MSR MIOX


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

mikemalkav

Guest
Hallo,

Ik ben van plan een waterfilter te kopen. Hij moet voor 2 personen dienen en voorlopig enkel in Europa. Maar ik hoop wel dat de toekomst me verder brengt!
Zelf was ik aan het kijken naar de MSR Miox.

http://www.msrcorp.com/filters/miox.asp

Het ding is licht, vrij goedkoop en hij filtert alles. Met een batterijtje kun je ca. 200L filteren dus met wat planning en reserve batterijen moet dat lukken!

Heeft iemand ervaring met dat ding, goed of slecht? Iemand een idee van nadelen en voordelen?

Bedankt
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hey..

Heb zelf geen ervaring met het apparaat, maar ik meen dat het geen filter maar een zuiveraar is, en alleen geschikt voor kleine hoeveelheden optisch zuiver water.
M.a.w: Je doodt wel de virussen, bacterieën, giardia etc. maar het water blijft troebel en met de smaak gebeurt ook niks.
Ik denk dat de Miox prima is als het water wat je zuivert al helder en fris is en je alleen op safe wilt spelen. Krijg je te maken met water van iets bedenkelijker kwaliteit dan zou ik toch liever filteren. Daarna zou je er voor de zekerheid nog een Miox behandeling op los kunnen laten.

Grüssi
 
Martin heeft gelijk als hij zegt dat het een zuiveraar is en geen filter. Wat je jezelf af moet vragen is het volgende ;gebruik ik het apparaat in het veld en wil ik snel water beschikbaar hebben of ben ik statisch en kan ik een watervoorraad aanleggen. In het eerste geval kies je een filter en in het tweede geval is een miox een optie.
Maar als je statisch bent is bijvoorbeeld een Katadyn Camp ook een optie. Het betreft een waterzak van ortlieb met daarin een Katadyn filter. Twijfel je bijvoorbeeld over de kwaliteit van het water mbt virussen dan kun je bv. Hadex aan het water toevoegen en vervolgens doet de zwaartekracht de rest. Kosten zijn gelijk aan de MIOX maar een dergelijk filter gaat 10.000 liter mee. Is wel groter van formaat.

Wat smaak betreft; een filter kan met behulp van koolstof een groot gedeelte van de smaak van jodium / chloor neutraliseren maar grondsmaak van water bijvoorbeeld niet.

Succes ermee
Met vriendelijke groet

Buitenvoetje
 
Ik ben een vakantiefietser en zorg gewoon dat ik 's morgens mijn water voor een dag heb. Ik ben nooit statisch.

Is een Katadyn mini misschien een betere optie? De prijs is ongeveer hetzelfde, het gewicht wel iets meer.
 
Ik heb beide varianten geprobeerd en de MIOX heeft mijn voorkeur.

Die Katadyn Mini vond ik niet prettig. Je zit nogal lang en moeizaam te pompen voordat je een paar liter water hebt. Tijdens een trekking in het gortdroge Bryce Canyon was dat geen pretje voor 8 liter water per dag. Helemaal als het water troebel is en het keramiek vies wordt. Ik vond het slangetje en drijvertje ook erg onhandig, kwam vaak op de bodem te liggen en het slangetje schoot vaak los. Ondanks het zuiveren werd het water bij koken weer erg troebel en rood (zie foto). Maar geen problemen met het water gehad verder.

http://www.hacom.nl/~nico/usa2003/usa5.jpg

De MIOX werkte goed. Ik heb bij de laatste trekking water uit een ongelofelijk gore plas vol kikkervisjes, insecten en drab gehaald, gezuiverd en kan ook dat probleemloos navertellen. (zie foto).
Wat ik als nadeel ondervond, en wat ze bij Bever niet verteld hadden, is dat je aan 1 dosis van dat goedje niet genoeg hebt als het water vies is (en dat is het meetal natuurlijk, anders hoef je het niet te zuiveren). Ik had iets van 6 of 7 dosissen nodig om het water schoon te krijgen. Dat betekent dat je nogal snel door je teststripjes heengaat.

http://www.kraij.nl/nicov/www/fr2004/fr2004h1_600.jpg
 
Hoi,

Ik heb een Katadyn mini en inderdaad gaat het pompen niet hard, zeker niet bij troebel water. Wat dan overigens nog wel helpt is een stukje fijn geweven stof om het inlaatslangetje te binden waardoor de meeste zwevende deeltjes daar in komen te zitten, en niet op je keramiek.
Maar wat betreft de snelheid, als je in je uppie bent (zoals ik) dan gaat het wel, maar voor meer personen zou ik het niet doen.

Dat het water rood wordt bij koken klinkt als een plaats met veel ijzerhoudende klei. Daar doe je weinig aan, je kan het er niet uit filteren aangezien het opgelost is en bij het koken neemt de oplosbaarheid van dat soort verbindingen af en slaat het neer.
Als je water bij koken ooit nog eens blauw wordt moet je oppassen, dan zit er veel koper in. (Of kobalt natuurlijk, maar dan moet je het stuk grond onmiddelijk aankopen voor mijnbouw :7 )

Groetz,
Dennis
 
>Dat het water rood wordt bij koken klinkt als een plaats met
>veel ijzerhoudende klei. Daar doe je weinig aan, je kan het er
>niet uit filteren aangezien het opgelost is en bij het koken
>neemt de oplosbaarheid van dat soort verbindingen af en slaat
>het neer.

Da's handig :) dan gooi je het laatste restje weer weg!

k heb een MSR miniworks. Pompen duurt een stuk langer dan ze aangeven. maarre, meestal hang ik de slang niet in het beekje, maar schep eerst water met de halve PET-fles. Dit ding gebruik ik ook als bescherming voor het filter tijdens transport.

grtz
Henk
 
ik weet niet of een koolstof element ook ijzer uit water haalt, maar ik weet in ieder geval dat katadyn een koolstof nafilter verkoopt ( € 15 met 2 vullingen ). Maar dit de pomp prestaties worden er zeker niet beter van. Zit zelf te twijfelen of de mini wel zo een goed idee voor mij was, ik had mischien toch maar de hiker ( vroeger van PUR ) moeten kopen. Maar nu zit ik met een mini, 5 extra keramische filter elementen en 2 koolstof nafilters met 6 vullingen... whoops...
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan