Millieu en kamperen

  • Onderwerp starter Jan De Ceuster
  • Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
J

Jan De Ceuster

Guest
De laatste keer da ik op een kamping stond viel het mij op dat de afval produktie door sommige mensen daar toch enorm hoog is. Een volle vuilniszak op 2-3 dagen tijd...

Aangezien ik aanneem dat jullie allemaal wel natuurliefhebbers zijn vraag ik me af wat jullie doen om zo milieuvriendelijk mogelijk te kamperen of doet het er allemaal niet toe? Tips, opmerkingen anyone?

groetjes,
Jan
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

He Jan,

Mijn (persoonlijke) mening: het doet er niet toe hoeveel troep je maakt als je alles maar meeneemt en op de daarvoor bestemde plaatsen dumpt... Minder is natuurlijk wel beter ;-)

Duncan.
 
Ik probeer altijd de plek schoner achter te laten dan ik het aantrof, dus als je je zooi aan het opruimen bent en ligt er toevallig een blikje/peuk/papiertje/etc die niet van jou is, is het kleine moeite om deze ook in de vuilniszak te gooien :)
 
Hoi Jan,

D'r zijn wel van die dingen die me opvallen.

Zoals mensen die de dag voordat ze het vliegtuig in moeten de laatste benzine uit hun brandstoffles door het afvoerputje spoelen. Ik breng dat dus altijd heel braaf terug naar de benzinepomp om het daar af te laten voeren. Staan ze soms wel raar van te kijken...

Enige zorgvuldigheid met de "afwas" kan ook geen kwaad. Ik kom wel eens mensen tegen (zowel op de camping als in het wild) die na het nuttigen van de pasta de etensresten zo in het gras kletsen.
Da's vast wel biologisch afbreekbaar en zo, maar volgens mij krijg je er ongedierte van (ratten?). Bovendien; stel dat de volgende nacht een ander daar wilt staan..?

Maar een vuilniszak in 2-3 dagen vol? Wat eten die mensen in hemelsnaam? Dat lukt me thuis al niet eens....

Groetz,
Dennis
 
Door oploskoffie te drinken heb ik ook al minder afval dan thuis waar je met de filter en drap zit.

Aan de andere kant schijn bedriegt ook wel.
Als ik op een tocht boodschappen doe, laat ik de overbodige verpakking al in de winkel achter en die verzamel je dus niet op je tocht.
Een instant maaltijd op je tocht laat wel minder verpakking achter maar dat eet ik thuis ook niet iedere dag.
Kook ik toch wat uitgebreider wat weer meer afval veroorzaakt.

Het is logisch dat je thuis meer troep en afval verzamelt denk ik dan.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik ben in de rui).
 
[laatste wijziging op 26-07-02 om 18:50][laatste wijziging op 26-07-02 om 18:49 ][laatste wijziging op 26-07-02 om 18:46 ]Wij houden er op onze tochten de volgende regels op na. Het kost soms wel eens wat overredingskracht om de groep van het nut ervan te overtuigen x(

Vreemde Voettochten.... en het milieu

De gebieden waar we onze NKBV Vreemde Voettochten houden zijn meestal vrijwel ongerepte natuurgebieden, dit willen we natuurlijk zo houden.
Maar helaas zijn we vaak niet de enigen die hier komen. In sommige gebieden gaat de plaatselijke bevolking nog onverantwoord om met hun omgeving, wij willen het niet erger maken door ons aan hun ”normen” aan te passen (bijv. omgaan met afval, of overmatig gebruik van brandhout waar dit eigenlijk niet verantwoord is). Ook kunnen we bijvoorbeeld zien dat andere groepen het niet zo nauw nemen. Wij hoeven ons hier natuurlijk niet bij aan te sluiten !

Binnen de commissie Vreemde Voettochten is daarom overeengekomen dat we ons tijdens onze tochten aan een aantal milieu richtlijnen zullen houden. We hebben ons als doel gesteld om met minimale schade door het gebied te trekken. Het zijn geen overdreven regels, soms zijn ze hooguit een beetje lastig.

Het gezegde “laat niets anders achter als je voetstappen, en neem alleen mooie herinneringen mee naar huis” is misschien iets te idealistisch. We kunnen dit bijna onmogelijk naleven, maar met de volgende regels lukt het heel aardig om het gebied weer ongeschonden achter te laten.

Lopen door het terrein
* In noordelijke of hoger gelegen berggebieden groeit en hersteld de vegetatie vaak zeer langzaam, probeer hier rekening mee te houden. Sporen die je maakt blijven vaak jaren zichtbaar.
* Als er een pad is, dan nemen we dit bij voorkeur. Het loopt gemakkelijker, en richt minder schade aan.
* We mijden bijvoorkeur erosie gevoelige hellingen, of kwetsbare vegetatie.
* We snijden geen bochten van paden af, hoe verleidelijk dit soms ook kan zijn.
* Als we toch buiten de paden lopen (als die er eenvoudigweg niet zijn) dan is het beter om naast elkaar te lopen i.p.v. achter elkaar. Een groep die keurig achter elkaar loopt legt praktisch z’n eigen pad aan !

Omgaan met het water
* Het water dat we op onze tochten tegenkomen is vaak ook ons drinkwater (en dat van de mensen die na ons komen), daarom moeten we hier heel zorgvuldig mee omgaan.
* Als je een plekje zoekt om je behoeften te doen, dan doe je dit minstens 50 meter van een rivier of meer. In een ondiep kuiltje (met de neus van je schoen maak je dat zo) verteerd je ontlasting en wc papier het snelst. In erg droge gebieden (woestijnen) is het beter om je wc papier te verbranden, anders duurt het jaren voor het vergaan is. Op deze manier hoeven anderen zich hier niet aan te storen.
* In sommige gebieden (parken in de Verenigde Staten) is het zelfs verplicht je eigen uitwerpselen als afval mee te nemen en het gebied uit te dragen.
* Wassen en afwassen doen we uitsluitend met biologisch afbreekbare zeep. Dit betekend helaas niet dat we dit direct in het oppervlaktewater kunnen doen. Ook jezelf wassen in een rivier of meer kan dus niet!
De zeep wordt het best door bodembacteriën afgebroken. In het koude water zelf duurt het zeer lang voor de zeep door bacteriën is afgebroken! Gooi daarom je sopje na afloop minimaal 50 meter van een rivier of meer weer weg.
* Als je jezelf wilt wassen, dan geldt hier hiervoor dezelfde regel. Afspoelen mag natuurlijk altijd, maar als je zeep wilt gebruiken dan moet dit dus ook weer op 50 meter afstand van het water. De tochtleiding heeft waterzakken mee, zodat je daarin water kunt halen om je af te spoelen.

Omgaan met ons afval
* Natuurlijk nemen we al ons afval mee. Soms kunnen we afval verbranden in een goed heet kampvuur. De aluminiumresten die dan vaak overblijven nemen we weer mee.
Door hele maaltijden voor de groep in één pakket te verpakken is ons afval zodanig gereduceerd dat het makkelijk is mee te nemen.
* In sommige landen wordt in de bergdorpjes geen afval opgehaald, al het afval wordt gewoon gestort of (vaak onzorgvuldig) verbrand. Daarom nemen we in dat geval ons afval mee naar een grote stad. Denk hier ook aan als je bijvoorbeeld milieuschadelijke zaken zoals batterijen weg wilt gooien.

In en rond het kamp
* Probeer als we in de vrije natuur staan de vegetatie te sparen als je een plekje voor je tent maakt.
* Een kampvuur maken we alleen als er voldoende brandhout is, dus niet rond de boomgrens. We gebruiken alleen dood hout, en kappen dus nooit levend hout, en breken geen levende takken af.
* Bij het kampvuur hebben we altijd een volle pan of waterzak klaar staan voor als ons vuur overslaat naar de omgeving. Het vuur wordt natuurlijk nooit alleen gelaten.
* Als we een kampvuur maken dan gebruiken we bijvoorkeur reeds bestaande vuurplaatsen en maken het vuur niet onnodig groot. In een extreem droge omgeving is het maken van een vuur niet verstandig, we zoeken daarom ook altijd een veilige plek voor het vuur (dus ook niet vlak bij de tenten).

Arnoud ten Haaft

http://www.arnoud-2.dds.nl/VVT_Bestemmingen_2003/VVT_Wereldkaart_Files/VVT_Logo.gif
 
Dat afwaswater beter in de grond gestort kan worden, had ik zelf niet zo aan gedacht (deed het gewoon in het beekje zelf, wel met biologisch afbreekbaar middel natuurlijk).

Ik hoorde dat dit soort zepen (ook groene zeep) in drie dagen is afgebroken. Dit soort afbreektijden is wel handig om voor meer stoffen te weten...

Over het afsnijden door bossen heb ik een wat andere mening, alle paden zijn zo ontstaan, (en dan waarschijnlijk op een zeer efficiente route, dus een extra efficiente route ontlast andere paden:)
Het is voor een bos beter dat paden worden gebruikt (meer variatie aan planten), dus dan is het een minder groot bezwaar door een bos te lopen, dus naast of achter elkaar lopen maakt niet uit.
Het grootste punt is natuurlijk wel hoe intensief een bos wordt gebruikt, je zou kunnen zeggen dat je in Nederland paden hebt omdat anders het hele bos één groot pad wordt.

Ook een leuk discussiepuntje, ik neem wel eens kleine, jonge boompjes mee. Dit lijkt me geen bezwaar, omdat de boom bij mij thuis waarschijnlijk meer overlevingskansen heeft dan in z'n originele setting. Wel erop letten welk boompje je meeneemt.

grtz
henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Het is opzich een vrij moeilijk geval. Zolang er mensen zijn die het niet zo nauw nemen met het 'algeheel' natuurbehoud, lijkt het wel es hopeloos. Echter, als je zorgt zoals ook Jurgen zegt, je plekje netter achterlaat, dan dat het was, dan ben je goed bezig. Hoe het zit met door het bosrauzen, vind ik nogal lastig. Dit omdat als 1 persoon dat doet soms ook veel meer mensen dat doen. Hierdoor bestaat het risico dat een bos of bijzonder vegetatietypen onder de voet worden gelopen. Tenminste zo zie ik dat.
 
>Enige zorgvuldigheid met de "afwas" kan ook geen kwaad. Ik
>kom wel eens mensen tegen (zowel op de camping als in het
>wild) die na het nuttigen van de pasta de etensresten zo in
>het gras kletsen.
>Da's vast wel biologisch afbreekbaar en zo, maar volgens mij
>krijg je er ongedierte van (ratten?). Bovendien; stel dat de
>volgende nacht een ander daar wilt staan..?

hmm, dat durf ik ook wel es te doen. Maar meestal eten we netjes ons bord leeg. Ik smijt organisch afval liever ergens in de struiken (onzichtbaar en ver genoeg) dan dat ik het in een vuilbak moet kieperen. Begraven zou waarschijnlijk beter zijn.

>Maar een vuilniszak in 2-3 dagen vol? Wat eten die mensen in
>hemelsnaam? Dat lukt me thuis al niet eens....

Dat was voor 4 personen en een 60l vuilniszak. Afval gescheiden houden was er niet bij, beetje nadenken qua afval je koopt was er helemaal niet bij. Plastieken bordjes moet je niet afwassen... En ga zo maar door.
 
Tja, je kan organisch afval wel in de struiken gooien, maar afhankelijk wat je gegeten hebt kan er nogal een wolk vliegen op af komen.

Ah, 4 personen. Ik ben slechts met 1 personen.
Afval gescheiden houden? Dat hebben ze hier in Rotterdam ook nog niet uitgevonden; afgezien van papier en glas wordt hier ook alles in 1 zak gemikt. Maar van plastic bordjes eet ik niet hoor...
 
In de gebieden waar wij heen gaan zijn vaak geen paden. Als die er zijn hebben deze natuurlijk de voorkeur. Zeker door bossen, struinen door een Nederlandse bomenplantage is heel wat eenvoudiger als door een natuurlijk woud. Als er een beetje ondergroei of drassig terrein is (bijvoorbeeld Alaska), dan mag je zonder paden al heel erg zijn met 8 tot 10 kilometer per dag.

Juist als er dus geen paden zijn moet je op de bovengenoemde uitgangspunten letten. Vooral in (sub) arctische streken herstel shade aan de boden of vegetatie heel erg langzaam. Soms kan dat wel tientallen jaren duren.

Ook het graven van geultjes om tenten, of het verplaatsen van stenen zonder deze weer terug te leggen als je het kamp opbreekt, laten lelijke lidtekens achter in de bodem.

In kwestbare gebieden wordt daarom zelfs aangeraden om in het intensief belopen kamp je zware bergschoenen om te wisselen voor lichtere sportschoenen of sandalen. Je richt zo als groep nog minder schade aan aan de kwetsbare bodem.

Als je dus echt geen nodeloze schade aan het terrein wilt achterlaten is het zaak om hier bewust mee om te gaan.

Arnoud ten Haaft

http://www.arnoud-2.dds.nl/VVT_Bestemmingen_2003/VVT_Wereldkaart_Files/VVT_Logo.gif
 
Vorig jaar in IJsland nog een heftige discussie daarover gehad met 2 Zwitsers. Langs het Hvívatn (Kjölur route) heb je een paar plekken met een soort vetplantjes, de enige vegetatie in de wijde omgeving. De Zwitsers wilde daar hun tent opzetten omdat dat lekker zacht slaapt, terwijl ik toch wel het idee had dat die plantjes beschermd waren. Uiteindelijk stonden zij dus bij het randje op het veld met plantjes, en ik een meter verder net op de stenen ondergrond (wat lavastof er over heen en je slaapt ook zacht:))
Ik was behoorlijk verbaasd dat iemand niet snapt dat als je 100 m2 groen hebt in honderden km2 keienwoestijn dat je daar dus NIET je tent bovenop zet....

Groetz,
Dennis
- heeft wel een foto gemaakt van de plantjes -
 
Daarom ook dat ik er voor zorg dat dat allemaal verspreid en ver weg van de 'bewoonde' wereld wordt gedumpt. Maar meestal is het niet nodig dus (op een klokhuis of een eierschaal na).

Die zak was van het kaliber waar wij thuis 2 weken over doen (met 2 personen) om hem vol te krijgen. Die zak zat trouwens vol en nog was er een hoop rommel op de kampeerplaats. Needless to say: I was shocked.
 
Nu wil ik even advocaat van de duivel zijn.

Inderdaad als je de plek al properder achterlaat dan toen je die aantrof ben je al goed bezig. Maar waar ik me aan stoor is dat mensen, als ze op reis zijn, een "'t kan maar op" mentaliteit hebben. Om een of andere reden is het moreel verantwoord om op reis veel meer afval te produceren dan alsof je thuis zit onder het motto "'t is vakantie". Ok, je neemt het mee en laat de boel netjes achter maar uiteindelijk vervuil je een andere plaats. De vuilnis blijft, je verplaatst het alleen maar.

Ter info: een vuilniszak van 60l betaal je 1.24eur/stuk in Gent. Je zou denken dat de mensen zo leren minder vuil te produceren en meer afval te scheiden. Blijkbaar is het eerder een vervelend iets dan een gewoonte geworden.
 
De Spaanse manier...

Allereerst een excuus voor hen die zich (onnodig?) aangesproken voelen of die vinden dat ik wel erg generaliseer, maar...

De Spaanse manier lijkt echt een perfect oplossing voor de korte termijn: je pakt alle troep bij elkaar, stopt dat allemaal netjes in een vuilniszak en zoekt vervolgens een grote steen om deze zak onder te verstoppen. Je kijkt nog eens goed rond en inderdaad: het ziet er schoon uit, want je ziet niets meer van de rommel of de zak.

Begrijp me niet verkeerd: maar dit heb ik hier in Spanje echt bijzonder vaak zien gebeuren. En je kunt er mensen best op aanspreken, maar dan staan ze je aan te gapen met een gezicht dat duidelijk laat merken dat je:
a) niets hebt begrepen van mileu: rommel die je immers niet ziet is opgeruimd
b) je met je eigen zaken moet bemoeien, het is immers zijn/haar troep
c) gewoon je bek moet houden.

Ik heb het eens gepresteerd om in de stad (Barcelona) een dame een leeg pakje sigaretten te geven die ze even te voren op de grond had gegooid (welgeteld 3 meter van een vuilnisbak vandaan). Ze keek me aan of ik een crimineel was en beweerde vervolgens glashard (al scheldend en tierend) dat ik mijn eigen rommel zelf maar moest opruimen. Omstanders keken mij vervolgens aan alsof ik had geprobeerd haar te overvallen. Einde verhaal: gooide zelf het pakje maar in de vuilnisbak.

Raymond
- denkt soms dat Spanje een beetje achterloopt als het gaat om milieu en zorg om het milieu.
 
RE: De Spaanse manier...

[laatste wijziging op 01-08-02 om 13:53][laatste wijziging op 01-08-02 om 13:52 ]"Afval spreiding" vind ik één van de betere oplossingen :)


Henk
-zou zich er zelf aan storen...
 
Gebieden waar ik heen ga zijn juist wel goede paden, een hele enkele keer niet. Ik ga hoofdzakelijk naar midden en noord Zweden. Daar staan de paden goed aangegeven. Vaak is het zo dat als je naast het pad loopt je snel natte schoenen krijgt.
Maar volgens mij is er ook niet 1 algeheel omvatten antwoord/oplossing te geven. Het is zeer locatie afhankelijk.
Wat wel zo is, is dat er een behoorlijke afval/wegwerp cultuur is. Dat is wel erg vervelend. Gelukkig is in Scandinavië nog onvervuilde natuur te vinden.
Dirk.
 
Misschien even een opmerking over waarom ik organisch afval liever in de natuur smijt dan in een vuilnisbak.

Als ik het in de natuur smijt 'geef' ik het terug en decomposteert het op een of ander manier. Dat spul komt dus netjes terug in de cyclus terecht.

Eventueel doorspoelen zodat het tot voeding dient van de talloze beestjes in waterzuiveringstations heb ik ook niets tegen (heeft men me ooit es wijsgemaakt).

Maar het dumpen in een vuilnisbak wordt de afvalberg groter en dient het tot niets.

Jan
 
RE: De Spaanse manier...

Ach Raymond, kijk eens naar de wegbermen in Frankrijk (en dat doe ik als fietser nogal eens) en je weet dat het daar geen haar beter is...

Groetz,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: De Spaanse manier...

Joh, Raymond, dat gebeurt echt niet alleen in Spanje. De keren dat ik mensen in Nederland vriendelijk doch dringend vraag om hun zooi mee te nemen zijn ontelbaar en ook ik ben regelmatig uitgescholden en zelfs bedreigt. Kan het toch niet laten om heel demonstratief de net weggesmeten zooi van anderen in de prullenbak te gooien die drie meter verderop staat als ze het zelf niet willen doen. Ik loop zelf al proppen en blikkenverzamelend door het bos omdat het me mateloos ergert, merk gelukkig dat het aanstekelijk werkt, niet iedereen ziet me als een vreselijke wijsneus meer wat dat betreft.

Poosje geleden op een paalkampeerplek draaide ik een uitgestoken graszode om en trof daar een plastic zak met afval aan. Propere Nederlanders? Forget it! x(

Groets, Rob.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan