Moeilijk verkrijgbare gastankjes


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
2 weken geleden zat ik weer eens in Zuid Duitsland, Beieren en ik had mijn Pocket Rocket van MSR bij me.
Raakte zo'n beetje zonder gas en ben op zoek gegaan naar gastankjes.
Dit keer zonder succes en ik was genoodzaakt een Campinggaz CV270 te kopen.
Ik had dit probleem 3 jaar eerder ook al gehad en heb toen met pijn en moeite in een bouwmarkt de tankjes gevonden.
Hoewel ze er wel verkrijgbaar zijn, zijn die tankjes heel moeilijk te vinden.
De meeste buitensportzaken hebben wel de prikblikjes en de CV270.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

In Schotland en Noorwegen (Narvik) had ik juist geen enkel probleem. Ze waren overal verkrijgbaar, zelfs bij de algemene sportwinkels. Ik informeer wel altijd vooraf.
 
Je hebt een Pocket Rocket die alleen past op tankjes met schroefsysteem. Idd van te voren scannen waar je tankjes kan halen is verstandig. Verkopen ze niet het schroefsysteem neem dan een adapter mee voor het systeem dat je wel kan aanschaffen. Je hebt adapters van schroef naar clic systeem (o.a Markill) en van prik naar schroefsysteem (ook o.a. Markill).

Ik heb zelf een clic naar schroef adapter voor mijn pocket rocket omdat je campinggaz nmeestal overal kan krijgen.
 
"omdat je campingaz meestal overal kan krijgen" Ja, dat klopt als je er bij zegt dat je dan een plaats bedoelt die zo groot is dat er ook een timmer- of ijzerwarenzaak is die prikblikjes voor de soldeerbrander in voorraad heeft.
Groeten,
Boelo
 
Ik had voor de GR11 vooraf gebeld en gemaild naar campings en berghutten langs de route over beschikbaarheid van Campingaz, maar was daarbij zelf zo stom om niet aan de verschillen in type te denken.

Dus ja, voorzover er gastankjes langs de route beschikbaar waren waren het vooral priktankjes, maar gelukkig ook sporadisch klik/schroef- (valve)tankjes, zij het meestal de grote versie van Campingaz(470).


Marla
 
Vanwege het geklooi met gastankjes ga ik dan ook altijd bij voorkeur weg met mijn benzine brander (voor meerdere types vloeibare brandstof geschikt). Maar als ik met een vliegtuig moet reizen dan pas neem ik de Pocket Rocket mee. De hassle van het schoonmaken van de brander op de terugreis is namelijk best wel lastig. Voor de heenreis is op zich geen probleem om een benzine brander te reinigen, je hebt dan in principe de tijd en de middelen voorhand.

Dus met gas op weg dan probeer ik te plannen hoeveel gas ik nodig heb en of en wanneer ik weer aanvullingen nodig heb. Vervolgens de verkrijgbaarheid uitchecken (incl. types). Kan je niet altijd op tijd bevoorraden moet je gewoon wat extra meenemen op het laatste punt waar wat verkrijgbaar is. Op die manier moet je een gehele gasplanning maken.

Met benzine denk ik gewoon niet na. Er is altijd wel ergens een drupke vloeistof te verkrijgen dat brand. Ik ga altijd weg met een volle fles Coleman fuel en probeer met hetzelfde goedje aan t vullen lukt dat niet an gewoon normale wasbenzine. Lukt dat ook niet dan maar andere vloeibare stoffen die goed fikken.
 
Ach, in dit geval was het gewoon zaak genoeg gas mee te nemen.
Als de kids het niet zo gaaf vonden, iedere avond, om Marsch-mallows (hoe schrijf je dat?)klaar te maken boven een vlam had ik het probleem niet gehad. Ik had 1,5 tankje bij me voor 5 dagen en dat is normaal ruim voldoende.
Toen viel het me weer op hoe moeilijk het is, dergelijke tankjes daar aan te schaffen.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Ik zou nu voor zo'n GR11 ook eerder kijken naar alcohol. Andere GR11-lopers gaven mij dat advies.
Ik heb zelf nog geen ervaring met alcohol als brandstof, maar ik ga het eens onderzoeken. Zeker is dat alcohol (96%) daar ruim verkrijgbaar is, tot in het kleinste winkeltje in de dal-dorpjes.

Marla
 
Spiritus branders zoals de trangia die doen het ook goed op alcohol. Alcohol en spiritus is volgens mij minder geschikt voor mijn benzine brander.... (Optimus Nova).
 
1 eigen (achterop de motor) en 2 van de buren op een "Familie" camping.
Krijg dat F woord er bijna niet uit :+ :+

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Haha, Peter, ik dacht dat de F van F-word altijd op een ander woord sloeg.
Maar het hangt natuurlijk wel samen (hoewel niet voor iedereen, thank god...)

Marla
- die recent het genot van familiecampings heeft leren waarderen, als paradijzen van overvloed
 
Toch leuk als je met je kids op stap kunt, lekker aan de wandel. :D Is wel zo'n beetje mijn hobby geworden sinds ik ze heb en eigenlijk moeilijk solo of met z'n tweeen of met een club kan lopen.;-)
 
Tja, lang leve Esbit zeg ik dan. Mag ook niet mee in het vliegtuig, maar is nog nooit uit mijn rugzak gehaald.

Ik ben inmiddels aan het experimentere met alcohol brandertjes maar echt overtuigd ben ik nog niet. Sowieso is spiritus een waardeloze brandstof, er zit te weinig enegie in om op mijn aanrecht 450gram water aan de kook te krijgen. Zelfs met strak windscherm.

Ik heb nu een fles methanol wat al een stuk beter brand en dezelfde 450gram water wordt wel goed warm, warm genoeg denk ik voor een droogvoer maal, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Mogelijk moet ik meer alcohol gebruiken dan 14g, maar dan verlies ik een gewicht voordeel over Esbit.

Welke type alcohol was daar verkrijgbaar, Marla? Ethanol en Methaonol werken dus redelijk, maar spiritus of Isopropyl doen het helemaal niet zo goed. Is iets om rekening mee te houden.

Uiteraard heb ik mijn brandertjes zelfgemaakt, zoals
http://hikinghq.net/forum/showthread.php?t=1054
en het kan zijn dat ik mijn brander iets beter moet maken zodat'ie het beter doet.

Eins
 
Eins,

Ik zit net als jij te kijken naar alcoholbranders. Maar dan nog in het virtuele stadium. Op jouw favo-site wat geneusd en wat andere interesssante sites gemarkeerd.

Ik zit juist ook een beetje aan te hikken tegen methanol versus alcohol. In Spanje is het 96% alcohol die in elk gat te koop was.

Ik ben benieuwd of iemand hier mij uit ervaring kan vertellen of die 96% alcohol ook zonder meer bruikbaar is in de Trangia en de andere verkrijgbare zgn. "alcohol stoves".

Inderdaad kost het veel meer tijd om een liter water te koken met alcohol dan met gas, las ik. Voor het gewicht hoef ik het zeker ook niet te doen; dat levert niets op. Alleen vanwege de beschikbaarheid van brandstofsoorten kan het een reden zijn om te switchen.

Marla
 
Ja, zeker mooie site, Eins!
De Zenstoves had ik van de week al in een alcoholbrandersmapje in de favorieten geplaatst ter nadere studie.

Maar ... nog een poging ...
Heeft iemand hier ervaring met het gebruik van 96% alcohol op Trangia of andere alcohol/methanol/spiritusbranders?

Marla
 
96% alcohol werkt gewoon in een Trangia, tenminste, in mijn ervaring.

Methylated spirits/brand spiritus kan je nagenoeg overal krijgen, wel zijn de ingredienten die erin zitten naast de ethanol, vaak anders per land.

Ik heb zelf een alcohol brandertje in elkaar geknutseld van een frisdrank blikje:
Image062.jpg


Samen met een zelf-bedacht pannensteuntje (twee fietsspaken tot Us verbogen en aan elkaar vast gemaakt) werkt het setje best wel goed moet ik zeggen; heb er afgelopen woensdag nog op gekookt, 0.75 liter water snel aan de kook gekregen.

Mooie van spiritus is natuurlijk ook dat je het overal in mee kan nemen, gewoon PETflesjes desnoods, in tegenstelling tot benzine/coleman/gas uiteraard.

Dat soort simpele, zelf-gemaakte brandertjes komen ook uit de bus als de meest betrouwbare branders(onderzoek naar through-hikers op de Appalachian trail in de VS).

Grootste nadeel is dat ze minder efficient zijn, dus voor lange tochten zul je veel spiritus mee moeten nemen. Ook moet je wel een goeie windscherm hebben. Gaat ook minder snel dan een bezine/gas brander, maar we zijn toch buiten om ook te onthaasten? En sudderen of zo werkt met de simpele ontwerpen niet, is puur voor water koken. Aangezien een "pop can stove" nagenoeg niets weegt en 50 ml spiritus genoeg is voor een simpele maaltijd (halve liter plus water koken), is het een prima oplossing voor weekend wandelingen met 1 of 2 personen.

Over camping gaz klik blikjes (CV 270 en 470): ik heb die dingen onderhand overal wel gezien (hartje Botswana bijvoorbeeld), maar heb een tijdje geleden een camping gaz lamp verkocht aan een klant met de geruststellende woorden dat je die blikjes overal kon kopen. Ze was op vakantie naar omgeving Garda meer en had ze daar toch niet kunnen vinden...
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan