Midges in Schotland

  • Onderwerp starter Onderwerp starter mvdc
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Een paar jaar geleden hebben wij in schotland ook veel
last gehad van midgets, vooral in glen nevis (het dal naast
ben nevis). Dat was in juli, of het in augustus net zo erg,
is weet ik niet.

We hebben daar dagen met lange broek en mouwen gelopen, ondanks
het mooie weer.

Op Skye hebben we helemaal geen last gehad, maar die dagen
waaide het veel.

Dus hopen op een beetje wind is het best...

Martijn...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dat ik vorig jaar in de bergen en aan de noordkust van Ierland was, stikte het in ieder geval van die beesten. Zelfs de rook van een kampvuur weerhield ze niet. Dat was ook in Augustus, dus hoe er zeker rekening mee.

Ik had toen geen spray met DEET mee, maar zou dat zeker wel doen als ik jou was.

veel plezier trouwens, en niet vergeten naar the "giants causeway" te gaan, de ierse kant ervan was in ieder geval het mooiste wat ik er heb gezien.

Groeten, Bart
 
Hoi Conny,

Wij zijn vorig jaar augustus in Schotland wezen lopen (Skye) en eigenlijk viel het wel mee. We hadden wel wat last (zie foto), maar het lukte eigenlijk best om ons er tegen te wapenen en uiteindelijk heeft het geen grote rol gespeeld.

Ik zou wel zo'n muggenhoofdnetje bij Bever kopen als ik jou was, heb ik erg veel plezier van gehad. Er staat op 'midget proof' en dat klopt! Uiteindelijk ben ik nog wel een aantal keren gebeten (een aantal tientallen keren kan ik beter zeggen), maar behalve wat rode vlekjes gebeurt er niet zoveel. Het jeukt niet naderhand (bij mij niet tenminste). Wat ook wonderen doet is een briesje.

Canada/Alaska weet ik (nog) niet, maar Noorwegen was veel erger omdat het daar gewone muggen waren die steken en jeuken.

Nico

Zie foto's en reisverslag: http://www.hacom.nl/~nico/hiking2002.htm
 
Hoi Conny,

Wij waren er in augustus en er waren erg veel van die beesten. Als het waait valt het wel mee. In het noorden heb je ook nog es veel horzels, hele zwermen!
Skye was bij ons ook het minst erg, maar ook daar hadden we vrij veel wind.

DEET hielp niet echt, ook niet in grote hoeveelheden, een hoofdnetje en alles bedekken is het enige. En echt goed bedekken, mijn vader had omdat het zo vreselijk was zijn capuchon opgedaan en toen hij die weer afdeed zag zijn hele nek zwart van de midges, ze kruipen dus ook nog es overal in!

Op zich zou zo'n beet niet zo heel erg moeten zijn, beetje jeuk. Ben je allergisch voor insectenbeten (zoals ik), dan heb je er wat meer last van, maar ik vond het meevallen met de grootte van de bulten (de horzels zijn veeeeeeeeeel erger!)

De midges vliegen vaak in hele wolken bij elkaar en soms kun je er gewoon omheen lopen (kwestie van goed kijken waar andere mensen beginnen te zwaaien met armen, benen, theedoeken, name it, als je daar zo'n 2 meter vandaan omheen kunt lopen zit je goed :) )

Succes en een hele fijne vakantie!!!!!!!!!!

Groetjes
Petra
-hoofdnetje mee, zeker weten hoofdnetje mee....
 
> In het noorden heb
>je ook nog es veel horzels, hele zwermen!
>Skye was bij ons ook het minst erg, maar ook daar hadden we
>vrij veel wind.

Horzels of bedoel je Dazen..

- Een horzel legt eitjes in holtes van zoogdieren
(meestal paard of koe).

- Een daas steekt/bijt en doet zich te goed aan wondvocht en bloed.

Meestal kom je in bossen in Nederland (maar ook in schotland en
noorwegen) dazen tegen. Ze kunnen in grote zwermen rond je blijven
vliegen.

Op de site van KNNV staat een foto van een daas.
http://www.knnv.nl/03-fotogalerij/insecten/insecten166.html

Martijn...
 
Ja, dazen denk ik dan! Hoewel er ook van die beesten waren die er toch platter uitzagen dan die op ut plaatje......
Maar Martijn verteld mij net dat er veel verschillende soorten zijn..... fijn!
:'(

Groetjes
Petra
-weer wat geleerd! ;)
 
Wij hebben de West Highland Way gelopen eind september begin oktober 2003 en hebben geen enkele maar dan ook geen enkele midge gezien, gehoord of gevoeld. Volgens een Schot was het daarvoor al te koud ...
 
Homo toeristica & Culicoides impunctatum

hello

Hoogseizoen van de Midge (Culicoides impunctatum) valt samen met die van de toerist (Homo toeristica). Verder vooral bij krieken van de dag en bij sunset. Midge komt veel voor in vochtige streken. Dus toendra landschappen in Siberie en Alaska, waar in de zomer alleen de bovengrond ontdooit en erg zompig zijn, wemelt het van deze beesten.

Kijk op http://www.buitensport-schotland.nl/index.html?natuur/midges.asp&0

groet Ron :-)
http://www.buitensport-schotland.nl/
 
Zo. Ben inmiddels terug uit Schotland (is al weer een eeuwigheid geleden, lijkt het wel). Heeeeel erg mooi, dat Scotland en zeker de whisky's waren ERG lekker....:9
Maar de midges waren toch echt wel een plaag. Zelfs een hoofdnetje was niet adequaat genoeg. De midges waren wel de reden dat we na Ullapool niet verder noordwaarts zijn gegaan, maar meer naar het oosten zijn gereden.
Nee, Schotland is prachtig en we komen zeker terug, maar niet meer in augustus. Dan gaan we een aantal munroe's beklimmen, want dat is er helaas (door bronchitus) niet van gekomen...

Bedankt voor alle reacties!
Conny
 
Skin So Soft van Avon

Midges lijken haast geen actueel item meer op de Hiking site, de laatste reakties zijn al 2 jaar oud.
Wij waren er "zojuist": eind juni/begin juli. En het wemelde van de midges en we hebben er ook veel mee afgezien, dat kan ik je vertellen!
Vrij laat hoorden we van een B&B-meneer dat de bodylotion "Skin So Soft" van het merk Avon heel erg goed werkt en door veel mensen gebruikt wordt. Een probleempje is dat het merk Avon normalerwijs niet in winkels verkocht wordt (franchise-formule net als Tupperware). Toch zie je de flacons van Skin So Soft hier en daar wel eens. Prijs: ca. 3,5 pond voor ca. 250ml. Voor ons was het te laat, we waren niog maar kort in Schotland. Maar als je het ziet, moet je het zeker kopen!
 
Ik kom nog even terug op mijn as trip naar de highlands of Scotland. Lees net op de site van Buitensport-Schotland dat het er wemelt van de midges/mitges/midgets (of hoe je het ook schrijft).
Ik ga in de maand augustus.
Hoe erg is het nu? En hoe kan ik me erop voorbereiden?
Is het net zo erg als noord-Canada/Alaska in juli?

Conny
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan