most scary?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Voor ongetrainde V_F lopers is dit dat stukje om de klif idd wel erg 'scary'. Maar met een V_F setje en V_F ervaringen is er niets aan de hand behalve de evt. hoogte vrees die je moet overwinnen. Alle passages zijn te zekeren zover ik heb kunnen zien. Wel hopen dat de kwaliteit van de zekeringspunten niet doornsee chinees is....:eek: Hij is wel erg cool, al die zotte chinesen die ongezekerd die V_F aflopen, ongelofelijk.
 
Wat is jullie mening over Via Ferrata's? Het is toch een behoorlijke ingreep in de natuur, zeker met die Chineze traptreden.

Ik vind het best dat er een paar bergen worden opgetuigd om het klimmen meer toegankelijk te maken. Maar het moeten er niet superveel worden. Een berg is mooier zonder trappen en kettingen. En voor de echte goeie klimmers moeten er natuurlijk ook nog "naturel" bergen overblijven.

Linda
 
Was afgelopen weekend in klein-zwitserland, maar daar werd ik ook gek van alle trapjes. Van mij is dat allemaal niet zo nodig. In het algemeen is het alleen om het gebied toegankelijker te maken voor meer (onervaren) toeristen.

Maar zijn dat soort ingrepen in de "natuur" echt zo erg? Denk het niet, er zijn nog genoeg plekken te vinden die wel ongerept zijn.

Het aanleggen van een Via Ferrata is vergelijkbaar met het aanleggen van een nieuw wandelpad.

grtz
Henk
 
>Maar zijn dat soort ingrepen in de "natuur" echt zo erg? Denk
>het niet, er zijn nog genoeg plekken te vinden die wel
>ongerept zijn.
>
>Het aanleggen van een Via Ferrata is vergelijkbaar met het
>aanleggen van een nieuw wandelpad.

Nou ja, bij het zien van die Chineze traptreden over de hele kam van die berg, had ik de assosiatie met lelijkheid, ja. Dat heb ik trouwens met een wandelpad niet.

Ik ben niet tegen via ferrata's, maar alles met mate. Als er ergens toch al een wandelpad loopt, heb ik er ook niets op tegen dat er af en toe iets hangt om je aan vast te houden als het steil wordt. Maar we moeten niet alle populaire bergen gaan volplempen met ijzeren trappetjes, zodat iedereen overal kan klimmen. Laat ook maar wat mensen echt leren klimmen. Dat er nog genoeg ongerept gebied over is, snap ik. Maar dat ongerepte zou je naar mijn mening in elk berggebied moeten blijven vinden, zodat de liefhebbers daarvan niet extra ver hoeven te reizen.

Linda
 
Over het algemeen valt het best wel mee met volplempen van bergen met ijzer. Als je er 50mtr vanaf staat zie je heel Ferrata meestal niet eens en afgezien van 3-4 weken per jaar is het op de meeste Ferrata's ook best wel rustig en kan je je redelijk uniek voelen op de berg. Naast ferratist ben ik af en toe ook gewoon klimmer en heb ik niet het gevoel dat ik last heb van Ferrata's in die zin dat ze mijn ongerepte berg bevuilen.

Ik ben blij met de ferrata's, maar ik ben ook blij met landen als Noorwegen waar je dan gewoon kan wandelen in de natuur en genieten van de woestheid en ongereptheid.Jaap
 
>Ik ben niet tegen via ferrata's, maar alles met mate. Als er
>ergens toch al een wandelpad loopt, heb ik er ook niets op
>tegen dat er af en toe iets hangt om je aan vast te houden als
>het steil wordt. Maar we moeten niet alle populaire bergen
>gaan volplempen met ijzeren trappetjes, zodat iedereen overal
>kan klimmen. Laat ook maar wat mensen echt leren klimmen. Dat

Precies, dat bedoel ik.

Ik ken overigens niet veel via ferrata's, zijn het meestal niet klimroutes of ook vaak normale wandelroutes die deels te moeilijk zijn en dus een zekering nodig hebben?

Ik zou nog wel eens naar een gebied willen met meerdere via ferrata's. Is er iets relatief dichtbij te vinden?

grtz
Henk
 
Er is recentelijk ook een klimpark in Nederland aangelegd. www.funforrest.nl Een soort kunstmatige klettersteig.

Daarnaast kan je ook in Belgie op een paar plekken terecht, maar dan moet je over het algemeen wel lid zijn van de CABBAC of in ieder geval van de NKBV.

Frankrijk (www.viaferrata-fr.com) en Italie (mn dolomieten en Brenta) blijven toch de grootste leveranciers. Je kan ook eens kijken op klettersteig.com voor mn Oostenrijk.

groetjes, Jaap
 
Ik denk ook dat het wel mee valt met het volhangen van bergen met klettersteigroutes. Over het algemeen zijn de via-ferrata's voorzien van beugels en stiften.

Zoiets als dat chinese pad, waarmee dit topic gestart is kom je hooguit op grote hoogte in de Dolomieten tegen. En dat zijn het ook nog eens souvenirs uit de 1e wereldoorlog. Dus "cultureel erfgoed".
En dan starten veel via-ferrata's pas na een aanloop van enkele uren.

Een paar jaar geleden heb ik in Spanje nog eens gezocht (uur heen wandelen) naar een via-ferrata. Die bleek op 5 minuten lopen van de parkeerplaats te zijn. Nog een geluk dat ik klimgeluiden hoorde anders had ik teleurgesteld naar de camping gereden.

Dit jaar heb ik in Italie met m'n gezin een makkelijke op 20 minuten lopen van de camping gedaan. Het enige wat je op afstand kon onderscheiden waren de helmen van de klimmers.....

@Henk op (ook relatief gezien) korte afstand van hier zijn er voor jou denk ik geen interessante via-ferrata's. Die dingen in Belgie zijn trouwens volgens mij allemaal van outdoorbedrijven en niet zomaar vrij toegankelijk.

Ruud
 
Maar niet getreurd Henk, tegenwoordig sta je voor 58 euro retour met de nachtrein in Italie te koekeloeren:)
 
@Henk,

je zoekt dus echt moeilijke en spectaculaire klettersteigen. Op zich zijn die er genoeg. Wellicht goed om te weten dat de klettersteigen in de Dolomieten en de Brenta vrijwel allemaal een lange aanloop hebben en veel hoogtemeters vreten. Ze hebben veelal een historische achtergrond. Moeilijke klettersteigen worden hier vaak moeilijk doordat het steil/overhangend is met alleen een kabel en af en toe een beugel.

De klettersteigen in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk zijn veel meer aangelegd voor toerisme en de meeste kenmerken zich veelal door goede/snelle toegankelijkheid. De moeilijke/spectaculaire klettersteigen kenmerken zich hier eerder door massaal gebruik van kabel, nietjes, trapjes, kabels en bruggen.In Frankrijk moet je er soms ook een paar euro voor betalen.

Groeten, Jaap
 
Ik zoek niet specifiek moeilijke hoor, maar als er alleen een kabel langsloopt omdat sommige toeristen anders het wandelpad niet opdurven, dat is ook weer een beetje overbodig. En die in Kandersteg werd mij achteraf pas verteld dat ie beoordeeld wordt als erg moeilijk, vond dat allemaal wel meevallen. Het enige echt moeilijke is het ontcijferen van de gebruiksaanwijzing van het kabelbaantje :)

Het was trouwens de eerste/enige échte klettersteig die ik gedaan heb, en het lijkt me gewoon leuk dit vaker te doen. Niet dat ik helemaal verslaafd ben ofzo :)

Maar die tips kan ik wel wat mee, had inderdaad al eerder gezien dat het in Italie interessant is...

grtz
Henk
 
>Maar die tips kan ik wel wat mee, had inderdaad al eerder
>gezien dat het in Italie interessant is...

Italie is inderdaad het meest interessant. Overigens niet alleen in de Dolomieten. Ook in de omgeving van Arco, net boven het Gardameer, is heel veel te doen. En de routes liggen op redelijk korte afstand van elkaar. En voor mensen die nog geen materiaal hebben meenemen: daar kun je ook VF-setjes huren (Red Point) en goedkoop aanschaffen.

Hier nog een linkje naar een paar foto's van "mijn" ferrata's (waarbij ik een camera bij me had):
http://thealps.wordpress.com/via-ferrata/

Ruud
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan