Munrobagging cairngorms


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Eind mei ga ik samen met een maat een weekje naar schotland, de bedoeling is om in deze week zoveel mogelijk munro's te "baggen" in het gebied tussen Aviemore en braemar.

Om herhaaldelijke lange aanlooproutes te vermijden nemen we een tent mee, zodat we lekker op hoogte kunnen blijven, en een mooie doorgaande route kunnen lopen.

Alle tips over mooie routes en kampeerplekken daar zijn welkom, en informatie over de staat van de bothy's komt ook goed van pas!
( ik heb op de kaart 4 bothy's kunnen vinden, weet allen niet of deze nog bruikbaar zijn...)

Groet,
Dirk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Heb je al de zoekfunctie op deze site gebruikt?
Heel veel Cairngorms! Tot en met een prachtig reisverslag met foto's.

Marla
 
Hey Houthakker,

Realiseer je dat het daar dan nog geen zomer is en de winter zo weer in kan vallen...........

Van welke Bothy's wil je iets weten? Ik heb er 2 bezocht en een hutje gepasseerd.

Grt, Peter
 
Hey!

Ik heb de zoekfunctie zeker al gebruikt! Inderdaad een hoop nuttige informatie gevonden, was gewoon benieuwd of er nog interessante tips waren specifiek gericht op kampeerplekken en dergelijke...

Wat betreft de bothy's; ik heb de kaart nu niet bij de hand, dus daar moet ik later op terug komen, zo uit mijn hoofd was er een bij de Fords of Avon, en eentje aan de voet van de devil's point?

Overigens weet ik dat het daar dan nog geen zomer is, we zijn al vaker in Schotland geweest :)

Wij zijn redelijk ervaren lopers, en met een beetje goede voorbereiding moet dat eind mei wel goed gaan denk ik, vandaar dat ik nu ook al vast begin!!

In ieder geval vast bedankt voor de reacties, hoop dat er nog meer gaan volgen...

Dirk
 
ok, hierbij een overzicht hoe ik een aantal bothy's ruim 2 jaar geleden aantrof

ryvoan bothy: fatsoenlijk hutje met ramen, toendertijd schoon.
bynack stable: de naam zegt het eigenlijk al, een verzameling golfplaten met overal gaten. Hooguit geschikt voor een beetje beschutting.
Fords of avon: niet zelf gebruikt alleen even snel gekeken. Erg verstopt in het landschap met ruwe stenen muren & begroeid dak. Geen ramen.
Hutchinson memorial hut: fatsoenlijk hutje met ramen, toendertijd schoon
Corrour Bothy: erg vervuild o.a. vuilnis achter en in de bothy, inclusief geur menselijke uitwerpselen.
Er was ooit ook een bothy bij de chalamain gap maar die is een aantal jaar geleden al afgebroken ivm de puinzooi die mensen er van maakten.....

kampeerplekken:
naast de corrour bothy ligt iets wat je best een fatsoenlijk grasveldje zou kunnen noemen, eventueel ook verderop langs het pad omhoog naar de devils point ca halverwege? zitten wat vlakkere stukjes waar je met een klein tentje kan staan.
In de wijde omgeving van derry lodge: vlakker terrein met ook nog eens wat bomen.

Hoog op het plateau gaan staan raad ik af, vaak heel veel wind en nauwelijks vlak terrein (en ook waar je je haringen moeilijk de grond in krijgt)

De parkranger(s) zitten bij het cairngorm skigebied zijn erg behulpzaam en kunnen je goede info geven over de laatste situatie (weer, sneeuwvelden etc)
 
OK dan!

Dit soort informatie zat ik op te wachten!!

Ik las in een van de Munrogidsen ook dat er bij Loch nan Stuirteag goed te kamperen valt (860 m, niet helemaal boven dus), is daar nog wat beschutting te vinden?

Mijn vorige reactie moest ik wat kort houden, zat bij iemand anders thuis achter de computer, maar nu dus even wat uitgebreider:

Onze tocht zit echt nog in de voorbereidingsfase, zoals gezegd willen we zoveel mogelijk Munro's baggen, vooropgesteld dat het weer het toelaat... ( het blijft Schotland...;-) ) Voor minder goed weer maken we ook een "low level"alternatief, en als het echt slecht weer is pakken we de auto en vertrekken naar een wat minder ruig gebied, en gaan gewoon wat dagtochten maken.

Met jullie info ben ik in ieder geval een mooi eind op weg, maar nog meer tips zijn altijd welkom!

Dirk
 
Hey Dirk,

In navolging van een toerverslag van me over een hike in de afgelopen herfst in de Cairngorms (wat je op de site kan vinden) Hier nog wat kampeer, Lodge, Bothy's en andere tips in tocht-volgorde.

Vanaf Braemar; In het dal van Glen Quoich, kampeer plaatsen van af de riviersplitsing ( Quoich water / Allt an Dubh ghlinne ) tot aan het bos waar je de Carn Allt na Beinne op gaat.

Op de berg , Beinn A Bhuird is alles kaal en VOL in de wind.

Afgedaald van de B. a Bhuird naar het N. Waar je de rivier de Avon weer tegen kom, Voetgangersbrug naar de 4x4 weg )boven op de heuvelrug (morrene) voor je afdaal naar de brug, mooie zandige plek, onbeschut.

Naar het W. Faindouran Lodge. Huis met zolder. Beneden vlonder van de grond om op te slapen. Openhaard, geen hout. Tafel en stoelen. Alles vrij schoon en tochtvrij. Wel koud. Deur is los.
Buiten is een ander deel in reparatie. Om het huis is veel kampeer plek, grasweide.

Fords of Avon Refuge
Klein hutje. Je kan er met 2 pers. in liggen maar op de betonvloer die verkeerd afloopt zodat het regenwater naar binnen loopt onder de deur door. Deur sluit niet goed, tocht. Koud hol. Van buiten dikke gestapelde muren. Ziet er uit als steenhoop. Dak lijkt niet geheel waterproef. Om het hutje plekjes om je tent op te zetten. ( ca 5 plekjes )Onbeschut

Loch Avon
Aan de ZO oever, strandjes en gras. Onbeschut
Aan het ZW eind van het meer fantastische kampeerplekken, strand en weide

Bij Loch Etchachan zijn wel enkele plekjes voor de tent te vinden. Soms beschut tussen rotsblokken. Is wel hoog in de bergen.

Hutschison M Hut zag er goed onderhouden uit, niet binnen geweest.

In het dal Glenn Derry. ( naar Derry Lodge toe )
Vlak voor je het bos in ga kruis je de rivier over een voetbrug. Hier links en rechts mooie plekjes. Iets verder ook aan de rivier nog een heel mooi plekje voor de tent. ( beetje aan het pad )Beschut

Derry Lodge
In de omgeving van deze plek zijn talloze kampeer plekken in grazig groen te vinden. Schitterende omgeving en beschut.
De hut was dicht toen wij er langs kwamen.( noodtelefoon buiten ) Het vroegere stenen huis is dicht gespijkerd.

terug naar Parkeerplaats Braemar.
In het dal veel open wilde weide gebied.


Misschien heb je hier ook wat aan.
Groeten , Peter;-)
 
Hey Peter,

Hier heb ik zeker wat aan!

Ik ben al vaker in Schotland geweest, alleen de Cairngorms zijn me volledig onbekend. Vandaar ook mijn vraag om dit soort info, zodat we echt een goed tochtplan op kunnen stellen.
Zoals je al zei is het weer in dit gebied echt een factor om serieus rekening mee te houden, dus is het wel erg handig om vooraf te weten waar je een beetje beschutting kan vinden, en waar je je tentje dus echt niet moet op zetten...;-)

Je toerverslag had ik trouwens ook al doorgelezen, erg mooi, ben nu erg benieuwd hoe wij het er af gaan brengen...

Groet,
Dirk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan