goed werkt als je ermee om kan gaan is leer. Mijn pa heeft een stuk leer op een plankje geplakt en slijpt er zijn messen mee voor z'n fries houtsnijwerk. Die worden errug scherp hierdoor. Toch zou ik m'n zakmes niet graag op die manier doen.

Trouwens, bij de AH kan je prachtige keukenmesjes kopen (€3.50 ofzo)die "zelfslijpend" zijn, maar wel roesten. Die zijn hierdoor echter wel enorm scherp.

grtz, henk
 
Hallo iedereen. Net zoals een aantal onder jullie ben ik een messenverzamelaar. Slijpen doe ik dus ook zelf, want als je het eenmaal kan is het erg leuk om te doen.
Belangrijk als je een mes gebruikt is dat je het niet helemaal bot moet laten worden. Als je voelt of merkt dat je mes minder goed snijdt (en je er tijd voor hebt), kan je het beter meteen "oplappen". Hiervoor gebruik ik een keramische slijpset van Spyderco, de 203. tegenwoordig is er al een nieuw model de 204, hierbij zit zelfs een videoband waarop de oprichter van de fabriek alle fases en mogelijkheden uitlegt.
Als ik bottere messen moet slijpen, gebruik ik of een apparaatje van DMT waarin je je mes vast kan zetten en slijpt met kleine diamantstenen. Helaas werkt dit alleen bij kleinere en dunnere messen, omdat de klem miet wijd genoeg open kan.
Dus voor mijn grote messen gebruk ik een diamantsteen, (bij de moderne en dus harde staalsoorten werkt alleen een diamantsteen).hier werk je met de vrije hand en is oefening het belangrijkste.(begin met een goedkoop mes, voor je aan je dure messen waagt).Bij Hill Knives slijpen ze op dezelfde manier, op hun eigen (en te verkrijgen ) grote (30 bij 15? cm) diamantslijpstenen. Als iemand nog een sopeciefieke vraag heeft, mag hij me altijd mailen.
 
Dirk,

Keramisch slijpset en een diamantsteen, hoe zien die dingen eruit?

Ik ken wel twee kruislings geplaatste keramische staafjes, maar omdat de hoek niet variabel is, lijkt dat me niet erg bruikbaar.

Ik vond wel de volgende links: [link:www.dmtsharp.com|DMT], [link:http://www.spyderco.com/|spydero]

grtz
Henk
 
Beste Henk
Ik denk dat ik weet welk model jij bedoelt, een klein apparaatje met kruislings twee keramische stokjes. Die ik thuis heb heeft twee witte (fijne) en twee bruine (grovere) staafjes die elkaar kruisen.
Het model van Spyderco wordt in het engels een V-slijper genoemd.(ook te verkrijgen van allerlei andere merken zoals Gatco, A.G. Russel, DMT). Het is een basis (meestal uit kunststof, soms hout), met daarin (bij het model 204 van Spyderco) 4 gaten. Twee gaten waarin je de keramische staven onder een hoek van 40 graden zet (dus dat betekent 20 graden per kant van je snede) en twee gaten voor 30 graden. Ik zelf gebruik een ouder model en heb alleen de beschikking over 30 graden, maar dit is voor de meeste outdoormessen erg geschikt. De keramische staven van Spyderco zijn driehoekig (van de meeste ander fabrikanten zijn ze rond), met afgeronde hoekjes. Deze zijn speciaal ontwikkeld om gekartelde lemmetten (een specialiteit van Spyderco)en gewone rechte lemmetten te slijpen. Twee soorten keramische stenen, bruine (grof) en witte (fijn).Je slijpt het mes door het per snijkant langzaam van boven aan de steen naar beneden te trekken, alsof je er een flinter af wilt snijden. Als je mes wat botter is, begin je met de bruine stenen, daarna de witte. Omdat keramische stenen niet aggressief genoeg zijn om echt botte lemmetten te slijpen, heeft Spyderco (ook al bij DMT en AG Russel)tegenwoordig diamanten staven, zodat je meer metaal kan verwijderen, als je mes te bot is, de hoek niet goed is (wordt "reprofiling") genoemd, teveel bramen heeft.
 
Vervolg:
De keramische staven werken alleen als je mes nog niet te bot is. Op deze manier slijpen is dan ook meer onderhoud van je snijvlak. (bijvoorbeeld elke week je dagelijkse mes eventjes bijslijpen met de keramische stenen).
Diamantstenen zijn erg geschikt voor het slijpen van de moderne en (daardoor vaak harde) staalsoorten. Een gewone, ouderwetse slijpsteen is vaak zachter dan het lemmet, waardoor je het lemmet niet goed kan slijpen. Diamant stenen zijn er in twee soorten: diamant onderbroken met stippels ( kijk naar de DMT stenen) en met een volldig ononderbroken diamant (stof) oppervlak. De stippels zorgen ervoor dat het metaalgruis de steen niet opstopt bij het slijpen. Bij de diamantstenen met volledig ononderbroken oppervlak moet je tijdens het slijpen regelmatig het metaalgruis verwijderen met een doekje of water.
De meeste diamantstenen zijn er in extra fijn,(polijsten, scheerscherp maken), fijn (ontbramen, naslijpen, geven een iets ruwere, maar uiterst efficiente touwsnij scherpte), grof (om een mes te reprofilen=andere hoek te geven) en extra grof (als je een stuk staal een scherpe rand wilt geven, niet nodig bij messen). Ik raad aan alleen de extra fijne en fijne stenen te kopen.
 
Vervolg:
Diamantstenen werken het snelst en zijn aan te raden, maar jammer genoeg erg duur. Ik zelf heb de kleine diamantstenen van DMT (die in hun slijpset zitten)en twee zakstenen van Hill Knives. Maar omdat ik wat makkelijker wil gaan slijpen, op een grote diamantsteen, ben ik aan het zoeken naar deze grote modellen. De grote modellen die in aanmerking komen van DMT (203x100x9.5mm) en (250x100x9.5mm) zijn respectievelijk 185€ en 261€ zonder BTW. Je krijgt dan wel een dubbelzijdige steen, met aan elke kant een andere korrelgrote.De enkelzijdige, ononderbroken diamantstructuur stenen van DMT kosten 146,50€ excl BTW.
Bij Hill Knives uit Rotterdam verkopen ze diamantstenen van 300x60mm, met een ononderbroken oppervlak voor 86 €, dus als je er twee koopt ben je nog goedkoper uit en heb je groter stenen. Wat wel zo handig is om ook je grote (lemmetten vanaf 15 cm) messen te slijpen. Toen ik bij Hill Knives was, hebben zij mijn SOK mes op die stenen geslepen.Met de kwaliteit zit het dus zeker goed.

Hopelijk heb je wat aan mijn uitleg.
Tot nog eens
Groetjes Dirk
By the way, de Spyderco 204 kost minimaal 200 piek, dus circa 90€. Zo veel kostte mijn oudere 203 al 3 jaar geleden.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan