Mes van mammut


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
G

Gurb

Guest
Ik ben al een tijdje aan het kijken naar een nieuw mes. Ik gebruik nu een klein mesje (Victorinox) voor het koken e.d. en een groter mes voor het brutere "hak en snijwerk".

Deze zomer ga ik in Zweden een vlot bouwen en waarschijnlijk aardig wat vissen (om te eten). Nu heb ik voor het bouwen een stevig mes nodig en voor het schoonmaken van de vis een mes dat goed schoon te houden is. Oplossing: een vast mes. Maar omdat ik vrij grote handen heb kan ik moeilijk een (voor mij) betaalbaar mes vinden dat goed in de hand ligt.

Bij de bever hadden ze een aantal messen (die niet in de vitrine lagen) van "mammut". Een van deze messen was eigenlijk het enige mes dat echt lekker in de hand ligt en enigzins betaalbaar is. Helaas is het mes vrij groot (ik hou niet van die zwaarden), maar dat neem ik voor lief als het mes goed in de hand ligt.
Ik denk niet dat het hetzelfde merk is als het kleding merk Mammut, maar is er iemand die deze messen kent en er iets meer over kan vertellen?

Dat is mijn belangrijkste vraag. Daarnaast hoor ik graag hoe andere mensen over het gebruik van een vast mes (ervaringen) denken. Waar moet ik op letten als ik het koop (gewicht etc.)? Uiteraard heb ik het stuk Raymond al gelezen, maar ik hoop nog op wat persoonlijke aanvullingen.

Ik merk het wel!

Groeten
Gerben


"It's about fears and controlling your fears. About knowing your limits and knowing the limits that nature is imposing on you. I am dealing with that every day - it is part of what I like."

->Gilles Voirol, freeride snowboarder 1975 - 2002<-
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

[laatste wijziging op 08-04-03 om 15:07][laatste wijziging op 08-04-03 om 15:06 ][laatste wijziging op 08-04-03 om 15:03 ]wat is precies je budjet ?
Om een vlot te bouwen zou ik meer denken aan een bijl en een niet al te grote mes.
voor voedsel voorbereiding is roestwerende mes het best, je heb dan minder last van roest. Een voorbeeld van een goedkoop mes kleine mes is bijvoorbeeld Boker messen gemaakt van 504 roestwerend staal, maar die zijn niet geschikt voor zwaar werk.

Als je een grote stevige mes wilt voor een laag bugjet kom je gauw uit op hoog koolstof stalen messen. De Becker series (bv. de C/U 7 ), KA-BAR's, SPEC-PLUS zijn enkele voorbeelden daarvan. Zorg er voor dat je een gecoate versie hebt, omdat je anders veel last heb van roest, vooral als je bij water werkt. Als je een mes wilt kopen voor licht hak werk kijk dan naar de breedte van het staal. hoe breder de beter.
bij het kopen van een mes voelen hoe die aanvoelt, hoe zwaar hij is, de staal soort, hoe de mes en de greep aan elkaar vast zitten ( het staal van de mes moet door lopen tot de onderkant van de greep )...

persoonlijk zal ik voor zo een situtie een kleine roestwerende mes en een grotere hoogkoolstof mes kopen of een mes in 440C roestwerend staal nemen, maar die slijpen moeilijker.

Als je een hoog budjet heb zal ik een teflon gecoate ATS 34 benchmade met axislock nemen en een gecoate Fallkniven A1. maar dan ben je wel minstens € 400 kwijt...
 
Dit wordt mijn eerste vaste mes. Ik weet nog niet zeker of ik er echt gelukkig van word (zoals gezegd, ik hou niet van die zwaarden) en daarom wil ik een vrij goedkoop mes kopen dat ook na die tocht in Zweden kapot/ af mag zijn. Het voordeel van dat mammut mes was dat het een goedkoop mes is en wel lekker in de hand ligt. Maar het is dus een vrij groot en zwaar mes. Aan de andere kant, als ik dan toch voor een andere ervaring ga, dan kan ik dit ook een keer proberen.

Mijn budget? 400 Is way out of my league. Ik ben een arme student die ook nog eens snowboard... Dan blijft er niet zoveel over. Helaas.

In ieder geval bedankt voor de reactie!

Gerben


"It's about fears and controlling your fears. About knowing your limits and knowing the limits that nature is imposing on you. I am dealing with that every day - it is part of what I like."

->Gilles Voirol, freeride snowboarder 1975 - 2002<-
 
Misschien is het gezeur van mijn kant hoor, maar de "look" van dat mes is mij te agressief. Ik hoef geen lemmet van 16 cm... Hoewel ik voor die prijs ook niet al te moeilijk moet doen natuurlijk... Dat is wel de hoeveelheid geld die ik zonder gevolgen uit kan geven.
Maar goed, in ieder geval bedankt!

Gerben


"It's about fears and controlling your fears. About knowing your limits and knowing the limits that nature is imposing on you. I am dealing with that every day - it is part of what I like."

->Gilles Voirol, freeride snowboarder 1975 - 2002<-
 
nouw een fallkniven kost goedkoper in zweden ( daar worden ze gemaakt )...*wink* *wink*

maar zoals ik al zei een een kleine roestwerende mes en een grotere hoogkoolstof mes kopen of een mes in 440C roestwerend staal nemen ( maar die slijpen moeilijker ) is waarschijnlijk de beste optie.

Ze zijn meestal redelijk goedkoop, een boker als voedsel mes ( +/-
€ 20 ) en een nieuwe KABAR of SPEC-PLUS ( +/- € 85 ) of nog goedkoper bijvoorbeeld een HELLE Høvding ( € 23 bij de Bever, had er niet zo lang gelden een gekocht ), maar die zijn niet zo sterk.
Als je een Aitor koopt( vanaf € 30 )let dan wel op dat ze holle handvatten hebben, die breken nog al snel, dus als je er mee begint te hakken, kan je eindigen met 2 stukken...ik weet niet of Aitor ook handvatten maken, waarin het staal helemaal door loopt tot de einde, als ze dat wel doen, KOPEN ! Aitor zijn redelijk goed, maar de handvat is zijn zwakke punt.

De Glock die hekkie suggureede lijkt mij niet zo praktische ( lijkt zo slank ) en de zaagblad op de achter kant kan wat problemen leveren met justitie ( is het nouw dubbel geslepen of niet ? )

ene jonge, een student zijn is geen excuse voor een laag budjet, ik ben 16 en leef van mijn zakgeld en ik kan nog steeds redelijke snij gerij kopen ! ( nee, me ouders betalen die niet )
 
Budgettair gezien is Opinel een goede keuze.
Goedkoop, in veel verschillende matem, dus ook voor grote handen.
Geschikt voor zowel in de keuken als 'op het land" dus een visje schoonmaken en een peddel snijden kan allemaal. Om moompjes om te hakken om een vlot te bouwen zal je toch moeten uitwijken naar wat anders.
Het is "roestend staal", laat je hier niet door afschrikken.
Een voordeel hiervan is dat het langer scherp blijft en makkelijker zelf scherp te houden is (om vis te verwerken heb je een goed scherp mes nodig) . Neem gewoon een slijp en/of wedsteentje mee.
Hij roest echt niet binnen een maand, dus een beetje onderhouden (wat je met elk mes moet doen) en je hebt er veel plezier van.
Bovendien is het een knip mes waarbij het lemmet vast te zetten is,
dus hij is nog eens makkelijk mee te nemen en op te bergen ook.

Cheers
Frank.
 
Ha Gerben,

Ik heb zelf ook dit mes van Glock, en die bevalt prima, hij roest dus gewoon niet, regelematig doe ik er wat ballistol op en hij blijft lang scherp! Ik vind hem juist niet agressief overkomen, hij is wat vertekend op het plaatje, maar het is juist een heel rank mes, en de schede is van kunststof dat hgeel nauw om het mes heen zit, je hebt dus maar (als je hem aan de riem hangt) een heel smalle schede aan je riem hangen, ziet er niet zo provocerend uit als een 4cm. brede Buck ofzo...

Hij is inderdaad aan 2 kanten geslepen, officieel is hij dus niet toegestaan... :(

Anders is de Buck Nighthawk misschien wat voor jou, een goed en stevig mes, 90 euro, en natuurlijk Buck-kwaliteit :D

Gr,
Maarten
-er zit zelfs een flesopener op...

www.theanalogproject.tk
 
Ik gebruik nu een opinel (nr. 10) en het is een plezierig mes, zolang je op het droge blijft... Dat roesten is nog wel tegen te gaan, maar het heft zwelt op van het vocht waardoor je het mes niet meer open krijgt.

Gerben

"It's about fears and controlling your fears. About knowing your limits and knowing the limits that nature is imposing on you. I am dealing with that every day - it is part of what I like."

->Gilles Voirol, freeride snowboarder 1975 - 2002<-
 
Ik snap wat je bedoelt maar dat valt wel mee. In de schede ziet het er, zoals Maarten al zei, redelijk beschaafd uit en trouwens, als het goed is ziet niemand, behalve je tochtgenoten, je ooit met dat mes bezig, toch.....

Het relatief smalle lemmet maakt het met geschikt voor visschoonmakerijen EN het is sterk genoeg voor takhak ivm vlot en zo. Komt bij, de zaag is niet echt slecht en das voor een mes in deze prijsklasse een uitzondering.

Groets, Rob.

PS. Koop er meteen een wetsteentje bij.....
 
[laatste wijziging op 10-04-03 om 12:40][laatste wijziging op 10-04-03 om 12:38 ]Zoals iedereen hierboven heb ook ik geen ervaring met het Mammut mes. Zelf heb ik een Buck 119. Geweldig mes... Goed hard staal, mooi gevormd lemmet (met gladde en brede bovenkant), goede balans en ik vind het handvat heerlijk.
Hoewel de meningen over het handvat verschillen. Ik ken ook mensen die het te glad vinden en liever een rubberen handvat hebben.

Ik heb het mes ooit (in 1997) in de VS gekocht (in de Walmart of K-mart oid ;-) ) voor weinig. Ik heb geen idee wat zo'n stukje gereedschap tegenwoordig in Nederland kost.

Oh, en koop in plaats van een wetsteentje (gebruik ik alleen als ik het voor elkaar krijg om echt grote bramen in mijn mes te veroorzaken) liever een aanzetstaaltje of zo'n keramisch dingetje.

Mijn ervaring is dat regelmatig na gebruik even door de Crockstick (dat is zo'n keramisch gevalletje) of langs het aanzetstaal fijner werkt dan af en toe wetten. Gevaar met een wetsteen is dat je de hoek van het snijvlak te groot of te klein maakt.
Die keramische dingetjes bestaan vaak uit twee keramische staafjes in een goede hoek. Je hoeft je mes er alleen maar een paar keer door heen te halen. Let wel, bramen krijg je hiermee echt niet weg want het slijpt maar heel subtiel (wel rete scherp overigens :) )
 
Je bedoelt een V-slijper. V-slijpers zijn erg handig in het veld, waar je effe snel je mes weer op scherpte moet brengen, je hebt keramische versies en wolfraam carbide versies. sommige zijn erg compact, er zijn zelfs sleutel hanger V-slijper ! zoals dit geval: http://www.2xsharp.com/
persoonlijk heb ik een hekel aan wetstones, ik heb al op 2 messen flinke krassen gemaakt met die dingen, voor mij alleen maar V-slijpers..
 
 
hoe groot mag een mes zijn dat je meeneemt op reis in het vliegtuig.
wel het mes in je rugzak tuurlijk.

groeten peter
 
Ik ben de trotse bezitter van een heleboel messen, waaronder een paar bucks, een Miquel Nieto, een Smith&Weston, een Laquiole, een wengetje of 7, een paar vics, Almar spulletje, iets van Gill Hibben, Opinel, G David, en nog veel meer lekkers.
Ik draag standaard altijd een Swistool en een ranger van Wenger bij mij. Ik studeer bos en natuurbeheer en gebruik deze combi eigelijk altijd voor van alles, van het maken van eten (in het veld en thuis, en ja dat levert wel eens conflicten op.;)) en voor het wat zwaardere werk gebruik ik een dolkmes, vaak een mesje van Frosts (zet die ook maar op de lijst..) of een zgn "mariniers" dolkmes, dit is een mes van ongeveer 24 cm met een heft van 11 cm van hout, heeft een lemmet van 3 cm breedst droppoint. Dit is van 440c staal en erg goed scherp te houden. Het heft past een ieder en het kost ook nog eens erg weinig, ik geloof nog geen 25€ dus das ook mooi, het frosts mes heb ik voor 14€ gekocht bij een dumpzaak en dat voldoet ook erg goed, ats34 staal in een plastic shede en dit mesje is iets fijner van vorm,21 cm met een heft van 11 cm rubber gecoat, erg fijn en ligt werkend. Voor het bouwen van een vlot kun je beter een klapzaagje kopen want dat werkt een stukje sneller... :7
wat mij een juiste keuze lijkt is een klein opvouwbaar sherp mes voor het vissen, oa van wenger de ranger serie of van victorinox (weet zo de naam niet...) want deze hebben een blokkeerbaar lemmet en zijn beter van kwaliteit dan spyderco of buck voor veel minder € dus dat is denk ik wat je zoekt en een klapzaagje voor het ruigere werk, bv van gerber of een van de Boerenbond...
succes.
En natuurlijk veel plezier in verweggiestan.
 
Als het in je rugzak, niet zijnde je handbagage, zit en dus in de bagage ruimte van het vliegtuig gaat, is het gebonden aan wat je legaal mag bezitten volgens mij. Ik heb al eens een groot kapmes (50 cm ofzo) in m'n rugzak meegenomen zonder problemen.

Cheers
Frank.
 
Nog een vraagje

Ik had nog een vraagje dat ik al een tijdje wil stellen. Wat ís nou precies een "positieve sluiting" op de schede? Ik kan me er wel wat bij voorstellen (voorbeelden gezien), maar wat het nou precies is...
Weet iemand dat?

Gerben

"It's about fears and controlling your fears. About knowing your limits and knowing the limits that nature is imposing on you. I am dealing with that every day - it is part of what I like."

->Gilles Voirol, freeride snowboarder 1975 - 2002<-
 
RE: Nog een vraagje

dat is een riempje die om de handvat van de mes word gedaan en vast geclicked met z'n click knoopje.

basevers waar heb je die Frost gekockt ? ik kan ze nergens vinden !?!?
 
Frosts

Deze messen kun je op veel plaatsen kopen, de mijne heb ik bij een dumpzaak gekocht in Velp(gld), de jongs dumpstore en outdoor supplies (nordlaan 20).
Riempje om het heft (geen handvat, zit op een fiets...) is geen deugdelijke manier om een mes te fixeren in een schede, ik heb zelf al een keer meegemaakt dat dit aan de aanhegting afbrak en dus het mesje in de rondte vloog. Beter is een riempje aan de schede zelf welke het mes vastklemt.
B@s
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Frosts

sorry, ik ken die namen vooral in het engels, nooit echt in het nederlands over messen geschreven/gepraat.
Die frosts zijn een beetje moeilijker te krijgen hier, ik woon in Delft en heb weinig transport mogelijkheden.... maar ik heb ze voorlopig nog niet nodig ( heb dit jaar al 4 messen gekocht en een tools... )
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan