Muggen en vliegen in Noorwegen


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,
Vandaag gevlucht uit de Weerribben waar we helemaal gek gestoken zijn door vliegende tandjes, oftewel Knutjes (hele kleine prikkende vliegjes), die daar in deze tijd van het jaar hyperactief bezig zijn van je lijf een soort mini maanlandschap te maken en dan het liefst snachts. 1 van onze volgende bestemmingen wordt Noorwegen en dan buiten de schoolvakantieperiode. We weten alleen nog niet of we vóór de vakantie gaan in juni of na de vakantie in september.
Ik weet dat er in Finland in bepaalde periodes van het jaar enorm veel muggen zijn.
Wie weet er of er in Noorwegen ook van dit soort verschijnselen zijn en in welke periode en welk gebied dat is?
Groetjes,
Digna
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ik weet het niet van Noorwegen, maar er is in Zweden slechts 1 gebied waar veel muggen zitten, heel Zweden namelijk.... Uiteraard vooral in de buurt van water en op windstille plekjes.

Het schijnt half augustus minder te worden.
 
Beste Digna,

kijk even op het prikbord materialen, onderwerp #5869.

"materiaal Noorwegen 2005" is de omschrijving.

In de reacties vindt je ook informatie over wat er helpt tegen muggen, en waar je er het meest last van hebt.

In het kort: windstil, warm en vochtig = muggen. Sta je op 500m hoogte bij een fjord, met de neus is de wind, dan heb je geen last van muggen. Over het algemeen staat Lapland bekent om muggen, maar noorwegen hoort daar niet echt bij, behalve noordoostelijk, tegen de grens met zweden aan.

veel plezier.

grt. MacRob
 
Hoi Digna,

Muggen en knutten vind je in Noorwegen in denk ik alle natuurgebieden, hoewel het aan de kust inderdaad minder wordt. In Jotunheimen ben ik niet geweest, maar op alle andere plekken ben ik veel muggen tegen gekomen (Femund, Dovrefjell, Handangervidda, Saltfjellet, Børgefjell, Dividalen, Finnmarksvidda). Hoe meer naar het noorden, hoe groter de muggen. In Finnmark heb je ook nog andere beestjes, die net zo lang over je kleren heenkruipen totdat ze een opening vinden en dan een hapje uit je vel nemen dat lang blijft bloeden :-(.

Vorig jaar om half augustus was het mugvrij in Finnmark. Als je de keuze hebt om in (begin) september op vakantie te gaan, lijk me dat een goed idee. Op dit moment zijn de muggen in ieder geval al erg aktief. Houd er dan wel rekening mee dat je wat warmere kleding nodig hebt.

Groeten,

Linda
 
Ha Digna,

Vorig jaar zijn we de eerste twee weken van augustus in Jotunheimen geweest. En hebben geen noemenswaardige problemen gehad met muggen. We hadden voor de zekerheid 2 flesjes deet meegenomen, maar die zijn niet open geweest. s' avonds bij de tent wanneer het begon te schemeren (11 uur ofzo) kwamen er soms wel wat muggen. En die hebben we op ons gemak vanachter de hordeur van de tent bekeken.

Heb geloof ik geen muggebultje gehad in die twee weken...

Groeten Jacob
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan