Mont Blanc

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Per
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
P

Per

Guest
Kan ik met mijn C1 / 2000-er / 3000-er / bergwandel-ervaring de Mont Blanc op een veilige manier beklimmen? Is een gids aan te bevelen? Welke periode? Welke route? Acclimatisatie-plan?

Groeten, Per
 
Per...

We gaan het er later nog uitgebreid over hebben....

Op deze eenvoudige vraag past/hoort een zeer genuanceerd antwoord:
Met onze C-1 cursus en eerder opgedane (niet geringe!) ervaringen zijn we zeer wel in staat deze prachtberg te beklimmen. Hoewel alleen de kennis en vaardigheden opgedaan op de cursus niet voldoende is om te kunnen zeggen: Ik doe dit veilig (objectieve gevaren als noodweer even buiten beschouwing gelaten). Dit betekent dus dat je zelf je klimtechnische kennis en vaardigheden moet aanvullen, oefenen, en niet te vergeten bijhouden. Onze kennis van Kaart en Kompas, het weer, EHBO, noodbivak, etc etc is al in ruime mate aanwezig. Als je verder alle grijze pagina's uit het NKBV-boekje 'Bergsport in het kort' kunt dromen en blindelings uitvoeren ben je een heel eind. Dit betekent dus dat je de beschikking moet hebben over gordel, touw en ijzerwaar + hulptouwtjes. In trappenhuizen, op viaducten, aan schoorstenen etc etc kun je alle vaardigheden oefenen. Je hebt zo'n 1500 piek tot je beschikking, want dat bespaar je op de gids. Als je spullen gaat aanschaffen raad ik je aan het 'Handboek Bergwandelen' van 'Op Pad' te lezen. Hier staat in waar je op moet letten, en dat klopt, als gewoonlijk, vrij aardig.
Maar ik zou, hoe dan ook, zeggen, bij twijfel: huur een gids in!
Hier valt nog veel meer over te zeggen maar hier laat ik het even bij.

Qua acclimatisatie (erg belangrijk op deze hoogte), en inlopen, heb ik voor mezelf de Grote Monte Rosa trektocht bedacht. De eerste etappes zijn vrij mild, en de hoogteverschillen per dag worden langzaam opgevoerd. Uiteindelijk overnacht je de laatste 2 nachten op 3300 meter. Totaal ben je 8 dagen onderweg. Onderweg kun je de als F (makkelijk) aangemerkte Breithorn (4164m) opwandelen alla de Oberalpstock. Hier kun je ideaal alle technieken nog eens doornemen.

In de zomer is het op en rond de Mont Blanc heel erg druk. Dit is immers de beste periode voor een beklimming. De normaal-route loopt via Cabane Aiguille de Goûter. De tocht is als PD- (weinig moeilijk) aangemerkt. Het grootste deel is sneeuwstapperij. Een goede beschrijving vind je in Richard Goedeke's '4000er, Die Normalwege'. Er lopen ook nog PD- routes over de 'Grands Mulets' en langs 'Rifugion Gonella.tot reünie
:7


P.S.
Voor de grap zou ik dit berichtje ook op het prikbord van de NKBV zetten. Moet je eens opletten wat voor reacties je krijgt.
 
Met een C-1 cursus zou je de Mont-Blanc best opkunnen, maar..

* Je gaat altijd (ook de normaal route) over gletschers. Dus alleen is niet zo'n goed idee. 3-4man is een beter aantal. Als dit allemaal mensen zijn die op zijn minst in theorie weten wat je op gletschers moet doen, is er niet zo'n probleem
* Als het weer slecht is, is m.i. de ervaring van een C-1 cursus niet echt voldoende. Weer kan zeer snel omslaag in de bergen.

Als je enigszins twijfelt aan je eigen kunnen en/of vaardigheden, ga dan gegidst naar de top. in Chamonix kun je altijd een gids vinden. (kost wel een paar centen)

Algemeen:
Aclimatisatie is zeker een vereiste. Dit is ook persoons afhankelijk. Probeer zeker van te voren enkele dagen boven de 3000 meter te vertoeven (dus niet alleen een topje van 3000 mtr aanraken en weer naar 1500mtr).
Conditie. Aangezien je vanuit de makkelijkste kant altijd nog meer dan 1000mtr moet stijgen boven de 3500 mtr, is een goede conditie zeer aan te bevelen. Als je met een gids gaat is een goede conditie belangrijker als kennis. Hoe beter de conditie, hoe meer plezier je hebt aan de tocht.

Veel succes met je tour.


Jaap
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan