Moet het allemaal zo perfect?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Naar aanleiding van de thread over diverse hiking-spullen:

Van jan.nik:

Hai,

Even om heel eerlijk te zijn: hier op hiking-site draait het heel erg om de merken.
Ik houd er ook van om een flinke research te doen voor een product, maar om nou alles van het allerbeste te kopen, vind ik wel heel ver gaan.
Ik was vroeger ontzettend vaak in de Bever te vinden, en dat kostte me gewoon heel veel geld. Je koopt dan wel kwaliteit, maar toch.
(Ik ben ook scholier, dus heel veel heb ik niet te besteden).
Sinds kort ga ik veel vaker naar de dumpzaak hier (Nijmeegs Jopie); zij verkopen allerlei werkspullen en ex-militaire spullen. Allemaal heel goed spul voor veel minder geld.

Dit is dus gewoon een tip om eens iets te kopen van een minder bekend merk en minder duur. Kijk bijvoorbeeld gewoon eens bij 2e hands zaken of bij de legerdump zoals ik al zei.
En bovendien, een outdoorblouse of een backpack tas, je kan ook gewoon je t-shirt gebruiken of je schooltas.
Niet alles hoeft helemaal perfect, denk ik zo.

Graag reacties als hier mensen zijn die dit helemaal niet zo vinden.
Jannik

Never stop exploring
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Even om heel eerlijk te zijn: hier op hiking-site draait het
>heel erg om de merken.

Een behoorlijk generaliserende opmerking die volgens mij in deze discussie ook niet echt op z'n plaats is. Maar misschien komt dat omdat ik toevallig ook de beheerder van de site ben.

Het valt mij juist op dat vooral bij 'beginners' men vooral wordt gewezen op het NIET direct kopen van dure spullen maar het juist rustig op te bouwen en te kijken wat bevalt. Alleen als mensen specifiek naar bepaalde merken vragen, dan draait het vooral om de merken.

Grote uitzondering (die wellicht de regel beveatigt?) is in het geval van tenten. Daar schijnt bijna altijd de naam van een duur merk te moeten vallen (vaak Hilleberg), terwijl dat in veel gevallen pure 'overkill' zou zijn met betrekking tot de wensen van de vraagsteller.

>Graag reacties als hier mensen zijn die dit helemaal niet zo
>vinden.

Ik ben het deels met je eens, maar in veel gevallen neem ik zelf liever geen risico van een kat in de zak. En dat deed ik ook niet toen ik 'arme student' was. Dat verschilt dan ook sterk per product denk ik: zal zal ik voor kleding snelle geneigd zijn om te kiezen voor iets minder functioneels (katoenen t-shirt dat gewoon lekker zit), dan bij bijvoorbeeld een tent of wandelstokken. Vaak is goed ook goed genoeg, maar soms is het ook goed om net iets meer dan 'goed genoeg' te kopen. Voor het geval dat

Wellicht beter om dit als nieuw topic te openen dan er hier op verder te gaan?

Raymond

Webmaster Hiking-site.nl
webmaster@hiking-site.nl
 
>>Even om heel eerlijk te zijn: hier op hiking-site draait
>het
>>heel erg om de merken.
>
>Een behoorlijk generaliserende opmerking die volgens mij in
>deze discussie ook niet echt op z'n plaats is. Maar misschien
>komt dat omdat ik toevallig ook de beheerder van de site ben.
>
>Het valt mij juist op dat vooral bij 'beginners' men vooral
>wordt gewezen op het NIET direct kopen van dure spullen maar
>het juist rustig op te bouwen en te kijken wat bevalt. Alleen
>als mensen specifiek naar bepaalde merken vragen, dan draait
>het vooral om de merken.

Geheel mee eens! Eerst proberen dan pas investeren.

>Grote uitzondering (die wellicht de regel beveatigt?) is in
>het geval van tenten. Daar schijnt bijna altijd de naam van
>een duur merk te moeten vallen (vaak Hilleberg), terwijl dat
>in veel gevallen pure 'overkill' zou zijn met betrekking tot
>de wensen van de vraagsteller.

Hé blijf eens van Hilleberg af!

>Wellicht beter om dit als nieuw topic te openen dan er hier op
>verder te gaan?

Couldn't agree more, dit gaat niet meer om de originele gezocht vraag van de OP.

Nog even OP on-topic. Jagen op 2e handjes van gerenomeerde merken is ook niets mis mee. Wel opletten dat het niet weggesleten is.


mvg. Sander
 
Is goed, verplaats maar.
Ben benieuwd naar andere reacties en het ook niet helemaal met jullie eens haha
Niet in kwade zin, maar misschien kunnen we elkaar overtuigen van ons idee

Jannik

Never stop exploring
 
>Niet alles hoeft helemaal perfect, denk ik zo.
>Jannik

ik ken jopie nog van vroeger.

natuur is onverbiddelijk. ga in ieder geval voor perfect, waar t je kleding betreft.

groet, ben.
geen aandelen geen winkel....
 
>Het valt mij juist op dat vooral bij 'beginners' men vooral
>wordt gewezen op het NIET direct kopen van dure spullen maar
>het juist rustig op te bouwen en te kijken wat bevalt. Alleen
>als mensen specifiek naar bepaalde merken vragen, dan draait
>het vooral om de merken.
>
>Grote uitzondering (die wellicht de regel bevestigt?) is in
>het geval van tenten. Daar schijnt bijna altijd de naam van
>een duur merk te moeten vallen (vaak Hilleberg), terwijl dat
>in veel gevallen pure 'overkill' zou zijn met betrekking tot
>de wensen van de vraagsteller.

Volgens mij valt zelfs dat nog wel mee. Ook wat tenten betreft wordt zeer zelden beginnende wandelaars aangeraden een Hilleberg te kopen, maar wordt vaak meegezocht naar goedkopere alternatieven of winkels die mooie aanbiedingen hebben. En áls de beginnende wandelaar door wil stromen naar een wat professioneler model (als er al iets zou zijn dat de kwalificatie 'professioneel wandelaar' op welke wijze dan ook verdient) zijn er inderdaad veel Hillebergaanhangers, maar zeker ook veel fans van merken als Vaude, Helsport, Exped of Lightwave.

Als ik naar mezelf kijk ben ik ook begonnen met wat goedkopere spulletjes. Maar als je ontdekt dat wandelen en trektochten maken een erg grote hobby aan het worden is, lijkt het me niet meer dan logisch dat je spullen wilt waarmee je die hobby het best kunt beoefenen. En dan hoeft op die spullen helemaal niet per sé een dure naam te staan, maar ze moeten wel voldoen aan de wensen die je in de loop der tijd hebt opgebouwd. En in de buitensportwereld zijn er dan uiteindelijk niet zo heel veel merken die specialistische produkten maken (en ook nog in Nederland verkocht worden). Dus zul je vaak dezelfde merken zien terug komen in discussies.

Het lijkt me trouwens dat de wens je hobby zo goed en plezierig mogelijk te kunnen uitoefenen niet alleen geldt voor buitensporters. Ik neem aan dat als je game-fan bent je ook graag de nieuwste Wii of X-box wilt (of wat voor game-dingen dan ook in zijn. Ik heb daar niet zo veel kaas van gegeten). En als je van single malt whisky houdt neem je ook geen genoegen met een Jack Daniels.

Verder zit ik me trouwens te bedenken dat de meeste buitensportspullen die ik in mijn bezit heb, gekocht zijn in mijn scholieren- en studententijd. Ik had toen duidelijk meer te besteden dan nu. Dus scholier of student zijn is geen excuus om niet gewoon Arc'teryxjassen en Hillebergtenten te kopen :).

Harold
 
>maar misschien kunnen we elkaar overtuigen
>van ons idee

Kijk, en dat vind ik nou ontzettend fout. Mensen die mij willen overtuigen van hun ideeën heb ik al regelmatig op zondagmorgen aan de deur...
Ik vind het fijn om de mening van anderen te horen en zal nooit nalaten mijn eigen mening te geven. Echter, het overtuigen van anderen is niet mijn doel.

Groetz,
Dennis
 
Laten we ook niet vergeten dat kletsen over mooie, goede (dure) spullen ook gewoon *leuk* is. Tenminste, ik vind dat leuk, en in mijn ervaring zijn veel buitensportfanaten net zulke "materiaalnerds" als ik :+.
 
Mijn keuze voor producten baseer ik niet op merknaam, maar op de eisen die ik aan mijn materialen stel.
Een rugzak moet bij mij goed op mijn rug zitten. In de praktijk kom ik dan op de duurdere merken uit. Deze zijn vaak beter verstelbaar, dus vandaar.
Een tent moet voor mij lichtgewicht en stormbestendig zijn en voldoende ventilatiemogelijkheden hebben. Sinds een jaar of twee heb ik een hele mooie tunnel van een minder bekend merk en voor de helft van de prijs van de al eerder genoemde Hilleberg-tunnels. En deze tent heeft al twee echte stormen en campings met scherpe stenen overleefd, zonder (zichtbare) schade te hebben opgelopen. Ik ben dus heel erg blij met mijn iets minder dure tent.
Verder zweer ik bij thermokleding van de Aldi en een fleece hoeft ook niet duur te zijn. (Elk jaar een nieuw kleurtje is ook leuk ;)). Mijn windstopperfleece heeft mijn moeder gemaakt, maar is aan vervanging toe. Helaas is de stof nergens meer te krijgen, dus zal ik voor een vergelijkbaar product toch geld uit moeten gaan geven.
Regenkleding moet behalve waterdicht, ook ademend zijn, want ik kampeer met alle weertypen. Daaraan geef ik dus ook meer geld uit.

Kortom, mijn keuzes hangen af van mijn eisen aan de spullen en niet van het merknaampje. Van duurdere spullen verwacht ik dan wel dat ze langer meegaan, waardoor ze uiteindelijk toch niet zo duur zijn.

En als je niet te veel geld uit wilt geven, kun je (als scholier of student) natuurlijk ook een bijbaantje bij een buitensportzaak nemen.

Saskia
 
JAAA! Er is inderdaad weinig te discussieren over wéér een groene tas uit de dump. Die zijn toch vooral gemaakt voor defensie en die doen aan geen andere functionaliteit dan duurzaamheid en groot. En dat denken ze te bereiken met voornamelijk zware, groene materialen. De meeste andere gebruikers willen toch ook iets van comfort bijvoorbeeld, of iets in een andere kleur dan groen.

Geen kwaad woord overigens over mensen die wél groene, zware, grote spullen willen, maar ik hoor daar niet bij.

Groet
Harold
(Trotse bezitter van o.a. drie Radicals (waarvan een groen), twee Hillebergs (beide groen), twee Western Mountaineerings en minimaal tien Icebreakers :). )
 
Moet het allemaal zo perfect?
Dat hangt er van af! Ja en nee dus. Kijk, in Nederland of Belgie is het niet zo erg als je tent of rugzak hevig begint te lekken of te scheuren.
Bij een Hiking-site evenement(in Nederland) zijn bijvoorbeeld lotgenoten in de buurt, evenals huizen , gebouwen enz. Zelfs de Horeca is meestal niet ver.
Wanneer men echter "verder van huis" komt, gaat dat anders liggen. Vul maar in: Schotland, Lapland, Pyreneeen, Patagonie enz. Je bent ergens waar geen huizen, laat staan winkels meer zijn. Er lopen geen andere mensen rond, als je hun taal al zou spreken. De begroeiing houdt op, er is geen water meer in zicht enz.
In zulke omstandigheden begin je te verlangen naar een goede voorbereiding en zo niet perfecte, dan wel echt betrouwbare spullen. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het wordt al duidelijker.
Tenslotte wil ik nog even waarschuwen voor de goedkope spullen uit de dump. De fraaie rugzakken bijvoorbeeld, zijn vaak superdunne namaak, veel te slap, met het draagcomfort van de zak van Sinterklaas. Bij een gerenommeerde dumpzaak ten zuiden van Nijmegen trof ik welgeteld 1 goede mariniersrugzak. Die kostte, gebruikt, 160 euro dat is 2/3 van de nieuwprijs. Voor dat geld heb je in de buitensportzaak een model dat wel goed past en veel minder weegt. De echte milspec legerrugzakken zijn zeer zwaar, duur en slechts door een paar merken gemaakt. (zoals Norrona, Bergans, Tasmanian Tiger en Mystery Ranch) Ze zijn dan ook bedoeld om snel in en uit pantserwagens, tanks e.d. gegooid te kunnen worden.
Daar heb ik persoonlijk niet zoveel behoefte (meer) aan!
Groeten
Boelo
 
Het aardige van een forum als dit is nu juist om met elkaar te bespreken of iets inderdaad wel goed of zelfs perfect is, juist als het gaat om de dure merken.
Hilleberg tenten zijn in dit geval een mooi voorbeeld.
Vond ik zelf ook de perfectie aardig benaderen, alleen kon ik geen model meer vinden dat me beviel. Toen een model van een ander merk (Wechsel) gekocht die me zeer goed bevalt, prijs was stukken lager, kwaliteit doek lijkt zelfs wat beter te zijn, stiksels zijn wat minder netjes genaaid maar niet minder stevig, alhoewel ietsjes minder waterdicht.

gGroet,

Dirk Barends
 
Inderdaad, ik ga soms op vakantie in situaties waar mijn tentje een storm moet doorstaan in een gebied waar het meerdere dagen lopen naar de beschaving is. Doe mij dan maar een goede tent en aangezien ik ook veel eten mee te slepen heb, ook een lichte tent. Maar als ik met de auto op vakantie ga, gebruik ik een goedkoper tentje. Wel redelijke kwaliteit, maar niet lichtgewicht.

Wat betreft matjes, zijn duurdere opblaasbare matjes/donsmatjes meer komfortabel dan een dun schuinrubber matje. Daar ga je soms vanzelf behoefte aan krijgen als je wat ouder wordt. Ik kreeg er op mijn 20ste al behoefte aan.

Qua rugzak heb ik de eerste jaren (8-9 jaar?) met een betaalbare rugzak gedaan die niet echt comfortabel liep. Maar aangezien ik geen referentie had met andere zakken wist ik niet beter en dacht dat het aan mijn rug lag. Inmiddels weet ik beter en kon ik gericht naar een betere rugzak zoeken. Maar ik heb inmiddels een kleine rugzak met flinke uitverkoopkorting en een grote rugzak tweedehands. Dus het hoeft niet duur te zijn. Maar graag wel zo dicht mogelijk bij perfect, ja. Mijn rug moet nog langer mee.

Schoenen net als rugzak. Mijn eerste paar waren wel echte wandelschoenen, maar niet stijf genoeg voor mijn soort gebruik. Resultaat altijd blaren. Dus graag perfect-passende schoenen voor mijn voeten. Merk doet er niet toe, als ze maar goed zitten. Skischoenen idem dito. Mijn eerste 4 tochten kwam ik met zwaar bloedende voeten thuis. Sinds de pasen geïnvesteerd in mijn 3e paar schoenen en nu mijn eerste lange tocht gehad zonder blaren. Heerlijk. Deze investering is het waard. Maar ik geef toe dat ik met die minder goed passende schoenen wel de charme van dat doort tochten kon inzien. Dus voor een eerste tocht hoeft het niet perfect te zijn, maar voor later graag wel.

Van de herfst en nu met mijn laatste langlauftocht in de bergen heb ik ook veel plezier gehad van mijn nieuwe waterdichte broek.

Als ik dat zo teruglees, ben ik kennelijk toch wel erg gesteld op een perfecte uitrusting wat betreft de belangrijkste onderdelen. Dit is dan vooral perfect voor mijn gebruik. Maar om het merk is het me niet te doen.

Sommige mensen vinden het leuk om veel geld uit te geven aan een dure auto... Anderen kopen liever buitensportspulletjes. En dan ook nog vaak in de uitverkoop of tweedehands.

Linda
 
OK OK, jullie zeggen dus dat het gaat om functionaliteit en niet om het merkje. Maar volgens mij zijn er genoeg andere dingen die ook die functionaliteit hebben een geen duur merkje zijn.
Ik ben "van de bushcrafters" en spreek dan bijvoorbeeld over touw uit de natuur halen, the art of nothing.
Ik probeer het steeds vaker, en met een mes, vuursteen, en wat water, kom je al een heel eind.
Dat vind ik het mooie van bushcraft, je leert leven met heel weinig. Dus ook geen hilleberg tent en een deuter rugzak, maar gewoon een lap stof met een touwtje als rugzak en een zeiltje of poncho als tent.
Scheelt in de eerste plaats geld, maar verder is het gewoon mooi om te zien hoe dat allemaal kan.
Ik heb tot nu toe alleen een Lowe Alpine rugzak omdat die in de aanbieding was. Mijn tent is meestal zeil of een hele oude Esvo. Kleren koop ik gewoon bij de dumpzaak: bouwkleding. Enorm stevig zonder G1000 merkje, werkt dus ook gewoon.

Jannik
 
>Kleren koop ik gewoon bij de dumpzaak: bouwkleding.
>Enorm stevig zonder G1000 merkje, werkt dus ook gewoon.
>

Mmm, ik had je er afgelopen zondagavond/nacht graag bij gehad toen Laurens en ik tussen 23.00 en 1.30 door de sneeuw moesten lopen over een afstand van zo'n 7 kilometer en een een hoogteverschil van zo'n 600 meter... Had je meteen kunnen checken of bouwkleding in zo'n geval 'dus ook gewoon werkt'.

Sorry hoor, maar er zit een groot verschil tussen bushcraften in het gemeentebos buiten de stad en een meerdaagse tocht tussen pakweg 1500 en 2500 meter...

Raymond
 
Het hangt er dus ook vanaf wat je wilt gaan doen. Kamperen in Nederland kan prima met weinig middelen op de 'bushcraft'-manier, dus met een zeiltje en weinig spullen op zak. Als er iets gebeurt loop je naar de dichtsbijzijnde weg of bebouwing en je probleem is al bijna opgelost.
Als je meerdaagse bergtochten of skitoeren gaat maken, kun je eigenlijk niet zonder betere (lees: duurdere materialen, want als er echt iets gebeurd, ben je afhankelijk van het materiaal dat je bij je hebt. Je kunt niet even snel hulp halen en als er hulp onderweg is, kan het nog wel een à twee dagen duren voordat die er ook is.

Ik vind bushcraft erg leuk, maar zou toch niet graag in de sneeuw vast komen te zitten met alleen een mes, firesteel en zeiltje. ;)
 
Een goede tip is om je op te geven voor de nieuwsletters van een aantal buitensportzaken zodat je altijd op de hoogte bent van speciale acties (bv tijdelijk 25% korting voor leden) en/of de uitverkoop.

Op die manier al een hele mooie Asterix Softshell en GTX broek op de kop getikt met 25-40% korting, dan is het allemaal nog best wel te doen...

Als herintreder moest ik een paar jaar terug ook een heleboel nieuw materiaal hebben, ben eerst rustig aan begonnen en de eisen wat naar beneden geschroeft waar het kon. Op een aantal zaken moet je niet bezuinigen, bv schoenen moeten gewoon goed zijn. Zaken als jas, broek, shirts en dergelijke kunnen best wat van mindere kwaliteit zijn in de meeste gevallen, het doet nagenoeg hetzelfde als de duurdere modellen maar zijn meestal zwaarder en/of gaan minder lang mee (maar nog steeds lang genoeg).

Spullen die aan vervanging toe waren/zijn heb ik geleidelijk vervangen door beter materiaal, de set is nu redelijk compleet voor de meeste activiteiten.

Het grappige is dat onder al dat merk geweld ik gewoon een Decathlon truitje aan heb van 8 euro, eentje van 100 euro van een duur merk gaat echt niet beter zijn in mijn geval....
 
Ik ben ook gewoon begonnen in katoenen kleding en agu regenpak, een goedkope PU-tent van 3,5 kg en gekregen no-merk wandelschoenen met een of andere nep GTX membraam (sypmatex o.i.d) en zelfegmaakte fleece. Mijn eerst 'dure' aanschaf toentertijd was een Mammut rugzak van 70-90 liter (Karakorum). Hij was niet vreselijk duur omdat hij via parallelimport goedkoop in NL werd verkocht. Uiteraard als beginner gekocht past hij niet helemaal perfect (de loadlifters zitten maar net boven mijn schouders) maar ik gebruik 'm nog steeds. Mijn tweede 'dure' aanschaf na slijtage van de agu regenjas was een mammut Logan GTX jack. Deze is een aantal jaar geleden na +/- 7 gebruiksjaren niet meer bruikbaar geworden als outdoorjas maar hij functioneert nog steeds prima (met behulp van een beetje seamseal hier en daar) voor het woon werkverkeer. Vervolgens ging mijn agu regenbroek eraan. Die vervangen voor een Mammut Nuptse bib. Deze gebruik ik ook nog steeds (al langer dan een jaar of 8). De PU tent overleed op een gegeven momment ook, de tape begon los te laten en de waterdichte coating van het al dunne grondzeiltje was ook helemaal weg. Deze vervangen voor een Hilleberg Niak. Gebruik ik nog steeds...

Etc. etc.

Moraal van hetverhaal: eerst goedkoop kopen, ervaren wat je echt nodig hebt, wat fijn is en dan investeren. Het goede spul gaat echt jaren mee. Helaas is het wel zo dat de tweede laag kleding net zo hard slijt als low-budget kleding is mijn ervaring. Maar daar krijg ik wel veel drooggemak voor terug en hoef ik dus geen reserve kleding mee te sjouwen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Gedeeltelijk ben ik het eens met bovenstaande posts... met andere (hoe kan het ook anders) niet.

Zelf ben ik ook nog maar een beginner en heb ik afgelopen week mijn eerste tent en slaapzak gekocht. Een Hilleberg Nallo 2 Ultra en een Western Mountaineering Ultralite Super. Niet de minste spullen...

Daarvoor heb ik zo'n 1,5 jaar het tentje van m'n broer geleend, de slaapzak van m'n vriendin, de paclite van m'n vriendin (ja ik ben maar klein :))en noem maar op...

Het gaat dus niet altijd op om eerst minder goede (lees: dure) spullen te kopen. Zelf vind ik dit een ideale manier...eerst wat spullen lenen zodat je als je het geld hebt, de producten te kopen waar je je al een jaar aan ligt te vergapen.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik nogal een snufjes-freak ben... maar ook nog student!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan