Mijn eerste tent...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
In augustus voor het eerst met een tent op vakantie, maar dan moet er nog wel eentje aangeschaft worden... Graag advies van ervaringsdeskundingen. Als ik voor een koepeltent kies, is de Exped Auriga dan een verstandige keus? Of misschien toch een tunneltent, wat meer geld uitgeven en een Hilleberg Nallo kopen? De bestemming is Ijsland.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Simone,

Met hoeveel ga mensen ga je? Moet je de tent alle dagen dragen? Wil je de tent vaker gaan gebruiken? De tenten die je noemt zijn beiden goed maar het hangt er wel vanaf waar je hem precies voor wilt gebruiken...

Henkjan
 
Ik dacht nog toen ik het bericht gepost had... ik ben vast wat vergeten te vermelden. Anyway, met 2 personen, dus het gewicht kan verdeeld worden, maar omdat we veel gaan lopen liever niet veel meer dan 3 kg, dan kunnen we ook nog andere dingen meenemen :) Het is de zeker de bedoeling de tent vaker te gaan gebruiken. Een aantal keren in Noorwegen geweest, maar tot nu toe echter alleen in hyttes geslapen of dagtochten gemaakt. Daar gaat dus vanaf nu hopelijk verandering in komen.
 
Dag Simone,
Hoeveel wil je betalen voor de tent? Op deze site staat bij materiaal bespreking een heel uitgebreide bespreking van de terra nova voyager 2. O.a. hoe het ging met windkracht 11 of 12 in Schotland. Deze tent is in Nederland te bestellen bij http://www.waterborg.nl/waterborg-buitensport.htm voor 369 euro + 5 euro kosten. Hij weegt iets van 2,3 kilo. Verder kun je de zoekfunctie van de site gebruiken. Er zijn er al heel wat die op zoek gegaan zijn naar een aardige tent voor een redelijke prijs
Groeten
Jannie
 
Hoi Jannie,

Ik heb inderdaad al veel gelezen oa hier over het vinden van een goede tent. Toch heb ik nog moeite met de keuze. Ik heb het eigenlijk al teruggebracht tot de twee bovengenoemde. Dat zijn natuurlijk twee hele verschillende tenten, vandaar dat ik graag (van iemand die een van de tenten in zijn of haar bezit heeft) had geweten of mensen er tevreden over zijn. Als die Exped Auriga, ondanks goede testresultaten ed in de praktijk niet veel waard blijkt te zijn, maakt dat de keuze iets makkelijker.

Groetjes,
Simone
 
Dag Simone,

Ik ken beide tenten uit praktijk. De auriga is gewoon een goede kwaliteit koepeltent die in zwaar weer wat stabieler zal aanvoelen dan een nallo. Gezien de bouw van de tent zal hij bij winterkamperen beter kunnen omgaan met een laag sneeuw op het dak. Ook is hij doordat hij bijna vrijstaand is, makkelijker op te zetten zijn op een klein grondoppervlak en heeft hij minder haringen nodig om hem stabiel te krijgen. De opbergruimte aan de zijkanten van de tent is beperkt. Je rugzak kun je er in kwijt maar daar houdt het wel op. Ik zou geen kans zien om in die ruimte te koken bijvoorbeeld.

Van de Nallo gebruik ik de 2 GT uitvoering. Deze heeft een zee van ruimte in de voortent en is voor mij daarom ook een ideale 'slecht-weer-tent'. Over de kwaliteit heb je vermoedelijk al veel terug gevonden. Ik merk in praktijk dat ik meestal de Nallo kies om mee te nemen omdat hij gewoon meer comfort biedt tegen een lager gewicht dan de auriga.

Als beginners-tent zou ik om bovengenoemde redenen eerder voor een tunnel-tent dan voor een koepeltje kiezen. Of dat meteen een investering in een Nallo moet zijn is een eigen keuze. Dan zou ik er wel zeker van zijn dat je kamperen leuk vindt en het vaker gaat doen.

De keuze voor IJsland als kampeertestland kan wel een uitdaging zijn. Ook daarover is op de site al meer terug te vinden. Een prachtig land maar het zou niet mijn eerste advies zijn wanneer je nog geen ervaring met kampeertrektochten hebt.

Strekte met kiezen!
Sander.
 
Ik ben het met Sander eens dat de Hilleberg Nallo 2GT een vrij ideale keuze zou zijn voor kamperen boven de lijn Edinburgh-Oslo. Vergeet dan concurrenten als de Fjellheimen Camp en de vernieuwde Stetind van Helsport daarbij niet. Het zijn echter wel tenten van de prijsklasse 600-750 euro!
Daarom is het voorstel van Jannie niet slecht, deze geodetische tent is -in theorie- nog een stuk stormvaster dan een koepelmodel.
Wanneer je ook wel eens naar Frankrijk of Spanje wilt, dan ben je met een 2-deurs koepel veel beter uit (zelf bedenken waarom). En de tenten van Exped zijn voortreffelijk van kwaliteit en afwerking; ik heb zelf veel plezier van de Vega. Dus:
Sterkte met de keuze!
Boelo
 
Beste mensen,

Bedankt voor de reacties tot nu toe, vooral Sander, met jouw info kan ik zeker vooruit. Vooral je opmerking over de ruimte in de Auriga heb ik goed in mijn oren geknoopt. Helsport was al afgevallen vanwege de prijs. De TN voyager vanwege het feit dat je eerst de binnentent op moet zetten (al gaat dat waarschijnlijk heel snel). Wat denken jullie van een Nallo 3 ipv van een 2GT? En natuurlijk... hoe gemakkelijk krijg ik zo'n tent fatsoenlijk opgezet? Kortom: Krijg ik voor dubbel zoveel geld (Auriga 275/Nallo 560) ook dubbel zoveel kwaliteit en "comfort"?

Gr. Simone
 
Eigenlijk moet je die vraag zelf beantwoorden, b.v. door eens in de beoogde tenten te kruipen, proef te liggen en de ruimte te beoordelen. Zoals eerder gezegd zit het met de kwaliteit van de Exped wel goed. Aan de andere kant is er geen tentmerk dat, ook in gebruikte toestand - zolang een hoge waarde behoudt als Hilleberg ( het "Mercedes-argument"). Met andere woorden: je moet het allemaal zelf vaststellen, inschatten en beoordelen!

Groeten,
Boelo
 
Als je met twee gaat rondtrekken, dan zou ik sowieso voor een driepersoonstent gaan.
Heb zelf al eens drie dagen vastgezeten in de bergen bij noodweer en dan wordt het snel erg klein vanbinnen...
Is dus een comfortkwestie. Heb je ook een pak meer plaats voor rugzak en andere rommel. Het gewicht is niet altijd veel meer.

Heb zelf een tunneltent van Helsport Borgefjell T3 camp SL. Waarschijnlijk niet meer te krijgen, maar gaat al 14 jaar mee en wordt toch vrij actief gebruikt (is o.a. reeds 6 keer mee naar Spitsbergen geweest voor periodes van ca. 4 weken en dagelijks opzetten en afbreken).

Persoonlijk zou ik niet besparen op een tent. Zeker niet als je naar Ijsland enzo gaat.

Groet
Ilex
 
>Wat denken jullie van een Nallo 3 ipv van een 2GT

Voor 2 personen kies ik persoonlijk liever een 2GT dan een 'gewone' 3. Hierdoor hoeft (natte..) bagage nooit mee de binnentent in en heb je in de voortent ruimte om rugzakken in- en uit te pakken.

> hoe gemakkelijk krijg ik zo'n tent fatsoenlijk opgezet?

De auriga zet je nog sneller op dan de nallo GT, maar beiden staan in een handomdraai. Bij harde wind vind ik de nallo zelfs eenvoudiger omdat je hem eenvoudig aan de wind-kant alvast kunt verankeren waarna je de stokken kunt gaan plaatsen.

>Kortom: Krijg ik voor dubbel zoveel geld (Auriga 275/Nallo 560) ook dubbel zoveel kwaliteit en
>"comfort"?

Verkeerde vraag bij deze vergelijking. Je krijgt een ander soort comfort. Kies eerst voor het model (koepel vs tunnel) en vergelijk dan kwaliteitsmerken met vergelijkbare modellen op prijs/kwaliteit.

Gezien je keuzes heb je volgens mij al het nodig aan literatuuronderzoek gedaan en zou je nu, zoals Boelo aangeeft, echt in de praktijk de tenten moeten gaan bekijken, proefliggen en het liefst een keer zelf opzetten. Naast al het theoretisch onderzoek is vaak je eigen gevoel bij een tent (waar je echt op moet kunnen vertrouwen...) erg belangrijk.

Laat weten wat het geworden is!
Sander.
 
Ik heb een Nallo 3 voor 2 personen en dat bevalt uitstekend. We kunnen 2 grote framerugzakken kwijt aan weerskanten onder de luifel en dan is er nog precies een paadje in het midden over om tussendoor te lopen. De schoenen moeten uiteindelijk wel in het paadje of op een rugzak staan. De brander laten we meestal buiten de tent staan met de pan erop, maar anders ook onder de luifel, helemaal voorin.

De Nallo 3 is lekker ruim voor 2 personen, zodat je in de binnentent veel ruimte overhebt om je kleren neer te leggen en ook de voorraad met eten. Mijn ervaring is dat eten onder de luifel vaak beestjes aantrekt, maar in de binnentent heb je daar geen last van.

Ik gebruik nog wel een extra stuk plastic onder de tent, omdat de bodem er een beetje dun uitziet. Hij is erg makkelijk op te zetten.

Linda
 
> de Fjellheimen
>Camp en de vernieuwde Stetind van Helsport daarbij niet. Het
>zijn echter wel tenten van de prijsklasse 600-750 euro!

Niet overdrijven Boelo,

Ze zijn wel duur, maar ook weer niet zo duur. De Ringstind 2 zie ik voor 350€, de Rondvassbu Camp 2 is 450€. De Fjellheimen Camp 2 is 599€ :+

En anders zit je in de 3-persoons of meer categorie.

gr. Joop
 
Hallo allen,

Ik kan een 2de-hands Hilleberg Nammatj 2 op de kop tikken voor 300 euro. Ik weet dat de Nallo 2gt qua gewicht en geschikheid idealer is, maar de prijs is wat minder ideaal. Nammatj een goed alternatief?

Groetjes,

Simone
 
Simone,

een Nammatj is zeker een goed alternatief voor de Nallo.
De structuur van de tenten zijn bijna volledig identiek.
Het verschil zit hem in de stof: voor de Nallo wordt de stof
Kerlon 1200 gebruikt en voor de Nammatj Kerlon 1800. Kerlon 1800
is iets dikker en sterker dan Kerlon 1200, vandaar dat deze tent
dan ook iets zwaarder weegt. (meer info hierover vind je op de
Hilleberg website: http://www.hilleberg.se/default-e.HTM )

Zelf heb ik de Nallo 4 GT (meestal zij we met 3 personen onderweg),
en daarin heb je dus een zee van ruimte: de rugzakken in de voortent,
met dan nog genoeg ruimte om er met 3 te zitten. Bij regenweer maken
we de binnentent meestal los en schuiven deze naar achteren in de
buitentent. Zo krijg je een hééél grote ruimte. (waar een man of 8
kan zitten).

JoBy
 
Laat ik dan maar een stem doen voor de Auriga. Vooral omdat ik die zelf heben er al veel te veel Nallo's zijn. Men zegt wel eens dat de ideale tent niet bestaat, maar mijn ideale tent is er dus wel:

Kuipzeil zonder naad in de bodem;
Twee uitgangen;
D-deuren die niet op de grond vallen;
D-deuren die naar de zijkant rollen ipv naar beneden;
Eerst buiten dan binnen tent, maar
Mogelijk om alleen binnentent of
Alleen buitentent op te zetten;
Nylon Carrington (!) doek;
Weinig haringen nodig;
Stokken op dezelfde lengte;
Zeer snel op te zetten;

Ik zou overgens niet mijn Auriga meenemen naar Ijsland (VE 25 lenen), alhoewel hij een restant-storm van een orkaan overleeft heeft.

Eins
 
Kijk eens bij Lightwave tenten.
De T2trekXT is een hele goede tent.

Ruim van binnen, zeer ruime "serre", twee ingangen, snel op te zetten en toch 2900 gram.
Prijs tussen 395 en 400 euro.
Volgens verhalen op deze site een zeer goede garantie van de fabrikant.
Ik heb het zelf nog geen garantie gevallen gehad.

Staat zeer stevig in de wind, windkracht 9 op de zijkant gehad en de buitentent kwam niet tegen de binnentent.
Goed waterdicht kuipzeil binnentent.
Heb er heel wat uren zware regen op gehad, het water voelde je onder de binnentent doorstromen ( wel met tentluier) en niet nat binnen.
Wil je voor bepaalde reizen later toch een wat kleinere buitentent hebben dan kan je die apart aanschaffen en zo over de bestaande binnentent doen.
Binnen tent is ook apart op te zetten. Bijv. in de tropen tegen muggen.

Het enige nadeel is dat je de buitentent niet eerst kan opzetten. Afbreken samen is geen probleem.
Ben zelf met een hulpmiddel aan het experimenteren om wel later de binnentent in de buitentent te hangen. Later hier meer over.

Eric
 
Hier nog een Nallo-fan. Al zeer veel gebruikt, (ysland, alpen, noorwegen, zweden, etc.) storm, regen, pak sneeuw, en hij faalt nooit. Blijft het een fijne tent.

Hij is misschien wel wat duur, maar gaat -lijkt het- een eeuwigheid mee. Bemerk nergens slijtage iig.

De Helsport wordt net zo goed beoordeeld. Voor als je liever een noors product koopt.
 
Hallo allemaal,

Het wordt een Nallo GT, maar voor de trip van volgende maand eerst nog een leen tent. Bedankt voor alle reacties. Als ik de trek-smaak echt te pakken krijg, zien jullie me vast nog wel vaker verschijnen. Top forum met top mensen!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan