Mountainbikes


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben van plan binnenkort een nieuwe mountainbike te kopen. Maar het moet een goeie zijn! Kan iemand mij tips geven?

Ik ben van plan ongeveer fl. 1250,= uit te geven.

De fiets moet minimaal voorvering hebben en rapidfire versnellingen (in ieder geval geen gripshift, want dat vind ik niet prettig schakelen).

Ik hoor het wel.

Groeten, Joris van der Bol
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi,

Wat wil je met die mountainbike gaan doen? Als je voorvering wilt neem ik aan dat je op stenige tracks wilt gaan rijden, en dan zal je voor 1250,- gulden geen goeie mountainbike vinden. Zeker, ze zijn voor die prijs wel te koop, maar ik zou er niet graag het ruigere werk mee doen. Reken op een prijs vanaf 2000 gulden.
Mocht je voornamelijk zand/bos paden willen rijden dan zou ik geen voorvering nemen omdat je daar weinig voordeel van hebt terwijl je wel veel (veer)energie verliest.

Waar ik op zou letten is hoe de buisverbindingen zijn gemaakt. Zelf heb ik liever een gesoldeerd frame met lugs, maar als je toch een gelast frame neemt kijk dan of de lasnaden mooi glad zijn afgewerkt ipv dat er van die lelijke lasrupsen zitten. Als lasnaden namelijk niet glad worden afgewerkt (en dan bedoel ik gladgeslepen en bij voorkeur ook naverwarmd) dan krijg ter plaatse spanningspieken het materiaal door kerfwerking waardoor uiteindelijk het frame vermoeiingsscheuren gaat vertonen. Bij veelvuldig rijden op hobbelige, rotsige tracks is dit een reeel gevaar. Voor het "gewone" werk in bv. Nederland maakt het niet zo veel uit.
Verder zoveel mogelijk "vaste" verbindingen. Het is leuk, van die verstelbare stuurhuizen en zo, maar het kan alleen maar afbreken. Je kan beter zorgen dat je fiets gewoon lekker zit door de goede maat te kopen.

Wat betreft merken, da's toch wel een beetje persoonlijk. Ik ben zelf niet zo weg van Giant in verband met bovengenoemde las-problemen in het frame. Gazelle vind ik relatief duur, bovendien zijn zij degene die nogal veel verstelbare onderdelen gebruiken.
Ik hoor positieve verhalen over Trek fietsen, maar heb daar zelf geen ervaring mee.
Laat je van te voren goed informeren over voorveringen want de kwaliteit daarvan is heel wisselend. Hopelijk is er iemand die daar meer ervaring mee heeft en je verder kan helpen.

Overigens, ik vind het wel grappig wat je zegt over gripshift schakelen. Ik ken veel mensen die daar erg enthousiast over zijn maar ik vind het zelf voor geen meter schakelen; blijkbaar ben ik dus toch niet de enige....

Succes en groeten,

Dennis
 
Persoonlijk ben ik wel een gecharmeerd van Gazelle, ik rijd al geruime tijd op een Extreme, met aluminium Y-tech frame. Ik heb even op de site van Gazelle gekeken maar de Extreme’s worden niet meer met dit frame type geleverd. Hier zag je wel de lasnaden, maar dit is niet storend of gevoelig voor breuk. Als je bij dunwandige alu frames de lasnaden gaat gladslijpen en polijsten, word het gevoeliger voor breuk.

Voor de prijs die jij noemt heb je bij Gazelle geen fiets met voorvering.
Wellicht kun je een fiets zonder voorvering kopen, en als het blijkt dat je het echt mist er later een andere voorvork inzetten.

Het belangrijkste wat ik je kan vertellen is dat je er een moet laten aanmeten, zodat de frame hoogte goed is en de zadel- en stuurinstellingen correct zijn. Dat is erg prettig.
Een goede fietsenzaak kan dit voor je doen.


Succes.

Frank.
 
>en dan zal je voor 1250,- gulden geen goeie mountainbike
>vinden.
Goede vering kost al 700-800 gulden..

>Mocht je voornamelijk zand/bos paden willen rijden dan zou
>ik geen voorvering nemen omdat je daar weinig voordeel van
>hebt terwijl je wel veel (veer)energie verliest.
Helemaal mee eens, zelf rijd ik ook zonder voorvering.
Met een goede ontspannen houding op de fiets bereik je meer als met
een dure voorvering.
Als je voornamelijk in nederland blijft (af en toe ardennen)
dan kun je makkelijk zonder vering. Het wordt anders als je echt
kilometers aan een stuk over rotsen en stenen moet afdalen.

Koop in iedergeval een goed frame, dat lang mee gaat. De rest moet
je toch 'regelmatig' vervangen door slijtage. Alles wat op de fiets
zit gaat ook stuk :(

>Wat betreft merken, da's toch wel een beetje persoonlijk. Ik
>ben zelf niet zo weg van Giant in verband met bovengenoemde
>las-problemen in het frame. Gazelle vind ik relatief duur,
>bovendien zijn zij degene die nogal veel verstelbare
>onderdelen gebruiken.
Las-werk van een Giant is inderdaad wel wat minder, maar Giant is een
van de weinige merken die goede fietsen van rond de 1500,- heeft.
Als er in deze prijsklasse vering en/of schijfremmen o.i.d. op zitten, dan is er zeker op ander onderdelen bezuinigd. Bij een aluminium frame moeten er zeker verwisselbare achterpads op zitten, want een alu frame kun je niet opnieuw richten.

>Overigens, ik vind het wel grappig wat je zegt over
>gripshift schakelen. Ik ken veel mensen die daar erg
>enthousiast over zijn maar ik vind het zelf voor geen meter
>schakelen; blijkbaar ben ik dus toch niet de enige....
Ben zelf heel tevrede over mijn gripshift..

Goed rondkijken. En een goede fietsen zaak laat je ook een proefrit maken. Bij ons in het dorp krijg je de fiets zelfs mee voor een tocht door de modder (wel schoon terug brengen :0)
 
Het is al meer gezegd: Onder de 2000 gulden vindt je niet echt veel soeps, of je moet geluk hebben met uitverkoop aanbiedingen bij grote zaken zoals Hopmans in Bergen op Zoom (Dit is een Race/mountainbikespecialist die meer als 100 fietsen per week verkoopt)Verder geen bal aan daar....
Ik zelf ban al jaren zeer tevreden over mijn Rocky Mountain.
Dit is een wat duurder merk, maar zeer robuust afgewerkt. De mijne is intussen dik 10 jaar oud en doet het nog steeds allemaal.
Een ander merk waar ik zeer over te spreken ben, al heb ik geen ervaring met hun mountainbikes, is Koga Myata. Ook weer net wat duurder allemaal, maar wat een kwaliteitje leveren daar dan voor.
Rob


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Kent iemand het merk BULLS (uit duitsland)? Via via heb ik gehoord dat dit relatief goed fietsen zijn met goede onderdelen voor een relatief lage prijs...
 
Ik ken(de) het merk niet dus ik heb effe op hun site rondgeneusd (www.bulls.de). De prijzen lijken me best aardig, maar ik word er verder niet zoveel wijzer van aangezien bij de specificatie van de fietsen alleen de zichtbare onderdelen worden genoemd terwijl de prijs vaak gemaakt wordt door de niet zichtbare onderdelen.
Zaken als type balhoofdlagers, trapas en naven wordt niet zoveel over gezegd, en dan heb je nog de kleine dingetjes als kwaliteit van de remkabels (buitenkabels met binnenkant remt erg fijn maar zit zelden standaard op een fiets), de standaard meegeleverde remblokjes en zo.
M.a.w. zorg dat je een fiets van Bulls te zien krijgt, dan weet je wat de prijs werkelijk waard is...
 
Heren, allereerst bedankt voor de uitgebreide info.

Ik heb al een Fiets van Bulls zien staan bij een handelaar bij mij om de hoek, kost volgens catalogus 1600,= maar omdat de fiets uit de colletie 2001 is, en de collectie 2002 staat te springen om verkocht te worden, kon ik 'm voor 1199,= krijgen.

Volgens de handelaar zijn Bulls fietsen gewoon goede fietsen. Niet topkwaliteit, maar dat krijg je ook niet voor die prijs...

Het is trouwens niet zo dat ik continu de mount everest op en neer ga rijden hoor... In principe gebruik ik de fiets voor alledaagse dingen als naar school/werk/vriendin/etc. maar ik wil af en toe ook eens gek kunnen doen en een weekendje raggen in de Ardennen... Lekker vies worden.

Verder vind ik een mountainbike gewoon prettig rijden en leuker om te zien dan zo'n standaard Gazelle primeur (huidige fiets).

Ik hoef dus zeker geen fiets van 3000,= te hebben. Maar hij moet wel degelijk zijn.

Greetz, Joris
 
'lo iedereen,

ik heb heel de discussie gelezen en als mtb-leek weet er niet veel van, maar vroeg me toch af waar je Batavus B1 fietsen plaatst.
Zijn ze het kopen waard of doe je beter met een andere fiets het werk.

Thanks :)
 
Hoi,

Mijn ervaring met Batavus (heb zelf een semi-racefiets van Batavus) is dat het goede fietsen zijn, maar dat ze bij Batavus het gebruiksdoel wat overschatten. Je moet bij hun dus eigenlijk een fiets kopen waar volgens de beschrijving meer mee kan dan je wilt, dan zit je goed. Als je bijvoorbeeld een tracking fiets wilt kopen en volgens Batavus kan je voor jouw doel best een Navajo kopen, dan zou ik zelf voor de Jakima of de Alabama gaan...

Groetjes,
Dennis
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan