mobiel netwerk in Noorwegen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
In de afgelopen jaren heb ik meerdere tochten door noorwegen gemaakt. Eigenlijk alle keren heb ik problemen met bereikbaarheid via mijn mobiele telefoon gehad. Elke keer een ander toestel, meerdere providers vanuit nederland met van allemaal de toezegging dat ie het in Noorwegen zou moeten doen.
Aangezien ik vaker solo-tochten door noorwegen maak en ga maken, is het wel zaak dat ik toch een vorm van contact met de buitenwereld vind.
Wie weet een goede provider en heeft hiermee ervaring in Noorwegen (Rondane, hardangervida), of wie weet een ander betaalbaar, licht contactmiddel????????

dank u

Sanne
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Betaalbaar niet echt, maar je zou aan een satteliet telefoon kunnen denken. Nu zijn ze nog erg duur maar ik denk dat ze nog wel een beetje in prijs gaat zakken als het nieuwe voor de buitensport markt eraf is. Voor korte golf radio's moet je ook iemand hebben die je hoort en dat kan nog wel eens een probleem zijn. Afgezien van dat die dingen eigenlijk te zwaar zijn als je geen slee meeneemt, wat jij volgens mij niet doet. Zelf geen ervaring met GSM in Noorwegen maar het is zo'n uigestrekt land met weinig mensen dat het mij idd wel logisch overkomt dat er vaak geen bereik is.

Eigenlijk ook niet leuk van die masten midden in de natuur.
 
De slechte bereikbaarheid ligt niet aan de provider, maar aan het feit dat je GSM gebruikt. In de meeste natuurgebieden heb je daarmee geen dekking, omdat er anders teveel masten nodig zijn.

De Noren hebben zelf nog een ander systeem , NMT. Dat is verouderd en gaat verdwijnen, maar dat heeft nog steeds de beste dekking in natuurgebieden. Dit systeem heeft namelijk een groter bereik met de masten. De meeste mensen die in hun vakantiehutje dekking willen hebben, gebruiken nog een mobiele telefoon met NMT.

Ik heb geaccepteerd om in de bergen niet bereikbaar te zijn. Maar voor de zekerheid neem ik altijd flares mee. Verder heb ik begrepen dat een deel van de DNT-hutten een noodtelefoon/radio heeft. Ik laat ook nog vaak een briefje achter achter de auto-ruit met wanneer ik weer terug denk te zijn. Zolang je al je kampeerspullen bij je hebt, houd je het denk ik wel een paar dagen uit totdat de reddingsploeg komt.
 
Dan wel niet in Noorwegen, maar in Zweden waren we erg verbaast over waar we allemaal nog bereik hadden. De hele dag niemand gezien (ergens in Noord-Zweden), 's avonds even kijken of er nog berichten waren, en tot onze verbazing nog wel bereik. Toen we eens om ons heen keken, bleek dat we ergens op een bergtop inderdaad een Telia-telefoonmast zagen staan, een van de weinige menselijke dingen die we die dag hebben gezien.

Dus wie weet.


"Dream as though you'll live forever,
Live as though you'll die today"

Arjen
Arjen@natureview.nl
http://www.natureview.nl/
 
Heb zelf gebruik gemaakt van een ericsson pro waar je eventueel een langere antenne op kon monteren. Het ontvangst verbaasde me zelfs in oost-turkije en het noorden van scandinavie had ik op een enkel dipje na ontvangst. Enige nadeel, het reusachtige formaat het ding is zo groot en robuust dat je er zonder problemen je tentharingen er mee in de grond rost. Als je perse wilt kunnen bellen kun je ook overwegen een satelliettelefoon te huren.
Groeten, Jeroen
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan