Mont Blanc Gouter Hut


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik ben van plan met een aanter aardig ervaren bergbeklimmers deze zomer de Mont Blanc te beklimmen en in dit gebied te gaan hiken.

echter liep ik tegen het probleem aan dat het me niet lukt om de Goûterhut te reserveren. alle Faxnummers werken niet meer.

Weet iemand hier een oplossing voor/heeft een goede manier om contact te leggen voor de reservering?

Met voorbaat dank.

Sjoerd Reiche
r_sjoerd@hotmail.com
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Kan dat niet komen doordat de hut niet bemand is van eind september tot midden juni? Zou het later in het seizoen nog eens proberen.
 
Bedankt voor de reacties,

Ja deze is al door mij geprobeerd, helaas geen antwoord.

de hut registratie is al geopend (vorig jaar via Fax) maar deze werken helaas niet. er lijkt een monopolie door grote reisorganisaties op te zijn gekomen waardoor er voor de particuliere hiker weinig bedden overblijven.

Sjoerd
 
Neem even met de 'VVV' van Chamonix, je weet wel daar waar je al je gidesn kunt regelen, contact op, wellicht weten zij precies hoe de vork in de steel zit...
 
Ik ben een keer ( ca. 8 jaar terug ) in deze hut "gestrand" opweg naar de top.
We hadden ons een paar dagen van te voren aangemeld en er zou een slaapplek voor ons 2 zijn..........
Een beetje hoogte ziek kwamen we tegen de namiddag aan. Overvol was de hut. Er moest in 3 ploegen gegeten worden. Ondertussen moesten de niet eters buiten in de kou wachten. Binnen was het mutje vol en erg warm. Het voorportaal stond helemaal vol met opgestapelde rugzakken. je kon er niet door. De slaapzaal er naast was net zo vol. Iederen deed zijn behoefte vlak om de deur. Het was een smerige ongelooflijke janboel. Nog nooit zo iets mee gemaakt. Die nacht moest je vechten om je plekje. Er lagen veel te veel mensen in de slaapruimte. Sommige waren erg hoogteziek. Een moest er met de heli weg gehaald worden omdat hij dreigde te stikken......
Om 1 uur moest je al weer opstaan dus niemand had geslapen. Wij waren gebroken en ik nog steeds beetje hoogteziek.
Ik vond er niets leuks meer aan. we zijn in de slaaphut gebleven en hebben het gevecht tussen de vertrekkende massa met verbazing gevolgd. Toen het licht werd zijn wij afgedaald. Een ervaring rijker. Mij zien ze daar nooit meer.
Ik had al heel wat berghutten meegemaakt en weet ook de rituelen van het vroeg oppad gaan maar deze hut sloeg werkelijk alles.
Inmiddels is de hut verbouwd en waarschijnlijk vergroot. Dat neemt niet weg dat de overbevolking nog steeds van kracht is.
Er zijn hutten in de alpen die 1000 x mooier gelegen zijn en minder druk. ;-)
 
Er zijn hutten in de alpen die 1000 x mooier gelegen zijn en minder druk.

Niemand gaat naar de Gouterhut voor het uitzicht :)
De enige reden is dat dit de makkelijkste route naar de top van de Mont Blanc is, daarom is hij afgeladen vol in het hoogseizoen en is er inderdaad geen reet aan om daar te verblijven. Ik ken de taferelen. Heb er preventief immodium gegeten om vooral niet in andermans viezigheid te hoeven vertoeven, er niet geslapen en wel de top aangetikt. Dat was eens maar nooit meer.
Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Als ik me vergis zijn er legio andere methodes om daar boven te komen. Geen ervaringdeskundige maar het zijn maar een paar ideeen:
Tent ergens neerprikken als basiskamp (ik heb wel ergens gelezen dat Vallee Blanche wel geschikt is), ik geloof dat ze op die hoogte niet zo snel komen controleren op wildkamperen, ga gewoon met de kabelbaan omhoog naar Aquil du midi hoef je de boel niet zo ver te sjouwen. Ik geloof dat je ook kan overnachten in de corridor van de Aquil du midi als je geen tent hebt. Je kan ook via de Cosmique hut, maar die zal ook wel afgeladen zijn in het hoog seizoen ben ik bang voor, zeker als de Gouter route dicht is vanwege hoge risico op steenslag. Je kan ook via de Gouter hut gaan en gewoon buiten liggen in een bivakzak (wordt sowieso altijd geadviseerd voor als hut vol zit).
 
Allemaal waar (Onderschat overigens niet de route vanaf de Aguille du Midi, die gaat door vrij zwar terrein!

Maar we hebben het bij de Gouterhut over de "normaal"route, daar waar de toeristische minder ervaren klimmers Europa's "hoogste" komen beklimmen.(Ik reken mezelf daar ook toe)
Technisch niet zwaar, verder blijft het een imposant hoge bult om tegenop te lopen.

Andere routes kosten vaak meer tijd, meer geld of meer ervaring, vandaar de hoogseizoensdrukte in de Gouterhut.
Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Smaken verschillen. Ook in hoever je wil gaan om een top te behalen. ik wil ook de momenten buiten het topmoment graag plezierig mee maken.

Er stonden toen ook en paar tentjes naast de hut. Ik was in stilte eigenlijk best jaloers op die lui. Maar vergis je niet. Al je kampeer, eten en klimmateriaal mee omhoog zeulen naar 3500 meter is zwaar, heel zwaar.
Vanaf de MIDI is de toer veel langer en veel gevaarlijker.
Gewoon in een bivakzak..........is niet gewoon. Als je die dag vanuit Chamonix kom heeft je lichaam het al zwaar te verduren. Op die hoogte gezellie in de bivakzak kruipen is er dan echt niet bij. Bovendien wat dacht je van een weersomslag.........even aankloppen bij de hut:+
Nee je hebt het hier over Hoog Alpine werk. Dat is geen speeltuin als de Ardennen.
 
Jup dat besef ik ook allemaal, het is geen speeltuin. Het is zelfs geen survival park waar je na een dag ploeteren onder de douche fris naar huis kunt... Ik heb ook niet beweerd dat het gezellie is in een bivakzak, het is een optie om te kunnen slapen ipv in de blijkbare stal van Gouter te moeten wakker liggen. En ja daar moet je ook 3500 meter een zeer goede slaapzak en bivakzak voor meesjouwen anders is het simpelweg onverantwoord. Maar dat is wel lichter dan een complete tent.

Ik schreef ook dat ik geen ervaring heb maar wel wat uitgangspunten gezien heb. Zo ook dus de Midi route. Zal best wel dat deze veel moeilijker is, ik heb daar ook alleen maar serieuze klimmers zien uitstappen, het categorie toerist zag ik er niet tussen... Lijkt me ook uberhaupt niet verstandig om als 'toerist' even de MB op 'te lopen', ook niet via de 'normaal'route. Maar of de OP ook een serieuze klimmer is die dat aan kan geen idee, dat mag hij zelf inschatten. Het is maar een suggestie.


Ik heb ook wel veel klimmers voor de Gouter bij Les Houches omhoog zien gaan met de kabelbaan omhoog en daar even overstappen op de tandradbaan naar Nid'aigle allé hop gelijk op zo'n 2400 meter. Scheelt toch weer een boel van die 3800 meter, uiteraard zijn de laatste 1400 het zwaarst. Maar je kan bijvoorbeeld besluiten in de omgeving van Nid'aigle te pitten en zo dus een extra dag te nemen, lijkt mij ook acclimatiesatie technisch beter. Het is daar wel altijd druk met toeristen in die omgeving (Dat is het nadeel van een kabelbaa/tandradbaan).

Uiteraard kan je ook de tandradbaan gelijk vanuit het dal pakken bij St. Gervais als ik me niet vergis.
 
Aloha,

Bij deze mijn commentaar op een aantal zinnige en onzinnige dingen die hierboven zijn gemeld.

Vanuit Aguille de Midi loopt een hele mooie en minder belopen route. De reden dat deze minder belopen is, komt door de lengte en daardoor zwaarte van de route. Verder is deze technisch iets uitdagender. In mijn ogen af te raden voor de minder ervarenen. Maar ja, wat is ervaren.

Slapen in een tent op pak hem beet 3500m hoogte mag geen probleem zijn als je bent geacclimatiseerd. Tevens is de tocht naar deze hoogte met wat meer bepakking een goede testcase of je wel geschikt bent of niet. Tegenover de wat zwaardere aanloop staat een stukken betere nachtrust (ook heel wat waard) omdat je niet in een stinkende en overbevolkte hut de uren weg telt (schapen komen op die hoogte niet voor, dus die tellen helpt niet).

Helaas mag je niet kamperen op die hoogte, maar wordt het gedoogd. Loopt de overlast de spuitgaten uit, dan komt een keer in de zoveel tijd de gendarmerie omhoog en wordt de gletsjer schoon geveegd. De tenten worden niet zo netjes ingepakt en tegen betaling zijn af te halen bij het lokale gendarmerie kantoor. Bivakkeren mag overigens wel.

Mocht ik ooit nog het dwaze plan hebben om de Mont Blanc te willen beklimmen en het zou via de Gouter hut gaan, dan zou ik zeker de tent en slaapzak optie overwegen. Wel netjes voor vertrek de tent afbreken en opbergen. Mijn voorkeur gaat uit naar de tocht vanuit de Midi. Een andere mogelijkheid, maar tevens weer wat zwaarder en technischer als via de Gouter hut, is via de Italiaans kant. Deze is vele malen minder belopen, hoewel hij op het laatst samenkomt bij normaalroute van de Franse kant.Groet,
Richard
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan