Milford Tack en andere Great Walks


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo, eerst en vooral even melden dat ik nieuw ben op dit forum, dus m'n alvast excuses mocht ik (domme) vragen stellen die reeds al in dit forum vermeld zijn ;)
Ook wil ik iedereen alvast bij voorbaat bedanken voor het beantwoorden van m'n vragen. In de mate van het mogelijke zal ik ook m'n steentje bijdragen.

Zo, en dan nu m'n vraagjes:

In november vertrekken we met drie personen naar Nieuw Zeeland. We zullen waarschijnlijk een auto huren en proberen om in een maand toch ze veel mogelijk van de twee eilanden te zien. Daarbij hoort volgens mij ook zeker een van de Great Walks.

Nu gaat onze voorkeur vooral uit naar de Milford Track (de bekendste). Wie van jullie heeft deze al gedaan? Is het een aanrader?
Wat met de vereisten (fysieke toestand)? Geen van ons drietjes is een echte 'hiker' (tenzij je een héél sporadisch wandelingetje in de Ardennen meerekent ;)). Dienen we ons voor te bereiden (volgens het DOC van Nieuw Zeeland, die het track beheert, bouw je best 1 of 2 maanden op voorhand op), en hoe? Kortom, is het haalbaar voor ons?

Zijn er nog andere Great Walks die jullie voorkeur genieten?

Alvast bedankt!
Dirk.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Milford Tack e.a. Great Walks

Hoi Dirk,

Ik heb wel aan het begin gestaan van de Milford Track, maar 'em niet gelopen. Daar zijn 2 paar eenvoudige redenen voor:
Toen ik in '98 daar was was het verplicht om gebruik te maken van de hutten langs de route, en die hutten zitten een half jaar tot een jaar van te voren al volgeboekt; Milford Sound is echt beestachtig toeristisch. Die reserveringsverplichting gold ook voor de Routeburn Track van Milford Sound naar Glenorchy (bij Queenstown).
Verder ben ik ook niet zo'n hiker, en de Milford Track is erg rotsig met veel hoogtemeters.
Houd er overigens rekening mee dat je je hele verblijf daar regen hebt, zeker in november. Er val niet voor niets 7 meter neerslag per jaar.

Een andere Great Walk waar ik wel een stukje van gelopen heb is rond Lake Waikaremoana op het Noordereiland. Je kan helemaal rond het meer lopen, da's zo'n 4 dagen, maar je kan ook een deel met een soort veerpontje van de DoC en een deel lopen. Errug mooi!
Verder schijnt bij Golden Bay (noordelijkste puntje van het Zuidereiland) een hele mooie track te liggen, maar daar heb ik (nog) geen ervaring mee.

Groetz,
Dennis
 
RE: Milford Tack e.a. Great Walks

Hallo Dennis,

Alvast bedankt voor de info, nu heb ik toch al meer een idee van hoe het er daar aan toe gaat (de website van de DOC is goed, maar van persoonlijke ervaringen steek je toch een stuk meer op). Inderdaad, ik vrees dat we slechts nog een zeer kleine kans hebben om nu nog een plaatsje in de hutten langs de Milford Track te vinden (en ik meen dat kamperen niet toegestaan is, zelfs niet in de buurt van de hutten). Misschien dat we maar eens moeten uitkijken naar een andere (Great?) Walk.

Van de regen was ik al min of meer op de hoogte maar ik wist niet dat het zo erg was. 'k Neem aan dat het alleen geldt voor Southland en omgeving (het noodereiland en het oosten van het zuidereiland hebben toch minder neerslag hoop ik ;))?

Nu we het toch over Nieuw Zeeland hebben: heb jij nog enkele aanraders die we zeker moeten zien in die maand? Ik denk dat we wel wat in tijdsnood gaan zitten, vermits we aankomen in Auckland en terug van daaruit vertrekken (de meesten vertrekken blijkbaar terug van uit Christchurch, wat je serieus wat kilometers rijden bespaart). We gaan toch proberen om een route uit te stippelen waarbij we toch niet al te veel nutteloze kilometers (bvb een tweede keer op dezelfde plaats/weg komen) moeten rijden. Hoe heb jij het aangepakt?

Groeten,
Dirk.
 
RE: Milford Tack e.a. Great Walks

Hoi Dirk,

Tja, ik had slechts de luxe van een fiets als vervoermiddel. Ben in 1998 begonnen in Dunedin (vliegtuig naar Christchurch + trein) en geeindigd in Rotorua (trein naar Auckland en vanaf daar gevlogen). Dat was iets van 1600 km in 5 weken.
In 2001 een rondje over het noordereiland gefietst met begin/eind in Auckland, iets van 2700 km in 6 weken.

Echte aanraders?
Het vulkanisme rond Rotorua is mooi, maar je moet er buiten het hoogseizoen zijn. Iets om mee te beginnen bijvoorbeeld want in november is het daar nog niet zo druk.
Het natuurpark aan de zuidkant van Lake Taupo bij de vulkaan Ruapehu schijnt erg mooi te zijn.
Lake Waikaremoana is dus erg mooi (oostkant noordereiland; heb de weg gefietst: 110 km gravel happen).
Op het zuidereiland is behalve Milton Sound en de westkust ook het noorden van het eiland erg mooi, rond Nelson.
Ten noorden van Auckland heb je nog redelijk wat native bush. Rond Waipoua Forest en Kai-Iwi lakes.
De steden zijn over het algemeen niet echt de moeite waard; een zootje ongeregelde barakken eigenlijk. Positieve uitzondering zijn Wellington (is wel gezellig ;-)) en Napier vanwege de Art-Deco binnenstad.

Overigens voor de volgende keer dat je gaat ;-) : als je een auto op een andere plaats inlevert dan dat je 'em hebt opgehaald is het goedkoper om 'em in Christchurch op te halen en in Auckland in te leveren dan andersom. Veel mensen doen het namelijk andersom en dus hebben ze in Christchurch auto's over die terug moeten.

Ook iets: als je per veerboot tussen noorder- en zuidereiland vaart kan je kiezen voor een snelle catamaran (The Lynx) of een "gewone" boot. De gewone boot doet er een uur langer over, maar behalve dattie een stuk goedkoper is kan je lekker aan dek staan en alles op je gemakje bekijken. En de fjorden waar je doorheen vaart zijn het bekijken waard...

Wat betreft de regen: de natste plekjes zijn inderdaad Fjordland (Milton Sound 7m per jaar, Doubtfull Sound 9m per jaar; in Doubtfull Sound regent het gemiddeld 320 dagen per jaar) en Mt.Taranaki (op de top bijna 10m neerslag per jaar). Maar dat is allemaal erg lokaal: zo is geloof ik Christchurch de droogste plaats in NZ met 600mm per jaar of zo. De regio's Hawkes Bay (Napier/Hastings) en Bay of Plenty (Tauranga/Whakatane) hebben het meeste zon en de hoogste temperaturen.

Overigens als je kijkt bij de virtuele foto-expositie op deze site zal je zien dat de huidige exposant een paar NZ foto's heeft. Mijn (Dennis Waterman) expositie is ook nog beschikbaar en daar staan ook 8 of 9 NZ foto's van het noordereiland bij.

Puf, weet effe niks meer. Maar als je vragen hebt: roep ze maar...

Groetz,
Dennis
- Gaat ook nog wel een 3e keer naar NZ -
 
RE: Milford Tack e.a. Great Walks

Dennis,

Nogmaals bedankt voor de info. Milford Track lijkt ons misschien niet echt meer een optie ('t kost vrij veel). 'k Denk trouwens dat we nu al heel flexibel zouden moeten zijn willen we nog een plaatsje vinden (het zal wel stilaan volgeboekt geraken). 'k Heb gelezen dat de Tongariro Crossing wel héél mooi moet zijn (maar ook nogal druk bewandeld). Da's een eendagswandeling, dus dat scheelt 'm ook wel wat in voorbereidingswerk (zoals al gezegd, echte 'trampers' of campeerders zijn we niet). Maar we zoeken zeker nog wat verder (zien of we toch niet nog een meerdaagse zouden kunnen meepikken).

Ik had in de 'Rough Guide to New Zealand' ook al gelezen dat het voordeliger kan zijn om de 'omgekeerde' route te doen (Christchurch - Auckland), waardoor je kan besparen op drop-off kosten. Maar toen ik navraag deed bij Budget NZ (autoverhuur) bleek dat voor hun geen verschil uit te maken (gezien zij tss grote steden geen drop-off aanrekenen), voor zover ik uit hun mailtje heb kunnen opmaken.

Anyway, we zullen dus een voordelige route Auckland -Auckland moeten uitzoeken. Moet wel lukken denk ik (uiteindelijk maken die busdiensten als Kiwi-Experience ook een 'round-trip').

Groeten,
Dirk.
 
RE: Milford Tack e.a. Great Walks

Kijk es verder buiten de gebaande paden, er zijn legio mooie routes daar. Ben er zelf in 2000 geweest wat hikes gedaan, maak gebruik van die hutten!!!
Houtkachel, kleding is te drogen in die toko's.
Zie www.probetheglobe.nl daar staan wat lekkermakertjes op.
mocht je meer info willen mail Gerrit dan.

Smurf

Vergeet niet de Nestle condensed milk tubes te kopen, lekkerrrrrrr.
 
RE: Milford Tack e.a. Great Walks

Ok Smurf, bedankt voor de info (leuke site overigens).

Ik heb vorige week de Milford geboekt om op 21 november te starten. Dus daar zullen we onze volledige planning een beetje moeten naar schikken (eens we de track gewandeld hebben schieten er niet bijster veel dagen meer over eer onze vakantie er op zit). Ben benieuwd hoe het zal uitdraaien (zeker omdat geen van ons echte hike-ervaring heeft).

Groeten,
Dirk.
 
Milford track is goed te doen voor mensen met normale conditie.
Maar je moet nu al boeken!!!
Heapy track (noorden zuider Eiland)easy walk veel variatie(mooie track om te beginnen)
Noorder eiland doe de meerdagse track rondom de vulkaan bij lake Taupo Maar ik ken eigenlijk geen slechte great walks.
De gewone tracks zijn niet zo geplaveid dus in dat opzicht leuker
 
Hoi Dirk,
Veel plezier in Nieuw Zeeland, ik moet er zeker nog een keer terug. Ik ben er 2 jaar geleden maar even geweest en heb toen de Routeburn gelopen, begin december. Die ligt er zowat naast. Je bent dan in Fjordland en reken inderdaad op regen. Niet een beetje, maar bakken. Ondanks de regen was het toch heel gaaf. Als je in Queenstown bent, ga dan als het mmoi weer is zeker een keer wild-water-boarden. Is erg leuk om te doen en je kan meestal zo terecht.

Maar bekijk ook mijn site eens met reisverhaal en al:
http://alcatraz.webcriminals.com/~maarten/200111_NieuwZeeland/20011204.htm

Maarten
 
Hoi Dirk,
Veel plezier in Nieuw Zeeland, ik moet er zeker nog een keer terug. Ik ben er 2 jaar geleden maar even geweest en heb toen de Routeburn gelopen, begin december. Die ligt er zowat naast. Je bent dan in Fjordland en reken inderdaad op regen. Niet een beetje, maar bakken. Ondanks de regen was het toch heel gaaf. Als je in Queenstown bent, ga dan als het mmoi weer is zeker een keer wild-water-boarden. Is erg leuk om te doen en je kan meestal zo terecht.

Maar bekijk ook mijn site eens met reisverhaal en al:
http://alcatraz.webcriminals.com/~maarten/200111_NieuwZeeland/20011204.htm

Maarten
 
Hallo Roy,
Hallo Maarten,

Intussen is het bijna al een jaartje geleden dat we naar het adembenemend mooie N.Z. geweest zijn. En bij het lezen van jullie reacties en bij het zien van de (overigens mooie) site van Maarten krijg ik echt zo'n zin om direct op het vliegtuig te stappen en terug te gaan.

We hebben de Milford gewandeld, en het was inderdaad - zoals velen hier aangegeven hebben (waarvoor dank om ons toch wat gerust te stellen, wij zijn namelijk verre van ervaren wandelaars) - best te doen. Afgezien van een klein buitje in het begin hebben we voor de rest prachtig weer gehad (beetje jammer op de Milford Sound: minder watervallen, maar je kan niet alles hebben).

Het was aanvankelijk nog lang niet zeker dat we de tocht mochten maken, gezien er de dagen daarvoor lawinegevaar was aangekondigd (en er een stuk van de track per heli overbrugd werd), maar uiteindelijk bleek het geen problemen op te leveren.

Ik zou best nog wel eens terug willen om nog een paar mooie (en misschien wat minder populaire) paden (Kepler - waarvan we het begin gedaan hebben, Routeburn, ..) te wandelen. Maar eerst nog héél wat sparen.

Groeten,
Dirk.
 
Hallo Roy,
Hallo Maarten,

Intussen is het bijna al een jaartje geleden dat we naar het adembenemend mooie N.Z. geweest zijn. En bij het lezen van jullie reacties en bij het zien van de (overigens mooie) site van Maarten krijg ik echt zo'n zin om direct op het vliegtuig te stappen en terug te gaan.

We hebben de Milford gewandeld, en het was inderdaad - zoals velen hier aangegeven hebben (waarvoor dank om ons toch wat gerust te stellen, wij zijn namelijk verre van ervaren wandelaars) - best te doen. Afgezien van een klein buitje in het begin hebben we voor de rest prachtig weer gehad (beetje jammer op de Milford Sound: minder watervallen, maar je kan niet alles hebben).

Het was aanvankelijk nog lang niet zeker dat we de tocht mochten maken, gezien er de dagen daarvoor lawinegevaar was aangekondigd (en er een stuk van de track per heli overbrugd werd), maar uiteindelijk bleek het geen problemen op te leveren.

Ik zou best nog wel eens terug willen om nog een paar mooie (en misschien wat minder populaire) paden (Kepler - waarvan we het begin gedaan hebben, Routeburn, ..) te wandelen. Maar eerst nog héél wat sparen.

Groeten,
Dirk.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan