Muggen wat doe jij er tegen als je buiten slaapt? (tarp, bivakzak)


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi allemaal,

Zoals velen haat ik muggen(beten.) Ik smeer DEET 50% op mijn armen, gezicht en nek maar ben ook op zoek naar een handig hoofdnet o.i.d. Niet een volledige clamboe iig. Wat ondernemen jullie zoal om van die nare treiterende geluidjes af te komen? Met name als je dus zonder tent slaapt (en geen volledige klamboe wilt.)
bedankt!

Bosman
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dat is wel een handig ding moet ik zeggen. Dank je wel :) Het is lekker als je hoofd vrij ligt in zo'n koepeltje. Geen gaas tegen je hoofd aan als je slaapt. Zo'n dergelijk net als van Care Plus® valt zelf wel te maken... misschien een spuitbus permethrine erbij aanschaffen. Wat kost goede klamboe stof per meter? Komen die hoge prijzen voor goede klamboes door de prijs van de stof, of valt daar nog wel goedkoop aan te komen?

Ik vind het trouwens aardig om andere manieren te horen die mensen bezigen om af te rekenen met muggen. Anything :). Persoonlijke truckjes of routines tegen muggen voor op reis ;)

Gebruikt er iemand Azaron of After Bite achtige middeltjes om jeuk en ontsteking tegen te gaan? Ik ben op zoek naar een effectief middel daartegen. Een antihistaminium o.i.d. dat op de plaats van de beet aangebracht kan te worden. Soms reageer ik allergisch op een beet. Gelukkig niet te vaak. Niet dat ik dat spul hoef te slikken.

bedankt :)
Bosman
 
Hoi Bosman,

Ik smeer Deet op mijn gezicht en trek de capuchon van de slaapzak omhoog om de bovenkant van mijn hoofd te beschermen. Slapen met een muggennet op is niet echt aangenaam. Hoewel er wel verschillende soorten netten zijn, met en zonder stijfsel erin. Verder na afloop azaron op de bulten als het erg jeukt. Als er veel muggen zijn, slaap ik altijd in een tent. Ik word gek van het gezoem rond m'n hoofd.

Groeten,

Linda
 
Nou een lekkere Corona of Panatella werkt prima, maar een gewoon kampvuurtje werkt ook wel. Op zomerkamp roken we meestal wel een doos of wat leeg. Knoflook eten zou ook kunnen werken.

En ja zelf wordt ik bijna nooit gebeten...

Bas
 
Lekker slokje whipsky wil ook wel helpen. Dan slaap je al voordat de eerste mug op het puntje van je neus is geland :+

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hoi Bosman,

Hier een ervaringsdeskundige wat beten betreft x( . Een gewone muggenbult is bij mij regelmatig de maat van een koffieschoteltje helaas. Van alles geprobeerd, maar niks hielp echt goed.
Totdat we in de VS CortAid hebben ontdekt. t Is een cortisone zalf en werkt uitstekend. Als ik zelf die kant opga neem ik altijd ff een verse tube mee terug, je kunt ze daar gewoon in de supermarkt kopen.

Zelf heb ik een netje in mijn bivakzak. Deze zet ik open en dat werkt ook prima. Voor de bivakzak van mijn pa moet ik zelf nog een netje gaan knutselen. Ik kan alleen nergens van dat gaas vinden.
Iemand een idee waar ik daarvoor terecht kan?

Groetjes
Petra
 
Hi,

laatst bij een doe-het-zelf-zaak van dat gaas op rol gezien voor het maken van een hor, of zou dit te stijf zijn? Anders eens op de markt kijken.

Bas
 
RE: Muggen wat doe jij er tegen als je buiten slaapt? (...

Heb zelf heel nare ervaringen met slapen in de open lucht met muggen in de buurt. DEET is mi geen optie: mag niet in de buurt van je mond en ogen komen, want het is verschrikkelijke troep (was het in eerste instantie niet ontwikkeld als landbouwgif?). Hoofdnet is mi bij het slapen geen optie, want zodra de stof tegen je huid komt, kunnen ze op die plaats je gewoon lek steken. De koepelachtige contstructie die ik op een van de eerdere berichten zag, lijkt me wel ideaal.

Heb je al eens geinformeerd bij Tatteljee voor die klamboestof? Die maken/repareren slaapzakken en tenten, maar je de stof/materialen ook los bij hen kopen. Zie ook hun website; ze zitten in A'dam. Misschien kun je ook eens informeren bij de tentreparatieservice van Carl Denig; hebben in Nederland hun eigen atelier. Die moeten ook vaak de gaasdeuren van de tenten repareren. Die gaasdeuren zijn volgens mij van eenzelfde dichtheid als een klamboe: komt niets doorheen!
Veel succes ermee.

:+
 
RE: Muggen wat doe jij er tegen als je buiten slaapt? (...

Dank je wel Petra. CortAid klinkt erg goed! Azaron e.d. werkt bij mij ook niet goed. Misschien maar n's wat ervan bestellen. Moet vast wel online kunnen.

Volgens mij valt het wel mee met de giftigheid van DEET. Zolang je het maar niet elke dag gebruikt. Een aardig percentage krijg je via je bloed naar binnen. Misschien wat meer als je in de buurt van slijmvliezen smeert. Maar ik smeer het wel degelijk op mijn gezicht. Hoe hoger het percentage DEET dat je gebruikt hoe meer je ervan in je bloed krijgt (en dat terwijl de lengte van de beschermingsduur niet evenredig omhoog gaat.) Het hangt er sterk vanaf welk onderzoek je leest natuurlijk! Je hebt natuurlijk ook altijd lobby's en anti lobby's. Persoonlijk smeer ik liever wél dan niet. NEEM (neem oil) is ook een insecticide. Voor zoogdieren is het nauwelijks giftig. Permethrine wordt tegen hoofdluis gebruikt (de stinkende middeltjes.)

Ik heb een fles permethrine gekocht via een link die ik van Isabellabel had. Deze link is verreweg de goedkoopste. Ook al moet het uit Canada komen. http://www.rei.com/product/6389.htm?vcat=REI_SEARCH
Hier kan ik dan de klamboe en kleren in impregneren.

Bij Xenos heb ik een groene klamboe van 4,99 Euro gekocht (tip uit deze thread.) Daar ga ik met bivakzak en al in. Nu alleen nog iets maken om mijn gezicht vrij te houden. Vooral omdat dat erg prettig is. Een koepel is wel een fijn idee, maar die moet ik nog maken en bedenken...
 
RE: Muggen wat doe jij er tegen als je buiten slaapt? (...

Ik heb een olietje van mijn moeder om de beten te reinigen, namelijk Tea Tree olie. Het is een olie die enorm scherp ruikt, en allerlei antiseptische eigenschappen heeft, dus je kan hem op allerlei wondjes, eczemen en blaren druppelen. Als je hem verdunt kan je hem zelfs gebruiken bij tandvleesontstekingen ofzo.

Aangezien het zo enorm sterk ruikt, zou het me niet benieuwen dat het ook insecten afschrikt, wat ik wel eens hoor van mensen, maar ik weet niet zeker of dat zo is, nog niet zelf op die manier geprobeerd. Misschien dat het na een uurtje verdampt is en dat het dan niet meer werkt. Bij de Beversport heb ik ook zulke potjes gezien voor 2 euro.

Ook schijnt citroen-olie te helpen, maar dat kan je niet onverdund op je huid gebruiken omdat het enorm irriterend werkt in hoge doseringen, het doet zelfs je tandenborstel aan een plastic plaat vastsmelten (potje snachts omgevallen)! Verwerkt in een huidcrème zou het daarom weer wel goed zijn.

Nogmaals, ik heb ze nog niet op de proef gesteld, maar misschien werkt het wel. In ieder geval probeer ik liever eerst een natuurlijke olie dan een pesticide-spray als DEET!

Na een boswandeling vorige week met korte broek ben ik helemaal lek geprikt en als ik naar dat bos terug ga probeer ik deze middeltjes zeker uit.

Groeten,
Edwin

PS
die oliën zijn niet inwendig te gebruiken voor zover ik weet! daar word je echt ziek van namelijk.
 
RE: Muggen wat doe jij er tegen als je buiten slaapt? (...

Wat ook goed schijnt te helpen is het slikken van biergisttabletten. Je huid gaat dan anders ruiken en daar houden muggen niet van. Het is ook nog eens gezond. Je moet het alleen wel een tijd van te voren doen, een paar weken geloof ik, dus niet een dag ofzo, want het moet een tijd in je lichaam opgenomen worden. Of je zelf vindt dat je stinkt weet ik niet, ik heb het nooit uitgeprobeerd, ga ik toch eens doen.
 
RE: Muggen wat doe jij er tegen als je buiten slaapt? (...

Yep, tea tree oil is ook te gebruiken als anti-muggen middel. In Nieuw-Zeeland is dat een beproefd recept tegen de sandflies: een mengsel van citronella en tea tree oil in plaats van DEET. Het is ongeveer even effectief, en ook even ongezond bij inname en bij aanbrengen op slijmvliezen....

Groetz,
Dennis

- Sandflies trekken zich verrekte weinig aan van DEET -
 
RE: Muggen wat doe jij er tegen als je buiten slaapt? (...

In de medische wereld wordt al sinds enkele jaren DEET als volkomen onschadelijk beschouwd. Het doodt ook geen insecten, waarschijnlijk ben je in de war met permethrin, dat wordt gebruikt om textiel te impregneren en als zodanig werkt het prima tegen insecten.
Als ik in het midden oosten ben en ik heb de keus tussen niet gebruiken en grote kans op leishmanniasis oplopen door zandvliegjes of wel impregneren, dan is de keus snel gemaakt.
Voor mensen die in het hoge noorden verkeren is de keus ook gemakkelijk: slapen doe je in een tent, niet in de open lucht, je houdt kleren aan met lange mouwen en pijpen en wat bloot is smeer je in met DEET 40%. Als dat op de lippen of oogleden komt gloeit het wat maar dat kan geen kwaad.
Overigens behandel ik het muskietengaas van mijn tent ook met DEET: die hele kleine rotzakjes (no-see-um noemen ze die in Canada)komen zelfs daar door, maar niet met DEET!
Wel eens ervaren hoe het is om bij iedere stap een zwarte zwerm muggen omhoog te zien stijgen? Daar helpt geen whiskey tegen...

Jaap
 
RE: Muggen wat doe jij er tegen als je buiten slaapt? (...

>Overigens behandel ik het muskietengaas van mijn tent ook met
>DEET: die hele kleine rotzakjes (no-see-um noemen ze die in
>Canada)komen zelfs daar door, maar niet met DEET!

Ik heb zo'n hoofdding van muskietengaas, maar daar kruipen de Engelse midges doorheen (niet vliegend). Zal ook eens proberen daar Deet op te smeren...

grtz
Henk
 
ha die bosman,

Ik gebruik na dat ik gestoken ben vaak de witte tijgerbalsem, ideaal. Naar het schijnt gebruiken ze dat ook in Thailand, heb ik me laten vertellen. Men hoeft maar een zeer kleine hoeveelheid te gebruiken op de plek des onheils!
Trouwens, ik ben zelf ook geinteresseert in waar men muskietengaas kan kopen, maar dan wel de goeie, dus de dichtheid moet wel echt dicht zijn zodat de hele kleine stekers niet naar binnen kunnen.
Anders is al het werk/geld toch nog voor niets uitgegeven! Overigens denk ik zelf toen ik bij xenos was dat de muggen hier door heen kunnen. Toch wens ik Linda hiermee succes en ik zal graag jou bevindingen lezen.

Nu ik dit typ zit ik te denken aan vitrage, van die gordijnen waar je half doorheen kan maken, is daar reeds aan gedacht? Heeft iemand daar ervaring mee?

E-mail = Eddyps@zonnet.nl Bij voorbaat dank

Hoop dat je hier wat mee kan, succes.

Met vriendelijke en sportieve groet, Survileddo, Eddy
 
Ik heb deze vraag en antwoorden gelezen en twijfelde even of ik wel zou reageren.
De oplossing die ik als ervaring aan kan bieden is nl. er niet eentje waar (de meeste van) jullie op zitten te wachten, of misschien niet eens werkt. Toen ik het smeren van deet en lopen met zo’n zichtbeperkend muskietennet helemaal zat was ben ik er mee gestopt, gevolg honderden muggenbeten (niet overdreven, zie ook het Siberië reisverslag elders op deze site), maar wel de ervaring dat ik er nu ‘gewoon’ immuun voor ben geworden. Ik krijg wel muggenbulten (bultjes) maar ze jeuken nooit, heb er dus verder helemaal geen last van, gelukkig. Het is heerlijk om gewoon zo de natuur in te kunnen zonder mezelf te marineren in deet (oid) en te wikkelen in muskietengaas. Ik zou wel af willen sluiten met ‘don’t try this at home’, geen idee of het een verantwoord advies (malaria gebieden..) is en of het werkt voor anderen.

Cheers
Frank
 
Ik ken ook diverse mensen die immun zijn voor muggenbulten. Lijkt me op zich wel handig... Mij is door anderen aangeraden om me eens goed lek te laten steken. Maar dat kan ook verkeerd uitpakken. Als je wel allergisch bent en je overschrijdt de grens voor het maximum waar je lichaam tegen kan, kun je daarna hypergevoelig raken voor elke muggensteek. Ik durf het daarom niet aan.

Lopen met zo'n netje voor is inderdaad niet echt leuk. Vaak helpt het om een pet op te zetten zodat ze niet in je haar kunnen steken en verder goed met DEET smeren. Bij de tent wel een netje op.

Linda
 
Hmm, Frank, ik weet dat je van het najaar naar Ecuador gaat...smeer je daar toch maar in met marinade. In zowel Quito als Guayaquil (en waarschijnlijk andere steden ook) komt behoorlijk veel knokkelkoorts voor (dengue), en dat wordt overgebracht door muggen.... Is niet dodelijk, gewoon uitzieken, kost ongeveer 2 weken. O ja, en je kan er blijvende gewrichtsproblemen aan over houden x(

Groetz,
Dennis

- Muggen brengen meer onheil over dan alleen malaria -
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ben een koepeltje aan het maken van 60 cm x 60 cm voor bij het hoofdeinde. Van aluminiumprofieltjes en carbon staafjes. Het is een heel simpel idee. Een vierkant frame van aluminium met daaroverheen kruislings de carbonstaafjes gebogen, net als een koepeltent. 'K denk dat het koepeltje +/- 200 gram gaat worden.

Jezelf bewust immuun laten prikken zou ik inderdaad óók niet doen. Het is precies wat je zegt Linda... straks wórdt je daar allergisch door. Het is ook niet gezegd dat dat bij iedereen werkt natuurlijk. Stel je voor dat je je voor niets lek laat prikken, hahaha zit je gewoon de muggen te voeren. Dat zou pas écht zuur zijn.

Iets heel anders, ik hoorde bij Carl Denig dat hun klamboes zijn geimpregneerd met DABA, het "nieuwste" insecticide. Ik heb geen idee wat het is. Dit zou, aldus Carl Denig, 3 jaar op de klamboe blijven zitten (GEEN idee of dit waar is.) In een tuincentrum zouden ze overigens permethrine hebben (dit wisten ze niet zeker.) Dat zou iig. een mooie bron in Nederland kunnen zijn voor dit spul. Permethrine en stoffen die daar nauw aan verwant zijn staan bekend als relatief veilig voor ons maar vreselijk giftig voor insecten. Vandaar dat deze middelen op groentes worden gespoten en als shampo worden gebruikt tegen luizen. Zolang je niet vreselijk veel klamboes op eet, zal je er niet veel nadeel van ondervinden. En dan nog..., zou je eerder schade ondervinden van het kunststof dat je eet ;)

Als het koepeltje wat wordt zal ik een kleine uitleg met foto plaatsen. Ik hoop overigens inderdaad dat de Xenos klamboe fijn genoeg is. De maaswijdte is hetzelfde als wat ik vandaag bij Bever zag. Maar ik moet toegeven dat het lang niet zo fijn is als de fijnste "no-see-um" klamboes of hoofdnetten. Een doe-het-zelf tutorial/website voor klamboes ben ik helaas nog niet tegen gekomen. Zo'n website zou ideaal gezien ook vertellen waar je goed en goedkoop in kunt kopen!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan